Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Vallentuna

Välkommen till din förening, PRO Vallentuna!

Vårt mål är, och har alltid varit, att ha verksamheter för olika intressen, samla medlemmarna till möten och bjuda på god och varierad underhållning och annorlunda evenemang. Vallentuna PROs sätt att hålla kontakten med sina ca 444 medlemmar är via den här hemsidan. Den som har mobiltelefon nås också av korta sms-meddelanden med påminnelser eller ändringar av evenemang. Sedan 2021 har vi gjort infoblad i A5-format som skickas ut till våra medlemmar. Vi har också vårt program i en bilaga ( som utkommer en gång per månad) i lokaltidningen Vallentuna Nya tidning. Bilagan är ett för alla seniorföreningar gemensamt organ. Där informerar vi, i mån av plats, om kommande månadsmöten, om nya cirklar, utflykter och annat som vi har att berätta. Man hittar oss under rubriken PRO Vallentuna.

Seniordans foto Hufvudstadbladet

Seniordans - vår senaste form av friskvård

Seniordans är en helt egen genre; varken pardans, styrdans eller folkdans, men det bygger på olika turer. Man dansar i ring, på rad, ensam och parvis till olika rytmer som vals, tango eller latinamerikansk musik. Man byter ofta partner i dansens virvlar. Om det blir överskott på kvinnor som nappar på denna motionsform spelar det ingen roll, men naturligt- vis ska vi locka med männen.

Dans är en social aktivitet, en omväxlande och rolig motionsform. Kropp och själ mår bra. Koordination, kondition och balans förbättras och bäst av allt: man gör det tillsammans.

De första båda provtillfällena i april gav mersmak. Nu dansar vi vidare den 3/5 kl 10-12. Fortsättning följer. Vi betalar 40 kr per gång

Ledare är Yvonne Vojbacke, till vänster i bild, som gått kurser och lett seniordans i många år i andra föreningar. Hon visar först och gör en teoretisk genomgång med övning utan musik. När vi känner oss redo sätter hon igång musiken.

Ta med bekväma skor och en vattenflaska.


 

 

Vi dansar i två 45-minuters- pass och tar däremellan en paus för fika. Vi börjar med några prova-på-gånger. Sen kan vi göra seniordansen till ett återkommande inslag i vårt program.

Om du blir sugen att lära dig mer om seniordans så anmäl dig till nästa tillfälle genom att ringa A-L Vintberger på 070 321 29 49.

(foto på våra dansare tog Barbro Hjelm)

 

 

Dags för boule

Nu är Sörgårdens boulebanor redo att tas i bruk. Vi möts kl 10 på måndagar! Även boulespelare från andra föreningar möts här och det spelas också på fredagar kl 10.

Eva Hellsten är vår kontaktperson när det gäller boule! Mobil till Eva är 076 241 78 86.Så vad väntar ni på?

Välkomna med eller utan klot!

Promenader är också friskvård!

Stillasittandet ska Rune råda bot på!

Den enklaste och mest effektiva träningen är att GÅ. Den kostar inget och kan utövas var som helst. Den som håller i vandringsstavarna och inspirerar nya vandrare är PRO Vallentunas Rune Thurén.

I slutet av april växlar Rune upp och kallar övningarna för vandringar. Då drar han iväg utanför kommunen och hittar nya stråk och leder. Vandringarna går i skog på små och stora stigar och utgår från PRO-lokalen på måndagar kl 10 med början den 29 april. Därefter gäller alla måndagar i maj, utom 6 maj, fram t o m 3 juni.
Vi åker bil ut till lämplig P-plats i naturen och vandrar sedan i skogen. Vi har matsäck med oss. Meddela Rune Thurén om du kommer genom att ringa 070 639 57 65.

