Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skultorp

Detta hände 2019

Minnen från 2019


Bilder och reportage från 2019

December 2019.

Torsdagen den 12 december 2019.

PRO Skultorp firade lucia och julfest. Efter att alla hälsats välkomna inleddes dagen med en grötlunch. Gröten var hemlagad och smakade mycket gott. Till det var det förstås skinka, ostar, bröd, julmust och frukt. De 68 medlemmarna var riktigt mätta efter lunchen och vårt ”nygamla” Septembergäng under ledning av Jakob Larsson tog ton med flera julsånger varvat med information om sångerna. Idag var man förstärkta av Irené Pettersson, Stig Lindblad och Mats Forsmark. Det var mycket uppskattat så det fick bli ett extra nummer. Avtackningen bestod av en liten julklapp till var och en. Stig och Mats fick som bonus ett Skultorpsförkläde med tomtar på. Information av vår ordförande framfördes därefter och två nya eventuella medlemmar kunde hälsas välkomna med applåder. Flera resor att anmäla sig till redovisades. Anmälan ska vara innan nästa träff. Det var utflykt till Jula och Västergötlands museum, resa till Ullared och resa med Birka samt reservplats till SPA i Polen. Mer information fanns utlagt på det vanliga bordet vid utgången. Anmälan görs till Elisabeth Lundin eller Birgitta Andersson. Fikat smakade gott därefter. Lotteridragning med fina vinster genomfördes. Luciatåget i år 22 st. kommer från Musikgymnasiet på Västerhöjd. De gjorde ett fantastiskt fint framförande som nästan tog andan ur oss. Rädda barnen får ersättningen för deras program. De hade med sig hjälpare som bl. a. var musiklärare, de belönades med var sitt skultorpsförkläde och lucian med följe fick fika. Dagens personal avtackades med applåder och kort information om nästa träff. Birgitta Andersson läste som vanligt Tomten av Viktor Rydberg samt önskade alla en God Jul och gott nytt 2020. Vid utgången stod Septembergänget och sjöng We wisch you a merry christmas and a happy new year!

Musikskolans lucia besökte oss till stor glädje för deltagarna.

Musikskolans lucia besökte oss till stor glädje för deltagarna. Foto: Iréne Larsson

Grötlunchen uppskattades mycket.

Grötlunchen uppskattades mycket. Foto: Iréne Larsson

November 2019

Tisdagen den 26 november 2019.

Vid novemberträffen i PRO Skultorp kunde ordförande hälsa 85 deltagare välkomna till dagens program. Först ut var Sören Eklund som visade oss filmen ” Hanna och 214 sorters potatis” som visades på TV 2018. Potatis-Hanna alias Hanna Biljer-Petersen växte upp på Heljesgården i Broddetorp och tog över gården tillsammans med sin make efter sina föräldrar. Intresset för potatis har funnits sedan barnsben. Hon har fått från släkt och vänner olika sorters potatisar från andra länder och själv har hon framställt nya sorter genom att dra fram potatisplantor från frön. Det kan ge spännande potatisar och en sådan är Hannika som är Hannas favorit. Protokoll förs på de olika sorterna och mellan dem sår hon bondbönor för att inte blanda ihop dem. Hanna har också odlat grönsaker. Hanna är idag 92 år. Filmen var mycket fint gjort med Hanna så klart i huvudrollen. Sören berättade roliga historier och sjöng samt spelade dragspel. Avtackades med ett ”Skultorpsförkläde” och applåder. Fika intogs därefter med gott hembakt till allas förtjusning. PROvetartävling utfördes med 3 lag, Skultorp, Stenstorp och Tidan. Det var mycket jämt mellan lagen och 2 lag går vidare. Efter 10 frågor var Tidan klar att gå vidare och Stenstorp, Skultorp fick då frågor som skulle skilja dem åt. Efter 2 omgångar segrade Stenstorp. Hejarklackarna gjorde sitt bästa för att peppa sitt lag. Lagen tackade varandra för en god match. Lotteridragning med många fina vinster och glada vinnare. Budget och verksamhetsplan framfördes sedan och protokollfördes. Ingen ändring av medlemsavgiften 2020. Dagens köks och lotteripersonal avtackades för sin fina insats med applåder. Anmälan till lucia och grötfesten cirkulerade samt namninsamling för nedläggning av handtaget. Påminnelse om SPA resan till Polen i februari. Ordförande tackade alla för tålamodet och deltagandet av träffens utökade tid idag.

