Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Onsala

Hemligheten avslöjad!

Som vi väntat på den här dagen.

Äntligen skulle det avslöjas.

Målet för den hemliga resan.

Svaret blev inte ett mål, utan många delmål. Men målet att alla skulle vara nöjda vid resans och dagens slut nåddes med råge.

Onsala PRO-förening, tillsammans med PRO-föreningarna i Kungsbacka och Fjärås, äntrade bussen vid åttatiden på morgonen 22 maj och hälsades välkomna av chauffören Inge. Inge’ visste vi, men Inge visste.

Bussen körde söderut i Halland och första stoppet Getterön i Varberg. Där möttes vi upp av fågelexperten Torvald Spiik, som berättade om Getterön och det rika fågellivet där, bland annat om projektet med havsörnar. Vi fick låna kikare för att bättre kunna se alla fåglar som befann sig i luften och på marken eller i vattnet nedanför ”fågelspaningstornet”. Vi såg många fåglar, dock inga vita havsörnar (som ju Stig Grybe en gång lyckades med). Guiden Torvald berättade också om myrspoven, fågeln som har världsrekordet i längdflygning. Den flyttar från Alaska till Nya Zeeland utan mellanlandning!

Så långt orkade inte vi, utan vi mellanlandade på Öströö fårfarm, där vi fick möjlighet att handla fåraktiga saker och andra vackra hantverksprodukter. Efter en mycket god lunch, lammplanka med potatisgratäng och olika hemmagjorda chutneys, lämnade vi Öströö, och for vidare mot nästa hemliga mål.

Inge visste, men sa inge’. Vi visste inge’.

Bussen körde Inge vidare och han körde så bra att vi att vårt nästa stopp blev Valinge Nostalgimuseum, där Daniel Hannedahl berättade om den gamla handelsboden, fylld med varor som vi alla kom ihåg. Många minnen och många ”hade vi-samtal” hördes i butiken och ännu fler när vi beundrade de gamla Folkvagnarna. Och visst var vi många som kände ”vill ha”, när vi såg mopederna och bilarna.

Därefter dags för vårt sista hemliga delmål, Derome såg- och trämuseum. Där fick vi en intressant förevisning om många historiska verktyg och även vara med då guiden startade upp alla maskiner i den gamla verkstaden/fabriken.

Efter kaffe och kanelbulle fick vi ”gå fritt” i området. Vi såg bland annat en akvarellutställning, där tre konstnärer från Varberg visade sina alster, men det som lockade och imponerade mest var Trä- och Nostalgimuseet. Skickliga konstnärer och träsnidare visade allt, från små konstverk till stora gubbar och motorcyklar.

En fantastisk avslutning på en fantastisk dag!

Många var tveksamma till att anmäla sig till en ”Hemlig resa”, men om vi vetat hemligheterna hade säkert resan blivit överbokad så fort vi fått reseprogrammet.

Så det var nog bra att den var hemlig.