 

HELDAGSUTFLYKT TILL STRÄNGNÄS 14 maj:

Besök i konstnären Lena A Linderholms värld

Lena A Linderholm – en av Skandinaviens mest älskade konstnärer skapar sitt unika konstnärliga uttryck med en tydlig doft av Provence. Det är de färgrika och glada tavlorna, textilierna, keramiken och böckerna som är kännetecknande för Lenas konstnärskap.

Lena A Linderholm foto Marie Ekvall

Den 14 maj går resan med buss från Vallentuna till Strängnäs och Stallarholmen med besök hos konstnären Lena Linderholm. Avresa från Vallentuna station sker kl 08.15.

Framme i Strängnäs börjar vi med en visning hemma hos Lena, som tar oss med genom sitt och Göstas Linderholms levande hem.

Därefter åker vi till Malmby där vi serveras en Provenceinspirerad lunch bestående av Lavendelkyckling och dryck, kaffe och lavendelkaka på restaurang Megs Kök och Trevligt. Till kaffet bjuds sång och musik och kanske en och annan av Gösta Linderholms visor.

Dagen avslutas i Gula Industrihuset i Stallarholmen där Lena visar oss runt bland sina unika konstverk. Färgsprakande motiv med framför allt frukter och blommor är hennes signum. Självklart finns möjlighet till inköp för den som så önskar.

Klockan 16 börjar vi hemresan för att vara åter i Vallentuna ca kl 17.30.

700 kr kostar denna utflykt. Locka med en vän eller väninna att få uppleva denna prisvärda och innehållsrika dag. Det här är bara ett exempel på hur våra resor är upplagda. Anmäl senast 15 april till Barbro Hjelm via mobil nr 070 379 58 46.

Entertainern Daniel Fridström

22/5 Medlemsmöte kl 14 i Centrumkyrkan

Underhåller gör trubaduren och entertainern Daniel Fridström, med låtar ur bland andra Niklas Strömsteds, Joakim Thåströms, Petra Marklunds, Ulf Lundells m fl samtida artisters digra låtskafferier. Kaffe och smörgås, info om våra aktiviteter och det senaste från KPR och lotteri. Anmäl att du kommer till Margareta Bergström 070 338 32 19 senast 20/5.

HALVDAGSRESA I HEMBYGDEN:

Följ med Sigurd Rahmqvist på en historisk resa genom Vallentuna kommun fredagen 24 maj

foto Per-Arne Lindeborg

Den 24 maj gör vi en halvdagsresa runt Vallentuna med guidning av en bygdens son, Sigurd ”Sigge” Rahmqvist, historiker och ordförande i Vallentuna Hembygdsförening.

Han har lagt upp en tur för alla oss som har bott i Vallentuna länge, är nyinflyttade eller bara är på tillfälligt besök. Troligen känner vi att vi inte riktigt vet på vilken historisk mark vi trampar, till exempel att kommunen är bland de mest runstenstäta platserna i världen. Om Vallentuna finns mycket att berätta och vi ska med hjälp av Sigge göra en tidsresa långt tillbaka i tiden. Det kan ge oss perspektiv och ett nytt sätt att se på för oss kanske helt vardagliga platser.

Sigge har valt några sevärda stationer som vi ska stanna upp vid. Det är Össeby kyrkoruin, sjökullarna i Vada, Orkesta kyrka och Granbyhällen.

foto Robert Stenerhag

foto: TRIPPA.se

foto: Eric.A.Axner

foto: Kristina.Svensson.se

Vi åker på äldre och slingriga vägar, för att få en glimt av var de stora gårdarna låg och för att dessa vägar går genom ett mycket vackrare landskap än de raka spåren.

foto: TIPPA.se

Bussen går från Vallentuna kl 10 och efter den ca 3 timmar långa rundturen i kommunen beräknar vi vara framme vid Väsby golfklubb för lunch ca 13. Där kan vi summera dagen före återresan till Vallentuna station.

