Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ösmo

Vår historia från 2001 och framåt

Ytterligare 25 år har gått och föreningen firar nu sitt 50-årsjubileum.

Frågor om pensionärernas roll i samhället kommer upp mer och mer. Det kan gälla tillgänglighet till offentliga platser eller den egna bostaden, hemtjänst, färdtjänst och inte minst, de senaste åren, skatterna. Att vara pensionär betyder inte att man inte kan vara aktiv, utan det finns massor av intressen och aktiviteter som håller igång medlemmarna i Ösmo PRO.

Det var då det – nu finns bara en mataffär och inget postkontor. Banken har vi än så länge kvar, och det finns gott om restauranger. ICA har hand om både posten och apoteket.

2003 höjdes PRO Ösmos medlemsavgift till 125 kr. Ebba Fransson avgick som sekreterare efter 28 år, och avtackades varmt. En prisundersökning visade att det fanns tre affärer i Ösmo, varav Konsum var billigast och även hade hand om apoteksverksamheten.

2003 färdigställdes tre nya boulebanor i kommunen, en i Nynäshamn, en i Ösmo centrum och en på Viksängen. Många är roade av att spela, och vid sommarturneringen i Trångsund vann damerna sin klass. Antalet medlemmar var 170, för att år 2004 vara uppe i över 200.

Våren 2004 åkte ett gäng till Ångsö nationalpark och tittade på blommor, inte minst orkidéer som Adam och Eva. Kulturvandrarna i Ösmo fick en intressant guidad visning när slänten nedanför kyrkan grävdes ut inför byggandet av nya väg 73. År 2002 blev Nancy Björkman ordförande och hon efterträddes 2009 av Aino Allstrin.

2006 deltog föreningen med en utställning och lottförsäljning på Hembygdens dag och en grupp åkte på en veckolång resa till Polen. Ösmo PRO kom tvåa i kommunens hälsosatsning, den fasta promenadslingan, där föreningarna tävlade om att ha flest promenerande. Varje vår går en tipspromenad med knepiga frågor runt motionsslingan i Ösmo. Simhallen bjuder på gratisbad för pensionärer vissa dagar i veckan, vilket flera utnyttjar. Även Qi-gong och styrketräning har vi provat på.

Föreningen utvecklas hela tiden. I dag har vi datorer för ekonomi och medlemsregister och en egen hemsida. Datorernas intåg innebar kurser i hur man handskas med dem, och med mobiltelefoner och andra elektroniska underverk. Pensionärer är absolut inte rädda för teknisk utveckling, som en del vill antyda. Vi hoppas att den nya tekniken ska locka fler att ta på sig uppdrag och hjälpa till i föreningsarbetet.

PRO är mer än hobbyverksamhet och underhållning.

Den 15 april 2010 deltog Ösmoföreningen i ett protesttåg mot pensionärsskatten. Det gick från Kungsträdgården till Mynttorget i Stockholm med PRO-are från hela landet. 3.500 personer sades ha deltagit.

Cirkelverksamheten har blomstrat under 2000-talet. 2006 fanns det 20 cirklar att välja mellan. Populära cirklar var släktforskning samt landskaps- och skärgårdscirklar inklusive studieresor. Några damer tränade engelsk konversation. Det finns också en storbildsteve i lokalen för filmvisning.

Flitiga händer tillverkar många fina varor som säljs eller lottas ut på våra möten och på julmarknaden: stickat, virkat, broderat och vävt. Donationer av material till handarbeten tas väl till vara. Senast har ett stort täcke i lapptäcksteknik blivit färdigt och blivit mycket beundrat i föreningslokalen.

Fia-gruppen besöker åldreboendet Tallåsen en gång i veckan. De följer med på sjukbesök, till tandläkare och liknande. Ibland hjälper de till när Tallåsen har fest. En bussresa ordnas varje vår. Den betalas till stor del av sponsorer. I vår for deltagarna till Ytterjärna på ett lyckat besök. Varannan torsdag är Fia-kaféet öppet. Man spelar bingo och umgås. FIA = frivilligt ideellt arbete. Tyvärr lades FIA-gruppen ner 2012.

I år är vi nästan 250 medlemmar i Ösmo PRO. Flera medlemmar har varit aktiva i styrelsen i mer än tio år. Bland dem kan nämnas Ingegerd Lindholm, Gun Oxelmark, Sven Andersson, Hanny Öhlund och Nancy Björkman, de flesta fortfarande aktiva. Under föreningens hela tid har det bara varit tre kvinnliga ordförande, nämligen Alice Söderberg och de två senaste. För tillfället består hela styrelsen av damer. Törs vi hoppas på lite bättre jämställdhet framöver?

