Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Årsta

Aktiviteter vi minns!

Alldeles nyss!

1:a Maj startade vår boulesäsong med 5 glada boulare i underbar sol. Är du sugen på att spela är du välkommen kl 10 varje onsdag utom när det regnar. Vi spelar vid Årstaliden

Vinprovningstema ”Budgetviner”

Vårens vinprovning, den 15 april, med Lena och Gunnar var ”viner inför grillsäsongen under en hundring”. Vilka viner det skulle handla om var länge hemligt så det var mycket spännande när de dryga 40-talet vinprovande medlemmarna blev insläppta i Årsta Folkets Hus och fick beskedet. Vi fick pastasallad och bröd för att matcha de fyra olika vinerna, en riesling från Tyskland och tre röda, en Pinot Noir från Frankrike, en Appasimento från Italien och en Tempranillo från Spanien. Vinerna passade helt perfekt till salladen. Till desserten serverades en söt Moscatel från Portugal, där gick det inte att komma under en hundralapp, men vinet var mycket gott och prisvärt, 129 kr för 75 cl. Provarna sniffade och smuttade på de olika vinerna och kom som vanligt fram till olika favoriter, smaken är som baken, jag blev mest förtjust i det spanska vinet. Det var en uppskattad och trevlig provning och Lena och Gunnar fick applåder och lovade komma tillbaka till hösten med nytt tema och nya viner.

Jan Eriksson

Snökaos skapade problem på aprilmötet

Det var glest i Årsta Folkets Hus när aprilmötet gick av stapeln, vintern med halka och snödrivor stod för dörren. Ett drygt 30-tal medlemmar och andra äldre Årstabor, hälften mot normalt, lyckade ta sig till mötet. Vår gäst Benjamin Thorén från Hammarby IF visade bilder och berättade om Bajen och dess historia, från en liten roddklubb i Hammarby sjö på 1880-talet till dagens idrottsförening med massor av olika sporter inom ”familjen” och massor av aktiva, medlemmar och fans. Fotbollssektionen är den största med mängder av lag för små flickor och pojkar till högstaserierna på både dam och herrsidan. Många gamla idrottsgrenar har försvunnit under årens lopp, bland annat dragkamp. Benjamin fick både svara på frågor om föreningen och massor av applåder för sin fylliga redogörelse. Kaffelotteriet hade dagen till ära istället för kaffe, fotbollsbiljetter som vinster och Benjamin drog tre vinnare, Annika Andersson, Roffe Bergman och Inga-May Forslund som fick 2 biljetter var till matcher både på Kanalplan och ”Nya Söderstadion”. Det blev ett väldigt trevligt och intressant möte som avslutades med dragning av det vanliga lotteriet där blommor, ost och kex med mera, som vanligt var vinster. Tack kaffekommittén för mackor och fika, det satt som en Bajen-smeck.

Jan Eriksson

Benjamin Thorén

Glada vinnare av Hammarby-biljetter

Vid en enkel ceremoni den 18 april på Årstabo utdelades biljetter till matchen Bajen mot Västerås SK till några av vinnarna i lotteriet som genomfördes i samband med aprilmötet, det var två mycket glada PRO-medlemmar, Annika Andersson och Roffe Bergman, som mottog sina biljetter. Vinnaren av biljetter till damernas match mot Rosengård, Inga- May Forslund, får vänta till någon gång i maj då biljetterna är tryckta. Grattis till alla vinnare.

Jan Eriksson

Roffe Bergman och Annika Andersson

"Handtryckta tapeter”

PRO Årsta besöker ”Handtryckta tapeter” på Långholmen

Vilket trevligt och intressant besök vi, 16 PRO-are, gjorde 11 april, i den lilla tapetverkstaden där Mats Kvarforth, en av Europas ytterst få historiska tapettryckare, gick igenom tapetens historia, hur man ibland från nerskrapade fragment, kunde tillverka nya tapeter, ett mödosamt puzzlande och pillrande. Man började med att tillverka utskurna block i päronträ eller silkscreenformar, en för varje färg som tapeten skulle innehålla och sedan trycka eller rulla på färg på olika papperstyper, allt från hopklistrade ark eller rullar. Mats visade också exempel på tapeter från 1700-talet fram till dagens tapetmode, verkstadens väggar var fullbelamrade med hyllor fulla med tapetrullar. TV- programmet ”Det sitter i väggarna”, menade Mats, medverkade till att man idag hade många beställningar och fullt upp med tillverkning både till privatpersoner, museer, historiska miljöer, även från utlandet. Att ta fram en 10-meters enkel tapetrulle kunde kosta en hel månads pensionsutbetalning så Mats blev utan jobb från vår lilla grupp, men vi fick lära oss en hel massa. Ett toppenbesök.

