Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Joel Stade i grå tröja

Joel Stade Foto: Anneli Nygårds/PRO

Kategorier:
Pension
Publicerad:

Allvarligt när svenska pensionspengar försvinner i amerikansk bankkris

Den senaste tiden har finansiella tillsynsmyndigheter i USA tagit över banker som hotats av ekonomisk krasch. De svenska institutioner som ägt andelar i de aktuella bankerna har fått en rejäl smäll när värdet på ägandet gått upp i rök. Alecta, som förvaltar tjänstepensionskapital för 2,6 miljoner svenskar har gjort stora förluster. Joel Stade, sakkunnig för pensionärers ekonomi på Pensionärernas riksorganisation, är kritisk.

- Det är mycket allvarligt att svenska pensionssparares pengar har försvunnit i den amerikanska bankkrisen. Den kollektivavtalade tjänstepensionen är en viktig del av den totala pensionen för många miljoner svenskar. Att leka casino med svenska pensionspengar är inte en god ordning, säger Joel Stade.

Alecta har tillkännagivit att tillgångar till ett värde av drygt tolv miljarder kronor har fått skrivas av som värdelösa. Det rör sig om ägandet i bankerna Silicon Valley Bank och Signature Bank i USA.

- Vi lever i en värld med stora risker. Vi har sett hur krig, finanskriser och störningar i världshandeln får enorm påverkan på finansmarknaderna och värdet på de tillgångar som våra pensionspengar är investerade i. Klimatkrisen är också ett allvarligt hot mot olika tillgångar. Det kräver stor riskmedvetenhet hos dem som anförtrotts pensionskapitalet, säger Joel Stade.

Trots de stora förlusterna hävdar Alecta att effekten för pensionsspararna kommer att bli liten. Förvaltare på banker och finansinstitut som ansvarar för våra gemensamma pensionspengar tillhör arbetsmarknadens mest välbetalda.

- Som pensionssparare har vi rätt att ställa höga krav på hur våra pengar hanteras. I fallet med de havererade amerikanska bankerna kan man verkligen ställa frågor om hur förvaltningen har skett. Tjänstepensionskapitalet är svenska löntagares löneutrymme – de berörda fack- och arbetsgivarorganisationerna måste ställa tuffa frågor till Alecta om hur tolv miljarder av spararnas pengar kunde gå upp i rök över en natt, avslutar Joel Stade.

Text: PRO