Förutom all intressant verksamhet finns ett värde i bara att träffas. Cirkeln av vänner och bekanta växer, och det är alltid trevligt att ses och få en pratstund.

Vid nästa 50-årsjubileum lär knappast någon av nuvarande medlemmar vara med, men de närmaste åren ser vi fram emot!

I slutet av 2015 kunde vi beundra vår sångkör under ledning av Anna Möllerfält när de för första gången uppträdde i sina nya, turkosblå pikétröjor med logotype, en vit G-klav och ett band av pärlor som avslutas med deras namn ”Pärlorna”. Musikerna har motsvarande mörkt blå pikétröjor. Körens popularitet har ökat för varje år. Förutom på PROs Ösmo egna möten har de exempelvis sjungit på Balders äldreboende Nynäshamn, äldreboendet i Sunnerbo, Nyble hembygdsgård Ösmo, PRO Sorunda.

År 2015 öppnade ett fristående apotek i Ösmo, Apotek Ösmo. De håller till i samma hus som vårdcentralen. Sortimentet är komplett med både receptbelagda och receptfria läkemedel. Apoteket i ICA finns kvar.

År 2016 tillträde Gabriele Falk som ny ordförande. Antal medlemmar är nu uppe i 306. Årsavgiften är 300:- kronor varav 170:- gick till PRO Riks, 60:- till PRO Distriktet och 70:- till PRO Ösmo. Under året har vi deltagit i intressanta och roliga aktiviteter primärt för att få in pengar till föreningen. I juli arbetade våra medlemmar med att steka våfflor och servera i sockenstugan i Ösmo. Vidare höll man loppis i centrum under en dag. Den 11 september deltog 15 personer som trafikvakter i cykelloppet Velothon, för vilket arbete pengar gick till föreningskassan.

För att underlätta arbetet i köket har vi köpt och installerat en diskmaskin. Våra lokaler har brandinspekterats och därvid kompletteras med utrustning.

Tillsammans med PRO Nynäshamn deltog vi i Föreningsdagen i Svandammsparken, Nynäshamn, under två dagar i augusti för att värva nya medlemmar. Även i centrum i Ösmo har man haft värvardagar för att försöka få mer medlemmar.

Nynäshamns kommun har givit ut en ”aktivitetskatalog för äldre”. I den finns PRO Ösmo med under några av aktiviteterna.

År 2017 hade antalet medlemmar ökat till 310. Under året har PRO Riks ändrat sitt sätt att redovisa antal medlemmar. När PRO hittills har redovisat sin medlemsstatistik har man av tradition redogjort för antalet medlemskap totalt. I vissa fall kan alltså en medlem ha två eller flera medlemskap. I fortsättningen redovisar PRO antalet medlemmar, inte medlemskap.

Årsavgiften är 300:- kronor med samma fördelning som förra året. På grund av det så kallade Centrumlyftet i Ösmo, där man gör om hela centrum, har våra aktiviteter där begränsats. Kiosken vi använde vid försäljning av lotter togs bort av kommunen.

I början på juni hade vi en loppis utanför Ica, som då arrangerat invigning av parkeringsplatsen, som var klar. I juli arbetade våra medlemmar med att steka våfflor och servera i sockenstugan i Ösmo. Den 10 september deltog 25 personer (10 fler än förra året) som trafikvakter i cykelloppet Velothon. All ersättning vi fått för de olika aktiviteterna gick till föreningskassan. Vi har installerat ett kodlås vid huvudentrén som en säkerhetsåtgärd p.g.a. att utlånade nycklar inte lämnats tillbaka.

Det saknas en samlande punkt i Ösmo för anhöriga, som behöver få komma ifrån sin vardag, få en stunds avkoppling, få sällskap av andra människor. Nynäshamns kommun har tillsammans med PRO Ösmo startat ett projekt i PRO:s lokal – Ösmo Äldrecentrum - som pågår från september 2017 till maj 2018, varefter en utvärdering ska ske. Äldrecentrum vänder sig till äldre invånare och till anhörigvårdare i första hand i Ösmo.