Sören Eklund visade oss filmen ” Hanna och 214 sorters potatis”.

Sören Eklund visade oss filmen ” Hanna och 214 sorters potatis”. Foto: Birgitta Axelsson

Onsdagen den 6 november 2019.

PRO Skultorp besökte Gengåvan Skövde i veckan efter att ha fått en inbjudan. 20 personer deltog. Besöket började med en fika i cafédelen, vilket smakade gott. Vi fick en information av Ordförande Lars-Göran Berggren, hur det startade för Skövdes del i en källarlokal i Kvantumhuset och därefter utökades på markplan i en större lokal och fortfarande Kvantumhuset. Butikschef Kaisa Gustavsson fortsatte sedan att informera om personalstyrkan och vad de gör samt miljötänket. Mellan informationerna berättades det om olika händelser som man kan säga hjälpte personalen att ha med hjärtat i sitt jobb. Den nuvarande platsen skänktes av en speciell person där man kunde bygga en ännu större lokal. Inflödet av gåvor strömmar hela tiden in, Skövdeborna är givmilda och även att komma och köpa. Ingen har väl kunnat undgå den långa kön innan öppningsdags. Vi fick gå en runda med guidning för att se hur allt det som har skänkts togs omhand, sorterades i olika boxar och fylldes på i butiken. En del behövdes snyggas till och det sköttes med omvårdnad. Vi var mycket imponerade av verksamheten och glada för en fin eftermiddag.

Lars-Göran Berggren och Kaisa Gustavsson

Lars-Göran Berggren och Kaisa Gustavsson. Foto: Privat

Oktober 2019.

Fredagen den 25 oktober 2019.

PRO Skultorp hade under detta året ytterligare en trevlig PUB-afton på Vägkrogen en fredagskväll som programgruppen lovade förra gången. Ett 50-tal deltog. God
räksmörgås med valfri dryck smakade gott innan Trubaduren från Torsö Anders Ramberg och hans dotter Madeleine började sjunga, spela och berättade roliga historier. Madeleine förstärkte musiken med sin flöjt och härliga sångröst. Det var lite trevligt gnabb mellan far och dotter emellanåt. Deras repertoar var stor och allsången var helt given. En glad sammankomst blev det. Kaffe och god kaka serverades. Stort tack till Peter med personal. Fina vinster lottades ut.
Vi hoppas detta kan bli ett återkommande programinslag för nästa år enligt önskemål.

Förväntansfulla gäster.

Förväntansfulla gäster.

Tisdagen den 22 oktober 2019.

Oktoberträffen i PRO Skultorp inleddes med de underbara ”Tanterna på Bagarn”. De har ju hållit på att underhålla på sitt glada och roliga sätt i 12 år och aldrig varit hos oss i PRO Skultorp. Det ena skrattet efter det andra avlösta varandra och melodierna kände vi igen men det roliga var ju deras omgjorda texter som flera av dem var händelser från äldreomsorgen. Bara detta att beställa via telefon var ju en stor grej och det framfördes på ett roligt sätt men med en verklighet som vi kände igen. Så klart fick de bjuda på extranummer med glada tillrop och applåder. De avtackades alla med varsitt blommigt ”skultorpsförkläde” och mer applåder. Fikat smakade gott därefter och anmälning till Studiebesök på Gengåvan cirkulerade vilket därefter fylldes till max 20 personer. Beställning av PRO.s almanacka för 2020 togs upp. Information från styrelsen var en tillbakablick sen sist såsom firande av äldredagen vid Träffpunkten, PROvetartävlingen, medlemsvärvningen på ICA Nära, aktivitetsgruppen påbörjat vårens program samt inredning av våra lokaler i Filadelfia som vi hyr. Resor kvar i år, julmarknad, adventsgudstjänst, fortsatt arbete med resgruppen för resor 2020. Septembergänget utökad med ny deltagare och boulefest planeras. Påminnelse om Seniormässan den 24 oktober och promenader på onsdagar kl. 10.00, samling vid kyrkporten. På 1:a besök idag var det 3 personer som deltog och vi hoppas anmäler sig som nya medlemmar. Lotteridragningen genomfördes och några blev glada vinnare. Dagens personal avtackades med lovord och applåder. Avslutningsvis hälsades alla välkomna till nästa träff och tackades för att de deltagit idag.

