Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Margareta

Maragreta Nordeman ser gärna fler frågor om relationer. Foto: Anneli Nygårds.

Kategorier:
Publicerad:

”Frågor om sexuell problematik gömmer ofta relationsproblem”

Sexualitet och relationer har alltid intresserat Margareta Nordeman. Som psykoterapeut, auktoriserad sexolog och författare, svarar hon på PRO-läsarnas frågor om kärlek på äldre dar. ”Jag önskar mig fler frågor om relationer och hur vi hanterar våra liv”, säger Margareta Nordeman.

Det finns många frågor som rör det där med sex. Och med kärlek och relationer såklart. Margareta Nordeman, legitimerad psykoterapeut med grundutbildning som vårdlärare, auktoriserad sexolog och även författare, har under åren fått en hel del frågor om hur man får till ett bra sexliv som äldre och hur man värnar om varandra.

– Många frågor jag får handlar om sexualitet och är mer laddade än frågorna om relationer. Men ofta handlar det om problem som har med relationen att göra, säger Margareta Nordeman.

Margareta Nordeman har skrivit fler böcker om ämnet: Kärlek på äldre dar, Sexualitet, utvecklingsstörning/autism, Kvinnors brev - från samlevnads spalten, Medicinmannens magi och verkat i flera tidningar som sex- och relationsexpert. Men vad är det egentligen med sexualitet som intresserar Margareta Nordeman?

– I stort sett har alla intresse av mellanmänskliga frågor, inte minst sexualitet. Ämnet sex väcker fortfarande ett stort intresse och är laddat med tabu, berättar hon.

Vilka problem kan uppstå när det gäller intimitet på äldre dagar? Vad kan man göra åt det?

– För oss äldre, eller årsrika, som Barbro Westerholm myntat som begrepp, sker förändringar både kroppsligt och själsligt. Det är långt ifrån alla som upplever det som problem, men när vi förlorar förmågor eller blir drabbade av sjukdom kan det vara svårt att hitta nya vägar till sensualism, närhet och intimitet. Man kanske behöver hitta nya sätt att vara nära, man behöver längre tid för att kroppen ska vakna till och vara beredd på intimitet. Fram för allt: tala med varandra om önskningar och upplevelser i den egna kroppen, säger Margareta.

Vad har du för råd till de som önskar få en bättre relation?

– Mina generella råd gäller alla åldrar, försök lägga blygheten åt sidan och tala öppet med din partner om hur du ser på er relation. Talar ni med varandra om det nu känner. Lyssnar ni på varandra? Att lyssna på sin partner, ömsesidigt, är grunden för en kärleksfull relation, säger hon.

Nu önskar Margareta Nordeman ta emot fler frågor om kärlek och relationer som kan vara av intresse för alla PRO:s läsare.

– Jag skulle önska mig lite fler frågor om relationer och hur vi ser på våra möjligheter och hinder till förbättringar av livskvalitén, säger hon.

Fakta

Namn: Margareta Nordeman.

Ålder: 77 år.

Familj: Änka sedan 3,5 år. Två barn och fem barnbarn.

Bor: Nacka.

Yrke: Legitimerad psykoterapeut med grundutbildning som vårdlärare, auktoriserad sexolog och författare. Arbetat även med utbildning och gett många konsultationer till gruppbostäder och daglig verksamhet inom social omsorg när det gäller sexuellt orienterad problematik hos personer med utvecklingsstörning eller förvärvade hjärnskador. Även konsultationer inom ledarskap.

Margareta Nordeman har även arbetat med tv, radio och övrig media som rådgivare i samlevnadsfrågor, bland annat Go´kväll och Sköna söndag.

Frågor?

Vill du skicka in frågor till Margareta som rör sex och relationer? Maila till propensionaren@pro.se. Ett uval sker bland alla de frågor som kommer in.

Text: Cecilia Corfitsen