År 2018 tillträde Christer Nilsson som ny ordförande. Antalet medlemmar har minskat under året och är nu 295. Årsavgiften är oförändrad även i år, 300:- kronor. År 2019 kommer den att höjas till 350:- kronor. PRO Riks har aviserat höjning med 20 kronor. PRO Nynäshamn har därför beslutat att höja sin avgift till 350:- kronor. Enligt en överenskommelse ska Samorganisationen för Nynäshamn, Ösmo och Sorunda tillämpa samma medlemsavgift.

Många intäkter har försvunnit. Arrangörer av Velothon-cykelloppet beslutade att lägga ned det, varför denna intäkt fallit bort. Någon ny kiosk i centrum har inte uppförts av kommunen. Intäkter får vi genom ersättning från ABF för våra cirklar, hobbyns försäljning av alster de gjort, lotteriverksamheterna i vår lokal liksom arbetet med våfflor vid vägkyrkan och bidrag från kommunen. Under 2018 har vi arbetat med att minska kostnader, exempelvis sagt upp telefonabonnemang och lokalförsäkringen.

Projektet med ett äldrecentrum i vår lokal avslutades i maj. Någon uppföljning kommer det inte att bli på grund av att det inte kom några besökare till de arrangemang vi anordnade.

I mars försökte någon tända eld på Ösmo krog, vår granne vägg i vägg. Tack vare snabb insats från räddningstjänsten släcktes branden innan den hann sprida sig. I början på april brann det på nytt. Ett brinnande föremål hade kastats genom ett fönster och nu blev lokalen så förstörd att verksamheten ställts in för reparation. I vår lokal kunde man ana sotstrimlor i taket vid väggen närmast krogen.

Den 26 juni firades att ytterligare en etapp av centrumlyftet är klart. Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Adborn invigde och bjöd på fika. En ny boulebana är anlagd med bänkar runt om. Det fristående apotek som öppnades 2015 i Ösmo har flyttat till lokaler i Ösmo centrum och är nu granne med Priskrossaren.

2019 avgick Christer Nilsson som ordförande på grund av ohälsa och ersattes av Inga-Britt Brage. Även andra avgick då de tyckte att de varit med i styrelsen länge och det var dags för förnyelse. Som kassör valdes Kent Frölander, vilken dock avgick och ersattes av återinsatta Barbro Stålered. Anne-Maj Nilsson avgick som sekreterare och ersattes av Ulla Magnusson. Vi har nu 277 medlemmar.

Under sommaren presenterade olika föreningar sin verksamhet i det nya Ösmo centrum. Som ett resultat av att Nynäshamns kommun avser att förtäta Ösmo med nybyggnation för att öka befokningen har Villaföreningen bildat en samverkangrupp för föreningarna som deltog. PRO Ösmo ingår i denna samverkangrupp och ett första gemensamt svar 2019 avsåg byggnation på tomt 5:28 vid busstorget Sara Carolina.

2020 Inga-Britt Brage omvaldes som ordförande. Som ny kassör invaldes Gunnel Svennberg. Ulla Magnusson avgick och ersattes av Ulla Laiho som samtidigt överlämnade hemsidesansvaret till den nyvalde ledamoten Dennis Skoogh.

Planeringen för 60-årsjubileumet har inletts. Vi ska även i år vara med i nya Ösmo centrum och visa upp vår förening, också ett planeringsarbete som pågår.

Inledningen av år2020 har handlat mycket om Covid-19, som är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus. Sjukdomen påminner om influensa med feber och hosta. Covid-19 är en sjukdom som omfattas av smittskyddslagen. Det nya coronaviruset upptäcktes i slutet av 2019 i staden Wuhan i Kina. Troligtvis överfördes det från djur till människor på en djurmarknad, men det är inte helt bekräftat. Sjukdomen har därefter spridits till många länder. Eftersom det är en ny sjukdom är inga människor immuna mot den. Det finns ännu inget godkänt läkemedel eller vaccin mot covid-19 och antibiotika hjälper inte, eftersom sjukdomen orsakas av ett virus och inte av bakterier.

Det är äldre och särskilt äldre med andra underliggande sjukdomar som blir allvarligast sjuka av covid-19. Därför rekommenderade Folkhälso-myndigheten, att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor. Detta ledde till att våra cirklar stoppades den 17 mars och tills vidare och planerade möten ställdes in. Motsvarande åtgärder vidtogs i hela PRO-organisationen på rekommendation av PRO Riks.

Historik uppdatering 2021

2021 fortsatte Covid-19-pandemin att hålla Sverige och världen i sitt grepp. I vaccinationsplanen har man påbörjade arbetet med första influensasprutan och fortsatte under hela året med påfyllnad med både en och två sprutor.

