Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Ballongtur

Att färdas i luftballong är en dröm som många har. Foto: Peak Experience.

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Drömmen om ballongfärd uppfylls på äldreboende i Halmstad

Ålder ska inte vara ett hinder för att uppleva nya saker. Det anser äldreboendet Oskarströms i Halmstad där pensionärer fick möjlighet att uppfylla drömmen om att flyga luftballong.

Drömmar på ålderns höst ska kunna förverkligas även om man bor på äldreboende. Det menar Monika Sekelj, konceptansvarig på äldreboendet Oskarströms i Halmstad, som i helgen ordnade en ballongtur för boende som alltid drömt om att åka just luftballong. Men hur kom hon på idén?

– Jag var ute och körde motorcykel genom Halmstad och fick syn på en ballong som färdades högt över mitt huvud. På vårt äldreboende har vi ju alltid olika aktiviteter och jag funderade på om någon hos oss hade en dröm om att åka luftballong. Jag pratade med några på boendet som absolut gärna ville testa och chefen sa: Bara kör!, säger Monika Sekelj och skrattar.

Äldreboendet Oskarströms är ett konceptboende med tema mat och livslust. Och ballongturen gick hand i hand med boendets satsningar.

– Ålder ska inte vara ett hinder för att uppleva spännande saker. Min arbetsuppgift är just att se till att de boende får möjlighet att testa nya saker, nå drömmar och faktiskt leva.

Och i helgen var det äntligen dags. Sju ballongresenärer blev till sex, tillsammans med personal från ballongföretaget och media. Dan Sääf, 91 år från Gällivare men bosatt i Halmstad, och dessutom PRO-medlem, var en av de som fick njuta av turen.

– Det var helt fantastiskt att fara i luftballong. Det var så vackert att se landskapet och det gick ju sakta så man hann se mycket, förklarar han och tillägger:

– Att vårt äldreboende ordnar en sån här grej är ju fantastiskt och vi trivs så oerhört bra här. Det är full fart varje vecka, säger Dan Sääf.

 

Under hela turen fanns ett särskilt säkerhetstänk för att anpassa turen. Blodtryck togs innan färden och läkare fanns med i korgen. Även de andra boende som inte var med på turen, kunde glädjas åt evenemanget och bjöds på livemusik och mat från pizzavagn.

– Man kunde se hur livsgnistan tändes hos många. För ett tag kunde de glömma krämpor och de som var med på turen förundrades över hur vackert vårt allas Sverige är från ovan. Dessutom hoppas vi att det här kan hjälpa till med att förändra synen på hur man ibland ser på äldre och deras rätt att få uppleva nya saker, säger Monika Sekelj.

Dan Sääf

Efter flygturen fick alla ett diplom, även Dan Sääf. Foto: Privat.

Text: Cecilia Corfitsen