Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Åsa Lindestam i röd kavaj

Foto: Anneli Nygårds/PRO

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Åsa Lindestam ryter ifrån om den orättvisa skatten för de födda 1957.

Idag röstar riksdagen om rättvisa för årskullen 1957. PRO:s ordförande har en tydlig uppmaning till ledamöterna inför omröstningen: Rösta ja till att ge 57:orna rättvis skatt!

I maj i fjol beslutade riksdagen att höja flera åldersgränser i pensionssystemet. Beslutet var en del i arbetet med att höja pensionsåldern som partierna i Pensionsgruppen står bakom. Samtidigt som pensionssystemets åldersgränser justerades uppåt höjdes också åldersgränsen för det förstärkta grundavdraget för pensionärer.

Beslutet att höja åldersgränsen innebär att årskullen 1957 inte får del av det förhöjda grundavdraget under 2023. Det kostar i genomsnitt mer än 2 000 kronor i månaden för de drabbade.

- I sin regeringsförklaring i höstas sa statsminister Ulf Kristersson att skatten för pensionärer skulle sänkas. Men de 57:or som gått i pension får inte den lägre skatt de räknar med, utan får betala en högre skatt, säger Åsa Lindestam ordförande för PRO.

Den 9 mars sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje i riksdagens talarstol att hon 'beklagar' att 57:orna kommit i kläm. Men de drabbade pensionärerna kan inte betala hyran eller stigande matpriser med regeringens beklagande. Det måste anslås pengar för att kompensera för den orättvisa skatten!"

Riksdagsledamoten Ida Gabrielsson (V) har skrivit en motion om att regeringen ska dra tillbaka höjningen av åldersgränsen. Vänsterpartiet och Miljöpartiet står bakom motionen inför dagens omröstning.

- Min uppmaning till riksdagen är att ställa sig bakom kravet på rättvisa för 1957:orna och att avsätta pengar för att kompensera dem. Att den här årskullen kommit i kläm är en konsekvens av arbetet med höjd pensionsålder. Partierna som vill se högre åldersgränser borde vara särskilt angelägna om att undvika att 112 000 personer hamnar i kläm på det här sättet, avslutar Åsa Lindestam

Se gärna riksdagens debatt om förslaget från kl. 9.00 och omröstningen från kl. 16.00 på riksdagen webb-tv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: PRO