Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Gemenskap

Projektet är ett samarbete mellan fyra olika forskningsinstitut och ska pågå i fyra år. Foto: Pixabay.

Kategorier:
Publicerad:

Stort behov av bättre samarbeten för äldres hälsa

Att söka rätt hjälp vid sjukdom är för många äldre inte helt enkelt. Nu pågår forskningsprojektet SAMSAS som syftar till att skapa bättre hälsa för äldre."En viktig del av forskningen handlar om att få en bättre förståelse för hur insatskedjor kan bli mer effektiva och sammanhållna", säger Ida Goliath, utredare och docent vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum.

Det finns ett stort behov av att skapa en bättre vårdkedja för äldre. Hos Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum pågår nu forskningsprojektet SAMSAS - Samskapad samverkan för att förebygga försämrad hälsa hos äldre. Projektet är ett samarbete mellan flera parter och ska bland annat se över äldres personers användning av socialtjänst, sjukvård och samarbete mellan olika aktörer i syfte att förbättra hälsan hos äldre.

–Huvudfokus under projektet är att utforska, samskapa och utvärdera nya samverkansmodeller för förebyggande insatser i partnerskap med äldre, närstående samt personal, chefer och beslutsfattare inom kommun, region och civilsamhälle, säger Ida Goliath, utredare och docent vid Stiftelsen Stockholms läns Äldrecentrum.

Projekt under fyra år

Med olika case-grupper kommer de bland annat att studera vilka aktörer som behöver samarbeta och se vilket behov som egentligen finns. Projektet är ett samarbete mellan fyra olika forskningsinstitut och ska pågå i fyra år med finansiering av Forte. Redan från start finns en referensgrupp med bland annat representanter för PRO och SPF som kommer bistå med kunskap, perspektiv och kontaktvägar.

–Det görs idag mycket forskning idag kring äldres hälsa men i det här projektet ska vi bland annat se över hur det ser ut när äldre söker hjälp hos socialtjänsten och följa processen över tid för att se när det är aktuellt att samverka med andra aktörer i samhället, säger hon.

Hon tillägger:

– En viktig del av forskningen handlar om att få en bättre förståelse för hur insatskedjor kan bli mer effektiva och sammanhållna och på så sätt få äldre att må bättre längre, berättar Ida Goliath.

Vill du läsa mer om projektet? Läs mer här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: