Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Staplar med mynt

Foto: Mostphotos

Pensionen – tryggheten eller oron efter arbetslivet?

Vi skulle önska att alla känner sig trygga med sin pension. Så är det tyvärr inte. Pensionen är tvärtom den största anledningen till oro bland dem som är på väg att lämna arbetslivet.

Bland pensionärer finns en stor oro att inte ha råd ens med det nödvändigaste. Och det är inte så konstigt. Många pensionärer i Sverige betalar högre skatt än löntagare. Dessutom har storleken på pensionen kunnat variera med flera hundralappar per månad på grund av den så kallade bromsen i pensionssystemet.

PRO bevakar och påverkar frågor som rör pensioner och pensionärers ekonomi. Vi kämpar för att jämna ut skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare och ger oss inte förrän klyftan är borta.

Så vill vi att pensionssystemet ska fungera

PRO har tillsammans med SKPF Pensionärerna och Tankesmedjan Tiden hösten 2023 presenterat en rapport om hur vi vill att pensionssystemet ska förändras. Rapporten "Dags för en gaspedal i pensionssystemet" har studerat svenskarnas förtroende för pensionssystemet, och vilka förändringar som skulle kunna ge högre inkomstpensioner.

Vi tipsar också om vår tidigare rapport "Höj den allmänna pensionen" från 2021, liksom "Pensionsskolan - fakta om pensionssystemet" som är ett faktaunderlag för den som vill fördjupa sig i hur pensionssystemet fungerar.

Ladda ner dem här:

Om du har frågor om pensionärers ekonomi kan du kontakta:

Joel Stade, sakkunnig pensionärers ekonomi
E-post: joel.stade@pro.se