Utflykt med busstransport, guidning och lunch kostar 520 kronor. Den 4 maj är sista dag att anmäla sig till researrangören Barbro Hjelm, 070 379 58 46 och varför inte ta med en god vän, som inte heller vet så mycket om bygdens historia.

1 juni kl 13 infaller årets sillunch på Mörbyvägen 36.

 

Matjessill, färskpotatis, gräddfil, bröd, smör och ost står på menyn och kostar mellan 70 -100 kr, beroende på hur många vi blir. Dricka tar man med själv. Sillunchen är en tradition sedan långt tillbaka och i år är det Lena Lantz och Eva Kroon som köper in, dukar och fixar festen. Ring och anmäl att du kommer till Eva 070 822 42 25.

 

 

 

Det blir ingen sommar utan PICNIC på festplatsen i Vallentuna Odlingsförening.

Tisdagen den 9/7 kl 14.00 samlas vi som vi brukar varje sommar på Vallentuna Odlingsförenings lilla festplats. Den ligger granne med Granåsa förskola, där det också finns parkering. Vi tar med något att äta och dricka och njuter av åsynen av välskötta kolonilotter och av varandra.

Berätta gärna att du vill komma och hålla denna gamla fina tradition vid liv. Ring Anne-Louise Vintberger el skicka ett sms till 070 321 29 49 (Bilderna är ifrån 2023)


Det är bäddat för en säregen upplevelse när vi åker till

Oljeön i Ängelsberg den 4 juli

Oljeön foto: Fagersta turism

Kl 8.00 tar vi buss från Vallentuna med kurs på Ängelsberg i Västmanland.

Efter vägen gör vi ett stopp vid Fagersta Västanfors Hembygdsgård för kaffe. Men strax därpå ska vi resa vidare till resans huvudmål nämligen Ängelsberg. På Barrön i sjön Åmänningen i Ängelsberg hittar du världens äldsta bevarade oljeraffinaderi, Engelsbergs oljefabrik

foto: Fagersta Turism

Det var 1868 som bonden Pehr August Ålund fick en osannolik idé. Den nye tidens fotogenlampor spred ljus över landet och med olja från USA ville Ålund göra fotogen i Bergslagen. Ett oljeraffinaderi anlades 1875 där man producerade bl a fotogen, vapenfett och maskinsmörjmedel till dåtidens hushåll och industrier.


foto: Fagersta Turism

Resten av den fantastiska historien om detta raffinaderi får de omvittnat kunniga turistguiderna berätta, när vi efter en 10 min lång färd med färjan Petrolia går i land på ön, som idag är ett museum.

Foto: Fagersta Turism

På Oljeön finns förutom fabriken, kokhus, vedbodar, oljekällare, tvättstuga och ett bostadshus bevarade. (På 1890-talet bodde åtta familjer och några ungkarlar på ön. De var snickare, maskinister, fotogentvättare och fabriksarbetare.)

foto: Fagersta Turism

Här kan man känna doften av produkterna som tillverkades här, och göra sig en föreställning om hur livet på ön och arbetet i fabriken var.

Oljeraffineringen vid fabriken upphörde år 1902, men Engelsbergs oljefabrik fortsatte att förse de svenska hushållen med lysolja, vapenfett, maskinsmörja och fotogen fram till år 1927. 1975 blev fabriken ett byggnadsminne.

Nya serveringen äter vi lunch och avslutar dagen med en promenad genom Skulpturparken. Det är Engelsbergs konstgille som gör en exteriör konstsalong av insamlade verk från trakten på olika teman varje. Dessa ställs ut längs den lummiga stigen utefter ån.

Skulpturparken foto: Fagersta kommun

Ängelsbergsresan, som blir en heldagsutflykt, kostar 950 kronor och anmälan till Barbro Hjelm ska vara inne senast den 3 juni. Glöm inte att sprida ryktet till dina bekanta om denna prisvärda resa full av intryck och överraskningar. På så sätt vi kan bli fler.

