Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Värmland

PRO och Fantastiska Kulinarika

Här kan du berätta om din förening eller verksamhet.

Personer framför träd

PRO och Fantastiska Kulinarika!

Efter en tur, med två fulla bussar, till SäffleOperan och musikalen ”Så som i himmelen”, som var en fantastisk och känslosam föreställning, baserad på Kay Pollaks prisbelönta film, så var det dags för höstens två kulinariska turer till Aplungen och Kulinarika. Till Bibbi och Anders Kringlunds fantastiska mat- och vingård. Många av oss har verkligen sett framemot dessa fredagar.

Första fredagen var 21 oktober och full buss. Väl framme, några minuter för tidigt, fick vi mingla i det nya uterummet, verandan, och med en gång blev det ett förväntansfullt sorl. Utsikten från nya uterummet är mycket vacker över sjön. Efter ett tag, var det dags att sätta sig till bords. Bibbi hälsade oss välkomna och presenterade vinerna som skulle provas. Undertecknad och Bibbi hade kommit överens om kvällarnas vin tema, Rioja, både vita och röda viner. Rioja är Spaniens mest kända vinregion. Vi fick veta att Riojas storhetstid, inföll inte förrän på 1850-talet, då vinlusen slog till i Bordeaux och fick vinbönderna i Bordeaux att flytta hit. Vinerna för kvällen kom från områden, Alta och Alavesa, där det är ett svalare klimat och jordmånen består av bl.a krita och järnhaltig lera. Här odlas framför allt blå druvan tempranillo men en viktig druva är också garnacha tinta. Lagringen sker oftast på amerikanska ekfat men franska ekfat har blivit allt vanligare. Lagringsklassificeringen på Riojaviner är Crianza, Reserva och Gran Reserva. De vita vinerna från Rioja, består ofta av Viura (macabeo), den druvan är den vita skatten i Rioja. Regionen tillåter bl.a även druvorna garnacha blanca, chardonnay, sauvignon blanc och malvasia. Många av oss i Sverige har en lång kärlekshistoria till Riojaviner, en av dem är undertecknad, antingen tycker man om dem eller inte. En del tycker att smaken är speciell. Till vinprovningen fick vi en liten tallrik smakprover, för att känna på vinet tillsammans med mat. Detta moment kan bli överraskande.

Efter vinprovningen, serverades en underbar maträtt vid namn Teres Major. Denna köttbit kom ifrån bogbladsfilén. Så mör och fin. Till detta, grönpepparsås, västerbottens potatiskaka och fräscha tillbehör. Till dessert, äppelkaka, med mycket god glass och kaffe, Efter denna fantastiska måltid, var man mätt och belåten.

Resan till Kulinarika, med vinprovning och middag, upprepades fredagen den 28 oktober, vilket undertecknad inte alls hade något emot. Vill med varmt hjärta från mig Ulrika, Jonas och från våra resenärer dessa två fredagar, tacka Bibbi och Anders Kringlund, med personal, för fantastiskt bemötande och en trevlig eftermiddag. Vi återkommer!

Tack Sören Elofsson och Tomas Fast, Wikman buss, för fina bussturer.

Text/Foto Ulrika Karlsson

Kulinarika