Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2021

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Minnen från 2021.

Bilder och reportage från 2021

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Även 2021 blev ett annorlunda år på grund av pandemin. Mycket blev inställt och skjutet på framiden. Här redovisar vi vad som ändå blev möjligt att genomföra trots restriktionerna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mars 2021

Tisdagen den 30 mars 2021.

PRO Skultorps första utomhusaktivitet för 2021

PRO Skultorps första utomhusaktivitet för 2021 var en påskpromenad i utkanten av Skultorp som var rullatorvänlig. Två grupper med max åtta personer i varje grupp enligt restriktionerna genomfördes. En grupp på förmiddagen och en grupp på eftermiddagen.

Båda grupperna fick åtnjuta solen med varma vindar under promenaden och vid en paus i ett skogsparti fick de smaka på en god påskfika med hembakat. Föreningens bagerska Inger Nordin stod för dessa delikata bakverk. Dagen till ära hade vi lånat det nyinköpta PRO-tältet från PRO distriktet. Det fungerade mycket bra att ha serveringen under tak. En och en fick gå och hämta sig sin fika. Vi kan rekommendera att boka in sig på att låna tältet, det var lätt att sätta upp. Deltagarna var glada att träffas på ett säkert sätt och såg fram emot att kunna göra det fler gånger enligt vårt utomhusprogram med de restriktioner som gäller.

Stort tack till familjerna Larsson och Nordin för deras insats med tältet, fika och genomförande. Avslutningsvis fick alla deltagarna var sin påskbukett och önskades Glad påsk.

Glada PROare på promenad

Glada PROare på promenad

Dags att ge sig ut i naturen.

Dags att ge sig ut i naturen. Foto: Iréne Larsson

Efter väl förrättat värv bjöds det på detta.

Efter väl förrättat värv bjöds det på detta. Foto: Iréne Larsson

Ett av dagens glada gäng.

Ett av dagens glada gäng. Foto: Iréne Larsson

Dagens blomsterutdelare.

Dagens blomsterutdelare. Foto: Iréne Larsson

Alla fick blommor till påskbordet.

Alla fick blommor till påskbordet. Foto: Iréne Larsson

April 2021.

Onsdagen den 14 april 2021.

Vårvandring till backsipporna

PRO Skultorp genomförde två vandringar i april för att se på Backsipporna som växer i Naturreservatet på södra Billingen. Vi fick gå försiktigt då några små fridlysta Backsippor hade tittat upp. . Båda grupperna med 8 personer i varje grupp, fick uppleva en fin dag med solsken och lite varmare i luften och förstås gemenskapen med varandra. Vi fick en genomgång om Backsippan (Pulsatilla vulgaris) en av 55 olika fleråriga örter som tillhör familjen ranunkelväxter. Backsippan är fridlyst i hela landet och förekommer vanligen på gräshedar, naturbetesmarker, gravfält och grusåsar. I folktro hade man konstaterat att Backsippan ofta växte på sluttningar av gravhögar och hade koppling till kroppsligt blod. Efter detta smakade det egna medtagna fikat mycket bra trots allt och vi kunde lugnt sitta en stund och småprata med varandra på avstånd förstås. Stärkta av fikat var det inte svårt att fortsätta promenaden tills vi var åter vid Fornbyn där vi tidigare utgick ifrån. Stort tack till alla som deltog.

Målet för dagens utflykt.

Målet för dagens utflykt. Foto: Iréne Larsson

Naturlektion av Jakob Larsson.

Naturlektion av Jakob Larsson. Foto: Iréne Larsson

Deltagarna njuter av naturen och vädret.

Deltagarna njuter av naturen och vädret. Foto: Iréne Larsson

Vandringen fortsätter.

Vandringen fortsätter. Foto: Iréne Larsson

Ett gäng glada PROare.

Ett gäng glada PROare. Foto: Iréne Larsson

Dags för rast

Dags för rast. Foto: Iréne Larsson

Naturfika.

Naturfika. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 27 april 2021.

På Kyrkogårdsvandring med Skultorp PRO

PRO Skultorps fick den stora äran att med Göran Hermansson från PRO Skövde bli guidade på en kyrkogårdsvandring i Skövde. Samling vid S:t Helena kyrkan, där vi gick in för att beundra Gerd Allerts gobeläng som hänger vid altaret. Därefter tittade vi på de gravarna som finns samlade bakom kyrkan och där vi kunde se en sammanfattning av vilka de var med en kort information. Vandringen fortsatte till S:t Sigfrids kyrkogård som anlades 1860, kyrkogården låg då norr om stadsgränsen, detta p.g.a. hälsoskäl för att skona stadskärnan. Kyrkogården har också ett område med barngravar. Nästa kyrkogård var S:t Elin som anlades 1893 och är en av regionens mest värdefulla kyrkogårdar ur kulturhistorisk synpunkt. Den har flera kvarter med särskild prägel, såsom militärkvarter, Skövde Sjukhems kvarter och två stora allmännings kvarter. På allmänningen begravdes personer utan ekonomisk tillgång. Vi besökte några kända Skövdebors gravplatser såsom Västgöta-Bengtsson, Arne Sandberg, Gerd Allert, John Grönvall, som startade Skövde mekaniska (senare Volvo), Sven ” Fiskarn” Johansson, Magnus” på öster”. Därtill en del kända kyrkans präster som vi kände igen namnen på. Vandringen fortsatte till S:ta Birgittas kyrkogård som anlades 1949 och är den största av Skövdes kyrkogårdar. Vi besökte några kända Skövdebors gravplatser även här som Rulle Lövgren som vi minns ifrån olika revyer och Gustav Lake, där var gravstenen borttagen vilket vi alla tyckte var ledsamt eftersom han var en mycket välkänd man i Skövde. Slutligen besökte vi anläggningarna för askgravar, idag mer vanligt som begravningsplats än tidigare, samt minneslunden fint smyckad med blommor. Där avtackade vi Göran för en fin och intressant genomförd kyrkogårdsvandring med ”Skultorpsförkläde” och lite till hans trädgård samt applåder. Nu ser vi fram emot nästa promenad som är runt Karstorpssjön. Dagens aktivitet genomfördes i samarbete med ABF.

Dags för kyrkogårdsvandring.

Dags för kyrkogårdsvandring. Foto Iréne Larsson

Gerd Allerts gobeläng i st. Helena kyrka.

Gerd Allerts gobeläng i st. Helena kyrka. Foto: Iréne Larsson

Lili Zickermans gravsten.

Lili Zickermans gravsten. Foto: Iréne Larsson

Intresserade PROare

Intresserade PROare. Foto: Iréne Larsson

Vår guide Göran Hermansson

Vår guide Göran Hermansson. Foto: Iréne Larsson

Vi tackar vår guide Göran Hermansson för en mycket intressant dag

Vi tackar vår guide Göran Hermansson för en mycket intressant dag. Foto: Iréne Larsson

Maj 2021

Onsdagen den 26 maj 2021

PRO Skultorps tips-och bildpromenad

PRO Skultorp testade en tips-och bildpromenad i Skultorps centrum.
Jakob Larsson som gjort den kallade den för ”tips-och bildorientering”. En för- och en eftermiddagsgrupp genomförde detta trots att vädret inte var med oss denna dagen. Frågorna handlade förstås om Skultorp och några exempel på dem var:
namnet på en tidigare handlare, hur många böcker finns på vårt bibliotek, den välkända monologen om ”vägförvaltninga i Skultorp” i vilket program var den med, namn på icke frisörer i Skultorp, vilket år invigdes Norra Kyrketorps kyrka, vilka tre bensinstationer fanns det samtidigt i Skultorp, när bildades PRO i Skultorp och sista frågan handlade om vilken som startade Pingströrelsen? vi hade ju start och mål vid Filadelfias lokaler. Skiljefrågan var hur många meter djup är Sjötorpssjön på det djupaste stället? Efter promenaden smakade det mycket bra med hembakt och kaffe. Jakob gick igenom svaren på frågorna med roliga kommentarer som vi också kunde fylla i med våra minnen. Det skapade en trevlig stämning och för några blev det också en lärdom. Lite information lämnades från styrelsens arbete samt från aktivitetsgruppen. Stort tack för det goda hembakta till Inger och Titti, samt till alla som trotsade vädret och deltog. Delar av vår verksamhet samverkar vi med ABF. Nästa programpunkt är en vandring Rododendrondalen.

Dags för start

Dags för start. Foto: Iréne Larsson

Kluriga frågor

Kluriga frågor. Foto: Iréne Larsson

Klart vi svarar rätt

Klart vi svarar rätt. Foto: Iréne Larsson

Tappra deltagare i regnet

Tappra deltagare i regnet. Foto: Iréne Larsson

Paraplyväder

Paraplyväder. Foto: Iréne Larsson

Kaffet smakade bra efter promenaden

Kaffet smakade bra efter promenaden. Foto: Iréne Larsson

Juni 2021

Onsdagen den 2 juni 2021.

Vandring med PRO Skultorp i Rhododendrondalen

En vandring med PRO Skultorp i Rhododendrondalen genomfördes i strålande solsken. Med avstånd förstås. Vi blev guidade av Ingvar Fredriksson från Naturskyddsföreningen. Då vädret tidigare varit kyligt hade inte så många Rododendronbuskar slagit ut i blom men på mer öppna platser kunde vi njuta av den fina blomningen. Den bortgångne trädgårdsmästaren Karl Magnusson hade också planterat träd och växter från andra länder och dessa visade vår guide för oss. En del var skyltade med namn men inte alla. Det första vi såg var en nordamerikansk Oregongran. Därefter följde Sibirisk gran, Japansk fujigran, Silvergran, Douglasgran från nordamerika, ädelcypress, ärtcypress med små kottar, ekar och en sort var rödek, björkar, flera olika sorter, lönn från Tyskland, oxel, Hiba, blodbok, pelarasp, Ginkgo tempelträd från Kina, korkalm, flikbladig klibbal, intressant med de flikiga bladen. Växter var många, här några exempel, skavfräken, strutbräken, bronsrodgersia med sina bronsfärgade stora blad, samt jätteälgörten. Det fanns också en hel del äppelträd. Allt det som nu är uppräknat berättade vår guide Ingvar om på ett informativt och trevligt sätt. Andra Inslag i området var dammar och bäckar. Naturen var kuperad. Detta som ett resultat av istiden. Fikapaus var ju ett måste och det medtagna fikat smakade bra i den fina naturen. Ingvar Fredriksson passade då på att berätta om Trädgårdsmästaren Karl Magnusson som har lämnat efter sig detta naturreservat. Dessutom vandrade vi på Karl Magnussons väg når vi vandrade tillbaka till parkeringen. Väl framme avtackade vi Ingvar Fredriksson, som så förtjänstfullt förgyllt vår eftermiddag med sin kunskap, med applåder och en ”Skultorpskasse”. Med den avslutningen var vi nöjda och belåtna med dagen och återvände hemåt.
Nästa utflykt blir till Nohlmarken.

Vandring i vackert landskap

Vandring i vackert landskap. Foto: Iréne Larsson

Det fanns många intressanta växter att studera

Det fanns många intressanta växter att studera. Foto: Iréne Larsson

Medhavt fika smakade gott i den vackra naturen

Medhavt fika smakade gott i den vackra naturen. Foto: Iréne Larsson

Vår guide, Ingvar Fredriksson, avtackades efter en intressant dag.

