Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Farsta

Filipstadsbacken till Lysviksgatan

Andra delen av Värmland i Farsta

Filipstadsbacken

Här fortsätter Nils-Ivars exposé över ”värmlandsgator” i Farsta

En av de de äldsta gatorna i Farsta är Filipstadsbacken, belägen på en höjd ovanför Ågesta broväg.

Minst sagt imponerande är mauosoleumet Länk till annan webbplats. i Filipstad där Långbanssonen John Ericsson är begravd. Platsen är Östra kyrkogården Filipstad. Enligt sin önskan jordades John Ericsson på svensk mark, i detta gravkapell. Mausoléet invigdes den 31 juli 1895, sex år efter hans död. JE uppfann bla solmaskinen, propellern och pansarbåten Monitor som hjälpte Nordstaterna att vinna det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. År 1873 sammanbyggdes tre mindre holmar till en holme som gavs formen av pansarbåten Monitor. Holmen ligger centralt i Skillerälven vid Stora torget. Monitor, besegrade under amerikanska inbördeskriget sydstaternas Merrimac i sjöslaget vid Hampton Roads 1862. Detta fick en avgörande betydelse för krigets förlopp. Inbördeskrigets slut medförde bl.a slaveriets avskaffande i hela USA. Känd är också en staty i form av en soffa där Nils Ferlin sitter och blickar ut mot Skillerälven. Den är av brons och gjord av K.G. Bejemark. Den statyn påstås vara Sveriges mest avfotograferade. Kostnaden för statyn var ca 137.000 kr och den invigdes den 24 maj 1975. En mil utanför Filipstad ligger Brattfors hytta som är en av de äldsta i Värmland med rostugn, blåsmaskin och hyttredskap. Den finns med i jordeboken redan 1540. Trots det ofördelaktiga läget, med ganska lång och dessutom besvärlig väg från gruvorna, uppstod här en betydande järnindustri med smidestillverkning. Malm fraktades med hjälp av hästar och oxar över den branta Damshöjden. Malmleverantörer var troligen både Nordmarks- och Persbergsgruvorna. Vid Nordmarksbergs gruvor finns till exempel en gruva vid namn Brattforsgruvan, och den drevs troligen av bergsmän från Brattfors. Verksamheten vid Brattfors hytta pågick fram till 1919 (med vissa uppehåll) och hyttan reparerades 1993.

Forshagagatan är en av Farstas längsta gator med Molkomsbacken som en avstickare.

Ätterösarna är en fornlämning utanför Forshaga, närmare bestämt två gravrösen som härstammar från bronsåldern, cirka 1500 till 500 år före Kristus, belägna på toppen av en berghäll, som stupar brant ner mot sjön Norra Hyn. Ett gravfält från järnåldern med 16 gravhögar finns vid Löveds Herrgård söder om Forshaga. Upplev platsen på våren då marken är täckt av vitsippor. Gravfältet ligger intill Pilgrimsleden. Virkesflottningen på Klarälven upphörde 1991. En epok med rötter i medeltiden försvann men på Dyvelstens Flottningsmuseum lever minnena vidare. Flottningsmuseet som invigdes 1996 är beläget intill Klarälven i Klarälvens flottningsförenings verkstad. i museet finns förutom verkstaden även en utställning om flottningens historia. Vid bryggan ligger flera flottningsbåtar. Två övernattningskojor finns på området, den ena omgjord till kafé. Uteservering på terassen över älven. Magasin 11 är Ett upplevelserum för barn i alla åldrar. Utforska livet i älven som flyter förbi utanför dörren. Besök undervattenskojan, slabbatoriet eller testa hur länge du kan balansera på en stock. Då vet du om du är en sann flottare!

Frykdalsbacken länkar samman Perstorpsvägen och Mårbackagatan.

Tossebergsklätten är ett berg med vidunderlig utsikt över Fryksdalen invid Övre Frykens västra strand med en högsta topp på 343 meter över havet. Upp på berget ringlar en smal och brant väg som på drygt 2 km stiger över 200 meter. I Selma Lagerlöfs diktning benämns berget som Gurlita Klätt. På toppen finns både restaurang och utsiktstorn med milsvid utsikt över Fryksdalen. Öppet sommartid. Vid kraftig dimma och regn kan öppettiderna kortas då det tyvärr inte går att se mycket av utsikten. Fryksdalsdansen är Sunnes stora dans- och nöjesfestival som lockar ca 15.000 besökare under tre dagar. Här bjuds det på ett rikt smörgåsbord med de bästa dansbanden och populära artister samt trubadurer och diskotek. Fryksdalsdansen äger rum varje sommar vecka 30. 2015 kommer dansen att äga rum 23-24-25 juli. OBS! Under denna period är det mycket folk, fest och mycket högre ljud på campingen mot vad det är vanligtvis, vilket kan vara bra att känna till om du ska hit med småbarn eller inte tänker besöka Fryksdalsdansen.

 

Glavagatan

Glavagatan heter en liten tvärgata ovanför Magelungsvägen och nedanför Brunskogsbacken.