”Tanterna på Bagarn”

”Tanterna på Bagarn”

Många kom till denna träff

Många kom till denna träff

Tisdagen den 1 oktober 2019.

PRO Vetarna.
Tack till er som kom till Filadelfia lokalen och hejade på vårt lag när vi mötte PRO- Timmersdala. Ni var inte många men ni hördes bra.
Vi bjöd på fika så ni som inte var där missade detta. Timmersdala vann med en poäng, efter en strulig tävling med flera tvivelaktiga domslut. Vi gratulerar Timmersdalalaget och hoppas att laget och deras hejarklack (som var fem gånger så stor som vår) hade en trevlig eftermiddag i Skultorp.

PRO-vetartävling mot Timmersdala

PRO-vetartävling mot Timmersdala.

September 2019.

Tisdagen den 10 september 2019.

PRO Skultorp styrde kosan en eftermiddag till Missionsförsamlingens Fritidsgård i Missveden först i lite avvaktande väder, vilken senare övergick i strålande sol. Gården ligger mycket vackert strax intill Mullsjön. Ett 40-tal medlemmar hälsades välkomna av Siv och Yngve Fasth, vilka skickade iväg oss på en 12 frågors lång tipspromenad i den vackra naturen runt gården. När alla hade klarat av detta blev vi underhållna av Karin Yngve och Anders Jespersson som sjöng en del Taube låtar där vi kunde sjunga med i. Vi fick också prova på att sjunga i kanon, efter instruktioner av Karin och Anders. Sören Yngve berättade historien om gården och hur församlingen köpt den samt renoverat ladan som vi satt i med en stor ljus och fin glasveranda. Vi fick höra hur vi klarat av frågorna och de fyra som klarat mest frågor fick priser och applåder. Trion som underhållit oss blev avtackade med varsitt ”skultorpsförkläde” och applåder. Nu smakade den grillade korven riktigt gott utomhus i solskenet och även de goda hembakta kakorna med kaffe. Kakorna var även denna gång bakade av vår medlem Inger, stort tack till henne. Tiden går fort när man har trevligt och det var dags att bryta upp. Men innan tackade ordförande Siv och Yngve för deras initiativ samt iordningställande till denna trevliga eftermiddag. Innan vi åkte iväg gick vi in i det gamla bostadshuset som stod orört på gården.

Karin Yngve och Anders Jespersson

Karin Yngve och Anders Jespersson

Kluriga frågor på tipspromenaden

Kluriga frågor på tipspromenaden

Dags för korv med bröd

Dags för korv med bröd

Augusti 2019.

Tisdagen den 27 augusti 2019.

Upptaktsträffen efter sommaruppehållet hos PRO Skultorp blev välbesökt med ca 60 medlemmar. Vi startade med frågesport vid borden där Anne-Marie Blomquist hade satt ihop 10 frågor och en utslagsfråga.
Ordförande hälsade sedan alla välkomna. Därefter en tillbakablick sen sist samt information från styrelse om vad som händer i början av hösten. Enkät angående gemensamma resor för flera PRO föreningar under 2020, resor till Vara konserthus och julmarknaden på Tjolöholms slott. Anmälningar till utflykt Missveden, intresseanmälningar till läscirkel och friskvårdscirkel. Erbjudande från Fonus. Inbjudan till kurs i mini-bridge. Qigong startar den 12/9 på Träffpunkten. Friskvårdsdag den 1/9 på Billingen, vår förening är med kl. 11-12. Medlemsvärvning den 1-14 oktober. Efter detta smakade fikat underbart gott då en av våra medlemmar gjort fantastiska bakverk, detta var en härlig start på hösten. Så var det dags för underhållning och 5 damer i 50-60-talskläder tog plats och ton. DissSopranos var deras namn och gruppen är en del av Dissfamiljen. Temat var kärlek både på svenska och engelska. Deras olika stämmor var fint att lyssna på i många av de låtar som vi så väl kände igen. Mellan låtarna berättade de om sin grupp och en del roligt som hänt dem. När de sjöng ”Klas-Göran” kunde vi inte hålla oss för skratt. Det blev en extralåt förstås också. Gruppen avtackades med applåder och varsina likadana ”skultorpsförkläden”. Frågesporten redovisades och de fyra som haft mest rätt belönades med priser samt ett pris till personen som hade exakt rätt på utslagsfrågan. Lotteridragning därefter med 12 glada vinnare. Dagens personal tackades för sin goda insats. Ordförande tackade därefter alla för gemenskapen idag och för att de kommit till träffen trots det fina vädret.

