Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Öregrund

Vår historia

Öregrunds PRO-förening startade den 27 april 1952.

Bok historia

Pro Öregrund
Styrelseordföranden

Erik Hörner 1952 – 1953
Nils Wikander 1953 – 1954
Anders Öberg 1955 – 1956
K.J. Tomsson 1957 – 1964
Knut Eriksson 1965 – 1968
Hugo Andersson 1969 – 1984
Sten Pettersson 1985 – 1990
Greta Olsson 1991 – 1992
Lennart Jansson 1993 – 1996
Björn Tännström 1997 – 2003
Anders Arvidsson 2003 - 2008
tf. Lars-Erik Hammar och Wirginia Hellman 2009 - 2010
(Läs även här om Veteranen inom PRO-Öregrund)
Kurt Jonsson 2010 - 2012
Thommy Myhrberg 2012 – xxxx

Öregrunds PRO-förening startade den 27 april 1952.
De drivande krafterna för att få igång en förening var Erik Hörner och Albert Borgström.

Den 5 juni 1952 var ett möte anordnat på dåvarande pensionat Västerport. Där medverkande ombudsman Lönn och distriktssekreterare Olga Karlsson, Uppsala. Till styrelse valdes Erik Hörner, ordförande, och Albert Borgström, sekreterare. Övriga ledamöter var Elsa Alinder, Anders Öberg och Ernst Eriksson.
Vid mötet anslöt sig 30 medlemmar.

Vid mötet den 7 december medverkade åter ombudsman Lönn och höll ett mycket upplysande föredrag om hyresbidrag till pensionärerna. Han uppmanande alla som var intresserade att vända sig till pensionärsnämnden och höra sig för vilka som kunde vara berättigade till bidrag. Efter flera kontakter med pensionärsnämnden och även stadsfullmäktiga meddelades vid mötet den 7 december 1954 att bidragsfrågan var löst och att blanketter fanns att hämta hos ordföranden i pensionärsnämnden.
Detta var en framgång för pensionärerna. Många äldre hade dålig bostad och bodde ensligt och kunde nu få hyresbidrag och ha råd till att hyra en modern bostad, centralt belägen. Frågan om hyresbidrag diskuterades på möten under hela 50-talet. Detta bevisade att behovet av att ett bättre boende var stort.

Den första medlemsavgiften bestämdes till 50 öre i kvartalet och 1959 beslöts att avgiften skulle vara 2 kronor och tagas upp till prövning en gång om året.
År 1956 meddelades att stadsfullmäktige beviljat föreningen bidrag på 50 kr för det innevarande året.
År 1968 erhölls från Östhammars kommun ett anslag på 600 kronor.

1969 föreslog revisorerna att föreningen skulle begära ett anslag på 2000 kr. Kommunen var välvillig inställd, anslaget beviljades och utbetalades och utbetalas fortfarande varje år. (år 2012)

År 1960 väcktes förslag, att föreningen skulle söka tillstånd att anordna ett kaffelotteri på torget i Öregrund. Tillståndet beviljades och försäljningen av lotter av olika arter har fortsatt och en bra inkomstkälla för föreningen.

Högertrafiken som kom 1967 var en stor händelse för alla, inte minst för pensionärerna. Frågan diskuterades livligt och en viss oro kunde skönjas.

På 60-talet stängdes läkarstationen i Öregrund på grund av läkarbrist.
Styrelsen beslöt då att sända en skrivelse till sjukhusdirektören i Östhammar med anhållan att få läkarmottagningen åtminstone en dag i veckan.
Svar på anhållan löd: ”Läkarmottagningen i Öregrund går ej att anordna under rådande läkarbrist, Öregrund- och Gräsöbor hänvisas till Östhammars sjukhus”.

1970
Studentverksamheten har varit betydande. Visserligen har den legat nere någon kort period, men börjat om på nytt. Läsecirkeln har funnits sedan 1970-talet. Då var det Birger Svärd och Sten Pettersson som var dess ledare. Man började med att läsa Moa Martinssons böcker och på våren 1986 gjordes en resa till hennes författarhem i Sörmland.