I Glava utanför Arvika finner man den unika skifferutställningen. Den berättar om skiffer och skifferbrottets historia. Man får information om bevarande, underhåll och lagning av skiffertak. Utställningen finns utomhus och är alltid tillgänglig. Det finns också en härlig örtaträdgård i Glava. Den har ett 60-tal medicinalväxter, kryddor och historiska prydnadsväxter. Man kan strosa runt och njuta av färger, dofter och lugnet. Glava har även en fin och rogivande medeltida kyrkoplats. Pilgrimsleden passerar invid kyrkoplatsen. Här strålade nämligen flera pilgrimsleder samman. En led kom från Lurö och Gillberga och en annan från Dalsland över Svanskog och Lönnskog. Målet för pilgrimsfärden var Nidaros, idag Trondheim, i Norge. Vid Gladisvall i Glava står en minnessten, där det enligt traditionen ha legat en kyrka sedan 1131. Det berättas också att ett kloster ska ha legat här. Museet i Glava Glasbruk utanför Arvika speglar kulturen på glasbruket under åren 1859 till 1939. Här blåstes bland annat stora glascylindrar som skars upp och upphettades för att bli fönsterglas. Museet speglar kulturen på Glava Glasbruk. Här visas välbevarade dokument och föremål från munblåsningens tid fram till 1927, då maskintillverkningen ersatte hantverket. Museet visar många vackra glas som tillverkats och som är avsedda för dörrglas och skåpdörrar. Vackra glaskäppar, gardinkäppar och brevpressar finns att titta på. I Glava finns även Alfred Dobners knivverkstad och här tillverkas och säljs många fina, handgjorda knivar. Solparken vid Hillringsberg söder om Arvika är en av Sveriges största och drivs av solcellsfabriken belägen på samma plats, vilken faktiskt är nordens enda solcellsfabrik.

Grumsgatan

I Munkforsplans förlängning ligger lilla Grumsgatan.

En av Värmlands största ekar finner du i Häggvik i Grums. Kanske till och med den största. Det är som en "grotta" inne i eken med en takhöjd på ca 2,40 meter. Omkretsen är 8,10 meter. Göran Tunström föddes i Borgvik i Grums. Största besöksmålet är konsthallen Sliperiet i Borgvik. I Segmon arrangeras musikfestivalen Folk & Rock varje sommar. Förutom Vänern finns ett omfattande sjösystem i kommunen som leder upp mot Glafsfjorden. I Borgvik finns en mycket fin bruksmiljö bevarad. Mitt i denna frodas nutida kultur genom en stor konsthall och olika arrangemang. Värmskog hyser telefonimagnaten L.M. Ericssons minnesgård med museum och här finns sommartid ett vida känt café vid sjön Värmelns strand. Grums utsågs dessvärre år 2013 utsågs till landets sämsta kommun. Men det var då det...

 

 

 

Hagforsgatan, foto Solvig T

Nu kommer vi till Hagforsgatan som går från rondellen på Magelungsvägen och ner till sjön.

På orten finns förstås en utställning om Monica Zetterlunds liv samt Hagfors historia. Här möter du Moncan i bild och musik. Bland annat finns scenkläder från såväl musik- som revyscenen samt en vacker bildutställning från Monicas tidiga år. Allt ackompanjerat av hennes sköna stämma. Du får också uppleva livet på bruksorten och den omfattande musik- och idrottshistoria som naturligtvis också präglade Monicas uppväxt. På Hagfors Järnvägsmuseum kommer du Uddeholmsbolagets järnväg, NKlJ, in på livet. Nordmark Klarälvdalens Järnvägar började byggas 1873 från Nordmarks gruvor till Hagfors järnverk och Stjärnsfors och vidare mot Klarälvdalen. I det barnvänliga järnvägsmuseet visas gamla ånglok, elektriska lok, vagnar och arbetsredskap. Du kan gå ombord i lok och vagnar och känna atmosfären från förr. Lokstallarna med sina verkstäder står lämnade precis som de var 1990 när järnvägen lades ner. Den äldsta maskinen är "Ånghästen" från 1862, vilken skulle användas för landsvägstransporter mellan hyttor och bruk. Upplev den stora modelljärnvägen. Dressinbanan mellan Stjärnsfors Kvarn och Hagfors Järnvägsmuseum är en naturskön upplevelse, 12 kilometer tur- och retur. En av dressinerna är utvecklad i samarbete med Anders Olsson, olympisk medaljör och världsmästare i simning. Dressinen är anpassad för funktionshinder och unik i sitt slag. Upplev den vackra naturen under vägen, besök järnvägsmuséet och trampa tillbaka till Stjärnsfors Kvarn, en halvdag med både historia, naturupplevelse, cafébesök och ny kunskap. En upplevelse för alla åldrar. Dressinerna är anpassade för två vuxna eller en vuxen och två barn. Dressinerna kan utrustas med en barnsits för små barn tillsammans med två vuxna.

Kilsgatan ”gömmer sig” melan Larsbodavägen och Kristinehamnsgatan.

