Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Porträttbild på Åsa Lindestam, PRO:s ordförande, i en svart vinterjacka med pälskrage.

PRO:s ordförande Åsa Lindestam är besviken på regeringens vårbudget. Foto: Anneli Nygårds.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

"Polletten har inte trillat ned"

Regeringens ekonomiska vårproposition gör inte tillräckligt för välfärden och pensionärernas ekonomi, säger PRO:s Åsa Lindestam.

–Det här är ingen bra budget för Sveriges 2,3 miljoner pensionärer. Regeringen gör för lite för att lindra fallet i pensionärernas köpkraft, för lite för att stoppa uppsägningar i sjukvården och inget alls för att åtgärda bristerna i äldreomsorgen. Jag är besviken – polletten verkar inte ha trillat ned, säger Åsa Lindestam.

Stoppar inte uppsägningar

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har uppskattat det ekonomiska underskottet i regionerna till 24 miljarder kronor för 2024. Mer än var tredje region har meddelat att personalneddragningar är nödvändiga. Region Östergötland har till exempel lagt ett varsel om uppsägning som omfattar 900 anställda.

–Att regeringen skjuter till 6 miljarder kronor till sjukvården är så klart betydligt bättre än inga pengar. Men det räcker inte för att leva upp till statsminister Ulf Kristerssons löfte att budgeten ska se till att människor inte sägs upp i den svenska sjukvården. Staten måste sluta med brandkårsutryckningar och säkerställa att sjukvården får en stabil och förutsägbar finansiering. Pensionärer är en grupp i samhället som behöver en robust sjukvård, konstaterar Åsa Lindestam.

Bristerna i äldreomsorgen utan åtgärd

Även utmaningarna inom äldreomsorgen har varit kända länge och pandemin riktade strålkastarna på brister som påtalats från flera håll under många år. Trots detta väljer regeringen att blunda för behoven. Det är inte bara en fråga om otillräckliga satsningar – det är en fullständig avsaknad av åtgärder.

–Det är upprörande att se hur regeringen systematiskt ignorerar de upprepade varningarna om de stora bristerna inom äldreomsorgen. PRO menar att vi behöver en långsiktig, hållbar plan för att stärka äldreomsorgen och i det är det dags för regeringen att börja ta ansvar och tillföra permanenta resurser, säger Åsa Lindestam.

Pensionärers köpkraft måste stärkas

I Tidö-avtalet finns skrivningar om sänkt skatt på pensionsinkomster och att regeringen ska ta fram förslag om hur pensionärernas ekonomi kan stärkas. Sådana förslag finns dock inte i dagens budgetförslag.

–Livsmedelspriserna har stigit med tjugo procent och inkomstpensionerna med en. I stort sett alla pensionärer har upplevt ett kraftigt ras i köpkraft de senaste åren, till följd av prisökningarna. Det behövs politiska besked om hur inkomstpensionen ska höjas! avslutar Åsa Lindestam.

Text: PRO