Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kolsva

Resa till Nora

Åkerby Herrgård

Åkerby Herrgård

PRO KAK resa till Nora.

Resan startade, och med en kaffepaus vid Björnfallets rastplats.
Väl framme till Åkerby Herrgård för lunch blev vi överraskade av den ständigt aktuelle Norabon
Ove Hoffner som outtröttligt fortsätter att skådespela och underhålla. Rätt som det är, hoppar Ove fram och uppträder med en dramatiserad scen ur någon av böckerna i Maria Langs, långa karriär och berättar om sin mosters liv och berömmelse.
Mordvandringarna är populära i Nora. Ofta till moster Dagmar Langes ära.
Maria Lang föddes som Dagmar Lange i Västerås den 31 mars 1914. Hon studerade på Stockholms universitet och disputerade 1946 med en avhandling om författaren och filosofen Pontus Wikner. Från 1948 och fram till pensionen arbetade hon som studierektor och lektor vid olika flickskolor i Stockholm. Men det är inte för den gärningen som Maria Lang är bäst ihågkommen – utan främst för sina omåttligt populära kriminalromaner i klassisk pusseldeckarstil. Maria Lang var en oerhört flitig författare och från 1949, då hon debuterade med Mördaren ljuger inte ensam och fram till 1990 då den sista romanen, Se Skoga och sedan…, gavs ut hann hon med att skriva ungefär en deckare om året.
Efter det intressanta dramatiserade berättelsen om Maria Langs författarskap serverades vi en välsmakande lunch med viltbiff, svampsås, potatis och sallad med dryck.
Färden gick vidare med guidning av Ove till Gruvorna i Pershyttan som tillhör de äldsta i Bergslagen. Gruvorna i Pershyttan bär spår av olika brytningstekniker från skilda århundraden. Under medeltiden utvecklades masugnstekniken. Det var då som brytningen av bergmalm satte i gång. Från början var det bergsmännen själva och deras hushåll som svarade för brytningen. Metoden man då använde kallades tillmakning. Det innebar att man hettade upp berget med hjälp av stora eldar. När berget sedan svalnade sprack det. Ove berättade om Pershyttan med den gamla bebyggelse där, vilka som har bott i de olika husen och vad de hade för befattning under sitt arbetsliv vid bruket. Sveriges välstånd grundlades med hjälp av järn från Bergslagen. Vid mitten av 1700-talet stod Sverige för en fjärdedel av hela Europas järnproduktion. Järn som kom från hundratals små hyttor i Bergslagen.
Bussfärden gick vidare till Bryggeriet med sina hantverksbodar av alla slag, många passade på att köpa av deras utbud från textil till smide, glaskonst m.m. Här drack vi busskaffe med kaka före hemfärd till KAK. Det var en intressant resa med Maria Langs författarskap dramatiserade berättelse av Ove Hoffner och gruvdriften från förr.
Text och foto: Sven Malm