Naturreservatet Kilsravinerna är ett av länets mäktigaste ravinsystem och anses unikt för Värmland.

Det ligger strax söder om Kils centrum, och tros ha bildats under några nederbördsrika perioder efter senaste nedisningen, innan vegetationen hunnit få fäste. På sommaren blir det en nästan tropisk miljö nere i ravinerna med lummiga höga växter och hög fuktighet. Området nyttjas flitigt för friluftsliv, genom reservatet går flera naturstigar. Flera växter som vanligtvis återfinns längre söderut trivs i ravinernas gynnsamma växtklimat. Genom reservatet går Skutbergsleden längs med Hyndalsån tills den korsar ån och fortsätter i Karlstads kommun till Skutberget. En unik samling av gamla Volvobilar kan upplevas på Kils Bilmuseum. I samlingen finns PV, Amazon, Duett, P1800, Volvo sport (P1900), Pv-cab och flera andra pärlor. Volvo chefen i USA var dess tidigare ägare. I Kils kommun finns flera intressanta kulturmiljöer med diverse fornlämningar. Runnevål är Värmlands största gravfält med ett 90-tal välbevarade gravhögar och stensättningar från järnåldern.

Kristinehamnsgatan, foto: Solvig T

Mitt emot Filipstadsbacken, på andra sidan Ågesta broväg, ligger Kristinehamnsgatan.

Konstnären Pablo Picasso valde att ställa sin 15 meter höga skulptur Jacqueline i Kristinehamn. Han ville att skulpturen skulle finnas nära Vänerns vatten. Resultatet blev. Kristinehamns säkerligen mest besökta plats Nu fyller skulpturen 50 år och det ska firas ordentligt. Kulturen har ett starkt fäste i Kristinehamn. Platsen är vid Vålösundets inlopp, en del av Vänern, och enligt många en av Kristinehamns vackraste platser. Ett annat populärt besöksmål är Kristinehamns konstmuseum som har spännande, kaxiga, vackra utställningar som berör. Varför kallas Kristinehamn för Lusasken?

Lusasken är den säregna sparbössan som givit Kristinehamn dess smeknamn. Lusasken har alltså inget med små otrevliga kryp att göra, utan det är en bössa där stadens invånare i hundratals år lagt pengar. En motsvarighet till Rosenboms hatt i Karlskrona och andra fattigbössor. Från början var pengarna i Lusasken avsedda för fattiga sjömän och bössan tömdes varje år vid tiden kring lucia. När sjömännen styrde kosan hemåt sade de ofta att de skulle hem till Lusseasken. Därav namnet. Lägg gärna i en slant. Bössan töms fortfarande på luciadagen och de insamlade medlen går till Sjöräddningens verksamhet. Bössan finns på Ölme Diversehandel och Kafé. Gustaf Fröding bodde i Kristinehamn på olika platser. Besök Torgpumpen på Södra Torget och läs dikten som skalden har skrivit om pumpen: "Pumpen frusar, vattnet brusar - dovt och rusar - i en så - Mitt i torgets solsken solar sig en skock av kjolar och med bytta, hink och flaska - pigor komma, pigor gå, kärringar i tofflor traska och med bara fötter kytta töser små. Sladder, slammer av madammer - fjas och fniss av barn och pigor - och som gigor, horn och lurar - skvallerskurar - föra oljud hela dan. Gud bevare stan!" Totalt bodde Fröding 13 år i Kristinehamn. De båda ingångarna till huset har kvar sina ursprungliga dörrar med järngaller i vackra mönster. Huset representerar en gårdstyp som förekom i Kristinehamn från mitten av 1800-talet. I bottenvåningen finns utställningen ''Familjen Fröding i Kristinehamn''. Faderns och systern Annas grav ligger till höger om kyrkan. I Kristinehamn finns dessutom flera intressanta områden för fågelskådning.

Larsbodavägen mot Färnebogatan

Lysviksgatan är en ”ringväg” ovanför Färnebogatan.

Lysviks hembygdsgård, som är socknens första skolhus, byggdes på 1840-talet och låg då intill kyrkan mitt i byn. Hembygdsföreningen äger hembygdsgården, och den kom att flyttas till Berga Gård, vackert belägen med storslagen utsikt vid sjön Övre Fryken. I hembygdsgården finns ett radiomuseum samt ett bygdemuseum med bland annat samlingar från äldre tid såsom fornfynd, äldre skolmateriel och husgeråd samt miniatyrmodell av ett 1800-talssågverk. I den gamla lanthandeln finns en unik boddrake som enligt traditionen skyddade affären från inkräktare. Lusthuset från 1830 beundras för sin sällsynta arkitektur. Lysviks kyrka är vackert belägen ovanför övre Fryken. Kyrkan byggdes 1753. Bland kyrkans inventarier märks en dopfunt från 1200-talet och predikstolens timglas som dateras till 1693. Altaruppsatsen i kyrkan är skulpterad i trä av okänd konstnär i slutet av 1600-talet. Dopfunten i Lysviks kyrka är från 1200-talet. Takmålningarna och korets kyrkfönster är målade av konstnären Tor Hörlin.