Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ösmo

2019-07-20 Våfflor i vägkyrkan vägkyrkan

Våfflor i Vägkyrkan i Ösmo 2019-07-20

Enligt Svenska kyrkan är över fyra hundra kyrkor runt om i landet öppna under sommaren som vägkyrkor, sommarkyrkor eller skärgårdskyrkor. Under några sommarveckor varje år öppnar de sina dörrar.

Många gästar Ösmo för att titta på kyrkan, äta en våffla till kaffet i sockenstugans café eller bara njuta av de vackra omgivningarna. Caféet finns alltså i Sockenstugan och är öppet alla dagar klockan 12-17 under perioden 29/6 t.o.m. 4/8.

Under två dagar har PRO Ösmo stått för ruljansen för vilket de får ersättning, som går till de olika verksamheter, som PRO ordnar för sina medlemmar. PRO Ösmo hade ansvaret för serveringen under helgen den 20-21 juli.

Det är fjärde året jag besöker Vägcaféet då PRO serverat. I år har Kerstin Modin skapat en rolig bordsdekoration, som visar varifrån de ljuva damerna är, som kokar kaffe, gräddar våfflor och serverar. Det är en ny tradition som inletts och som vi tänker fortsätta med om vi deltar i framtiden.

Familjen Magnusson njöt av hjortronsylt med vispgrädde på sina våfflor. Åke, som är född i Jämtland, berättade att bland det godaste som finns är att gå på myrar och plocka blötmylt och äta direkt. Blötmylt är alltså fullt mogna hjortron.

I köket var aktiviteten lagom intensiv för tillfället. Kerstin gräddade våfflor, som idag hade ett hemligt recept så att de blev otroligt frasiga. En besökare kom till köket och berättade, att det var de godaste våfflor han ätit någonsin.

Kunderna blir serverade i tur och ordning av PRO-damerna, som vandrar mellan borden. En del stolsgrupper står i trädens skugga och andra i den värmande solen. Under lördagen sken solen från en klarblå himmel medan det under söndagen hängde regnhotande moln över Ösmo.

Många möten med människor är spännande. Ett par från Farsta hade släkt i Ösmo – en syster som visade sig bo bara några hus bort från mig. Hennes man var busschaufför och specialist på att laga cyklar.

Bernt med fru från Nynäshamn dök upp – han var chaufför på min dotters bröllop, då han körde sin fina Ford Eifel.

Kassabevakningen är viktig och kräver stor koncentration. Att ta betalt kan vara en utmaning. Folk har mer och mer gått ifrån kontanter. Beställningen till köket måste också bli rätt.

Många familjer med barn hade kommit. När jag gick hem passerade jag familjen Lundén, som bjudit två av sina barnbarn på våfflor.

Text och bild Ulla Laiho