Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Månkarbo-Kyrkbyn

Möten 2019

Foto: Viveka Gunnarsson

Medlemsmöten 2019

9 januari


Grötfest. Mattias och Stefan

13 februari


Årsmöte

13 mars


Sabina Swahn. Hjälpmedel för livskvalitet

24 april


Per Davidsson. Jerry Willjams

14 juni


Sommarfest. Egons kvartett

4 september


Christer Nordström. Polisens roll i samhället

16 oktober


Nils-Olov Engberg. Bilder från Uppland

20 november


Höstmöte. Biodling Hans-Erik Johansson

4 december


Julfest. Mån-Ky´s

Julbord 2019

Onsdagen den 4 december hade PRO Månkarbo-Kyrkbyn sitt traditionella julbord. Detta år serverades julmaten i Idrottshallen i Månkarbo för att så många som möjligt skulle få plats. Alla funktionärer bjöds på maten, som tack för nedlagt arbete under året. Övriga medlemmar betalade
100 kr.

Då alla prickat av sig/betalat, köpt lotter och kommit på plats runt de vackert dukade borden hördes Luciasången ljuda från våra duktiga spelmän, och vår egen sångkör, Mån-Ky´s, skred in i salen och fortsatte mellan borden så alla kunde beundra deras utstyrsel. Från en plats framför scenen sjöng de en handfull julsånger.

Alla lät sig därefter väl smaka av bordets läckerheter såsom: potatis, sill, ägg, Janssons frestelse, sylta, rödbetssallad, skinka och köttbullar. Många hjälpsamma händer dukade av och under tiden höll Bernt Eriksson i allsången. Kaffe och pepparkaka kom på borden.

Många lott-ringar hade sålts och man hade dukat upp ett rejält vinstbord. Maivor Karlsson i lotterikommittén passade på att tacka alla som skänkt vinster till lotterierna.

Föreningens ordförande, Gunnar Mårtensson, tackade alla funktionärer och styrelsen för det fina arbete de lagt ner i föreningen under året, ett särskilt tack fick Karin Bergström som förbereder och planerar inför alla föreningens fester.

Viveka Gunnarsson

Höstmöte 2019

Onsdagen den 20 november hade PRO Månkarbo-Kyrkbyn höstmöte. 63 personer deltog och beslöt att föreningen kan arbeta efter den föreslagna verksamhetsplanen och budgeten. Mötet beslöt också att höja medlemsavgiften med 20 kr/år, avgiften har varit oförändrad i sex år.

Marianne Pettersson informerade om möten i KPR, Kommunens pensionärs-råd. Kommunen utrymmer delar av Hällbacka och endast 12 boende finns kvar på hemmet trots att ett nytt hem ska vara klart först runt årsskiftet 20-21. Det finns inte heller pengar till de populära femklöverträffarna.

Biodlarföreningens ordförande, Hans‑Erik Johansson, berättade initierat om biodling. Bina är fantastiska små insekter som höjer lönsamheten för all odling, från fruktträd till övriga grödor, genom att pollinera de blommor de besöker i jakt efter nektar. Hans-Erik nämnde några saker man kan tänka på för att öka pollineringen och därmed också produktionen av honung. För bin är även ogräs viktiga, maskrosor t ex har jättemycket och bra nektar. Att behålla åkerholmar där bin hittar många olika växter är också viktigt. Honung är till att börja med flytande men stelnar ganska snart. Den goda honungen är också nyttig på många olika sätt, den innehåller t ex bakteriedödande ämnen. Ett hot mot den svenska biodlingen är att klimatförändringar gör att insekter från t ex Italien eller Frankrike är på väg norrut.

Den som är intresserad av att börja med biodling är välkommen att ta kontakt med Hans-Erik Johansson på 49hassej@gmail.com.

Viveka Gunnarsson

Medlemsmöte den 16 oktober 2019


Det var lika gemytligt som vanligt när PRO Månkarbo-Kyrkbyn hade medlemsmöte den 16 oktober. Vår ordförande, Gunnar Mårtensson, informerade om allt som är på gång i föreningen. Reseansvarig och studieorganisatören berättade om sina respektive områden.

Nils-Olov Engberg var inbjuden för att visa bilder från Norduppland. Fantastiskt vackra bilder på djur och natur! Nils-Olov gjorde en liten paus för kaffe, goda smörgåsar och äppelkaka som kaffekommittén dukade fram. Därefter fick vi se fler vackra bilder och höra Nils-Olov berätta om dem.

Många vann fina vinster på sina lotter. Nils-Olov Engberg fick stort tack för den fina underhållningen. Kaffe- och lotterikommitéerna fick också välförtjänta applåder.

V Gunnarsson

Medlemsmöte onsdagen den 4 september 2019.

Höstens medlemsmöten startades upp den 4 september med besök av före detta poliskommissarien Christer Nordström.

Medlemsmötet slog nytt rekord i mötesdeltagande, 92 personer deltog.

Ordförande öppnade mötet och hälsade alla välkommen, speciellt välkommen till Christer Nordström.

Ann-Britt Jansson valdes till ny kassör i föreningen från den 1 oktober.

