Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kultur Värmland
Busspaus

En första fikapaus i Åmål. Det bjuds på hembakade kakor och bullar. Ett fyrtiotal förväntansfulla deltagare njöt av dessa läckerheter i somrigt solsken.

Buss

Bussen vi åker i är av bekvämaste snitt och körd av en av delägarna till Jönssons Buss, Monica. Hon kan inte bara köra buss, utan är också en fena på att servera kaffe.

Lite fakta om Dalsland.

Ulla Wennberg och Marianne Reinert berättar:

  • Ett av Sveriges minsta landskap, ett Sverige i miniatyr: Stora skogar, många långsmala sjöar, Dalboslätten, Kroppefjäll och Vänerskärgården.
  • Dalsland har endast en stad Åmål, som fick sina stadsrättigheter redan 1643. Gamla stadens kärna undkom en omfattande brand 1777, troligtvis tack vare ån, som delar staden och att de gamla husen har skiffertak. Här tog vi en fikapaus. Kommentarer från resenärer: Oj, så mycket villaområden och inga höghus! Nej, Åmål är en gammal vacker stad..…
  • Dalsland är sedan 1998 en del i storlänet Västra Götaland.

Under resan kommer vi att besöka Dalslands konstmuseum, Upperud. Vidare till Håverud, för lunch. Därefter till Baldersnäs.

Efter pausen i Åmål gick resan vidare. Vi fick höra bakgrunden till det pampiga ”hörnhuset”, tre våningar högt i Tösse. En man planerade att bygga en stad där och hade lyckats få ”Guldkungen” (John Bryntesson fr Ärtemark) som sponsor. Projektet lades dock ned och inga fler hus kom att byggas, så det står ensamt kvar...

Entrebild Dalslands museum

Vi gör entré på Dalslands konstmuseum i Upperud. Ordföranden till höger ser till att alla kommer med. "Det är ju gratis inträde!"

År 1995 öppnades Dalslands museum, initierat av konsthandlare Sten Torstensson, vars samling utgjorde basen för museet. Därinne finns även en butik med brett utbud, samt cafe´ Bonaparte. Även i parken utanför finns ett antal permanenta konstverk.

Guidning inne på museet

Trevligt att lyssna på en guide som lät oss få veta massor med saker om dalsländsk konst och historia. Här står hon i centrum för allas intresse.

Bröllopssilver

. "Grevligt" bröllopssilver

En koskulptur

En kossa skulpterad av en för fotografen till namnet okänd konstnär. Kunde skiljas från en häst på lite avstånd. Såg ut precis som en ko på långt håll.

Brädkor, en lek med brädbitar som tagit formen av en ko med kalv.

Jo, så naturtroget att det inte går att ta miste!

Resan fortsatte sedan till närbelägna Håverud, vida känt för sin akvedukt. Dalslands kanal byggdes mellan 1864-1868. Den är drygt 25 mil lång, men endast 1,2 mil behövde grävas/sprängas, för övrigt sammanbinds den av ett antal långsmala sjöar. Det finns 33 slussar vid 17 slusstationer. Vid bygget av Dalslands kanal blev Håverud den verkliga utmaningen för Nils Eriksson, den tidens infrastrukturbyggare. Nivåskillnaden är 66 meter från Töcksfors i norr till Köpmannebro i söder, men 10 meter just i Håverud. Passagen här bestod av brusande fors och mjuka bergväggar. Han lät konstruera en fartygsbro av järn, som tillverkades i Stockholm och fraktades till Håverud, där den monterades med 33 000 järnnitar, många av dem är ännu original! En mycket smakfull lunch med egen varmrökt lax intogs här.

Klassisk bild på Håverudsakeduktien

Klassisk bild från Håverud, tagen efter att vi fått en läcker laxrätt på en restaurang alldeles intill. Bekvämt att akvedukten byggts så nära restarurangen också!

Nu gick resan vidare till Baldersnäs, på en mycket krokig, backig smal grusväg, men Monica är van chaufför, detta fixade hon. Herresätet Baldersnäs lät byggas 1796, av brukspatron Carl Fredrik Uggla och ligger mycket vackert vid Laxsjön. En systersonson Carl Fredrik Waern, senare ägare, kom att anlägga en praktfull park. Han lät plantera in över 240 arter av olika träd och buskar och blev vida känd. Nuvarande huvudbyggnad uppfördes 1910 av dåvarande ägaren Rudolf Liljeqvist.

Här intogs kaffe och vi fick möjlighet att besöka bodar med försäljning från Steneby hemslöjd och Halmens hus. De har utställning och försäljning där under sommar och inför jul.

Parken på Baldersnäs

Härlig avslutning med kaffe och största sorten kaffebröd i parken. Sedan en titt in i deras hemslöjdsbutik.

Styrelsen sammanträder

Styrelsen för Kultur Värmland spontansammanträder i gröngräset innan bussresan hemåt anträdes. Ny resa är en given punkt på dagordningen!

Därefter reste vi åter till Karlstad efter en treligt och intressant dag i vårt högt uppskattade grannlandskap.

Prisbord

Ett ovanligt attraktivt prisbord väntade vinnarna i dagens lotteri.

Tillbaks till Bilder
Till Start

Om inte allt för långt in i framtiden kommer här kanske någon mer bild från denna resa eller också kan det kanske bli bilder och/eller intryck från några andra smultronställen på den värmländska kulturens blomstrande sommaräng!

Så titta in snart igen!