Vår guide, Ingvar Fredriksson, avtackades efter en intressant dag. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 16 juni 2021

Sommarvandring i Nohlmarken

I strålande solsken genomförde PRO Skultorp en vandring i Nohlmarken med guidning av Ingan Bergström. Nohlmarken ett tidigare igenvuxet område har restaurerats och 1996 blev det ett naturreservat. Det ligger i en sluttning med alunskiffer. Två källor och en mindre bäck finns i området. Nohlmarken är kommunens största slåttermark med en enastående artrikedom. Totalt har mer än 370 olika arter noterats. Naturstigen är 1,7 km lång med 40 numrerade stationer. Alla arter blommar inte samtidigt men under sommarmånaderna finns det alltid något intressant att upptäcka. Guiden Ingan Bergström tog oss med runt de olika stationerna och vi fick själva prova på att upptäcka de olika arterna såsom skogsnyckel, grönvit nattviol, nattviol, ängsnyckel, vaxnyckel, flugblomster, tvåblad, brudsporre, blodnyckel, Adam och Eva, honungsblomster med mera Det var inte alltid lätt att upptäcka de små men vi lyckades för det mesta. Ingan berättade på ett medryckande sätt och vi kunde känna en stor glädje att se de små liven. Mitt i vandringen intog vi vår medtagna fika som smakade bra i det trevliga sällskapet. Den fortsatta vandringen blev lika bra som den tidigare och många frågor kunde vi ställa till Ingan som svarade utifrån sin stora kunskap. Väl tillbaka till parkeringen som vi utgick ifrån tackade vi Ingan Bergström med applåder, blomma och ”Skultorpsförkläde” som sig bör. Vi samarbetar till största den med ABF. Dagens aktivitet var mycket uppskattat och det vore väl inte fel att återvända vid ett annat tillfälle.
Nästa aktivitet, när vi nu kan vara fler personer som deltager är Kvarndammen på onsdag i nästa vecka.

Naturreservatet Nohlmarken

Naturreservatet Nohlmarken. Foto: Iréne Larsson.

Vår guide, Ingan Bergström. Foto: Iréne Larsson

Vår guide, Ingan Bergström. Foto: Iréne Larsson

Vandring i fantastisk natur och strålande solsken. Foto: Iréne Larson

Vandring i fantastisk natur och strålande solsken. Foto: Iréne Larson

Vackra blommor. Foto: Iréne Larsson

Vackra blommor. Foto: Iréne Larsson

Det blommar i Nohlmarken. Foto: Iréne Larsson

Det blommar i Nohlmarken. Foto: Iréne Larsson

Två gamla klasskamrater möts. Greger och Lennart. Foto: Iréne Larsson

Två gamla klasskamrater möts. Greger och Lennart. Foto: Iréne Larsson

Många olika blommor fanns det. Foto: Iréne Larsson

Många olika blommor fanns det. Foto: Iréne Larsson

Medhavd fika smakar alltid bra. Foto: Iréne Larsson

Medhavd fika smakar alltid bra. Foto: Iréne Larsson

Ingan Bergström avtackades med applåder, blomma och Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Ingan Bergström avtackades med applåder, blomma och Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 23 juni 2021

Äntligen! dags för den årliga träffen vid Kvarndammen

Äntligen!

Den årliga träffen vid Kvarndammen i Skultorp kunde genomföras till stor glädje med avstånd och egna sittplatser. 56 personer deltog. ”Gubbarna på Kvarndammen” bjöd PRO Skultorp som vanligt på grillad korv med dryck, det smakade gott och bäst var att detta blev vi serverade när vi satt i vår stol. Sture Grönblad, en av ”gubbarna”, kåserade en god stund om hur Kvarndammen använts långt tillbaka i tiden samt att området varit bebott fram till 1975. Dammen användes på flera sätt, så klart som kvarn på 1800-talet och inpå 1900-talet men senare som tappning av vatten till vägarbeten. Flera personer har bott i det numera rivna huset och vi fick höra om ”Spelekarl” och Adel som levde ett mycket speciellt liv. Hallabrobäcken rinner igenom dammen och sedan vidare via dammfästet under vägen och vidare. Eldsjälen och förstås ”Skultorparen” Göran Sahlberg tog tag i arbetet med den vildvuxna Kvarndammen och fick med sig en grupp gubbar i början av 2010-talet för att restaurera dammen och naturen runt omkring. Den restaurerade Kvarndammen invigdes sedan 2014 av Tord Gustavsson. PRO Skultorp var där dagen innan invigningen. Därefter har vi haft en utflykt dit varje år. Det är 6–7 gubbar som nästan varje vecka på tisdag förmiddag träffas vid dammen och jobbar med att hålla ordning på buskar, träd, blommor och bänkar. Det är verkligen ett fint ställe och många har använt sig av den. Kanske ännu mer nu under pandemin. Sture avtackades med grönsak och ett ”Skultorpsförkläde” samt applåder. Alla gubbarna blev också avtackade med ”Skultorpsförkläde” och applåder som tack för den goda korven, och deras frikostighet. PRO-Skultorps ordförande Birgitta Andersson, lämnade därefter en kort information. Det egna fikat smakade bra i gemenskapen med varandra och nu ser vi fram emot att kunna se varandra snart igen men vi kanske får vänta ett år innan vi gör om dagens trevliga utflykt. Vi samarbetar delvis med ABF. Nästa träff blir den 7 juli och det blir en ”Hatträff med Birgitta”.

Härligt att åter kunna vara tillsammans igen. Foto: Irene Larsson

Härligt att åter kunna vara tillsammans igen. Foto: Irene Larsson

Hallabrobäcken rinner igenom dammen och sedan vidare via dammfästet under vägen och vidare. Foto: Iréne Larsson

Hallabrobäcken rinner igenom dammen och sedan vidare via dammfästet under vägen och vidare. Foto: Iréne Larsson

Härligt att se så många PROare tillsammans igen. Foto: Iréne Larsson.

Härligt att se så många PROare tillsammans igen. Foto: Iréne Larsson.

Dagens kockar och serveringspersonal. Foto: Iréne Larsson.

Dagens kockar och serveringspersonal. Foto: Iréne Larsson.

Alla blev serverade på plats. Foto: Iréne Larsson

Alla blev serverade på plats. Foto: Iréne Larsson

Tänk att grillad korv kan smaka så bra när man är ute i naturen. Foto: Iréne Larsson

Tänk att grillad korv kan smaka så bra när man är ute i naturen. Foto: Iréne Larsson

Här är gänget som fixade dagen. Foto: Iréne Larsson

Här är gänget som fixade dagen. Foto: Iréne Larsson

Dagens berättare, Sture Grönblad. Foto: Iréne Larsson

Dagens berättare, Sture Grönblad. Foto: Iréne Larsson

Juli 2021

7 juli 2021

Birgittas hatträff med kaffe.

PRO Skultorp anordnade en ”Hatträff” i Filadelfias trädgård. Ett 40-tal medlemmar kom. Flera nya testade vår förening och många hade egna hattar på sig när de kom. Det fanns förstås hattar att låna av Birgittas samling av både dam och herrhattar. Birgitta Andersson hälsade alla välkomna och inledde med att sjunga sången ”Min hatt den har tre kanter”. Hon fortsatte därefter att berätta om hattens historia samt en del om de olika typer av huvudbonader som har funnits och som fortfarande finns. Några exempel var, för herrar, Kavaljerhatten, Karolinerhatten med 2 varianter, Trekornshatten och Napoleonhatten. För damer Schäferhatten, Bahytten eller damnackehatten. Vidare för herrar Stetsonhatten, Fedorahatten, Cylinderhatten med 2 varianter, Derbyhatten och Doktorshatten, Homburghatten, Plommonstopet eller Kubben. För både dam- och herr stråhatt eller Panamahatten, Florentinerhatt i strå för damer och Pillerburken. Avslutningsvis Dumstruten, huvudbonad i form av en pappstrut. Grupperna ” Röda hattarna ” nämndes, startade i Amerika och finns numera i många länder. Hattpartiet fanns på 1700-talet i Sveriges riksdag en kort period. Birgitta gick sedan runt till de som hade egna hattar och intervjuade om just den egna hatten. Många trevliga historier kunde vi alla få lyssna till och det blev förstås applåder emellanåt. Birgitta avslutade sitt framförande med att sjunga låten ” Min gamle kompis Kalle Svensson” där alla var med i refrängen, ”hatt, sjal och paraply”. Birgitta avtackades med applåder. Fikat med kaffe och sommartårta som var gjord av Inger Nordin var en riktig höjdare och smakade ljuvligt gott. Humöret var på topp och sorlet av samtalen runt borden lät så gemytligt. Tänk att vi kan träffas så här nu men samtidigt hålla avstånd! Dagens jobbargäng, Irené och Jakob Larsson, Inger och Tomas Nordin avtackades för sin insats med applåder. Kort information lämnades av vår ordförande inför hösten och därmed var en glad och härlig eftermiddag slut. Nästa träff är ” Resväsketräffen den 21 juli 14.00 som vi ser fram emot.

Birgitta med sin samling av hattar. Foto: Iréne Larsson

Birgitta med sin samling av hattar. Foto: Iréne Larsson

Anslutningen var hög Alla var redo för hattparaden. Foto: Iréne Larsson

Anslutningen var hög Alla var redo för hattparaden. Foto: Iréne Larsson

Två galanta damer i hatt. Foto: Iréne Larsson

Två galanta damer i hatt. Foto: Iréne Larsson

Ännu en av dagens vackra damer. Foto. Iréne Larsson

Ännu en av dagens vackra damer. Foto. Iréne Larsson

Rött är dagens färg. Foto: Iréne Larsson

Rött är dagens färg. Foto: Iréne Larsson

Se så snygg jag blir i hatt. Foto. Iréne Larsson

Se så snygg jag blir i hatt. Foto. Iréne Larsson

Det finns hattar i alla modeller. Foto: Iréne Larsson

Det finns hattar i alla modeller. Foto: Iréne Larsson

Praktisk när solen skiner. Foto: Iréne Larsson

Praktisk när solen skiner. Foto: Iréne Larsson

Siv och Yngve njuter i det vackra vädret. Foto: Iréne Larsson

Siv och Yngve njuter i det vackra vädret. Foto: Iréne Larsson

21 juli 2021

"Resväsketräff" med Birgitta

” Resväsketräff ” var på programmet i Filadelfias trädgård och ett 40-tal personer deltog från PRO Skultorp. Ordförande Birgitta Andersson hälsade alla välkomna och fortsatte sedan att kåsera utifrån sina resväskor som innehöll nostalgi från sin egen barndom, men även från föräldrar, mor och farföräldrar och svärföräldrar. Det var bland annat livstycket, en hemmasydd gymnastikdräkt samt en söt handväska. Från förfäder: korsetten med strumpeband, nylonstrumpor, långkalsonger, farfarströjan, nattkläder, olika förkläden, filt virkad av gamla silkesstrumpor, väska av skinnbitar och muffen. Detta blandades med en sång, historier och flera trevliga inslag av medlemmarna som hade egna minnen runt det som visades. En stor fin unikabox hade en av deltagarna med sig som hon redogjorde för och en gammal plunta. Birgitta fortsatte därefter med den andra väskan och där fanns hushållsredskap, såsom visp, strykjärn, kaffepannor, kaffekvarn, mjölk och gräddflaskor, gräddkanna, kakburk. Några verktyg fanns också i väskan såsom en borr och ett barkjärn. En del av detta stod som prydnader på borden. Birgitta berättade om en del av föremålen och även då hade flera deltagare egna minnen som delgavs till allas förtjusning. Avslutningsvis fick alla lyssna till en rad roliga historier som höjde stämningen. Birgitta tackades med applåder. Fikat med hembakt till kaffet smakade gott och det pratades för fullt runt borden. Under fikat berättade en av deltagarna hur det var att komma till bondgårdar och få fika, då han jobbade som mjölkkörare. Ett trevligt inslag. Efter fikat informerade Birgitta om kommande program, först ut nu ett besök i Vallby-Sörgården den 4 augusti. Dagens personal Irené, Inger, Titti, Thomas och Birgitta avtackades med en applåd. Aktiviteten är delvis i samarbete med ABF. Ännu en fin eftermiddag var tillända med skönt väder som gjorde att man kunde sitta utomhus och framför allt en fin gemenskap med varandra.