Dagens underhållare DissSopranos

Dagens underhållare DissSopranos

Fullt runt borden

Fullt runt borden

Dags för det fantastiska fikabordet

Dags för det fantastiska fikabordet

Torsdagen den 8 augusti 2019.

PRO Skultorps utflykt gick en solig eftermiddag i augusti mellan regnskurar till Magnolia en besöksträdgård i Malma Nossebro. Vi samåkte i bilar. Väl framme blev vi informerade av ägaren Jan Ansbjer. Trädgården har växt till undan för undan och idag finns mer än 300 olika sorters dahlior, 350 olika pelargonsorter och 70 olika sorters liljor. Alla lökar plockas upp på hösten manuellt och det var förstås viktigt att inte blanda ihop sorterna. Vi strosade runt en bra stund och njöt av den ena sorten finare än den andra. Det var lätt att ta sig fram mellan de olika raderna med blomprakten. Inomhus kunde vi se på jättepelargoner i mängder av färger och nya spännande sorter samt köpa sticklingar med hem. Fikat var en buffé av många olika kakor pajer bröd m.m. Tallriken vägdes och vi betalade efter hg vikt. Jans fru arbetade i fiket. Innan vi åkte besökte vi butiken med all sköns grejer och många av oss passade på att handla.

Trädgårdens ägare Jan Ansbjer

Trädgårdens ägare Jan Ansbjer

Massor av vackra blommor

Massor av vackra blommor

Skönt att sitta ner en stund

Skönt att sitta ner en stund

Klart att allt det vackra måste fotas

Klart att allt det vackra måste fotas

Vi fortsatte färden mot Falköping och vid Gökhem besökte vi ”Vedkonst”. Årets tema var cirkus. Detta presenterades av Sven Lindberg och Egon Svärd som byggt upp detta av ved. Cirkusen bestod av olika politiker t.ex. Donald Trump, Stefan Lövén, Gudrun Schyman och flera därtill, de utförde olika saker. Allt var mycket detaljerat och en del figurer kunde man dra i som en sprattelperson. När hösten kom plockades veden ned och lades in för att torka. Under vintern funderar de båda männen på ett nytt tema och med nyklyven ved bygga upp ett nytt mästerverk, för det kan man verkligen konstatera att det säkert blir. När vi tackat för oss kunde vi återvända till hemorten och nöjda med både blommor och vedkonst.

Vedcirkus i Gökhem

Vedcirkus i Gökhem

Hela gänget samlat

Hela gänget samlat

Juli 2019

Söndagen den 28 juli 2019.

Boulesektionen Skultorps PRO och Boulesektionen Varola/Vretens Hembygdsförening genomförde i söndags det traditionella ”Skultorpsklotet” , vilket i år firade 10-årsjubileum.
Drygt 50 deltagare var anmälda och kom från olika klubbar i distriktet. Tävlingen har i några år genomförts på boulebanan i Varola, i år passade det speciellt bra med platsen eftersom det infann sig en svalkande vind i värmen.
Tävlingen bestod av 4 matcher med en fikapaus mellan match 2 och 3. Servering fanns inne i Hembygdsgården .
Tävlingsledare var Kurt Persson Varola vilken skötte detta med stor ära. Domare var Per-Erik Nilsson tidigare medlem i Skultorps boule och är mycket rutinerad.
Sekretariatet bestod av Gun och Bengt Karlsson som med sin goda erfarenhet snabbt fick fram alla siffror.
Efter avslutad tävling var det dragning på ett stort lotteri samt uppvakting av Skultorps Åke Karlsson som i många år haft hand om boulen i Skultorp. PRO Skultorps ordförande Birgitta Andersson framförde ett stort tack till alla som hjälpt till med att tävlingen hade kunnat genomföras.
Sist men inte minst var det dags för prisutdelning av vinnarna av tävlingen.
1:a pris Åse Höiås-Fälth och Claes Lundgren Skara
2: a pris Dorothy och Leif Johansson Skövde
3:dje pris Bengt Nilsson och Taisto Eskoniemi Väring
3 tröstpris lottades ut och hjärtliga applåder till alla vinnarna efter en fin dag!