PRO Ösmos cirklar och annan verksamhet var fortfarande inställda under våren. På hösten lättade FHM på restriktionerna och cirklar och styrelsearbetet kunde återupptas. Antalet deltagare var dock begränsat. Kulturpromenaderna på måndagar ute har dock kunnat fortsätta hela året i obegränsad omfattning. De samlingspunkter, där vår sånggrupp Pärlorna brukade underhålla, stängdes också på grund av risk för smittspridning och det blev ovisst när dessa verksamheter åter skulle öppnas. Efter nästan tio år som körledare valde Anna Möllerfält att avsluta sitt engagemang.

Ingen förändring har skett av tidigare valda ledamöter i styrelsen. Antalet medlemmar har sjunkit till cirka 250, mycket som en följd av att vi inte kunnat bedriva någon verksamhet och att många drabbats av Covid-19 och inte klarat sig.

Covid 19-pandemin har blivit som en följetong och även 2022 har präglats av Covid-19. Antalet medlemmar har fortsatt att sjunka som en följd av att många drabbats av denna influensa och inte klarat sig.

Vår verksamhet har dock varit igång under 2022 och vi har kunnat hålla medlemsmöten, aktiviteter och cirklar. Vi gjorde en ommöblering i lokalen 2021, som gjorde att vi kunde ställa borden med större mellanrum och vid möten med många deltagare även kunnat ställa upp extra bord, vilket har varit positiv för att hålla avstånd och förhindra eventuell smittspridning. Ingen förändring har skett av tidigare valda ledamöter i styrelsen.

Ny PRO-flagga - en ny tradition har inletts med vår gröna PRO-flagga, som vi köpt. Vi ska använda den i sammanhang där vi vill synas och där vi vill profilera oss, så att man lägger märke till oss. Sådana tillfällen kan förutom centrumträffarna exempelvis vara om vi har loppis i centrum, föreningsevenemang med mera. Det är viktigt att vi syns i konkurrens med andra föreningar när vi representerar PRO och presenterar vad vi gör och står för.

Uppdaterad 2023-04-07 Ulla Laiho

 

Verksamheten har under 2023 skett i full skala och vi har kunnat hålla medlemsträffar, aktiviteter och cirklar. Ordförande Inga-Britt Brage avgick och ersattes av Eva Anderson (vice ordförande), som tog över som ordinarie ordförande fram till årsmötet, då årsmötesdeltagare fattar beslut om den nya styrelsen.

PRO Sorunda upphörde under året och 29 medlemmar har gått över till oss från och med 13 oktober 2023. I oktober hade vi då 249 medlemmar. Medlemsavgiften är oförändrad 350 kronor sedan 2019.

Vi står öppna för samarbete med andra föreningar där vi kan mötas i speciella intressefrågor. I ett samarbete mellan PRO Ösmo och PRO Nynäshamn har en resegrupp bildats med representanter från båda föreningarna. Den kommer att starta aktivt 2024 med sitt samarbete.

Förra året var det premiär för ”Skördemarknad” i Ösmo centrum där lokala producenter deltog. Arrangörer var LRF Ösmo–Sorunda lokalavdelning, Lions Ösmo, PRO Ösmo och Ösmo Villaägarförening. Marknaden arrangerades även i år och då hade gula reflexvästar införskaffats av vår förening med texten ”PRO Ösmo” på ryggen.

PRO Ösmo ingår i den samverkangrupp som Ösmo Villaägarförening bildat. PRO Ösmo har lämnat synpunkter till gruppen på den remiss om förtätning av Ösmo, etapp 1, som Nynäshamns kommun skickat ut. Vi har även lämnat ett eget svar direkt till kommunen.

Styrelsen beslutade att avveckla loppisverksamheten, eftersom ingen vill ansvara för den. Vid ett tillfälle hyrde vi bord på loppis arrangerat av Hembygdsgården i Ösmo. Hälften av det som transporterades dit såldes och resterande kördes tillbaka till PRO-lokalen. För övrigt har vi inte fått igång någon loppis.

Gunnel Svennberg har under öppet kontor på fredagar visat medlemmar hur deras mobil fungerar och under hösten startat en cirkel för mobil teknik, som ska göra det digitala enklare för äldre.

Vår hyresvärd har installerat ny belysning i taket och ersatt trasigt kylskåp med ny kyl- och frys.