Birgitta i berättartagen. Foto: Iréne Larsson

Birgitta i berättartagen. Foto: Iréne Larsson

Det fanns fler saker i väskan. Foto: Iréne Larsson

Det fanns fler saker i väskan. Foto: Iréne Larsson

Glada PROare i trädgården. Foto: Iréne Larsson

Glada PROare i trädgården. Foto: Iréne Larsson

Alla njöt i det vackra vädret. Foto: Iréne Larsson

Alla njöt i det vackra vädret. Foto: Iréne Larsson

Kaffe med dopp smakade bra. Foto: Iréne Larsson

Kaffe med dopp smakade bra. Foto: Iréne Larsson

Alla lät sig väl smaka. Foto: Iréne Larsson

Alla lät sig väl smaka. Foto: Iréne Larsson

Anne-Marie frestade med trippelskraplotter. Foto: Iréne Larsson

Anne-Marie frestade med trippelskraplotter. Foto: Iréne Larsson

Undrar om baddräkten passar någon? Foto: Iréne Larsson

Undrar om baddräkten passar någon? Foto: Iréne Larsson

Augusti 2021

Onsdagen den 4 augusti 2021

utflykt till Kulturreservatet Vallby-Sörgården

PRO Skultorp anordnade den 4 augusti, delvis i samarbete med ABF, en utflykt till Kulturreservatet Vallby-Sörgården som ligger i närheten av Tidan. Ett 10-tal personer deltog från PRO Skövde och Skultorp. Gården är kulturmärkt och ägs av Tidanbygdens och Wäring-Locketorps hembygdsföreningar samt drivs av den ideella Föreningen Vallby-Sörgården. Reservatet bildades 2008 och är ett av 43 kulturreservat i Sverige samt det enda i Skaraborg. Vi blev välkomnade av ordförande Nils Svensson då vi samlades i ladan, där vi fick se ett bildspel med berättelser från en gången tid, vilka som bott på gården och vad som hände där. Guiderna Nils Svensson, Thore Wilsson och Per Gustavsson delade upp oss i 3 grupper och sen följde en spännande genomgång av mangårdsbyggnaden, fårhus, dasset, hönshus, vedbod, jordkällare, visthus, snickarbod. På andra sidan av bygatan fägården med ladugården, körhus och smedja. Undantagshuset snett bakom mangårdshuset blev aldrig använt på det sätt som var tänkt. Bakom mangårdsbyggnaden ett köksland med gamla växter. Det vi fick se och höra av de fantastiska guiderna var olika händelser från 1800-talet och 1850-talets laga skifte och 1900-talets växelbruk samt att gården var i stort sett orörd sedan 1920-1930-talet. Det berörde oss alla och det var inte svårt att backa alla dessa år bakåt. Ett besök på gården var vi överens om var en fantastisk upplevelse som vi varmt kan rekommendera. Nils, Thore och Per avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde” och applåder. Nu smakade det medhavda fikat gott i trädgården i samspråk med varandra. Nu får vi ladda om till nästa aktivitet, guidad tur på Rosenstigen i Varnhem 11/8 kl. 13.30 med fika Klostercaféet.

Vy över kulturreservatet. Foto: Iréne Larsson

Vy över kulturreservatet. Foto: Iréne Larsson

Vallby Sörgården. Foto: Iréne Larsson

Vallby Sörgården. Foto: Iréne Larsson

Inte precis dagens jordbruksmaskiner. Foto: Iréne Larsson

Inte precis dagens jordbruksmaskiner. Foto: Iréne Larsson

Fler gamla redskap. Foto: Iréne Larsson

Fler gamla redskap. Foto: Iréne Larsson

Interiörbild från bostadshuset. Foto: Iréne Larsson

Interiörbild från bostadshuset. Foto: Iréne Larsson

Efter besöket smakade det medhavda fikat gott. Foto: Iréne Larsson

Efter besöket smakade det medhavda fikat gott. Foto: Iréne Larsson

Fler kaffesugna. Foto: Iréne Larsson

Fler kaffesugna. Foto: Iréne Larsson

Guiderna avtackades med var sitt förkläde. Foto: Iréne Larsson

Guiderna avtackades med var sitt förkläde. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 11 augusti 2021

vandring längs Rosenstigen i Varnhem.

PRO Skultorp på gång igen. Nu var det dags för en vandring längs Rosenstigen i Varnhem delvis i samarbete med ABF. En två kilometer lång naturstig bland mycket historiskt, trädrötter, backar och en fantastisk natur. Guiden Margareta Dahlin hälsade oss välkomna vid Ryttaregården där 15 förväntansfulla PRO:are från Skultorp var beredda på vandringen. Intill Ryttaregården ligger Klosterkyrkan och Klosterruinen och vandringen fortsatte därifrån utmed Kyrkogatan, där fanns också Klostergårdens café, Klostergårdens vandrarhem, tidigare Varnhems folkskola, Klockarebolet, som varit Varnhems småskola, Kyrkparken, tidigare Hospitalträdgården, fram till Varnhems genomfartsväg, där fortsätter vi utmed flera gamla hus. Vid Sörgården stannar vi till och Margareta berättar att där har Prinsessan Maria Eufrosyne av Sverige med maken Magnus Gabriel De la Gardie bott. Söder om Sörgården finns ett stort järnåldersgravfält samt på andra sidan vägen ett bronsåldersgravfält, man har hittat boplatser med flera fina fynd. Innan Öbergs plantskola avviker Rosenstigen från vägen och man kan se namnet Rosenstigen samt en bild av en ros. Namnet Rosenstigen kommer från Gudhem där det fanns ett nunnekloster. Enligt sägnen ska nunnor fört med sig rosen från Tyskland till Gudhem. Därav namnet på Gudhemsrosen. Nu passerar vi flera gamla platser där det legat kvarnar och Munkabäcken. Där var Bille kvarn, Gustafsfors, Ulunda kvarn, Grynkvarnen där man ångpreparerade havreprodukter såsom gryn och mjöl. Margareta läste upp för oss en matsedel för en dag och det innehöll gröt vid varje måltid men det kunde tillåtas fläsk någon gång. Ulunda kalkbrott hade funnits lite längre ned på Munkabäcken. Fascinerande var den tidiga vattenledningen som hade funnits. Ledningen var av trä med metallringar runt, dessa syntes på stigen där vi gick. Vid en tvärbro över bäcken passerade vi en tidigare filmplats. Det var filmen om Arn 2007. En hel by hade byggts upp. Efter kalkbrotten och kullar som varit slagghögar klättrade vi upp i en brant trappa som gjordes då Kronprinsessan Viktoria var på besök. Nu var vi framme vid Kata gård och där tackade Margareta för sig. Hon blev avtackad med ” Skultorpsförkläde” och applåder för sin trevliga guidning, där hon också berättade om sina egna upplevelser i sin hembygd. Nu smakade det gott med fika i trädgården vid Klostercaféet. Trevligt inslag var också det fina området med dahlior som fanns i trädgården och det sköna soliga vädret. Nästa aktivitet är årsmötet 16/8.

Rosenstigen Varnhem. Foto: Birgitta Andersson

Rosenstigen Varnhem. Foto: Birgitta Andersson

Vandring i en fantastisk natur. Foto: Birgitta Andersson

Vandring i en fantastisk natur. Foto: Birgitta Andersson

Många broar att passera. Foto: Birgitta Andersson

Många broar att passera. Foto: Birgitta Andersson

Vilken blomsterprakt. Foto: Birgitta Andersson

Vilken blomsterprakt. Foto: Birgitta Andersson

Här spelades delar av filmen om Arn in. Foto: Birgitta Andersson

Här spelades delar av filmen om Arn in. Foto: Birgitta Andersson

Nyfikna vandrare. Foto: Birgitta Andersson

Nyfikna vandrare. Foto: Birgitta Andersson

Fler glada PROare. Foto: Birgitta Andersson

Fler glada PROare. Foto: Birgitta Andersson

Dags för fika efter en skön vandring. Foto: Birgitta Andersson

Dags för fika efter en skön vandring. Foto: Birgitta Andersson

Måndagen den 16 augusti 2021.

Vårt försenade årsmöte med parentation och avtackningar.

PRO Skultorp hade ett försenat årsmöte i Filadelfias lokal i Skultorp med anvisade platser och avstånd enligt rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Ordförande Birgitta Andersson hälsade alla välkomna och kallelse med dagordning blev godkänd. Diakon Carina Björklund från Skövde pastorat ledde sedan parentationen med ljuständning, tyst minut och en kort andakt. Avrundade med information om en föreläsning. Carina avtackades med en ljuslykta. Därefter valdes Yngve Fasth att vara ordförande för årsmötet och Göte Johansson att byta med honom under paragrafen styrelsens ansvarsfrihet. Gunnar Hjärtqvist valdes till sekreterare. Valberedningens förslag godkändes enligt följande, ordförande Birgitta Andersson kvarstår, sekreterare Gunnar Hjärtqvist omval, kassör Yngve Fasth omval, studieorganisatör Anne-Marie Blomquist omval, ledamot Irené Larsson fyllnadsval, Olle Johansson nyval, Lennart Johnsson omval. Revisor Göte Johansson, revisor Ingrid Hjärtqvist omval, revisorsersättare Irené Pettersson omval. Boulesektionen Lennart Andersson, Rolf Johansson, Birgitta Andersson omval, Anders Olsson nyval. Aktivitet/programkommitté Irené Larsson, Birgitta Andersson omval, Elisabeth Carlström, Gunnar Hjärtqvist nyval. Lotteriansvarig Anne-Marie Blomquist nyval. Kontaktombud Irené Pettersson, Göte Johansson omval, Inger Nordin, Titti Rimberg nyval. Ombud till distriktet och Samorganisationen, Birgitta Andersson, Anne-Marie Blomquist omval. Valberedning Göte Johansson och styrelsen. Flera avtackningar följde därefter, Göran Sahlberg, Yngve Fasth, Margareta Gustavsson, Gun och Alf Josefsson, Göte Johansson, Ewa och Lennart Johnsson, Ninni och Stig Persson, med en gåva och applåder, alla för sina olika insatser i föreningen. Fikat serverades till var och en på sina platser inomhus, eftersom det regnade rejält ute. Lotter inköptes också på plats, fungerade riktigt bra. Lotteri dragningen var förstås en höjdpunkt med många olika vinster. Kort information inför kommande aktiviteter. Jakob Larssons informations tavla som invigdes idag gjorde stor succé. Dagens personal avtackades med applåder och ordförande tackade alla för visat intresse och avslutade årsmötet.