Bilder från tävlingen. Vinnarna på sista bilden

Bilder från tävlingen. Vinnarna på sista bilden

Tisdagen den 2 juli 2019.

Tisdagen den 2 juli reste PRO skultorp tillsammans med medlemmar från PRO Skövde till Öckerö

Redo för något att äta.

Redo för något att äta.

Juni 2019.

Tisdagen den 25 juni 2019.

PRO Skultorps medlemmar träffades en fin dag och åtnjöt sommarmat såsom sillar, färskpotatis, ägg, sallad, hembakt bröd m.m. Underhållningen bestod av gruppen Vildminkarna som bjöd på danslåtar blandat med schlagers, vilket lockade oss till att dansa och sjunga med. Stämningen var mycket god. Vi gjorde ett uppehåll i underhållningen för att inta jordgubbar med grädde. Därefter fortsatte underhållningen en stund till innan gruppen avtackades med som sig bör ”skultorpsförklädet” och applåder. Kort information om resan till Öckerö-öarna samt en utflykt i augusti. Lotteridragning med fina vinster var som vanligt mycket uppskattat. Dagens personal avtackades för den goda maten och ordförande önskade alla en skön sommar samt för fin gemenskap under träffen.

Dagens underhållare - Vildminkarna.

Dagens underhållare - Vildminkarna.

Musiken lockade till dans

Musiken lockade till dans

Vildminkarna avtackades som sig bör med Skultorpsförkläden.

Vildminkarna avtackades som sig bör med Skultorpsförkläden.

Dagens personal avtackades

Dagens personal avtackades

Maj 2019.

Tisdagen den 28 maj 2019.

PRO Skultorps majträff innehöll mycket intressant underhållning av Skövdekändis och fd. Polismästare Börje Bergsten som kåserade om flickan som blev Sankta Elisabeth.

1870 föddes Elisabeth Hesselblad som femte av 13 barn till lanthandlare Robert och Catharina Hesselblad i Fåglavik i Västergötland. Familjen flyttade runt på flera ställen och när Elisabeth Hesselblad var 12 år efter en konkurs flyttade familjen till Skövde där pappan köpte en affär som så småningom också gick i konkurs och familjen fick då bo i ”Henrikas stuga” fattigstugan.
Vid 18 års ålder emigrerade hon till Amerika, där hon utbildade sig till sjukskötersa och kunde då hjälpa familjen hemma ekonomiskt. Hon påbörjade en läkarutbildning vilket inte genomfördes helt p.g.a. sjukdom. Hon begav sig till Rom i tron att hon skulle avlida, vilket hon inte gjorde. Istället fick hon en religiös kallelse att återföra Birgittinorden till Birgittahuset vid Piazza Farnese. Hon inträdde i Karmelitorden 1906 med tillåtelse att avlägga ordenslöftena i Birgittinordens dräkt. Elisabeth vistades under åren 1908-1911 på olika platser i världen på Birgittinkloster och i Sverige finns dessa i Djursholm och Falun.
Under 2:a världskriget arbetade Elisabeth med att skydda förföljda judar, och hon fick av israeliska staten en utmärkelse för sin insats. 1957 avled Elisabeth 86 år gammal i Birgittahuset i Piazza Farnese Rom där hon också har sitt sista vilorum. Elisabeth Hesselblad saligförklarades 9 april år 2000 av påven. Helgonförklarades 5 juni 2016 av påven.
Mellan detta intressanta kåseri nämndes också en del av Skövdes gamla historia.

