Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.
Vinprovning med mat. Text och foto Kjell Karlsson
Vinkunskap PRO Öregrund del 3 av 3. Hur vin passar ihop med mat.
Dagens ämne handlade om hur vin passar ihop med mat.
Olika kvalitéer och smaker.
Vad får vinet att bli bra tillsammans med maten.
Vad påverkar?
Hur kan man tänka när man väljer vin till sin middag?
Ska det vara vitt vin till fisk och rött till kött?
Hur kan man tänka till vegetariskt?
Blindtest: Vi provade ett vin i svart glas. Det gällde att avgöra om det var ett rött eller vitt vin. Vinet smakade kraftfullt. Av oss 10 var det bara två som svarade rätt, att det var ett vitt vin. Doften var det som avslöjade rätt svar. Det vita vinet var rumstemererat.
Testning. Vi testade några olika typer vin.
Detta tillsammans med olika tillbehör som smakar, salt, sött, starkt, surt beskt mm för att symbolisera olika matsmaker och för att se hur vinets smak förändras med dem.
Viner vi provade. Foto Kjell Karlsson
Viner | Nummer på systembolaget |
---|---|
Moselland Riesling Kabinett | 5135 |
Brochet Facile | 2267 |
Wente (blindvinet) | 2027 |
Gardo & Morris | 6292 |
7 Deadly Zins | 6690 |
Baron de Ley Gran Reserva | 2768 |