Jan Eriksson

Foton: Annika Andersson

Julmys 2023

Foton: Annika Andersson

Jultallrikar till musik!

Foto Annika Andersson Text Jan Eriksson

Vi blev väl en 70 personer som vågade sig ut för att delta på föreningens decembermöte, trots kylan och snödrivorna. Det var sång och hålligång under ledning av ”Sträng och Blås” som både spelade och ledde allsången, vårt säkerhetsombud Jan Vejstad, en av band-medlemmarna, gjorde flera bejublade solon på munspel.

Vi utspisades med en mycket god jultallrik, kaffe och pepparkaka samt önskade varandra en god jul och ett gott nytt år och välkomnades till nästa års aktiviteter. Tack också Kaffekommittén för ett bra jobb.

Pressbyråmuseet en höjdare

Tisdagen de 28 november trotsade 19 PRO:are från Årsta snöovädret för ett besök på Pressbyråmuseet i Hornsberg. Efter en kopp kaffe i Pressbyråkiosken tog guiderna Birthe och Folke hand om oss i det lilla museet där Pressbyråns över 100 åriga historia finns bevarad. På en timme fick vi veta allt om det fria ordets spridning genom tidningarna, som var starten för hela verksamheten.

Foto: Torborg Svärd Text: Jan Eriksson

Folke berättade med inlevelse att det hänt en del på vägen från ett litet tidningsställ på en järnvägsstation till dagens norskägda diversehandelskiosks-imperium.

Besöket avslutades med skriftligt prov och prisutdelning, Torborg Svärd vann, men ingen gick lottlös hem. Tack och applåder till Birthe och Folke för ett mycket intressant museibesök.

Lyckad vinprovning i Årsta Folkets Hus

Foton: Jan Eriksson

Pinot Noir var temat på höstens vinprovning med Lena och Gunnar i Årsta Folkets Hus, den 16 november. Vi fick testa fyra olika viner från fyra olika länder och världsdelar, Argentina, Frankrike, USA och New Zeeland, vinkunskap blandat med geografi och gastronomi i form av fläskfilé och gulbetor, en toppen-kombination tyckte de dryga 30-talet deltagarna som tackade provningsledarna med applåder. Vi ser fram mot en uppföljning till våren med nya viner och nya smakupplevelser

Provningsledarna Lena och Gunnar

Det kom ca 20 korvätande medlemmar till ett kylslaget Årstaliden. Lite varm korv och kaffe värmde i alla fall inifrån.

En fin dag på Kärsön

Ett gäng på 6 tjejer tog en promenad genom skogen på Kärsön tisdag 17/10. Sedan lunch på Brostugan. En härlig dag.

Foto: Boel Jackhed

Idag,tisdag frossade vi på kräftor från Spanien. 32 glada PRO-are mumsade och sjöng och trivdes i varandras sällskap.

Foto: Annika Andersson

Årsta torg 70 år!

I dag den 2:a september började firandet av Årsta torg 70 år! Hela Årsta torg fylldes med föreningar, musik, bildspel, uppträdanden och massor med folk. Vi i PRO hade ett bord med information om vår verksamhet och många nyfikna kom förbi och pratade och tog information om vår verksamhet. Vi fortsätter i morgon!

