Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kultur Värmland

Utförda program

Här kan du läsa lite om vad som förevarit under våra programpunkter.

Den 28 februari var det Årsmöte på Seniorernas Hus. Förutom de vanliga punkterna om godkännade av året 2022 och val av styrelse inför 2023 -24. Talade gjorde Peter Franke, välkänd "karlstabo" som numera är ordförande i kulturföreningen Värmländsk kultur. Han talade om föreningens verksamhet och delvis dess historia. Föreningen ger ut en tidning med samma namn som föreningen med 5-6 nummer årligen. Uppskattat av 41 mötesdeltagarna.

Den 14 mars var författaren Marit Kapla på besök i Seniorenas Hus. Hon pratade om tillkomsten och arbetet med sin senaste bok "Kärlek på Svenska" på ett mycket trevligt och personligt sätt. Även sin första bok om "Osebol" berörde hon. Hon nämde också att hennes bok Osebo sålts till flera länder bland annat till Spanien.
På frågestunden fick hon flera frågor om och kring sitt författarskap, även en fråga av mer personlig karaktär besvarade hon med ett leende. Vi var 110 person som var där och hade ett par timmar av trevlig samvaro . Det ska bli intressant att följa hennes författarskap i framtiden. Hon tackades med varma applåder. PRO Kultur arrangerade i samarbete med Seniorernas Hus.

Den 24 maj gav vi oss, med solen och Jönssons buss som sällskap, iväg mot en oväntat överaskande och fyllig dalslandsupplevelse. Bilder och lite mer text finner du under fliken Bilder

Den 17:de, en solig morgon i augusti, var vi 39 deltagare som reste med Jönsson Buss Sunne mot Stockholm, berättar Ingvar Johansson. Första stoppet var vid Högsjöns rastplats där vi åt medhavda matsäckar. Solen sken och stämningen var god och förväntansfull. Resan fortsatte mot Stockholm och till lunchstället Lilla Hasselbacken på Djurgården. I den gamla och trevliga lokalen avåts en Wallenbergare och med glass till efterrätt.

Sedan en kort resa till Prins Eugens Waldemarsudde. Där fick vi guidad visning i två grupper. Efter visningen var det egen att tid ströva omkring på museet och i omgivningen.

Äggskulptur

Därefter tog bussen oss till Hotell Scandic i Alvik där vi inkvarterades. Kvällen avnjöts av många i hotellrestaurangen. Efter morgonens frukost var det dags för resa till Konstmuseet Artipelag på Värmdö och utställningen bland annat ”På armlängds avstånd”.

Promenad i stockholmsskog


Omgivningen bjöd in till promenader på olika sätt, det medförde på grund av bristande skyltning att en del fick motionera extra.

Efter visiten på Artipelag var det dags att åka hemåt mot Karlstad. Det blev en del resor i Stockholm fram och till baka till de olika ställena. Busschauffören Monika både guidade och körde bussen på ett fantastiskt bra sätt i den hårda trafiken, smala gator och svängar. Efter stopp i Arboga med fika kom vi tillbaka till Karlstad vi 19-tiden.

Deltagarna uttryckte sitt gillande av resan och tempot både verbalt och per mail.
_______

Interiör Frå galleri Art skoghall

Fredagen den 22 september, kl 14.00

Studiebesök Hammarö Art Gallery, Bivägen 7, Hammarö.
Gästutställare: Lasse Åberg
Oj, så många kultur-PROare på ett och samma ställe! Lokalen var fullproppad med möss och människor. Dessutom, gott om variationsrik och välhängd värmlandskonst. Faktiskt något för alla smaker.
Mer information om vad vi fick se: Lillemor Johansson, tel 070-5188344.
_______

Kark IX Tavla
Residenssalar
Kodmatta

 

 

 

 

Torsdagen den 28 september

Studiebesök: Landshövdingens Residens i Karlstad
En stor originalvävd matta täckte golvet i en av salarna. Vid
märmare granskning gick det i ett av hörnen att hitta en
sifferserie invävd. Den går att läsa både lod- och vågrätt. Eller kanske i någon annan ordning? Men vad är hemligheten? Varför har konstnären placerat dessa siffror i just den här ordningen och just i den här mattan?