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Diakon Carina Björklund avtackades med en ljuslykta. Foto: Iréne Larsson

Diakon Carina Björklund avtackades med en ljuslykta. Foto: Iréne Larsson

Avgående trotjänare avtackades med trippelskrapslotter. Foto: Iréne Larsson

Avgående trotjänare avtackades med trippelskrapslotter. Foto: Iréne Larsson

Göran Sahlberg avtackades. Även han med trippelskrapslotter. Foto: Iréne Larsson

Göran Sahlberg avtackades. Även han med trippelskrapslotter. Foto: Iréne Larsson

Även Yngve Fasth avtackades. Foto: Iréne Larsson

Även Yngve Fasth avtackades. Foto: Iréne Larsson

Dagens fika avnjutes. Foto: Iréne Larsson

Dagens fika avnjutes. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 18 augusti 2021

På utflykt igen. Denna gång till Råbäcks Mekaniska stenhuggeri i Hällekis.

13 tappra medlemmar från PRO Skultorp har varit på utflykt igen. Denna gång till Råbäcks Mekaniska stenhuggeri i Hällekis. Ett av Sveriges bäst bevarade arbetsplatser från industrins genombrott. Dagens guide var Erik Julihn. Stenhuggeriet grundades av Carl Klingspor 1888 och drevs fram till 1970. Läget vid Råbäcks hamn passade bra då det fanns gott om sandsten och kalksten i Kinnekulle. De största beställningarna vid sekelskiftet 1900 var vattentornet i Lidköping och kyrkan i Mariestad. Från 1983 är Råbäcks stenhuggeri ett museum som vill visa stenarbetets teknik, miljö och historia. Museet består av två stora verkstadsbyggnader och är beläget vid Vänerns strand. Den äldsta verkstaden från 1888 inrymmer fyra stenhyvlar, vilka var tillverkade av Sköfde Mekaniska Verkstad, numera Volvo. Där fanns också kantsåg, kontor, matrum och smedja där alla skärande verktyg slipades, dåtidens verktyg var gjorda av kolstål och blev fort ”slöa”. I den nyare verkstaden från 1936 fanns ytterligare maskiner såsom ramsåg, kantsåg, slipmaskin och flera svarvar. Lokaler för manuellt huggeri fanns där också och i början var det Mästerstenshuggare från England och Tyskland som lärde ut denna konst. Man gjorde gravstenar, diskbänkar, fågelbad, solur m.m. Än idag bedrivs kurser i stenhuggeri. Allt är skyddat som byggnadsminne sedan 1984. Maskinerna i båda verkstäderna är restaurerade och kan därför visas i drift. Verksamheten drivs helt ideellt av föreningen Stenhuggeriets vänner och anläggningen ägs av Stiftelsen Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri. 2018 korades Råbäcks Mekaniska Stenhuggeri till årets arbetslivsmuseum i Sverige. Guiden Erik Julihn berättade med glöd om allt som fanns där och avtackades med ”Skultorpsförkläde” av Irené Larsson och applåder av en nöjd PRO-grupp. Innan avfärd smakade det medhavda fikat gott även om det hade börjat regna lite smått.

Råbäcks stenhuggeri

Råbäcks stenhuggeri. Foto: Iréne Larsson

Intresserade PROare. Foto: Iréne Larsson

Intresserade PROare. Foto: Iréne Larsson

Stenarbetare i arbete. Foto: Iréne Larsson

Stenarbetare i arbete. Foto: Iréne Larsson

Den krävs kraftiga don för att bearbeta stenen. Foto: Iréne Larsson

Den krävs kraftiga don för att bearbeta stenen. Foto: Iréne Larsson

Arbetet med stenen fortsätter. Foto: Iréne Larsson

Arbetet med stenen fortsätter. Foto: Iréne Larsson

Intresserade åskådare. Foto: Iréne Larsson

Intresserade åskådare. Foto: Iréne Larsson

Dags för dagens fika. Foto: Iréne Larsson

Dags för dagens fika. Foto: Iréne Larsson

Klart det skall fikas på ett stenbord: Foto: Iréne Larsson

Klart det skall fikas på ett stenbord: Foto: Iréne Larsson

Det fanns flera att välja på. Foto: Iréne Larsson

Det fanns flera att välja på. Foto: Iréne Larsson

Flera glada PROare. Foto: Iréne Larsson

Flera glada PROare. Foto: Iréne Larsson

Dagens guide, Erik Juhlin, avtackades med ett Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Dagens guide, Erik Juhlin, avtackades med ett Skultorpsförkläde. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 24 augusti 2021.

Efterlängtad första månadsträff i Filadelfias lokal i Skultorp.

PRO Skultorp genomförde sin efterlängtade första månadsträff i Filadelfias lokal i Skultorp med säkert avstånd och utsatta sittplatser till 50 personer. Alla hälsades välkomna och särskilt dagens underhållare Gillis Hellberg, sång och kåseri samt Britt-Marie Strid sång och dragspel. Temat för deras underhållning var Evert Taube och hans resor över världen med inslag av kärlek, rosor och frierier. Bl. a. framfördes Fritiof och Carmencita, Rosa på bal och Ellinor. Trevliga inslag var att de varierade sin klädsel efter sången. Andra inslag var Gulle dej, Britta Borgs och Martin Ljungs ” Tycker du om mig” samt ”Det är höl i botten”. Där fick de igång oss riktigt med mycket skratt. Avslutningen blev en Göteborgsvisa samt ett extra nummer. Gillis och Britt-Marie avtackades som sig bör med varsitt ”Skultorpsförkläde” som de tyckte kom väl till pass. Fikat serverades i Filadelfias trädgård i strålande solsken och det blev en mysig stund med gott hembakt av Inger, Titti och Elisabeth. Kort information från styrelsen men först välkomnande av nya medlemmar. Hela 9 personer. Fortsatt anmälan till våra aktiviteter då max antal inomhus är 50 personer. Vi räknar med att till september träffen vara i Kyrketorpsgården, vilket kommer att bekräftas i annons, affisch. Efter årsmötet har styrelsen konstituerat sig till olika uppdrag som kommer att redovisas i nästa program. Medlemsvärvning pågår och föreningen ökar i antal. Boulen har ett lag anmält till DM i Tibro och tre lag till Stenstorpscupen. Lotteridragningen var förstås efterlängtat. Först dragning på entrébiljetten och sedan fina priser till nöjda vinnare. Dagens personal avtackades för sina fina insatser i kök, entré och värdpar., Det sistnämnda har föreningen inte haft på flera år. Alla fick en stor applåd. Ordförande Birgitta Andersson påminde om de kommande aktiviteterna och att skriva upp sig till dessa på Jakobs tavla. Dagens aktivitet i anordnades delvis i samarbete med ABF. Ordförande tackade därefter alla som deltagit på olika sätt och hälsade välkommen till kommande aktiviteter.

Som vanligt var träffen mycket välbesökt. Foto: Iréne Larsson

Som vanligt var träffen mycket välbesökt. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Gillis Hellberg och Britt-Marie Strid. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Gillis Hellberg och Britt-Marie Strid. Foto: Iréne Larsson

Mycket Taubskt. Foto: Iréne Larsson

Mycket Taubskt. Foto: Iréne Larsson

Fika i trädgården. Samtliga bilder: Iréne Larsson

Fika i trädgården. Samtliga bilder: Iréne Larsson

Så här glad blev Britt-Marie av att komma till Skultorp. Foto: Iréne Larsson

Så här glad blev Britt-Marie av att komma till Skultorp. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare avtackades med var sitt förkläde. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare avtackades med var sitt förkläde. Foto: Iréne Larsson

September 2021

Onsdagen den 1 september 2021

PRO Skultorp på vandring igen.

PRO Skultorp vandrade denna gång i reservaten Ingasäter-Rödegården och Garparör, under ledning av Ingvar Fredriksson från Naturskyddsföreningen. 13 personer deltog i ett soligt och varmt väder. De båda reservaten slingrar sig om varandra och naturen bryr sig inte ett dugg om några gränsmarkeringar. Man säger att Ingasäter-Rödegård och Garparör är tvillingar. Vandringen började i Ingasäter-Rödegården där vi fick en god inblick i gamla grova lövträd som tidigare varit hamlade, vilket betyder att löv och kvistar skördats som vinterfoder. Hamlingen var förr viktig för att få tillräckligt med föda åt kreaturen. De gamla träden är också viktiga för fågellivet samt mossan och lavan för många insekter. Reservatet är en mosaik av betesmarker, lövklädda hagmarker och betade igenväxningsmarker med odlingsrösen och stenmurar. Ingvar visade oss olika småkryp, små grodor, men också speciella växter. Vi vandrade vidare och kom då över i reservatet Garparör med en klapperstensvall från tiden då inlandsisen smälte och Baltiska issjöns strand gick där. Där fanns också gamla träd såsom en lindäng, ask, alm och bokskog, flera med spännande former i trädstammarna. Reservatet är hem för många olika naturtyper vilket ger en varierad flora och fauna. Det är också en intressant och vacker fjärilslokal där flera arter övervintrar. Ingvar visar oss på spännande växter som Galler, svampar och ett gräs som är riktigt strävt. Stora rösen ser vi från bronsåldern. Det medtagna fikat smakade riktigt gott i solen i trevligt sällskap. Nu var vi snart tillbaka på parkeringen vid Ingasäter, Ingvar blev avtackad av oss med en gåva och applåder för sin toppen guidning även denna gång. Vi ser fram emot nästa vandring som så småningom planeras. Dagens aktivitet är delvis i samarbete med ABF.

På väg in i reservatet. Foto: Iréne Larsson

På väg in i reservatet. Foto: Iréne Larsson

Vi hälsades välkomna av denna informationstavla. Foto: Iréne Larsson

Vi hälsades välkomna av denna informationstavla. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla vandrare. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla vandrare. Foto: Iréne Larsson

Ingvar Fredriksson informerar vetgiriga PROare. Foto: Iréne Larsson

Ingvar Fredriksson informerar vetgiriga PROare. Foto: Iréne Larsson

Även de små detaljerna är värda att uppmärksammas. Foto: Iréne Larsson

Även de små detaljerna är värda att uppmärksammas. Foto: Iréne Larsson

En av alla invånare i reservatet. Foto: Iréne Larsson

En av alla invånare i reservatet. Foto: Iréne Larsson

Ur det gamla växer nytt liv fram. Foto: Iréne Larsson

Ur det gamla växer nytt liv fram. Foto: Iréne Larsson

Dags för en välförtjänt fikapaus. Foto: Iréne Larsson

Dags för en välförtjänt fikapaus. Foto: Iréne Larsson

Birgitta tackar Ingvar för en toppen guidning. Foto: Iréne Larsson

Birgitta tackar Ingvar för en toppen guidning. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 8 september 2021.