Foto: Annika Andersson

Höststart med surströmming

Ett drygt 20-tal medlemmar samlades idag på Årstapaviljongen och testade årets mest eftertraktade läckerhet, surströmming. Det var länge osäkert om det skulle bli av, det är ont om strömming efter Norrlandskusten där tillverkningen är belägen. Efter några veckors letande i butikerna stod det klart att vi fått tag i tillräckligt med burkar. Årets surströmming var mycket god tyckte alla, det gällde alla de olika tillverkarnas produkter vi provade Oskars, Kallax och Röda ulven. Nu kan hösten PRO verksamhet starta, vi ses närmast på Årsta Torgs 70-årsfirande lördag och söndag 2-3 september. Jan Eriksson ordförande

Foto: Annika Andersson

Fredagspromenad i blomsterland

Foton Annika Andersson

Årstafältets koloniområde

Boule i värmeböljan och skuggan

I onsdags var vi 10 boulespelare på Årstaliden som kämpade i värmen.

Promenadgruppen trotsade värmevågen

Foto: Annika Andersson

I dag tog vi en promenad längs med vattnet i Årstaskogen. I hettan passade det bra med en härligt god glass i skuggan vid Liljeholmskajen!

Sill och musikquiz på vårens sista möte

På vårt sista medlemsmöte 7 juni bjöds vi på en härlig silltallrik och också en underhållande och rolig musikquiz med fantastiska Monica Söderberg.

Foto: Annika Andersson

Gökottan,ett studiebesök i arla morgonstund

Foto: Annika Andersson

Vi var sju morgonpigga individer som samlades vid Årsta IP kl 06.00 och gav oss ut i Årstaskogen på fågelspaning.

Vi hörde massor av fåglar, såg en del. Mest såg vi koltrast men även rödhake, svartvit flugsnappare, bofink, kattuggla och mandarinand

Boel spanar in en Kattuggla. Foto Britt Bäverö

Avslutade med välförtjänt fika nedanför Årsta gård med alla gräsänder runt fötterna.

Foto: Boel Jackhed

Fantastiska besöket på Listudden

Foton och text: Annika Andersson

Vi fick en helt fantastisk sommardag på Listudden.

Solen strålade över den fantastiska grönskan och vi fick se prunkande trädgårdar när vi gick runt på en trevlig tipspromenad.

Vi gick också ner till Flatensjön innan vi bjöds på en en härlig lunch.

Ebbe underhöll oss med fina melodier på sin fiol innan det åter var dags att ta bussen tillbaks till Årsta.

Visning av Stockholms stadshus - 100 år

Vi fick en mycket trevlig visning av vårt Stadshus som i år fyller 100 år. Blå hallen, Gyllene salen, Rådssalen där Stadsfullmäktige sammanträder och Prinsens galleri fick vi både se och höra om. Lärorikt och roligt!

Foto:Annika Andersson

Vandringsgruppen hittar Lakritsfabriken

Vi vandrare besökte även på Lakritsbutiken Skälderviksplan.
För grupper kan lakritsprovningar och liknande ordnas.

Foton: Torborg Svärd

Lyckad skräpplockardag i Årsta

Vi plockade i dag skräp i Årsta och som belöning fick vi varmkorv, dryck, kaffe och kaka. Som vanligt var Roffe grillmästare! Vårens första sädesärla kom på besök vilket gladde oss! Nu saknas bara värme!

Mycket lyckad vinprovning

Det serverades bubbel i foajen.

Lena och Gunnar höll i dagens vinprovning. Vinerna var från Sydafrika och vi fick passande mat till. En mycket uppskattad eftermiddag!

God kyckling och kladdkaka serverades till vinerna.

Lyckat och fullsatt årsmöte

Från distriktets styrelse kom mötesordföranden Christer Hedberg och lotsade oss igenom handlingarna och val av ledamöter i vår styrelse. Snabbt och lätt.

Foto: Annika Andersson

Efter årsmötte berättade författaren Johanna Broman Åkesson, till bild och ljud om Povel Ramels fantastiska liv som artist och programmakare.

Foto: Annika Andersson

Avtackning av Annika Anderson, allas vår skickliga researrangör och vår bäste och flitigaste fotograf.

Gott besök på bryggeiet i Gamla Enskede

Foton: Annika Andersson

15 februari hade vi ett mycket trevligt, lärorikt och gott besök på Gamla Enskede Bryggeri på Bolidenvägen 8. Vi fick veta hur öl tillverkas med malt, humle, socker och vatten och vi fick också smaka på olika råvaror. En tur inne i bryggeriet ingick också innan vi fick testa sex olika sorters öl!