Som sig bör avtackades Börje med ”skultorpsförkläde, blomma och applåder.

Som sig bör avtackades Börje med ”skultorpsförkläde, blomma och applåder.

Dagens fika var pizza, dryck, kaffe och kaka, vilket smakade gott. Allsången ledd av Septembergänget blev en trevlig stund för oss alla. Information från Siv Westlin-Andersson om vedkonst som bl.a. en resa i augusti innehåller. Anmälan till den och sommarlunchen cirkulerade. Program för hösten jobbar gruppen på, samt en enkät. Anne-Marie Blomquist ledde pausgympan. Lotteridragning med fina nyttiga vinster utdelades till lyckliga vinnare. Dagens personal avtackades med applåder för sin insats och ordförande tackade alla som bidragit med sin närvaro vid träffen.

Även ordföranden fick en stund att fika ihop med maken.

Även ordföranden fick en stund att fika ihop med maken.

Referat från 85+resa

PRO Skövde och PRO Skultorp har gjort en resa för medlemmar 85+ tillsammans. Vi åkte i en handikappanpassad buss så rullstol eller rullator var inget hinder. Dessutom fanns det en stabil hiss.
Resan gick över Rånna, Lerdala, Kampavall och Varnhem, där vi kunde beundra den vackra naturen. Slutmålet var Hornborgasjön och Café Doppingen där vår föreläsare författaren och fågelskådaren Torbjörn Skogedal väntade på oss.
Torbjörn berättade att fågelintresset redan började i barnaåren och växte som lite äldre efter att ha ha läst Sucksdorffs bok, Tranor vid Hornborgasjön. Där uppstod en förälskelse till Hornborgasjön med omnejd.
Han utbildade sig inom biologin samt fotografering. Är med i Falbygdens fågelklubb och bor dessutom i Falköping.
Torbjörn har nu gjort en bok som heter, Hornborgasjön-lockelsens skapelse. Boken innehåller förstås djur, insekter, vegetation och kulturbygden, fantastiska foton. Torbjörn är en kändis både i Sverige och utomlands. Vi trollbands av alla vackra foton som vi förstod togs i rätt ögonblick. Applåderna var verkligen befogade.
Därefter fikade vi i caféet. Det smakade mycket gott.
Resan hemåt började sedan och ett trevligt sorl i bussen uppfattades som att alla trivdes med varandra och var nöjda med resan.

Torsdagen den 9 maj 2019.

Årets besök vid Kvarndammen genomfördes trots kyligt och regnit väder.
Gubbarna i Ga. SIF kunde hälsa 35 talet gäster välkomna till korvgrillen.
PRO stod för underhållningen med tipspromenad och avslutade med sång avSeptember gänget.

April 2019.

Tisdagen den 23 april 2019.

PRO Skultorps aprilträff genomfördes trots solsken och värme utomhus med 65-tal medlemmar som njöt av en trevlig eftermiddag inomhus.
Underhållare var Henrik Strömberg från Scotts dansband. Innehållet var helt fantastiskt med låtar från Sven-Ingvars, Thore Skogman, Elvis och många andra goa låtar som vi kände igen och kunde sjunga med i. En timma gick fort och tack vare applåder med stående ovationer, blev det några låtar till. Avtackning med ett fint”skultorpsförkläde” satt bra.
Vårfika smakade alldeles utmärkt därefter och samtalen var på topp.
Information från styrelsen. två nya medlemmar anmälda, resan till Öckerö-öarna, utflykt till Kvarndammen i Skultorp den 9 maj kl. 14.00, Kulturdagen den 8 maj, uppmanades att besöka den i Axvall. Ny ordförande för distriktet och ny organisation i studiekommitén. Pausgympa introducerades och testades med gott deltagande, detta ska vi genomföra vid träffarna.
Lotteridragning samt dagens personal avtackades med applåder.
Nästa träff utlystes och ordförande tackade alla för den fina gemenskapen och att de kommit trots det fina vädret.

