Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Kontanter behövs!

Många har inte möjlighet att handla med kort eller digitalt. PRO vill att det ska gå att betala med kontanter även i framtiden.

Det blir allt svårare att betala med kontanter i Sverige. Antalet butiker som tar emot sedlar och mynt minskar stadigt, trots att de flesta tycker att det är viktigt att kunna välja själv hur man vill betala. 83 procent av alla svenskar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tycker att kontanterna ska finnas kvar även i framtiden.

PRO har länge varit engagerat i frågan om kontanternas bevarande. 2016 samlade vi in 139 000 namnunderskrifter som lämnades över till regeringen. De senaste åren har PRO drivit frågan som medlem i nätverket Kontantupproret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

PRO anser att det ska finnas en skyldighet att ta emot kontanter som betalning. På det sättet tar samhället hänsyn till alla som står utanför den digitala tekniken eller är förhindrade att använda den. Att bevara kontanterna är också bra för Sveriges beredskap.

I PRO:s årliga matprisundersökning är möjligheten till kontant betalning ett kriterium när "pensionärsvänliga butiker" utses.