PRO Skultorp på utflykt till det mysiga Missveden i Hjo.

PRO Skultorp har varit på utflykt till mysiga Missveden. Det var tredje året i rad som Siv och Yngve Fasth ordnade så trevligt för oss. Ett 40-tal medlemmar deltog. Efter en stunds samling med roliga historier fick vi lyssna till skön sång av Anneli Ödvall från Hjo. Hon framförde till eget komp fina visor med inriktning på hösten som en fin årstid. bland annat, flera låtar av Evert Taube och nu tändas åter ljusen i vår lilla stad. Hon berättade mellan visorna lite om sig själv och efter framträdandet för oss skulle hon åka vidare för att leda en Hjokör. Vi avtackade henne med som sig bör ett ”skultorpsförkläde” idag med motiv av en dam vid en mikrofon och honung inplastad med annat nyttigt. Applåder också förstås. Så var det dags för tipspromenaden där frågorna blsnd annat handlade om Skultorp och Hjo. Grillad korv var härnäst på programmet med dryck till. Det smakade gott i det sköna vädret med de ljumma vindarna. När vi satt där i solskenet gick vi igenom svaren på frågorna och de första fyra som hade de flesta svaren belönades med honungsburkar och applåder. En ny medlem hälsades välkommen och vi sjöng för en av våra medlemmar som fyllde år. Kort information följde därefter om fortsättningen av vårt program där vår studieorganisatör Anne-Marie Blomquist läste upp vilka cirklar som kan starta framöver om intresse finns. Pärmen med anmälan till detta cirkulerade runt. Jakob Larsson framförde att Septembergänget har en upptaktsträff i veckan och troligt börjar sin träning inom kort i Filadelfias källare. Qigongstart meddelas senare. Kaffe och kaka hann vi också med innan Siv och Yngve tackades för denna gång och som alltid är det lika trevligt. Önskemål att det upprepas nästa år. Glada och nöjda kunde vi återvände hemåt. Träffen genomfördes delvis i samarbete med ABF.

Samling i solskenet. Foto: Iréne Larsson

Samling i solskenet. Foto: Iréne Larsson

Dagens värdpar, Siv och Yngve Fasth. Foto: Iréne Larsson

Dagens värdpar, Siv och Yngve Fasth. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla PROare. Foto: Iréne Larsson

Förväntansfulla PROare. Foto: Iréne Larsson

Underhållning på gång. Foto: Iréne Larsson

Underhållning på gång. Foto: Iréne Larsson

Dagens artist, Anneli Ödvall från Hjo. Foto: Iréne Larsson

Dagens artist, Anneli Ödvall från Hjo. Foto: Iréne Larsson

Tipspromenad med kluriga frågor. Foto: Iréne Larsson

Tipspromenad med kluriga frågor. Foto: Iréne Larsson

Korv med bröd smakar alltid bra. Foto: Iréne Larsson

Korv med bröd smakar alltid bra. Foto: Iréne Larsson

Anneli avtackades som sig bör med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Anneli avtackades som sig bör med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Onsdagen den 22 september 2021.

PRO Skultorp deltog på den Nationella friluftsdagen 2021

PRO Skultorp deltog på den Nationella friluftsdagen med att prova på boule och en 5-kamp i Filadelfias trädgård samt promenad runt kvarteret. Dagen till ära var vädret med oss utan regn och kraftig blåst. 35 medlemmar deltog. Lennart Andersson och Rolf Johansson ur PRO Skultorps boulesektion visade på hur boule fungerar på föreningens välskötta boulebana. På andra sidan av gatan i Filadelfias trädgård kunde deltagarna vara med i 5-kampen som först bestod av en tipspromenad i kvarteret, alla frågorna inriktade på miljö, såsom hur en del av det som blir liggande i naturen bryts ned. Väl tillbaka i trädgården fortsatte 5-kampem med att sparka en fotboll på ett bestämt mål. Cornhole var en annan av kamparna, vilket innebar att kasta en fylld påse i hål med olika poäng. 2 frågor om svamp var 4:e kampen och sista kampen var att stapla så många kubb som möjligt utan att stapeln ramlade. Under hela tiden hördes det hejarop, applåder, mycket prat och skratt. Ansvariga för de olika kamperna var Jakob Larsson, Anne-Marie Blomquist, Lennart Johnsson och Olle Johansson, vilka skötte det med den äran. Nu smakade kaffe/te/dricka och nygräddade våfflor med sylt och grädde i trädgården bra. Köket bestod av Elisabeth Carlström och Birgitta Andersson som förstärktes av Irené Larsson. Genomgången av rätta frågor och poäng utförde Jakob Larsson och vinnarna kunde koras med priser, 8 stycken. De som ordnat med denna dag avtackades med applåder och alla kunde känna sig nöjda med en trevlig friluftsdag med roliga aktiviteter.

Full fart på boulebanan. Foto: Iréne Larsson

Full fart på boulebanan. Foto: Iréne Larsson

Hunden vill och också vara med .Foto: Iréne Larsson

Hunden vill och också vara med .Foto: Iréne Larsson

Kluriga frågor på tipspromenaden. Foto: Iréne Larsson

Kluriga frågor på tipspromenaden. Foto: Iréne Larsson

Här gäller det att pricka rätt. Foto: Iréne Larsson

Här gäller det att pricka rätt. Foto: Iréne Larsson

Dagens högsta bygge. Foto: Iréne Larsson

Dagens högsta bygge. Foto: Iréne Larsson

Dags för fika med nybakade våfflor och grädde. Foto: Iréne Larsson

Dags för fika med nybakade våfflor och grädde. Foto: Iréne Larsson

Dagens vinnare i femkampen. Foto: Iréne Larsson

Dagens vinnare i femkampen. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 28 september 2021

PRO Skultorps septemberträff i nyrenoverade Kyrketorpsgården.

PRO Skultorps hade sin septemberträff i den nyrenoverade Kyrketorpsgården. 50 personer deltog. Ordförande Birgitta Andersson hälsade alla inklusive 3 nya medlemmar och underhållarna välkomna. Dagens underhållare var Refräng & Co, som bestod av Gunilla Hansen på sång och Kent Jonasson på diverse instrument. Gruppen bildades 2010 i syfte att underhålla vuxen publik och bevara den gamla melodiradions bredd. De inledde med ”Gamla fina låtar”, fortsatte sen med låtar av Doris Day, Povel Ramel, Siv Malmqvist, Gunnar Viklund, Elvis, samt en egen skriven låt och två gitarrsolon. Avslutning med en extra låt efter stående ovationer som var Tennessee Waltz. Musiken blandades med roliga historier såsom en Norrländsk komplimang samt från verkliga livet. Vi fick uppleva fin sång, fin musik och helt enkelt en rolig medryckande timme med fantastisk underhållning som t.o.m. lockade upp några danspar. Avtackningen bestod som vanligt av var sitt ”Skultorpsförkläde” och mycket applåder. Agneta Josefsson från ABF informerade om att det låg lappar på borden som vi kunde skriva på vad vi önskade oss för cirklar. Nu smakade fikat gott som idag fick hämtas av var och en bord för bord. Information gavs från styrelsen, två tackkort, sammanfattning om friluftsdagen, genomgång av lokaler för vår verksamhet, Kyrketorpsgården för träffarna. I övrigt Godsmagasinet, SIF:s klubblokal och Filadelfia. De sistnämnda enligt programmet. Vi fortsätter med anmälan till aktiviteterna. Qigongen uppskjuten till i början av nästa år. Septembergänget har börjat träna. Aktivitetsgruppen har börjat planera för våren 2022. Boule seriespel påbörjas i veckan i Skövde. Butiken Närlivs Skultorp öppnat i Riksbyggen Skultorp. Påminnelse om kommande aktiviteter på Jakobs tavla. Finns platser kvar till Redberga nästa vecka. Agneta återkom med mer information om regler för cirkelledare. Dragning gjordes på entré biljetten och dagens lotteri. Många fina priser med glada vinnare. Dagens personal från köket och mötesvärdarna avtackades med applåder. En fin och trevlig eftermiddag, som arrangerades i samarbete med ABF, var nu avslutad.

Dagens underhållare Refräng & CO, som bestod av Gunilla Hansen på sång och Kent Jonasson på diverse instrument. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Refräng & CO, som bestod av Gunilla Hansen på sång och Kent Jonasson på diverse instrument. Foto: Iréne Larsson

Ett generöst fikabord serverades. Foto: Iréne Larsson

Ett generöst fikabord serverades. Foto: Iréne Larsson

Stämning var god kring de olika borden. Foto: Iréne Larsson

Stämning var god kring de olika borden. Foto: Iréne Larsson

Musiken lockade till dans. Foto: Iréne Larsson

Musiken lockade till dans. Foto: Iréne Larsson

Avtackningen bestod som vanligt av var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Avtackningen bestod som vanligt av var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Även Agneta förärades med ett förkläde. Foto: Iréne Larsson

Även Agneta förärades med ett förkläde. Foto: Iréne Larsson

Dagens personal avtackades med varma applåder. Foto: Iréne Larsson

Dagens personal avtackades med varma applåder. Foto: Iréne Larsson

Oktober 2021

Tisdagen den 5 oktober 2021

Utflykt till Redberga Konstgård

PRO Skultorp genomförde, I samarbete med ABF, en utflykt till Redberga Konstgård där ett 15-tal konstintresserade personer deltog. Vi blev hjärtligt välkomnade av Christina Wiberg som inledningsvis berättade om sin make Harald Wiberg, vilken föddes 1908 i Ankarsrum i Småland och avled 1986 i Falköping. Som barn målade Harald Wiberg mycket, som vuxen utbildade han sig till skyltmålare och studerade vidare vid Tekniska skolan, därefter Ollers målarskola samt under studieresor till flera olika länder. Under tiden ställde han ut i Stockholm och Skövde. Vid en utställning i Tyskland belönades han med en bronsmedalj. Han publicerade en teckningsmapp ”Djur i natur” med 32 teckningar i offsettryck. Wiberg specialiserade sig på djur och naturmotiv och ofta målade han ute i naturen om vädret tillät, där han kunde sitta länge och invänta djuren. Motiven kunde målas i olja, akvarell, eller i form av tusch-och blyertsteckningar. Han gjorde sig känd som illustratör i ett 20-tal böcker om djur, jakt, fiske och friluftsliv. Även illustratör i ett flertal barnböcker bland annat Viktor Rydbergs ”Tomten” och Astrid Lindgrens ”Jul i stallet”. Han var också illustratör i tidskriften Svensk Jakt. Wiberg blev en känd Tv-profil i naturprogrammet Korsnäsgården. Hans naturmotiv finns också på porslin och glas. Han fick fler utmärkelser såsom Grafikklassen djurmåleri Budapest 1971, Elsa Beskow-plaketten 1976. Han finns också representerad med en bok vid bland annat Nationalmuseum Stockholm och Kalmar konstmuseum. I Bruksparken i Ankarsrum finns en byst av Harald Wiberg. Med detta som bakgrund gick vi runt i huset för att beskåda alla dessa mästerverk under ledning av Christina Wiberg, vilken guidade oss på ett fint och trevligt sätt. Det fanns konst också från andra konstnärer som Bruno Liljefors, Anders Zorn, Ernst Josefsson med flera. En flygel till bostadshuset gick vi vidare till och där smakade det goda fikat bra. På ovanvåningen kunde vi se en sammanfattning av Harald Wibergs liv som vi kände igen från Christinas berättelse. Vi avtackade Christina med ett ”Skultorpsförkläde” och kunde känna oss mycket nöjda med allt det fantastiska vi sett och hört