Telefon till Barbro Hjelm är 070 379 58 46.

Så har det blivit tidig höst och många trädgårdar i parkernas stad, Enköping, står i blom. Reser dit gör vi den 22 augusti

foto: Enköpings kommun

Den 22 augusti kl 8 går färden från Vallentuna till Enköping för en guidad tur med ett minitåget genom flera av stadens finaste parker. Med på det lilla tåget följer en guide som berättar historien om hur parkerna planerats och kommit till.

foto: Enköpingsposten

Specifikt för Enköping är "fickparkerna". Av befintliga parker har man skapat en ny typ av park. Det är miniparker, inte större än vanliga trädgårdar. Gemensamt för fickparkerna är också att de har anpassats till sitt läge och fått en utformning som förstärker det som är bra på platsen och mildrar nackdelar i form av insyn, buller och annat som är störande. Fickparkerna är som gröna rum i staden. Oftast omgärdas de av en klippt häck som inte sällan har förstärkts även med kronträd och buskar för att få en lugn och skyddad miljö. Det finns cirka 20 parker i centrala Enköping - alla med olika karaktär.

Drömparken foto: Elisabeth Lindh

Tåget gör ett stopp i Drömparken och i Fridegårdsparken, där vi får möjlighet att uppleva parkerna på nära håll. Det är den världsberömde trädgårdsdesignern Piet Oudolf, som ritat Drömparken.

Fridegårdsparken foto: Enköpings kommun

Författaren Jan Fridegård sitter staty i parken

Fridegårdsparken är mångas favorit. Den är uppkallad efter författaren Jan Fridegård som bodde i Enköping under hela sitt liv. Det är en park mitt i stan som man lätt kan slinka in i och låta sig omslutas av. Det är en liten park omgärdad av en klippt häck, med frodig grönska som ger en tydlig rumskänsla.

Tågresan med några stopp tar ca 1 ½ timme. Sen är det dags för lunch på krogen Hamnmagasinen vackert beläget vid Enköpingsån.

Men dagen är inte slut här. Nu ska smaklökarna på utflykt, nämligen till Skogsbackens ostmejeri, på gården Fittja utanför Örsundsbro. Där bjuds ostprovning av gräddiga färskostar, raffinerade mögelostar och källarlagrade hårdostar.

Skogsbackens Ostmejeri foto: Jenny Damberg

Ost foto:Caroline Szabó

foto: Oliver Hamann

Inget hindrar att man handlar med sig en ostbit innan det är dags för hemfärd.

”Vi tillverkar de ostar vi själv tycker om och alla ostar tillverkas för hand och med mycket kärlek,” skriver mejeriet i sin reklam.

Till och från Vallentuna åker vi med buss, med avgång kl 9.00 från Vallentuna station och med beräknad hemkomst kl 17.00.

Resan med allt inkluderat kostar 880 kronor. Låt en vän följa med för att uppleva en PRO Vallentunas många innehållsrika dagsresor. Anmälan vill vår reseledare Barbro Hjelm på mobil 070 379 58 46 senast 21 juli.

Våra cirklar våren 2024

Mat för män varannan måndag kl 15 i ojämna veckor fram till den 3 juni. Anmäl till Jerry Gabrielsson 070-5110103 jerry.gabrielsson@gmail.com.

Boule spelar vi måndagar kl 10 på Sörgårdens boulebanor. Ledare Eva Hellsten.

Kortspel tisdagar kl 13.00 under hela sommaren eller enl överenskommelse.

Bingo Bingohjulet snurrar igen varannan vecka kl 13.00 på onsdagar t o m 12 juni .

Qigong har vi kl 10 på måndagar t o m 27 maj.

Släktforskningen är slut för i vår. Frågor till susanne.e.bergstrom@gmail.com

Akvarellmålning varannan torsdag ojämna veckor kl 13.00.