Christer höll en väldigt inspirerad och uppskattad genomgång om sin egen polisiära karriär och om polisens verksamhet nu och då. Han berättade om organisationsförändringar som medfört att den uniformerade polisen i yttre tjänst drastiskt har minskat under de senaste åren till förmån för mer byråkrati. Den organiserade kriminella brottsligheten, fortsatte Christer, som hårt drabbar vårt land från syd till nord är något som måste bekämpas med bl.a. ny lagstiftning som medför större befogenheter för Tullen. Självklart kom Christer in på Göran Lindberg, mera känd som Kapten Klänning. Christer kom som presstalesman att arbeta mycket nära Lindberg under många år. Att Lindberg inte var någon bra polisiär chef är ju bekant för de flesta och att han körde polisen i Uppsala till botten från att tidigare ha varit en toppmyndighet går att läsa i statistiken. Men att Lindberg ägnade sig åt den sorts kriminalitet som han sedermera blev dömd för till ett långt fängelsestraff kunde ingen inom polisen ana. Christer som egentligen nu är pensionär håller på att skriva en bok om sitt polisiära liv. Dessutom har han fortsatt att arbeta, men nu som anställd på halvtid av Hovstaten med bevakningsuppgifter på Stockholms slott.

Ordförande avslutade mötet med ett stort tack till kaffekommittén och lotteriansvariga.

Bertil Gunnarsson

Sommarfesten den 14 juni 2019

Dagen började grått och mulet, men lagom till festens början blev himmelen blå och solen strålade. Alla pensionärer i Månkarbo och Kyrkbyn var inbjudna, både PRO ´are, medlemmar i andra pensionärs-föreningar samt pensionärer utan anslutning till någon förening. 130 personer kom till Idrottshallen för att leka, äta gott, få underhållning och umgås.

Deltagarna togs emot i Idrottshallens dörröppning med ett glas cider som välkomstdrink. De som ville gick en kort tipspromenad runt Idrottshallen och kunde även delta i en trekamp på och invid boulebanan.

När alla lekt färdigt hälsades vi välkomna till bords av föreningens ordförande, Gunnar Mårtensson. Han presenterade också dagens underhållare, Egons kvartett, från Heby. Kvartetten var en ny och riktigt trevlig bekantskap, de spelade och sjöng både gammalt och nytt, i stämmor och utan,och varvade med vitsar.


Vi fick kaffe på maten förstås, med hembakta tosca-flarn. Därefter delades det ut priser till de som hade flest rätt på tipspromenaden, till trekampssegraren och det förrättades också dragning på de inlämnade friskvårdskorten.

Festligheterna avslutades med dragning på de lotter som sålts och ordförande tackade alla som kommit och bidragit till att festen blev så trevlig. Egons kvartett fick stående ovationer.

Viveka Gunnarsson

Medlemsmöte 24 april 2019

Trots strålande sommarväder deltog 66 personer. Ordförande Gunnar Mårtensson hälsade oss välkomna och informerade bl a om den kommande sommarfesten i Idrottshallen. Studieorganisatören Yvonne Rylander berättade om höstens planer för studie- och läsecirklar. Bernt Eriksson, en av våra reseansvariga, gick igenom resegruppens erbjudanden för resten av året.

Per Davidsson var inbjuden för att tala om Erik Fernström alias Jerry Williams liv och leverne. Han spelade också valda delar av Jerrys repertoar och slutade med den medryckande ”I can jive, I can jive”.

Kaffe serverades med äggmackor och chokladkaka.
Per Davidsson, kaffekommittén och de lotteriansvariga fick välförtjänta applåder varpå mötet avslutades.

V Gunnarsson

Medlemsmötet den 13 mars

Sabina Swahn från Vobis Livskvalitet kom ut från Uppsala och dukade upp ett bord med olika smarta hjälpmedel. Hon berättade utförligt om vad Vobis Livskvalitet kan erbjuda. Det var allt från goda råd till griptänger, pipmuggar, förhöjningsdynor, massagebollar, ergonomiska fåtöljer, urinflaskor, förstoringsglas, stödstrumpor, träningsbollar, skyddshjälmar till olika Back On Track-produkter. Här nedan syns ett urval produkter.

Årsmötet 2019

PRO Månkarbo-Kyrkbyn höll årsmöte den 13 februari. Drygt 80 personer deltog i mötet. Verksamheten under året, både den ekonomiska och den praktiska med resor, studiecirklar, friskvård, möten och fester redovisades.

Ny styrelse och nya funktionärer valdes för 2019. Nya namn i styrelsen var Ann-Britt Jansson och Karin Bergström. Karin ersätter Bernt Eriksson som efter nio år i styrelsen valt att avgå. Bernt fortsätter med sin funktion som sånggruppens ledare. Tillsammans med Bengt Jansson kommer han även i fortsättningen att vara föreningens reseansvarige.

Bernt avtackades efter sitt fina arbete i styrelsen och därefter fick han och sånggruppen Mån-Ky´s stå för en stunds underhållning. Bland annat sjöng gruppens herrar: "Det är inte lätt att vara ödmjuk, för den som är felfri som jag! Jag längtar så hem till min spegel. Jag blir vackrare för varje dag."

Damerna däremot var mer ödmjuka och sjöng "Du är min man..."

Mötet avslutades som vanligt med lottdragning.

Viveka Gunnarsson

Julgröten 2019

Onsdagen den 9 januari bjöd PRO Månkarbo-Kyrkbyn traditionsenligt alla sina medlemmar på julgröt i Idrottshallen i Månkarbo. 134 personer hade anmält sig för att delta i festligheterna. Mattias och Stefan från Alunda stod för underhållningen.

Gästis hade kokat god risgrynsgröt och levererade även övrig förtäring, såsom skinka smör, bröd och ost. Vår egen duktiga kaffekommitté stod för kaffe och hallongrotta.

Efter ett par timmars trevlig samvaro tackade ordförande Gunnar Mårtensson alla som hade kommit; Mattias och Stefan, lotteriansvariga samt kaffekommittén och styrelsen som rent praktiskt stått för arrangemanget.

V Gunnarsson

Upptäck mer inom PRO Riks.

Hitta fler aktiviteter och erbjudanden på riksnivå

Personer framför träd

Puff 1

Två personer med hund

Puff 2

Person som går

Puff 3