Vår värd och guide Christina Wiberg välkomnar oss till Redberga. Foto: Iréne Larsson

Vår värd och guide Christina Wiberg välkomnar oss till Redberga. Foto: Iréne Larsson

Ett fantastiskt ställe att besöka med alla sina vackra ting. Foto: Iréne Larsson

Ett fantastiskt ställe att besöka med alla sina vackra ting. Foto: Iréne Larsson

Christina berättar för intresserade åhörare. Foto: Iréne Larsson

Christina berättar för intresserade åhörare. Foto: Iréne Larsson

Alla dessa vackra tavlor. Foto: Iréne Larsson

Alla dessa vackra tavlor. Foto: Iréne Larsson

Några av Harald Wibergs underbara djurmotiv. Foto: Iréne Larsson

Några av Harald Wibergs underbara djurmotiv. Foto: Iréne Larsson

Harald och hans dragspel. Foto: Irene Larsson

Harald och hans dragspel. Foto: Irene Larsson

Hela det glada gänget. Foto: Iréne Larsson

Hela det glada gänget. Foto: Iréne Larsson

Vi avtackade Christina med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson.

Vi avtackade Christina med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson.

Tisdagen den 12 oktober 2021

PRO Skultorp genomförde ett info-café i Fornbyns Godsmagasin.

PRO Skultorp genomförde ett info-café i Fornbyns Godsmagasin. Ett 30-tal medlemmar deltog. Först ut var Samordnare Roland Jakobsson från Volontärtorget som informerade om deras verksamhet. Syftet med Volontärtorget är att skapa meningsfulla sociala möten för både volontären som för mottagaren. De finns till för invånarna i Hjo och Skövde kommuner. Volontärtorget är en ideell förening och är politiskt och religiöst obunden. Uppdragen kan vara att hjälpa till i Sekond hand butik, läxläsning i skolan, träffa personer som är ensamma i olika åldrar, språkcaféer och nu under pandemin hjälpt till att handla mat. Samarbetar också med Ätbart. 25-35 olika uppdrag är i gång. Roland avtackades med ”Skultorpsförkläde” och applåder. Då var det dags för nästa information som konsumentvägledarna Hanna Mellvén och Mimona Pettersson från Skövde kommun stod för. De växlade sig emellan med informationerna. Det finns flera viktiga lagar inom konsumenträtt som vi fick lyssna till. Konsumentköplagen som gäller för fel på varor och för reklammation . Öppet köp eller bytesrätt lyder inte under lagen. Konsumenttjänstlagen var en annan lag som gäller för olika tjänster i hemmet bl.a. vid fel eller dröjsmål. Priset på tjänsten ska också vara skälig. Lagen om distansavtal utanför affär, där har man rätt att ångra sig och ha till ett skriftlighetskrav då ett muntligt avtal inte gäller och priset ska vara tydligt. Vi blev uppmanade att ta olika kontakter såsom Allmänna Reklammationsnämnden , Konsumentverkets ”Hallå konsument” eller Konsumentbyråer. Avslutningsvis påminde de om fonden Bröderna Perssons minnesfond som finns för Norra Kyrketorps församling. Hanna och Mimona blev också avtackade med var sitt ”Skultorpsförkläde” och applåder. Nu smakade det hembakta fikat gott som serverades vid borden med en stunds samvaro. Sist ut med information var Specialistläkare Margareta Hellgren, temat var ”Hälsa hela livet” med några olika vanliga sjukdomstillstånd. Benskörhet som ofta upptäcks vid frakturer och viktigt att be om prov på detta och få medicin. Nästa var artros vilket man kan få av ärftlighet, gammal skada eller av ålder, oftast är det höft och knäleder som drabbas. Högt blodtryck är en folksjukdom och en allvarlig sjukdom som kan leda till döden. Så var det diabetes 2 vilket Margareta forskar i och där fick vi många tips bl. a. att låta kroppen få vila från mat någon gång på dygnet. Sist men inte minst var det minnessvikt som vi fick information om. Bra om vi kom ihåg vad vi åt till frukost och något från vad vi läst i tidningen på morgonen. Vid alla dessa sjukdomstillstånd var motionen avgörande för att förbättra sin hälsa, bra mat, mindre socker och rätta mediciner. Margareta fick oss under informationen att ställa frågor och stämningen var mycket god med de svaren vi fick. Margareta avtackades också med ett ” Skultorpsförkläde ” samt applåder. Då var det slut för idag, tack till alla som kommit för att lyssna och nu få gå ut i det fina höstvädret.

infocafé 12 oktober 2021

Föreläsarna med sina Skultorpsförkläden. Från vänster:Samordnare Roland Jakobsson från Volontärtorget. Konsumentvägledare Hanna Mellvén och Mimona Pettersson alla från Skövde Kommun. Specialistläkare inom diabetesologi och allmänmedicin Margareta Hellgren. Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 19 oktober 2021

Filmcafé i Godsmagasinet i Fornbyn

PRO Skultorp genomförde ett filmcafé i godsmagasinet Fornbyn i samarbete med ABF. Detta var en nymodighet i föreningens program och ett 30-tal medlemmar deltog. Alla fick en biobiljett och en påse popcorn. Efter att ordförande Birgitta Andersson hälsat alla välkomna till premiären tog Jakob Larsson vid och informerade om den aktuella filmen ”Korna i Djurarpsdalen” av Peter Gerdehag . Filmen är en hyllning till våra förfäders sätt att leva utav naturen och visar oss vad djuren betydde för landskapet och folket på landsbygden. Huvudpersonerna i filmen var syskonen Sonja och Gösta som brukade gården som gått i arv i flera generationer. De levde förnöjsamt med sina djur och tydligt var hur korna styrde deras liv, så kallat ”tidens klocka”. Trots hårt och idogt arbete på gården infanns det ett lugn i tillvaron, . Filmen slutar med en annan verklighet som berörde oss. Filmskaparen har tilldelats stipendier och olika utmärkelser för sitt sätt att illustrera i ord och bild. Han är också känd för filmerna Hästmannen och Kokvinnorna. Det hembakta fikat med kaffe till smakade gott i pausen och samtalen om filmen var uppenbar. Därefter hälsades Ulla Stenqvist välkommen att med sitt bildspel från tre kontinenter berätta om sina upplevelser. Ulla börjar med bilder från Sverige och hur hon från ett gömställe kunnat fotografera brunbjörnen. Via kända naturfotografer och intresset att fotografera vilda djur i naturen blev den första resan till Afrika och Uganda och hennes nyfikenhet på Bergsgorillorna ett faktum. Detta genomfördes under så säkra former som gick och det blev en del närkontakter med många fina bilder. Lejonen som låg uppe i träden och lurade var mycket imponerande och med de opålitliga chimpanserna var det viktigt att vara på sin vakt. Kenya från ovan i ballongfärd var en fin upplevelse att fotografera djuren, det var mycket effektfullt, där fanns också en särskild sort av Zebra. Leoparden var något som Ulla ville se samt Lejon, mycket fina bilder att beskåda. Nästa kontinent och resa var Sydamerika och Brasilien, där var det blandade arter av djur såsom bl.a. Myrslok, Trädmyrslok, Apor, Jaguar, Jätteuttrar. Den stora våtmarken innehöll en hel del fåglar bl.a. Aror i vackra färger, Kingsfish och många fler arter. Bilderna på många av djuren var mycket levande. Den sista kontinenten var Spetsbergen och Svalbard med båt. Där var Ullas dröm att få se Isbjörnen och det fick hon se men också hur klimatet förändrats för djuren. Det var bl.a. fjällräv, lunnefåglar, grisslor, som vi fick se och i vattnet blåval, sillval, den trevliga valrossen och ismås. Många vackra bilder på is som bildade riktigt fina konstverk. Avslutningsvis fick vi se vackra bilder från Ottsjö i Jämtland och sist men inte minst från Falbygden. Det var naturligt för oss att imponeras av Ullas mod att möte de olika vilda djuren samt beundra de fina bilderna som hon fotograferat. Ulla avtackades med ett ”Skultorpsförkläde” och applåder. Lottdragning på dagens fina priser var spännande som vanligt. Dagens personal avtackades med applåder och ordförande framförde även tack till alla som kom till premiären.

I väntan på att filmen ska börja. Foto: Iréne Larsson

I väntan på att filmen ska börja. Foto: Iréne Larsson

Ingen film utan godis. Foto: Iréne Larsson

Ingen film utan godis. Foto: Iréne Larsson

Dagens film. Bilden publicerad med tillstånd från utgivaren.

Dagens film. Bilden publicerad med tillstånd från utgivaren.

Vackra djurbilder tagna av Ulla Stenqvist. Bilderna publicerade med tillstånd av Ulla Stenqvist.

Vackra djurbilder tagna av Ulla Stenqvist. Bilderna publicerade med tillstånd av Ulla Stenqvist.

Ulla avtackades med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Irene Larsson

Ulla avtackades med ett ”Skultorpsförkläde”. Foto: Irene Larsson

Tisdagen den 26 oktober 2021

Månadsträff med ”Bengt-Ingvars mä Anders”

PRO Skultorp hade ett gediget besök från Värmland vid oktoberträffen, som man genomförde i samverkan med ABF, nämligen ”Bengt-Ingvars mä Anders”, bestående av Bengt Alsterlind, Ingvar Karlsson och Anders Kyrkander. Träffen hade god uppslutning av våra medlemmar. Efter att ordförande Birgitta Andersson hälsat alla välkomna och även tre nya medlemmar som deltog under träffen, hälsades underhållarna välkomna att börja. De drog igång med Sommar och sol och fortsatte sen med många kända Sven Ingvars låtar som vi var med och sjöng i, dessutom lite andra kända låtar en del med text av Dan Andersson. Avslutningsvis blev det Torparrock. Mellan låtarna berättade de minnen från Sven Ingvars tiden och Ingvar Karlsson var med Sven-Erik Magnusson i hela 50 år, spelande på dragspel och el-gitarr. De gjorde också en film som inte blev så populär, mycket roligt framfördes och så klart blev det också härliga skratt. Bengt Alsterlind känd från bland annat Hajk på TV hade en hel del roliga minnen från Sven-Ingvars tiden som han berättade om på ett trevligt sätt. Anders Kyrkander var från början Västgöte men har sedan bott större delen av sitt liv i Värmland, spelande på dragspel och piano. De avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde” och massor av applåder. Nu smakade det hembakta fikat gott under trevlig samvaro. Information från styrelsen, ett tackkort inkommit, redogörelse för de aktiviteter som varit sen förra träffen. KPR information av Anne-Marie Blomquist, tips om hur man skyddar sig mot bedrägerier, fanns utlagda på borden, där fanns också information från Volontärtorget och Fixar-Malte. Därefter dragning av entré biljett och på dagens lotteri. Dagens personal avtackades för sin betydelsefulla insats, från köket, värdar och entré med applåder. Sist en kort information inställt studiebesök Biblioteket, kommande aktiviteter, Damträff, PUB-afton, Herrträff och nästa träff med underhållning samt budget med verksamhetsplan. Avslutningsvis tackade ordförande samtliga för en fin eftermiddag tillsammans

