Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Ramsele-Edsele

Resan till Mo i Rana 2017

Nu har vi "gjort" Mo i Rana!

Äntligen var det dags för den efterlängtade resan. Margaret Lundvang Danielsson har på ett fantastiskt sätt planerat vår, Sollefteå samorganisations, resa till sin födelsestad.

Margaret välkomnar oss till sin hemstad Foto: Kristina Jönsson

Foto: Henry Jönsson

Vi bodde på ett fint, centralt beläget hotell med god mat, fina rum och sköna sängar. Sängarna, ja! De var de högsta vi legat i utan att vara en våningssäng men som sagt - sköna.

Foto: Kristina Jönsson

 

 

Dag 2 var vikt för utflykt. Med den eminente chauffören Lasse och Rådoms Buss, åkte vi 10 mil på allt mindre, smalare, krokigare vägar utefter Ranafjorden, där underbara naturupplevelser avlöste varandra.

Foto: Bengt Mohlin

Foto: Barbro Karlström

Rastplats med vacker utsikt ...

... och vågformat hemlighus

Framme i Tonnes Marina gick vi ombord på en katamaran för en dryg timmes båtresa längs Helgelandskusten innan ankomsten till Buneset där lunchen väntade.

Buneset där vi ska stiga i land och så småningom äta lunch

Lite strapatser var det att gå iland eftersom det just då var ebb men med många hjälpsamma händer gick det bra.

Med värden på stället "uppflugen" på ett bord hälsades vi välkomna och fick lite fakta om platsen. Efter det samlades alla på tunet för en polcirkelceremoni. Kung Neptun kom på besök. Ceremonin avslutades med att Neptun tog en stor skopa fylld med vatten och svischade ut över oss. Proceduren upprepades flera gånger så ingen slapp undan dopet.

Kung Neptun Foto: Inger Persson

Vid återresan från Buneset var det högvatten så då gick det bra för katamaranen att lägga till vid bryggan, vilket underlättade ombordstigningen.

En stadsvandring i Mo i Rana fanns också med i programmet och självklart var det Margaret som berättade om "sin" stad med bland annat statyn Havmannen ståendes 15 m ut i vattnet. Andra sevärdheter som vi mött: Torghatten, Sju systrar, Polcirkelmärket och...Björn Ferry när vi lunchade i Storuman.

Polcirkelmärket Foto: Inger Persson

Text: Kristina Jönsson