Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kolsva

Hjälmaren runt

Julita gård

Personer framför träd
Julita gård.

Julita gård.

Eva berättar om Vinön.

Köping och Kolsva PRO på resa Hjälmaren runt.
Första stopp var på Julita Värdshus med kaffe och smörgås. Där vi sedan kunde på egen hand besöka Julita Skans och bland annat se äppelgenbanken, pionsamlingen, humlegenbanken och äldre köksväxter som samlats in från olika delar av Sverige.
Troligen var Julita gård en stormannagård redan under vikingatiden.
Den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström, testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Stora huset, som vi känner det idag, är byggt under första hälften av 1730-talet.
Nordiska museet vårdar och bevarar Julita gård sedan 1941. Under sommarsäsong är Julita gård och trädgårdar ett inspirerande besöksmål för hela familjen.
Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden.
Vidare bussfärd till Hampetorp och färjan över till Vinön där guiden Eva (hon var den siste verksamme läraren på ön) mötte oss och följde med på bussen och tog oss med på en liten guidetur på ön. Vinöns landskap, natur och klimat kan jämföras med sydligare ex. Öland.
Lunch åt vi på Vinöns Värdshus, det var Hjälmar gös med potatis, sås och grönsaker, mycket gott. Vi hade möjlighet att handla i en liten lokal affär i närheten av Värdshuset.
Väl tillbaka över vattnet gick färden till Sköllersta Chark, där många köpte av det myckna utbudet som korv, olika pålägg och frusna styckningsdelar och andra charkuterivaror. När vi hade försetts oss med vad vi behövde åkte vi till Tant Grön i Vintrosa för kaffe med smörgås, här kunde vi köpa av de många olika växterna som fanns att beskåda det var ett stort utbud av plantor, buskar och allt som man kan tänkas ha behov av i en trädgård.
När alla hade shoppat färdigt gick färden till Köping och Kolsva med bagaget fullt med mat och växtligheter, en intressant rundresa.

Text och bild: Sven Malm