Besöket på buddhistcentret

I dag hade vi i ett mycket intressant och givande besök på Stockholms buddhistcenter på Hornsgatan. Vi fick en inblick i buddhismen, en religion utan gud, som är 2.500 år gammal. Vi fick lära oss att det är människan själv som har makten över sina handlingar. Tänkvärt! Många spännande frågor kom upp som gav oss intressanta diskussioner.
Som avslutning fick vi testa en stunds meditation.

Tavlan "Livets hjul"

 

Succén för Räkfrossan!

Foto: Annika Andersson

Nu har vi smörjt kråset igen! 34 personer åt gladeligen upp 10 kg prima räkor med rostat bröd och ägg som sköljdes ner med passande Rieslingvin!

Trålade reker som tinar

Guidning i det nya slakthusområdet

Foton:Annika Andersson

Vi var 35 nyfikna PRO-are som kom till Palmfelt center för att få veta vad som kommer att hända i gamla Slakthusområdet. En skicklig guide från Stockholms stad visade bilder och berättade om de kommande planerna. Vi fick också en rundvandring i området där ny T-bana, parker, skolor, bostäder och restauranger m.m. kommer att byggas. Beräknas vara klart 2030.

Foton: Torborg Svärd

 

Sista medlemsmötet i år - med jultallrik!

Underhållningen kom från Årsta och heter Bortom Retro.

Foton: Annika Andersson

Fredagspromenaden gick till Liljeholmen

Fredagspromenaden gick till Liljeholmskajen där vi passade på att gå in på Stadsarkivet och titta på deras bildspel. Gamla vyer över Stockholm, bla när Liljeholmsbron byggdes. På golvet låg en matta över Sthlm och på den kunde vi se var i Årsta de ska byggas.

Text och foto: Annika Andersson

Provning av portugisiska viner

I måndags fick vi testa fyra olika portugisiska viner under ledning av Lena och Gunnar. Till dessa fick vi smaka små munsbitar som passade bra till vinerna. En god och lyckad eftermiddag.

Foton: Annika Andersson

Rapport från novembermötet

Ett 50-tal medlemmar slöt upp på Årsta FH i onsdags för att bland annat besluta om medlemsavgift och budget för 2023. Föreningsdelen av medlemsavgiften sänktes med 10 kr till 90 kr. PRO-kongressen i somras höjde förbundets del med 10 kr varför hela avgiften ändå med vår sänkning blir oförändrad, 350 kr nästa år. Under rubriken ”Sporten bakom kameran” visade Anders Carlsson bilder och berättade om sitt arbeta som producent på SVT. Ett spännande och ibland stressigt jobb bland en massa osynliga människor bakom kulisserna i tv-studion som man inte hade en aning om fanns. Det var ett intressant och lärorikt inslag på mötet som deltagarna uppskattade mycket av applåderna att döma. Innan lottdragningen inbjöds de närvarande deltagarna till social samvaro på Restaurang Hjälmaren den 9 nov och vinprovning den 14 nov samt nästa medlemsmöte den 7 dec med jultallrik och underhållning av Årstabandet ”Bortom Retro”. Glöm inte anmäla er. Mötet avslutades med applåder för kaffekommittén som fixat förtäringen.
Jan Eriksson

Fredagspromenad till Skogskyrkogården

En liten skara tog t-banan till Skogskyrkogården för en allhelgonapromenad. Vi tittade på de olika kapellen på området och tog en fika besökscentret. Det var redan idag massor av besökare som smyckade sina anhörigas gravar.

Foton: Annika Andersson

Öppet hus pigga pensionärer !

Foton. Boel Jackhed

Start med kaffe och kanelbullar

Började med gofika.Sedan blev det gym och pingis och Picketball!

Efter ett så hårt dagsverke förtjänande de en stärkande lunch

Friluftsdagen 22 september - ett lyckokast!