Dagens underhållare. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare. Foto: Iréne Larsson

Dagens mötesvärdar. Foto: Iréne Larsson

Dagens mötesvärdar. Foto: Iréne Larsson

Deltagarna trivdes och fikat smakande gott. Foto: Iréne Larsson

Deltagarna trivdes och fikat smakande gott. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare avtackades enligt traditionen med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare avtackades enligt traditionen med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Tack till alla som fick allt att fungera. Foto: Iréne Larsson

Tack till alla som fick allt att fungera. Foto: Iréne Larsson

Torsdagen den 28 oktober 2021

Öringssafari vid Hjoån

Återigen var det dags för en utflykt för en trogen skara av medlemmar från Skultorps PRO. Denna gång gick resan till Hjo, där vi blivit hembjudna till Siv och Yngve Fast på sopplunch. Där bjöds vi på den godaste Purjo å Potatissoppa med Bacon man kan tänka sig och även därtill hembakat bröd. Det smakade otroligt gott med varm o vällagad soppa i höstmörkret och i ett hem, som på väggarna var dekorerat med tavlor som Siv dels målat o broderat. Vi fick även avnjuta kaffe på maten och en god hembakad kaka med grädde o blåbär.
Efter lunchen var det dags för den planerade Öringssafarin, en naturskön vandring utmed dalgången vid Hjoån. Vi gick alla i samlad trupp ner mot Hjoåns dalgång i en härlig höstskrud fylld utav höstfärgade lövträd. Regnet hade precis upphört så solen syntes svagt tränga igenom de regntunga skyarna.
Hjoån som är ca 4 - 5 km lång börjar sin färd mot Vättern vid Stämmorna i Mullsjön. Denna å som förr i tiden försåg många kvarnar och även en del industrier med just vattenkraft.
Mullsjön har uppkommit genom en s k ”dödisgrop” under den senaste istiden för ca 10 000 år sedan. Sjön ligger ca 45 m över Vätterns yta. Under sin färd mot Vättern passerar ån åtskilliga vattenfall.
En viktig del för själva ån är än idag, efter en omfattande restaurering, med bl a laxtrappor, en nödvändig del för Vätterörings lekplatser.
Man har även skapat ett så kallat omlöp (en konstgjord bäck) med lite lugnare vatten så Öringen kan ta sej förbi de branta fallen vid Grebbans kvarn.
Väl nere vid ån välkomnades vi av en Strömstare som är en tätting som oftast lever just vid strömmande vatten där den dyker och simmar just i klart vatten för att kunna se sin föda som består av insekter och larver och även av en del småfisk.
Sen hörde vi ett ivrigt plaskande samt såg några ryggfenor bryta vattenspegeln, och nu blev vår dröm besannad, vi fick se öringen kämpande dvs simmande och hoppande upp mot strömmen. En otroligt spännande upplevelse att se denna stora fisk kämpa å kämpa på sin väg upp mot lekplatserna. Nu kom alla kameror o Mobiler fram för att just fota resp. filma detta naturfenomen. Men oj, det gällde att vara kvick med kameran, för lika fort som den dök upp så försvann den ned i det mycket grunda och klara vattnet.
Vandringen gick på lättvandrade stigar och även bland snår och trädrötter precis utmed själva ån. Hela tiden guidade av vår guide för dagen, Yngve Fast.
Ja alla i gruppen tyckte detta var något utöver det vanliga att få uppleva detta skådespel i en dal som lyste gul i hösttider.
Efter vandringen träffades vi åter hemma hos Värdparet Siv och Yngve som visade oss runt på den natursköna tomten och vi fick bl. a lära oss hur vi bör vinterförvara våra Pelargonier, som just är Yngves specialitet förutom ett brinnande intresse för Biodling tillika Honungstillverkning.
Vi avtackade värdparet med en rungande applåd och styrde därefter färden hem mot Skultorp. Som ni redan förstått så var även denna PRO-utflykt något som vi sent kommer att glömma. Ser redan fram mot nästa evenemang som är planerat i PRO Skultorp.

Yngve berättar Hjoåns historia. Foto: Iréne Larsson

Yngve berättar Hjoåns historia. Foto: Iréne Larsson

Redo för vandringen. Foto: Iréne Larsson

Redo för vandringen. Foto: Iréne Larsson

Det gäller att vara snabb med kameran. Foto: Iréne Larsson

Det gäller att vara snabb med kameran. Foto: Iréne Larsson

På spaning efter öring. Foto: Iréne Larsson

På spaning efter öring. Foto: Iréne Larsson

Hjoån i höstskrud. Foto: Iréne Larsson

Hjoån i höstskrud. Foto: Iréne Larsson

Informationstavla över naturreservatet Hjoån.: Foto: Iréne Larsson

Informationstavla över naturreservatet Hjoån.: Foto: Iréne Larsson

Har dom hittad en ny medlem? Foto: Iréne Larsson

Har dom hittad en ny medlem? Foto: Iréne Larsson

Strömstare. Foto: Iréne Larsson

Strömstare. Foto: Iréne Larsson

November 2021

Tisdagen den 9 november 2021

PRO-Skultorps första dam-träff.

Vilken succé det blev med den första dam-träffen i föreningen.
Anna Grahn Fristående hudvårdskonsult på Mary Kay berättade om detta företag och de produkter som de arbetar med och olika träffar man kan boka.
Inger Nystedt som också är fristående hudvårdskonsult i Mary Kay var med.
Snittar och cider smakade utmärkt, därpå kaffe och en god kaka.
Mycket prat och skratt bland alla damer vilken härlig eftermiddag.
Som Tack fick Anna och Inger var sitt Skultorps förkläde och lite choklad.
Tack till alla som kom.

(Text och bilder godkända av Mary Kay)

Intressanta samtal och god snittar. Foto: Iréne Larsson

Intressanta samtal och god snittar. Foto: Iréne Larsson

Intresserade deltagare. Foto: Iréne Larsson

Intresserade deltagare. Foto: Iréne Larsson

En av dagens huvudfigurer Anna Grahn. Foto: Iréne Larsson

En av dagens huvudfigurer Anna Grahn. Foto: Iréne Larsson

Anna Grahn och Inger Nystedt avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Anna Grahn och Inger Nystedt avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Fredagen den 12 november 2021

PUBafton på Vägkrogen i Skultorp

PRO Skultorp tillsammans med Vägkrogen i Skultorp och ABF kunde i år genomföra den populära PUB-aftonen. Ett 50-tal medlemmar deltog. Några av våra nya medlemmar passade på att testa detta. Efter att Peter på Vägkrogen och Birgitta från PRO Skultorp hälsat alla välkomna var det dags att inta kvällens meny vilken smakade mycket gott. Kvällens underhållare var Fredrik Åkares drängar från Tibro-trakten som bestod av Joachim Hellström på akustisk gitarr, Mikael Apelgren på kontrabas, Torbjörn Ljungqvist på dragspel och Cornelia Hellström på sång, tamburin och kazoo. De startade med en låt som var en blandning av Bob Dylan och Astrid Lindgren, ”Blowing in the wind” och Emils snickarbo. De fortsatte därefter med allt från visor till rock. Bland annat låtar av Alf Robertsson, flera Countrylåtar och en ny intränad låt av Dire Strait, som de gjorde med bravur. De framförde också en del dansbandslåtar och rocklåtar. stämningen var på topp och det blev allsång så klart. Vid pausen smakade kaffe och god kaka gott och det var också dags för dragning av lotteriet med många fina vinster. Efter paus fortsatte musik och sång med drängarna och den blandning som framfördes var medryckande, tex. låtar av Beatles, Evert, Anna och mig, Viggen, en rolig joddlar låt, Cornelis förstås och naturligt blev det en extralåt. Samtliga i gruppen avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde” och applåder. Kort information om fortsatta aktiviteter. Avtackning av kökspersonalen samt tack till alla som hörsammat dagens aktivitet som kan summeras som en fin och trevlig kväll tillsammans

Bandet för dagen, Fredrik Åkares drängar. Foto: Iréne Larsson

Bandet för dagen, Fredrik Åkares drängar. Foto: Iréne Larsson

Fullt hus och härlig stämning. Foto: Iréne Larsson

Fullt hus och härlig stämning. Foto: Iréne Larsson

Man blir hungrig av all bra musik. Foto: Iréne Larsson

Man blir hungrig av all bra musik. Foto: Iréne Larsson

Stämning var hög runt borden. Foto: Iréne Larsson

Stämning var hög runt borden. Foto: Iréne Larsson

Som traditionen bjuder avtackades Drängarna med var sitt ”Skultorpsförkläde. Foto: Iréne

Som traditionen bjuder avtackades Drängarna med var sitt ”Skultorpsförkläde. Foto: Iréne

Tisdagen den 16 november 2021

PRO skultorps första herrträff.

PRO Skultorp hade den 16 november sin första herrträff i samarbete med ABF. Temat för kvällen var ”motorcyklar o MC touring”. Kvällens föredragare var Gillis Larsson och Jalle Bellehed som levt och lever för just motorcyklar. Träffen hölls i Skultorp IF:s klubblokal som var idealisk för en träff som denna. Kvällens värd, Jakob Larsson, hälsade alla välkomna.
Gillis presenterade sig själv och berättade därefter om sin uppväxt med motorcyklar. Vi fick se en film om en Touringresa till Norge som gjordes sensommarn 2019. Med på resan var Gillis och Jalle och ett litet glatt motorcykelåkande gäng.
Vi fick uppleva Norges vackra natur (och även regn) via en film som filmats med en kamera monterad på Gillis motorcykel. Vid varje stopp under turen intervjuades medresenärerna om hur man upplevt etappen. Jalle var ett flitigt intervjuobjekt framför kameran. Han gav en väldigt utförlig och intressant beskrivning om hur etappen som just avverkats upplevts. Inga sura miner trots ett ganska ihärdigt regnande.
Därefter var det dags för en paus och kvällens förtäring som bestod av kokt korv och diverse tillbehör. Till detta serverades lättöl eller cider. Kvällens kock, Kent Rimberg, hade fixat och serverade korven som enligt alla smakade otroligt gott och alla lät sig väl smaka.
Därefter var det dags för Jalle att berätta om sitt liv å leverne med just motorcyklar. Entusiasmen gick det inte att ta miste på. Otroligt vilken kunskap som han innehar och med inlevelse berättade han för oss dels om motorcyklar och genomförda Touringresor.
Filmen som vi sen bjöds på var från en resa sommarn 2013 till Galicien, som är en autonom region i nordvästra Spanien. Även här var det vackra vyer och fantastiska vägar genom byar och landskap i norra Europa. Till båda filmerna fick vi också njuta av härlig 60- och 70-tals ”bakgrundsmusik” influerad av Spotnicks och Shadows gitarrmusik.
Om Ni själva vill få uppleva de välgjorda filmerna, så gå gärna in på YouTube och sök på ”Gillis0047”.
Sen smakade det bra med kaffe och hembakad toscakaka som Birgitta bakat.
Nu var det även dags för frågor och samtal rörande motorcyklar och resorna som vi upplevt under kvällen. ”Dä ble ett gött tjöt” där alla deltog med frågor och berättelser om sina egna motorcyklar som de ägt i sin ungdom.
Jakob avtackade Gillis o Jalle som sej bör med att förära föredragshållarna med varsitt Skultorpsförkläde. Alla närvarade visade också sin uppskattning med rungande applåder.
Detta blev en mycket uppskattad ”herrträff” och önskemål om att arrangera fler herrträffar framöver framfördes av kvällens gäster.

