Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Rättvis skatt för 57:orna

Människor med demonstrationsplakat

I september 2023 demonstrerade pensionärer på Mynttorget i Stockholm för att kräva att regeringen fullföljer planerna på att kompensera 57:orna. Foto: Anneli Nygårds.

Över hundratusen nyblivna pensionärer födda 1957 gick miste om sin skattesänkning under 2023. Men PRO och andra pensionärsorganisationer lyckades få igenom en kompensation.

I maj 2022 beslutade riksdagen att höja flera åldersgränser i pensionssystemet. Samtidigt höjdes också åldersgränsen för det förstärkta grundavdraget för pensionärer.

Men beslutet innebar att årskullen 1957 inte fick del av det förhöjda grundavdraget under 2023, utan beskattades som om de vore i yrkesverksam ålder. Misstaget innebar att de fick betala flera tusenlappar mer än andra pensionärer i skatt varje månad.

Kraftiga protester från PRO och andra

PRO och andra pensionärsorganisationer kritiserade den höjda åldersgränsen i remissvar som vi gemensamt skickade till regeringen innan beslutet 2022. Men riksdag och regering gick ändå vidare med förändringen, något som PRO sedan dess kritiserat kraftigt, både i debattartiklar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och i andra uttalanden. Många enskilda medlemmar har också engagerat sig genom att kontakta förtroendevalda eller sprida information i sociala medier.

En förändring dröjde till augusti 2023, då regeringen backade och meddelade att de skulle avsätta pengar i budgeten för 2024 för att kompensera 57:orna. Regeringen lovade också att se till att samma problem inte uppstår för årskullen 1959.

Då kommer kompensationen

Riksdagen fattade sedan ett slutgiltigt beslut om utbetalningar av kompensationen den 29 maj 2024. De flesta kommer att få sina pengar i början av juli 2024. PRO har även krävt att 1957:orna ska få ränta på pengarna som hade kunnat ha på ett sparkonto om riksdagen gjort rätt från början. Det gick dock inte politikerna med på.

Läs mer om utbetalningen av kompensationen hos Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.