Det föll sig också naturligt att läsa ur Ludvig Nordströms författarskap, bl.a. lästes ”Patron Lack”, en bok som handlande om hans barndom i Härnösand. Ludvig Nordströms var under många år sommargäst i Öregrund. Även Albert Engströms böcker lästes, bl.a. hans bok om Gotska Sandön, där han också bodde under den tid han skrev boken.

En av cirkelmedlemmarna, Ella Sjögren, fyrmästarhustru på Gotska Sandön under 18 år, kunde berätta mycket fängslande om livet på ön.

1980
I april 1985 bildades den först sånggruppen med Karin Andersson som ledare. Den verkade i ett par år. Den nuvarande sånggruppen startades på 1990-talet och leddes av Ulla Flärd Waxin och Sven Oleskär: De senaste åren har gruppens ledare varit Björn Tännström. Under hans ledning har sång- och musikgruppen förts och är nu mycket uppskattad och känd runt om i vår kommun.

Teatercirkeln har arbetat i 10 år och har med sina framträdanden roat oss vid våra möten.
Varje år har cirkelmedlemmarna arrangerat en Teaterdag som livligt uppskattats. Ledare har varit Arnold Waxin.

Inom föreningen fanns tidigare en syförening som arbetade och bidrog till inkomsterna.
Det kan nämnas att sycirkeln 1979 redovisade en behållning på 2 417 kronor och att en auktion 1980 inbringande en icke oansenlig summa av 6 584 kronor. En motionsgrupp startade 1966 av Dagmar Mattsson och som fortfarande är aktiv.
Ledare är Inger Hellman (1980)

Resor med buss till olika platser blev ett populärt inslag i vår verksamhet. Den första resan gick till en skogsglänta mellan Yxholmen och Skinnäs. Vidare besöktes Forsmark, Österby och Gimo. Så småningom blev resorna längre och städer alltifrån Haparanda ned till Ystad besöktes för att vidare utsträckas till Norge,¨, Finland och Danmark.

Under 1980-talet skulle åldringsvården omorganiseras. Ålderdomshem skulle bort och ersättas med servicehus. Pensionärerna skulle hyra sin lägenhet och själva betala sin hyra, mat, medicin och läkarvård. Föreningen opponerade sig mot detta. Den ville ha kvar ålderdomshemmets anda med helinackordering.
PRO Öregrund samlade in 900 namnunderskrifter och uppvaktade kommunstyrelsen och byggnadsnämnden. Vi framförde våra synpunkter beträffande omorganisationen, dock utan resultat, de äldre skulle ha eget boende. Vi motsatte oss inte att rummen utrustades med toalett, dusch och kokskåp då ett sådant fortfarande underlättade möjligheten för kommunen att få statsbidrag.

1990
Den 11 december 1995 höll kommunen ett informationsmöte i Öregrund angående byggandet av bryggdäck i hamnen för servering. PRO:s representant Folke Härdin rapporterade att diskussionen var livlig och ingen av de närvarande stödde det framlagda förslaget.
Kommunens politiker lyssnade dock inte på Öregrundsborna. Nu är den gamla hamnen utbyggd med bryggdäck och den 500-åriga hamnens kulturvärde är för alltid borta.

2000
På senare tid har nya aktiviteter startats av föreningen, bingo och boule. Initiativtagare var Dagmar Mattson och Margareta Olsson. Båda aktiviteterna har väckt stort intresse bland våra nedlemmar.

Hösten 2001 startades i november månad datacirklar i samarbete med ABF Östhammar.
Avsikten var och är att bibringa våra medlemmar kännedom om datans möjligheter och att väcka deras intresse för det nya mediet. Cirklarna har i första hand inriktat sig på datans del 1 d.v.s. ordbehandling med mera, för att sedan fortsätta sina studier i ABFs datastudio i Gimo.
Cirkelledare har varit Vivian Karlsson, Bengt Strengbom och Björn Tännström.

För historiken:
Anna-Greta Edlund

PRO ÖREGRUND 70 ÅR
PRO ÖREGRUND 60 ÅR
PRO ÖREGUND 50 ÅR
Veteranen inom PRO-Öregrund