Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Staplar med mynt

Foto: Mostphotos

Pensionen – tryggheten eller oron efter arbetslivet?

Vi skulle önska att alla känner sig trygga med sin pension. Så är det tyvärr inte. Pensionen är tvärtom den största anledningen till oro bland dem som är på väg att lämna arbetslivet.

Bland pensionärerna finns en stor oro att inte ha råd ens med det nödvändigaste. Och det är inte så konstigt, många pensionärer i Sverige betalar högre skatt än löntagare. Dessutom har storleken på pensionen kunnat variera med flera hundralappar per månad på grund av den så kallade bromsen i pensionssystemet.

PRO bevakar och påverkar frågor som rör pensioner och pensionärers ekonomi. Vi kämpar för att jämna ut skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare och ger oss inte förrän klyftan är borta.

Så vill vi att pensionssystemet ska fungera

PRO har tillsammans med SKPF Pensionärerna och Tankesmedjan Tiden tagit fram en rapport om hur vi vill att pensionssystemet ska förändras. Rapporten "Höj den allmänna pensionen" tar bland annat upp hur pensionssystemet kan bli mer jämlikt och jämställt. Rapporten tar också upp hur systemet skulle kunna utformas så att det ger pensioner som faktist går att leva på.

Till rapporten finns också en studiehandliedning och ett fördjupningsmaterial med fakta om pensionssystemet. Du kan ladda ner alla tre dokument här:

  1. Rapporten "Höj den allmänna pensionen" 2021 Pdf, 9.9 MB, öppnas i nytt fönster.
  2. Studiehandledning till ”Höj den allmänna pensionen” Pdf, 621.9 kB, öppnas i nytt fönster.
  3. Pensionsskolan – fakta om pensionssystemet Pdf, 667.9 kB, öppnas i nytt fönster.

Om du har frågor om pensionärers ekonomi, kan du kontakta:

Marie Näslund, samhällspolitisk chef
E-post: marie.naslund@pro.se