Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Friluftsdagen

Bild: Ola Nilsson & Anneli Nygårds

Häng med ut på PRO:s nationella friluftsdag 27 september 2023

PRO:s nationella friluftsdag är till för alla medlemmar och för alla som vill prova på PRO. Tanken är att PRO:s föreningar bjuder in sina medlemmar till en dag med aktiviteter i natur- och närmiljö. Det är också en möjlighet för föreningarna att visa upp sin verksamhet för nya medlemmar.

Första nationella friluftsdagen genomfördes under pandemin

PRO:s riksorganisation beslutade under pandemiåret 2020 att inspirera och uppmana till en gemensam friluftsdag. PRO:s nationella friluftsdag genomfördes på många håll i landet under en och samma dag i oktober 2020. Sedan dess har ”Friluftsdagen” blivit en årligen återkommande aktivitetsdag. För medlemmarna och för alla som vill prova på PRO.

Tanken med initiativet var till en början att ta vara på omställning många PRO-föreningar gjort under året till mer utomhusaktiviteter. Det handlade om att stärka och utveckla den verksamheten och gärna i samarbete med andra organisationer.

Den nationella friluftsdagen blev en succé på många håll i landet och syntes i media med ett femtiotal artiklar och föreningsnotiser med ett stort fokus på möjligheten att träffas igen efter en lång frånvaro av PRO-gemenskap.

Se filmen från PRO:s första friluftsdag:

Inspirationsmaterial för föreningar och distrikt

För att inspirera föreningar att delta i friluftsdagen har PRO:s riksorganisation tagit fram ett material med tips på aktiviteter och idéer för genomförandet. Materialet kan användas som stöd för att komma i gång med friluftsdagar inom PRO. Förutom tips om friluftsaktiviteter finns även information om hur man bör förhålla sig till pandemin. Det är av stor vikt att aktiviteterna före, under och efter friluftsdagen genomförs på ett säkert sätt med tanke på risken för covid-19.

Här kan ni läsa och ladda ner inspirationsmaterialet PRO Hälsosam flyttar ut Pdf, 13.6 MB..

Varför en friluftsdag?

Vi tror att friluftsdagen kan hjälpa våra föreningar att ställa om och ta vara på möjligheter att genomföra utomhusaktiviteter. Vår förhoppning är att friluftsdagen blir en nationell aktivitet som skapar engagemang och gemenskap i organisationen. Det är viktigt att vi får en möjlighet att visa att PRO är en resurs för både samhället och för våra medlemmar. Dessutom är friluftsdagen ett ypperligt tillfälle att visa upp PRO och att samarbeta med andra organisationer som finns representerade i närområdet. Det kan handla om Korpen, Friluftsfrämjandet, ABF eller någon annan intresserad samarbetsorganisation.

Vi hoppas att ni vill vara med!