Vill du gissa? Redaktionen tar gärna emot fantasifulla lösningar eller rena kunskapsbidrag. Maila oss: varmland.kultur@pro.se

Rätt lösning kommer på något sätt att belönas på 10 års jubileét den 14 november.
__________

OpAplådtack

Söndagen den 22 oktober
Wermland opera: Musikalen ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Fullt med folk och alla PRO-kulturare fick bra platser. Alla var mycket imponerade av denna extremt bearbetade och påkostade produktion. Allt var med; frysrummet, Franco, atombomben (som nästan slet lungorna ur publiken), elefanten och hela sovjetiska perestrojkan dansande till balalajkamusik. Tänk på att Operan visar denna föreställning ända fram till och med nyårsafton. Och det finns säkert söndagseftermiddagar framöver som man kanske kan få lika bra penionärsrabatter som vi lyckades få denna söndag. Så, om du missade vårt erbjudande, passa på att höra av dig till biljettkassan! Öppettider hittar du på wermlandopera.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

____________

Tisdagen den 14 november

I höst hade vi vårt efterlängtade 10-årsjubiléum! Ett sjuttiotal medlemmar, utom en handfull snuviga återbudare, träffades för ett firande späckade med historiska tillbakablickar, högläsning, en läcker landgång med bubbel och inte minst ett besök av Stefan Holm och hans skrivarkompis Jessika Eriksson. De är med oss för att fira och berätta om sitt författarskap och om gamla, nya och kommande böcker. De känner mest för romance och feelgood och skrivandet går med en rasande fart när det gäller att få ihop noveller och kortare romaner på några tusen/tiotusen ord i varje utgåva. Favoritinspirationen får de vid de gemensamma promenaderna runt Sundstatjärn med Stefans hund. (Besten kallad, enligt mötande flanörer). En någon slags brasiliansk blandras med extra känsla för svenska språkets kärva nordiska färgpalett och den karga, entoniga satsmelodi som uttrycker djupet i det skandinaviska vemodet..
Dessutom visade Catharina Nordblom Lange, (vår vice ordförande i mitten nedan), att, trots oron i vår samtid, så ska vi bibehålla hoppet om en vänligare värld. Hon övertygade oss om att detta är möjligt genom att läsa en text av Maria Westerberg som sammanfattar den lilla människans inre kraft och förmåga att ställa de goda krafterna i sin tjänst.
_____________

Reception

Onsdagen den 6 december

Lerininteriör


Lerinmuséet. Något av en årlig tradition. Mycket ny spännande och varierad konst presenteras genom Lerins egna alster producerade under det gångna året.

Björka

Dessutom kan man se gästkonstnärer med väldigt personliga uttryck som troligen galleristen själv inte skulle våga sig på att efterlikna.

Foto: L Johansson

Föreningens besök avslutades med en gemensam pratstund, kaffe, smörgås och lite annat fikagott från muséets välförsedda delikatesshyllor.
____________

Våren -24

Tempelriddaren

Tempelriddaren: En får väl ställe öpp!
...eller vad det nu var ho sa, ho som bland ett trettiotal andra medlemmar anmälde sig till föreställningen den 24 mars. Och det var inget hon behövde ångra, visade det sig. Vårens galnaste spektakel lämnade inga skrattmuskler oberörda. Nu ser vi fram emot att ordna ett nytt besök på Tempelriddaren i höst med Kultur Värmland. Och då hoppas vi att alla som kan "ställer öpp"!

_____________

Frimurarlogen

Frimurarlogen 11 april

Stor uppslutning kring ett av våra återkommande och populära studiebesök på Frimuralogen mitt i Karlstad. En uppskattad och intressant eftermiddagsaktivitet nu i april för oss som vill utforska olik hörn av social kultur!

_____________

Födingbild

Vårträff

PRO Kulturs vårträff genomfördes med frödingsk musik och dikt som tema den 15 maj på Seniorernas Hus Karlstad.

Programmet var fyllt med sång, musik, dikt och skrönor. Det mesta är kanske inte ljug som deltagarna fick sig till livs, men lita på att värmlänningen alltid hittar sig fram till sanningen - förr eller senare! Björn Sandborgh, sångaren och uttolkaren av det värmländska musik- och diktarlynnet, sökte sig fram i det snåriga landskapet mellan hittepå och okända sanningar i Frödings liv och författarskap. Ingen bokstav har hittills funnits för liten för att inte tas på lek eller största allvar. Björn är hedersordförande i Frödingsällskapet och har också tonsatt flera av Frödings dikter bl a visan "Bygda mi".

Smörgås och kaffe med småprat stod därefter på menyn. Kulturs styrelse berättade om planerna inför hösten och lyssnade på medlemmarnas aktivitetsförslag under kaffet. Styrelsen tackade ett 60-tal närvarande medlemmar för en trevlig eftermiddag och önskade alla medlemmar och envar en skön sommar.

Tilllbaka