Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Onsala

Pensionärer åker pensionären

Det spikas och hamras, bultas och slås, slipas och borras, schaktas och grävs, tutas och körs. Och mitt i allt detta kommer Onsala PRO!

För tisdagen 18 juni var vi i Onsala PRO on tour i Göteborg.

Vi började med en vandring runt centrum, där guiden Margareta ledde oss förbi inplastade fastigheter och avspärrningar för väg- och spårarbeten. Inte lätt att ta sig fram och inte lätt att höra vad guiden berättade. Men tänk så bra det blir när/om Göteborg någon gång blir klart!?

Vi fick höra om gamla och nya hotell vid Drottningtorget, varför Johanna i Brunnsparken heter Johanna, alla gamla imponerande byggnader runt Gustav Adolf och slussarna utanför Trädgårdsföreningen.

Sedan var det dags för nästa del av Onsala PRO on tour. Inskramlande på Drottningtorget kommer spårvagn M8 (”Korttjock”) från 1923 för att ta oss på en rundtur i Göteborg. Förare och konduktör i tidsenliga uniformer, hårda träbänkar att sitta på, ett väldigt gnissel och skrammel. Det kändes verkligen som att vi förflyttades 100 år tillbaka i tiden.

Resan tog ungefär en timme, så vi hann åka runt och se det mesta av staden. Många i föreningen är ju gamla göteborgare och kunde, tillsammans med guiden, berätta intressanta fakta om allt vi upplevde under färden.

Spårvagnen släppte av oss vid Almedal för del tre av Onsala PRO on tour.

Efter lunch på Restaurang Ceno var det dags för utställningen World of Volvo. En vacker och imponerande byggnad, fem våningar, byggd i trä och glas, som smälter in i den omgivande naturen.

Inne i utställningshallen möts vi av gammalt och nytt, Volvos gamla klenoder och de allra senaste skapelserna. Bland lastbilar, grävare, Amazoner och Duetter finns Volvos allra första bil, Jakob. Varför heter Jakob Jakob och varför backade man ut den från fabriken? Vi vet!

Förutom alla fordon finns också en avdelning som handlar om Volvos forsknings- och säkerhetsarbete. Intressant, Volvo har ju alltid, tillsammans med SAAB, legat i framkant när det gäller säkerhet i trafiken. Och efter vad vi kunde se och förstå kommer det att förbli så även i framtiden, tyvärr dock utan SAAB.

Efter några timmar på World of Volvo var det dags för sista etappen av Onsala PRO on tour. En modern spårvagn, man märkte tydligt utvecklingen, tog oss tyst och smidigt till närmsta pendeltågsstation för färden till Kungsbacka.

Vi summerar en lång dag, en intressant dag, en minnesrik dag, som känns i knän och höfter efter allt promenerande i Göteborg och på World of Volvo, tillsammans med trevliga medlemmar i föreningen.

Att döma av alla frågor och kommentarer är vi absolut en förening under utveckling och långt ifrån en förening under avveckling.