Henrik Strömberg från Scotts dansband

Henrik Strömberg från Scotts dansband

Henrik får hjälp av Iréne

Henrik får hjälp av Iréne

Birgitta avtackar Henrik med ett Skultorpsförkläde

Birgitta avtackar Henrik med ett Skultorpsförkläde

Tisdagen den 9 april 2019.

PRO Skultorp hade ett informationscafé i Kyrketorpsgården där ca 25 medlemmar deltog.
Först ut var Rehab Närhälsan och Chefen, arbetsterapeuten Anna Wallberg. Information om Rehabs olika yrkesområden där 40 anställda finns för de olika arbetsområden som man kan få hjälp av. Vid problem som rör kroppens rörelser kan man ringa själv och få en bedömning.
Finns skolor som artrosskola, balansskola, osteoporoskola samt stresskola. Hjälpmedel fick vi information om och de kunde vara t.ex. krycka, käpp, betastöd, rollator, gåbord, sittdynor, hygienhjälpmedel m.m. Där VG-regionen har en gemensam handbok för förskrivningar av produkter. Vid bostadsanpassningar deltager arbetsterapeut tillsammans med Kommunens personal. Flera frågor besvarade Anna på ett bra och sakligt sätt. Avtackades som sig bör med ett ”skultorpsförkläde” och applåder.

Anna Wallberg

Anna Wallberg

Innan nästa information fikade vi med en god fruktsallad.
Jan-Olof Säll från Missing People fascinerade oss därefter med sin information om organisationen som finns på olika platser i Sverige. För 7 år sedan startade Missing People här i vår bygd via sök efter en pojk i Göteborg, innan dess fanns ”Sökarna V. Götaland”. Har stort samarbete med myndigheter.
Målen för sökandet är, sökinsats inom 6 tim., hitta försvunnen person så anhöriga kan få ett avslut. De tider på året då flest personer försvinner är, jultid, våren, semester och skolstarterna efter jul och sommar.
Missing People är en ideell förening, har sponsorer bl. a postkoden och får också gåvor.
Jan-Olof avtackades för sitt gripande framförande med ett ”skultorpsförkläde” och applåder.

Jan-Olof Säll

Jan-Olof Säll

Mars 2019.

Tisdagen den 26 mars 2019.

Dags för modevisning med kläder från Seniorshopen.
Seniorshopens Lena från Lidköping var på ett strålande humör, kanske lite extra för att Villa vunnit SM GULD i helgen.
Mannekängerna hyllades med rikliga applåder. Efter visningen var kommersen god. Nu smakade fikat bra och samtalsbruset steg vilket tydde på att publiken trivdes. Mötet avslutades med lite information och lottdragning.

Bettan i påfågeljumper.

Bettan i påfågeljumper.

Lena presenterar kläderna som Yngve bär, lika krokig som vanligt.

Lena presenterar kläderna som Yngve bär, lika krokig som vanligt.

Dessa damer är också fina i sina egna kläder.

Dessa damer är också fina i sina egna kläder.

Siv visa kläder för våren.

Siv visa kläder för våren.

Fredagen den 8 mars 2019.

PRO Skultorp hade en trevlig PUB-afton på Vägkrogen en fredagskväll. Premiär för vår förening. Ett 40-tal deltog. God räksmörgås med valfri dryck smakade gott innan trubaduren från Torsö, Anders Ramberg började sjunga spela och berättade roliga historier. Hans repertoar var stor och allsången var helt given. En glad sammankomst blev det. Kaffe och god kaka serverades. Fina vinster lottades ut.
Vi var nöjda med att träffas på detta sätt och det gav mersmak förstås, vilket programgruppen tog till sig.

Bilder från Kvällen

Bilder från Kvällen

Kvällens trubadur avtackas med ett Skultorpsförkläde

Kvällens trubadur avtackas med ett Skultorpsförkläde

Februari 2019.

Måndagen den 25 februari 2019.

PRO Skultorp hade sitt årsmöte i Kyrketorpsgården där ett 70-tal medlemmar deltog. Parentation med ljuständning och en tyst minut för våra medlemmar som avlidit under 2018. En fin andakt utförde Församlingspedagog Olof Strömqvist och som avslutning sjöng vi alla en psalm.