MC-touring – ett av kvällens ämnen. Foto med tillstånd av Gillis Larsson

MC-touring – ett av kvällens ämnen. Foto med tillstånd av Gillis Larsson

Deltagarna lyssnar med spänt intresse. Foto: Jacob Larsson

Deltagarna lyssnar med spänt intresse. Foto: Jacob Larsson

Man blir hungrig av allt berättande. Foto: Jacob Larsson

Man blir hungrig av allt berättande. Foto: Jacob Larsson

Kaffe och kaka är inte heller så dumt. Foto: Jacob Larsson

Kaffe och kaka är inte heller så dumt. Foto: Jacob Larsson

Kvällens kock – Kent Rimberg. Foto: Jacob Larsson

Kvällens kock – Kent Rimberg. Foto: Jacob Larsson

Gillis och Jalle avtackades som sig bör med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Jacob Larsson

Gillis och Jalle avtackades som sig bör med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Jacob Larsson

Tisdagen den 23 november 2021

PRO Skultorp genomförde sitt höstmöte med budget och verksamhetsplan för år 2022.

PRO Skultorps månadsträff i november, som var ett samarbete med ABF, innebar först att åtta nya medlemmar hälsades välkomna samt alla övriga förstås. Senare i programmet, som sig bör under denna månad, beslutades om budget och verksamhetsplan för 2022. Dagens underhållare, som bjudits in för att glädja oss, var Gunilla och Johan Sigvardsson från Vimmerby. Deras musik och sång var mycket varierande. Allt från läsarsånger till Country. Elvislåtar återkom flera gånger och Jim Reeves låtar kände vi väl igen förstås. Mellan låtarna berättade både Gunilla och Johan om hur de hade funnit varandra och trivdes ihop trots att Gunillas pappa helst velat ha en måg som övertog gården där hemma. Det följde flera svenska låtar från Sven-Ingvars, Gunnar Viklund, Lasse Berghagen och Evert Taube. Givetvis de kära gamla psalmerna Du store Gud och Pärleporten med mera. Ett extranummer godkändes till vår stora förtjusning och många av oss deltog i allsång under delar av underhållningen eftersom den var så medryckande vilket både Gunilla och Johan uppskattade. De avtackades med varsitt ”Skultorpsförkläde” och applåder samt lovade att minnas Skultorp då de använde dessa.
Innan fikat presenterade Yngve Fasth 2022 års PRO almanacka till försäljning och Anne-Marie Blomquist informerade om att första PRO-vetartävling var på fredag i Timmersdala. Vi uppmanades att följa med som hejarklack. Nu smakade det hembakta fikat gott som hämtades bord för bord. Gunilla och Johan framförde ytterligare en låt på begäran, som verkligen uppskattades. Då var det dags för det protokollförda mötet, ordförande Birgitta Andersson valdes att föra mötet och Gunnar Hjärtqvist valdes som sekreterare, Göte Johansson och Birgitta Axelsson valdes till att justera protokollet. Styrelsens verksamhetsplan för år 2022 godkändes. budgeten likaså. Medlemsavgiften godkändes som oförändrad. Fördelningen av arvoden godtogs enligt styrelsens förslag med ett tillägg inför nästa budget. En kort information lämnades från styrelsen.
Med det avlutades mötet. Nu var det dags för dragning på entré biljetten och på det stora lotteriet. Något som alltid är lika spännande. Dagens personal avtackades därefter med applåder för alla sina fina insatser. Avslutningsvis tackade ordförande alla för idag som varit lika trevligt som vanligt.

Mötet var välbesökt och underhållningen gjorde att humöret var på topp. Foto: Iréne Larsson

Mötet var välbesökt och underhållningen gjorde att humöret var på topp. Foto: Iréne Larsson

Många glada PROare. Foto: Iréne Larsson

Många glada PROare. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Johan och Gunilla Sigvardsson. Foto: Iréne Larsson

Dagens underhållare Johan och Gunilla Sigvardsson. Foto: Iréne Larsson

En del av gänget som såg till att allting funkade. Foto: Iréne Larsson

En del av gänget som såg till att allting funkade. Foto: Iréne Larsson

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Dagens presidium. Foto: Iréne Larsson

Gunilla och Johan avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

Gunilla och Johan avtackades med var sitt ”Skultorpsförkläde”. Foto: Iréne Larsson

December 2021

Torsdagen den 2 december 2021

PRO Skultorps filmcafé den 2 december

PRO Skultorps filmcafé den andre december i samarbete med ABF bjöd medlemmarna på filmen ”Landet som inte längre är” av naturfilmaren, regissören, dokumentärfilmaren och författaren Peter Gerdehag. Filmen handlade om flera års filmande av makarna Britta och Sture samt Stures bror Karl-Uno på gården Kroxhult i Oskarshamns kommun. Filmen handlar om hur livet var på landsbygden innan jordbruket industrialiserades. Familjen blev en symbol för alla de jordbrukare som verkade innan den moderna tidens jordbruk svepte in och skingrade alla de gamla traditionerna som följt de små jordbruken sen urminnes tider. Det kunde vara skötsel av djuren, hur man skördade med olika redskap och maskiner samt hur allt kroppsarbete slet på deras kroppar.
Familjen förändrades när Britta dog. Hon var navet i familjen och det svåra för Sture och Karl-Uno blev att vid hög ålder lösa de svårigheter som uppstod. Filmen var tänkvärd och känslosam på flera sätt och en timma och tjugofem minuter gick fort samt innehöll många vackra naturinslag. Efter det smakade fikat bra och diskussionen om filmen fortsatte en god stund. Avslutningsvis gjordes dragning på entrébiljetten och efter det avtackades filmvisaren, kökspersonalen och alla som deltog med applåder.

Förväntansfulla biobesökare. Foto: Irene Larsson

Förväntansfulla biobesökare. Foto: Irene Larsson

Dagens film. Bilden publicerad med tillstånd av VD Roger Persson SunTower.

Dagens film. Bilden publicerad med tillstånd av VD Roger Persson SunTower.

Filmens huvudpersoner: Sture Caremalm, hans fru Britta samt Stures bror Karl-Uno. Bilden publicerad med tillstånd av VD Roger Persson SunTower.

Filmens huvudpersoner: Sture Caremalm, hans fru Britta samt Stures bror Karl-Uno. Bilden publicerad med tillstånd av VD Roger Persson SunTower.

Torsdagen den 9 december 2021

Den 9 december bjöd PRO Skultorp alla medlemmar från 85 år på Luciafika.

PRO Skultorps medlemmar som nått den aktningsvärda åldern 85 + bjöds den 9 december på Luciafika med underhållning av föreningens sånggrupp "Septembergänget". En aktivitet som verkligen uppskattades av våra Seniorer.

Här bjuds det på tårta: Foto: Iréne Larsson

Här bjuds det på tårta: Foto: Iréne Larsson

Tårtan smakade fantastiskt. Foto: Iréne Larsson

Tårtan smakade fantastiskt. Foto: Iréne Larsson

Några av de glada medlemmarna. Foto: Iréne Larsson

Några av de glada medlemmarna. Foto: Iréne Larsson

Vårt uppskattade ”Septembergäng” Foto: Iréne Larsson

Vårt uppskattade ”Septembergäng” Foto: Iréne Larsson

Tisdagen den 14 december 2021

Som avslutning på årets verksamhet besökte musikgymnasiets Lucia
PRO Skultorp.

PRO Skultorps sista aktivitet i Kyrketorpsgården för detta år inleddes med en välkomsthälsning till ett 70-tal medlemmar. Tackkort lästes upp och två nya medlemmar hälsades extra välkomna med en applåd. Vi bjöds in bord för bord att äta av den hemkokta gröten med tillbehör som smakade riktigt gott. Septembergänget stämde upp med fina jullåtar som vi var med och sjöng i. En tomtedikt skriven av en tidigare medlem lästes och väckte minnen till liv. Gänget avtackades med varsin blomma och applåder. Kaffe, pepparkaka och frukt smakade bra nu i väntan på luciaföljet. Så äntligen var det dags för Lucia att tåga in i salen. Hon hade med sig en kör bestående av tärnor samt en manskör. De var elever från musikgymnasiet på Västerhöjd. Ett mycket stämningsfullt framträdande med vackra röster som avlöste varandra. De avtackades med en lång applåd. Kort information följde efter detta stämningsfulla uppträdande. Några PRO almanackor såldes. Skultorpslaget som vann i PROvetartävlingen i november blev uppmärksammade med en applåd. Adventsfikat för våra mogna medlemmar blev så bra att det fanns önskan om att nästa år ordna en ny träff. Det nya programmet för våren är nu klart och det går bra att anmäla sig från och med idag. Boulegruppen och kontaktombudsgruppen planerar träffar i början av året. Cirklarna ”Skultorp förr och nu” samt mobilcirkel startar i början av året. Qigong startar i februari.
Lotteridragningen med över 30 vinster fick många glada vinnare. Ett gäng damer hade gjort så fina julbuketter som var vinster. Dagens personal hade gjort en fantastisk insats för oss än en gång och avtackades med lovord och applåder. Traditionsenligt läste vår tomte några verser ut ”Tomten” av Viktor Rydberg. Som avslutning önskade vår Ordförande alla en God Jul och Gott Nytt 2022, tack för i år. Dagens aktivitet gjordes i samarbete med ABF.

Julgröt med tillbehör föll alla i smaken. Fotot: Iréne Larsson

Julgröt med tillbehör föll alla i smaken. Fotot: Iréne Larsson

Stämning var god kring borden. Foto: Iréne Larsson

Stämning var god kring borden. Foto: Iréne Larsson

Dags för kaffe och pepparkaka i väntan på Lucia. Foto: Iréne Larsson

Dags för kaffe och pepparkaka i väntan på Lucia. Foto: Iréne Larsson

Musikgymnasiets Lucia med tärnor och stjärngossar. Foto: Iréne Larsson

Musikgymnasiets Lucia med tärnor och stjärngossar. Foto: Iréne Larsson

”Septembergänget” får alla att sjunga med. Foto: Iréne Larsson

”Septembergänget” får alla att sjunga med. Foto: Iréne Larsson

Dagens personal avtackades. Foto: Iréne Larsson

Dagens personal avtackades. Foto: Iréne Larsson