Kontakta gärna vår studieorganisatör, Ulf Lundström, 070 6789053, med frågor och önskemål om vårt utbud av cirklar.

Cirkelverksamheten äger rum i våra lokaler på Mörbyvägen 36 och sker i samarbete med ABF.

Mat för män i full aktion! Kennet Jonsson och Ulf Lundström har denna dag ansvar för menyn.

Småländsk resa, 14 -16 oktober, med besök i glasbruk och glasmuseum, slottet Huseby Bruk, Lessebo handpappersbruk och som avslutning kalas på hyttsill

 

Bussen avgår måndagen den 14 oktober från Vallentuna kl 06.45.

Första stopp är Tranås där lunch serveras på Badhotellet. Vidare far vi till Kosta Glasbruk för en rundvandring i Sveriges äldsta verksamma glasbruk.

I generationer har glasblåsarna där bemästrat den flytande glasmassan och förfinat hantverket successivt. Vi äter middag och övernattar på Elite Stadshotellet i Växjö.

På tisdagen beger vi oss till Huseby Bruk.

Där vi guidas genom Florence Stephens slott från 1844, och får se en miljö där tiden tycks ha stannat.

Efter lunch går färden till Lessebo handpappersbruk för en visning i det gamla handbruket med anor från 1600. Många är de kända författare som använt sig av papper från Lessebo.

Efter dessa båda upplevelser bär det av till Bergdala Glasbruk där det vankas Hyttsill. Det är äkta småländsk mat som består av salt sill, knaperstekt fläsk, isterband och bakad potatis. Av hyttsillen har arbetande i bruket genom tiderna låtit sig väl smaka vid dagens slut. Som dessert bjuds vi både ostkaka och underhållning.

Vi åker tillbaka till hotellet för att på onsdagen hinna se Sveriges Glasmuseum. Där visas det svenska glasets utveckling från äldsta tid till dagens svenska studioglas.

Innan det är tid att styra kosan hemåt intas lunch på härliga Hooks Herrgård. Hemma i Vallentuna är vi omkring kl 20.30

Pris per person i dubbelrum 5 290 kr. Tillägg för rum för eget bruk 250 kr per natt.

Resan sker i samarbete med Larssons Resor.

Anmälan, som är bindande, görs senast den 20 juni, till Barbro Hjelm, 070 379 58 46.

Programblad vår 2024
Ansök om medlemskap i PRO

PRO Vallentunas bankgiro 5463-4209

Kommande aktiviteter

Vi kunde inte hitta några kommande aktiviteter just nu.

  • Gemenskap & aktiviteter

    Nu börjar PRO:s dansvecka

    Den 29 april inleds PRO:s nationella dansvecka, som arrangeras för första gången. Med arrangemang från Kiruna i norr till Malmö i söder vill PRO inspirera till mer dans i organisationen.

  • Pension

    "Polletten har inte trillat ned"

    Regeringens ekonomiska vårproposition gör inte tillräckligt för välfärden och pensionärernas ekonomi, säger PRO:s Åsa Lindestam.

  • Pension

    Betydelsefulla utredningar om pensionerna

    I februari kom beskedet att pensionsavgiftens storlek och den så kallade gasen i pensionssystemet ska utredas. Äntligen händer det något! PRO:s Joel Stade kommenterar.

Alla nyheter

Bli medlem i PRO

Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare.

2019

Läs mer om PRO

Medlemsförmåner:

  • Pro medlemsresor
  • Utvecklande studier
  • Fri datasupport
  • PRO mastercard
  • Försäkringar
  • Billigare resor
  • Samhällspåverkan
  • PRO mervärde
Bli medlem!

Trippelskrapet

  • Sex årliga miljonvinster.
  • Vinst på var fjärde lott i snitt.
  • Viktig inkomstkälla för PRO-föreningar.
  • Gör det möjligt för PRO att hålla nere avgifterna.

 

Bli kund här

Läs mer om Trippelskrapet