Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Distrikt Kronoberg

Välkommen till PRO Kronoberg

Distriktet Kronoberg har 29 föreningar och 8 samorganisationer med totalt 7 000 medlemmar.

Kansliexpeditionen finns idag på Högsbyvägen 3 B, Företagscenter i Räppe . Här träffar du vår kanslipersonal Birgitta Landqvist mellan kl. 08.00-13.00 måndag - torsdag samt Anders Ek torsdagar kl 08.00 - 16.00 lunchstängt mellan kl. 12.00-12.30 OBS! Telefontid mellan kl. 10.00-12.00 måndag-torsdag 0470-233 47

Birgitta Landqvist personaladministratör och webbansvarig

Så blir du pensionär

När du fyllt 61 år bestämmer du själv när du vill ta ut pensionen. Arbetsgivaren kan ha kvar dig, om du vill, hur länge som helst. Men när du fyller 67 år har du inte längre rätt att vara kvar om arbetsgivaren inte vill det. En ålder som höjs till 68 år fr.o.m. 2020 och till 69 år 2023.

För att få allmän pension (inkomst- och premiepension) måste du själv ansöka hos Pensionsmyndigheten. Har du även tjänstepension från arbetsgivare ansöker du hos det pensionsbolag som förvaltar din tjänstepension. Var ute i god tid!

Är du född från 1938 till 1953 får du inte bara pension enligt det nuvarande inkomstpensionssystemet utan även en tilläggspension enligt det gamla ATP-systemet. Ju yngre du då är, desto mindre del av din pension är tilläggspension.

Har du haft låg inkomst, eller ingen alls, har du även rätt till garantipension från 65 års ålder. Har du mellan 16-64 års ålder bott utomlands minskar din garantipension med motsvarande antal år.

Har du sjukersättning upphör den automatiskt när du fyller 65 år. Därför är det viktigt att då i god tid ansöka om pension.

Läs mer på Pensionsmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Motionskampen är slut för 2022 och vinnande föreningar samt deltagare drogs och presenterades på distriktets höstmöte i Alvesta den 27 oktober!

Följande två föreningar vann 200 kr var och det var PRO Åseda och PRO Älmhult

Åtta deltagare/medlemmar vann också 200 kr/var och vi säger GRATTIS till:

PRO Ljungby Agneta Karlsson

PRO Angelstad Lennart Petersson

PRO Lessebo Tuve Svensson

PRO Älghult Jan-erik Lexelius

PRO Lenhovda Willy Lövberg

PRO Braås Bodil Grahn

PRO Vislanda Birgitta Petersson

PRO Lammhult Alf Grunhut

samtliga vinnare av motionskampen får sina pengar av sin förening. Distriktet sätter in summorna till personernas respektive förening

Text

Teleborgs slott

Teleborgs slott

Teleborgs slott - ligger vid sjön Trummen/Universitetet med mycket grönområde! Här har programmet "Stjärnorna på slottet" spelats in 2 ggr. När mörkret faller ute förvandlas det till ett sagoslott.

Bosse Johansson och Elsa Jönsson uppvaktades på styrelsemötet den 6 oktober av ordförande Ingemar Almqvist, båda fyller 80 år i oktober

Bosse Johansson och Elsa Jönsson uppvaktades på styrelsemötet den 6 oktober av ordförande Ingemar Almqvist, båda fyller 80 år i oktober

PRO Lessebo

Serieboule 2022 vinnare är PRO Lessebo

Kommande aktiviteter

Vi kunde inte hitta några kommande aktiviteter just nu.

 • Övrigt

  PRO vill ha mer tillgänglighet i SVT

  Igår deltog PRO:s förbundssekreterare Johanna Hållén på möte med SVT och de andra stora pensionärsorganisationerna. PRO träffade bland andra Hanna Stjärne; VD på Sveriges Television och lyfte pensionärernas perspektiv på public service.

 • Vård & omsorg

  Ny PRO-rapport om äldreomsorgen: Lägstanivå eller livsglädje?

  Många svenskar oroar sig över vården av anhöriga äldre och sin egen ålderdom. Trots de brister i äldreomsorgen som pandemin tydliggjorde så det är det väldigt tyst från våra politiker. PRO vill få ett slut på denna tystnad och åter sätta frågan på dagordningen. Därför släpper vi nu en rapport med fem åtgärder för att skapa en äldreomsorg med hög kvalitet som är likvärdig över landet.

 • Övrigt

  PRO: Äldre kvinnor utsätts också för våld!

  Idag på internationella dagen mot våld mot kvinnor vill PRO lyfta de äldre kvinnornas perspektiv. Det finns mycket forskning om våld mot kvinnor, men ofta rör forskningen inte äldre kvinnor. De få studier som ändå finns om äldre kvinnor visar detsamma som gäller vid våld mot kvinnor i yngre åldrar. Det vill säga att våldet är grövre, ofta upprepat och att det innebär svårare skador än det våld män utsätts för.

 • Övrigt

  PRO uppmanar finansmarknadsministern till krafttag mot bedrägerier

  Idag träffade PRO:s ordförande Åsa Lindestam och förbundssekreterare Johanna Hållén finansmarknadsministern, Niklas Wykman. Direkt efter mötet skickade vi ett öppet brev till Sveriges banker där vi kräver att de skyndsamt uppdaterar sina rutiner efter den nya domen i högsta domstolen.

 • Vård & omsorg

  PRO tycker till: strama upp reglerna för privata sjukvårdsförsäkringar!

  PRO ställer sig bakom kravet på stramare regler för privata sjukvårdsförsäkringar. PRO kommer alltid stå upp för att vård ska ges efter behov. Många multisjuka är också äldre och patienter som har lindriga besvär och sjukvårdsförsäkring ska inte tränga undan patientgrupper med större behov av vård

 • Övrigt

  PRO ställer sig bakom upprop mot digitalt utanförskap

  Var tionde invånare i Sverige lever i digitalt utanförskap. De kan inte få ett bank-id av olika anledningar och är utestängda från över 6000 tjänster som de har en medborgerlig rättighet att kunna nå. Samtidigt kan inte bankerna lösa detta på grund av regler som gör att alla inte kan få ett bank-id Men det finns en lösning.

Alla nyheter

Bli medlem i PRO

Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare.

2019

Läs mer om PRO

Medlemsförmåner:

 • Pro medlemsresor
 • Utvecklande studier
 • Fri datasupport
 • PRO mastercard
 • Försäkringar
 • Billigare resor
 • Samhällspåverkan
 • PRO mervärde
Bli medlem!

Trippelskrapet

 • Sex årliga miljonvinster.
 • Vinst på var fjärde lott i snitt.
 • Viktig inkomstkälla för PRO-föreningar.
 • Gör det möjligt för PRO att hålla nere avgifterna.

 

Bli kund här

Läs mer om Trippelskrapet