Församlingspedagog Olof Strömqvist

Församlingspedagog Olof Strömqvist

Till ordförande för mötet valdes Göte Johansson och till sekreterare valdes Gunnar Hjärtqvist. Revisionsberättelsen, revisorernas berättelse lästes upp samt ekonomisk redogörelse, samtliga blev godkända.
Valberedningens förslag var följande, sekreterare Gunnar Hjärtqvist, kassör Yngve Fatsth och studieorganisatör Anne-Marie Blomquist, samtliga omval 2 år. Kvar var ordförande Birgitta Andersson, ledamöter Lola Lindén, Göran Sahlberg och Lennart Johnsson, samtliga 1 år. Revisorer, Ingrid Hjärtqvist omval 2 år, Göte Johansson kvar 1 år, samt revisorsersättare Iréne Pettersson nyval 1 år.
Ny boulesektion valdes. Aktivitets-programkommité omvaldes. Kontaktombud omvaldes samtliga på 1 år.
Avtackningar genomfördes först till Olof Strömqvist, mötets ordförande och sekreterare. Sedan till flitig kökspersonal, Ing-Britt Andersson, Marion Breman, Elisabeth Sjögren, Majlis och Arne Karlsson. Revisorsersättare och kökspersonal Iréne Gabrielsson, samt ansvarig för boulen Åke Karlsson.
Därefter smakade smörgåstårta med tillbehör och kaffe och kaka gott.
När vi var mätta tog allsången fart med Septembergänget förstärkta med Jakob Larsson och Thomas Nordin samt våra mysiga musiker Iréne Pettersson och Stig Lindberg. Kort information från styrelsen. Lotteridragning med många vinster. Dagens personal avtackades och ordförande tackade alla för deltagandet idag. Avslutningsvis sjöng vi gemensamt vår nationalsång!

Det förstärkta Septembergänget

Det förstärkta Septembergänget

Lyssnande mötesdeltagare

Lyssnande mötesdeltagare

Torsdagen den 14 februari 2019.

Veteranvetartävling i Falköping
Vi mötte Falköping och Timmersdala i en trelags match. Det gick inte hela vägen för vårt lag. Falköping och Timmersdala gick vidare till nästa omgång. Men vårt lagkämpade tappert och det tackar vi för.

Laget Siv Johnny och Henry

Laget Siv Johnny och Henry

Yngve langar frågor till Timmersdalalaget .

Yngve langar frågor till Timmersdalalaget .

Januari 2019.

Måndagen den 28 januari 2019.

Årets första träff för Skultorp PRO var snöigt och kallt utomhus men extra varmt inomhus, då vi var tillbaka i vår hemmalokal Kyrketorpsgården.
Temat på underhållningen var ”musik från norr till söder” med Riksspelman Jon Sirén. Han framförde efter att ha berättat om sig och sin familj fantastisk musik på fiol och durspel samt sång som olika visor, valser, polsker, brudmarser. Vi fick också lära oss gången fram till att få titeln riksspelsman. Berättelser avlösta varandra mellan musik och sång, t,ex, en historia om näcken och de röda näckrosorna i Fagertärn, historier om människor i olika situationer. Avslutningsvis fick vi lyssna till ”en fattig bonddräng”. Avtackning med applåder och skultorpsförkläde till en mysig speleman.

Fikat smakade gott därefter. Ordnat av vår duktiga kökspersonal.
Information från styrelsen. En trygghetsvandring genomförd med kommunen och polisen i november. DM i bowling i mars. Vårens program delas ut i dagarna. Valberedningen jobbar inför årsmötet i februari. Spara kaffepåsar av plast till väskor. Boulegruppen samlas i februari för uppläggning inför ny säsong. Årlig resa i planeringsstadium. PROvetar tävling i Falköping 14 februari. En tidig ”gökotta” planeras med frågesport. KPR- information om ett projekt på Högskolan om att olika hjälpmedel kan provas ut i lägenhet för äldre. 20 reflexvästar skänkta av Folkhälsoinstitutet delas ut idag via entré biljetten.

Övrig lotteridragning med fina priser. Avtackning av dagens köks och lotteripersonal med en applåd.
Ordförande tackade alla för att de deltagit idag och uppmanade de som fått reflexväst att ta på den och ta det försiktigt hem i snön.