Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.
Sommelier Agneta Hallberg. Text och foto Kjell Karlsson
Vi var tio vetgiriga som kom till vinprovningen med sommelier Agneta Hallberg
Dagens ämne var:
Vad är ett vin? Tillverkning, miljö och historia.
Olika druvor, smaker, färger
Testning:
Vita och röda.
Klassiska druvor som vuxit på olika ställen på jorden.
Både ett kallt och ett varmt land för att se hur mkt påverkan som miljön har för viner.
1. Vinets historia, vintillverkning.
Vinlusen dödade alla vinrankor i Europa på 1860-talet.
Räddningen blev att ta ympningar från Amerika.
Ett 100-tal vindruvsorter används för att göra vin. Det finns 10 000-tals sorters vindruvor.
Hur vinets smak påverkas av platsen druvorna växer på – klimat, jordmån
Olika druvor, smaker, färger
2. Testning:
Vita och röda. Klassiska druvor som vuxit på olika ställen på jorden. Både ett kallt och ett varmt land för att se hur mkt påverkan som miljön har för vinerna
T.ex.
Cabernet Sauvignon 2 olika
Chardonnay 2 olika
Grand reserva 2013 Rioja Santiago
Vinprovningen var lärorikt och intressant. Agneta är kunnig och lär ut på ett trevligt sätt. Ser fram mot nästa träff.