Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Skärblacka

2022-07-18 Läs och Res till Norge

Läs och Res 2022 som skulle varit 2020 men som pandemin satte stopp för.

Reseskildring 18/7 - 21/7

Dag 1. Vi startade vår resa från Krokek den 18 juli klocka 05.00, då var vi åtta resenärer, bussen fylls på i Norrköping, Linköping och Mantorp. Nu är vi 46 glada resenärer på väg till Norge. Vi åker genom Närke och Värmland med avbrott för förmiddagskaffe och lunch, vi rundar Olsofjorden och kör norrut längs Hallingdalen och kommer tillslut till Geilo hotell där vi skall bo i tre nätter. Vi avslutar resdagen med gemensam middag. (CA 670 km)

Dag 2. Tidig frukost 07.15, efter det tar vi plats i bussen. Vi åker västerut mot Hardangerfjorden och upp över snöklädda Hardangervidda för att besöka gården Kieåsen, en av världens mest avsides gårdar, 600 meter upp på fjällsida. Vi får höra om livet här upp och om släkten Wiik som bott här i generationer, och fortfarande bor här. Gården blev känd i Sverige genom boken ” Folket på Kieåsen” av Bror Ekström. Innan vägen och tunneln anlades var enda sätter att ta sig upp via en hisnande brant stig längs bergstupet. Innan vi börjar ner resan får vi stärkande buss fika.

Dag 3. Även idag är det tidig frukost då vi skall åka Flåmsbanan som går genom tunnlar och svindlande höjder. Det är det djärvaste och skickligaste järnvägsbygge i norsk historia. Vi åker Flåm-Myrdal-Flåm, genom vacker natur med snötäckta bergstoppar och hissande vattenfall.

Dagen avslutas med båttur från Flåm till Gudvangen där vi ser forsar som kastar sig utför fjällsidor och bildar mäktiga vattenfall. I Gudvangen väntar vår buss för att föra oss tillbaka till Geilo för gemensam sen middag.

Dag 4. Till hemorten. Vi tar oss genom Numedalen och Hardangervidda, vi passerar Kongsberg och Drammen, via E 18 är vi åter i Sverige och så småningom i Östergötland, en kontrast vad vi upplevt de senaste dagarna. ( Ca 660 km )

En helt fantastisk resa, mycket beroende på vår kunniga bussvärdinna och chaufför att resan blev så bra och intressant./ Lilian Edquist

 

Upptäck mer inom PRO Riks.

Hitta fler aktiviteter och erbjudanden på riksnivå

Personer framför träd

Puff 1

Två personer med hund

Puff 2

Person som går

Puff 3