Foton. Annika Andersson

Höstsolen värmde oss på Årsta torg när PRO Årsta på torsdagen genomförde friluftsdagen, en traditionell aktivitet för alla föreningar i hela landet. Ett drygt 30-tal pensionärer, medlemmar, även nya sådana, drabbade samman i årets 5-kamp med moment som kasta ringar och ärtpåsar, studsa pingisboll och golf samt en liten frågesport.

Segrare i 5-kampen blev Nils Sjöblom följd av Ann-Britt Furugård, Göran Kristensson och Björn Lindahl, alla vinner PRO-lotter. När man gått i mål bjöds på varmkorv och kaffe. Tack till alla som hjälpte till att förgylla dagen för oss alla!

Foton: Annika Andersson

Fredagspromenad 9/9 i Dianelunds koloniområde

Foto: Boel Jackhed

Välbesökt Surströmmingsfest i Årsta

Anita sprättar upp surströmmingsburkarna

Ett 30-tal förväntansfulla PRO-are träffades på Årstapaviljongen för årets surströmmingsfest! Vilka läckerheter - supergoda!

Foton: Annika Andersson

Årets upplaga av surströmming var helt fantastisk kunde ett 30-tal deltagare konstatera då PRO Årsta samlades på Årstapaviljongen 1 september för att inta de läckra fiskarna, mandelpotatisen, tunnbrödet och rödlöken satt inte heller i vägen.

Organisationskommittén med Anita och Björn i spetsen fick applåder och mycket beröm för strömmingen som denna gång kom från norra uppland. Det var länge ovisst om vi skulle få tag i strömmingar då det varit svårt för branschen att få tillräckliga fångster p.g.a. utfiskning. Om det fortfarande finns strömming att lägga in nästa år så träffas vi igen lovade vi varandra.
Jan Eriksson

Demonstrera före valet!

Onsdagen den 24 aug var vi ute med skyltarna och banderollen igen i PROs kampanj inför valet, för bättre pension, bättre äldreomsorg och bättre tandvård som pensionärer har råd med.
Att tänka på inför valet den 11 september. Glöm inte rösta.

Skyltbärare vid Årstaberg var Annika, Inger och Björn.

Besök på kolonilotten

Vi gick till Årstafältets koloniområde och tittade på Marianne Asps kolonilott som hon lyckats odla upp så fint sen i våras!

Foton: Annika Andersson

Grillfesten - en succé !

Det kom drygt 40 medlemmar till höstterminens första sammankomst! Vädret var perfekt och Roffe, vår grillmästare, serverade goda korvar med tillbehör. Många glada återföreningar och intensiva samtal. Kul att ses igen!

Foton Annika Andersson

Järn-Promenad gänget som trotsade värmen

Foton: Annika Andersson

Ett litet gäng trotsade hettan för att gå till Dahlia-parken vid Enskede gård. Fantastiskt riklig blomning i år!

Ett hav av Dahlior - underbart!

Den berömda Polkagris-Dahlian i full blom.

Foton: Rolf Bergman

I torsdags tog ett gäng glada penionärer tog bussen till Norrtälje!

Foto: Boel Jackhed

Vi hade staden för oss själva. Innevånarna hade förmodligen åkt ut mot havet.

Det sägs att under sommaren det bor dubbelt så många i Norrtäljes kommun.

Vi fortsätter våra fredagspromenader! En dag åkte vi ut till Djurgården och Rosendahls slott och trädgård. Konstpromenad på vägen dit .Några gick på visning av slottet innan fika i Rosendahls trädgårdscafe'.

Foto: Annika Andersson

Årstafältets koloniområde !

I dag hade Marianne Asp ordnat så vi fick en visning av Årstafältets koloniområde. En av odlarna, Lisa, visade oss runt och berättade om områdets uppbyggnad efter flytten, om de 6 små områdena som är till för allmänheten, om kolonisternas idoga arbete och mycket, mycket mer. Ett supertrevligt besök!

Årstafältets koloniområde är det yngsta koloniområdet i Stockholm. Föreningen bildades i oktober 2002 och själva koloniområdet invigdes den 5 sep 2003.
Årstafältets koloniförening har som sitt viktigaste syfte att erbjuda medlemmar odlingsmöjligheter och på så sätt bidrar föreningen också till den biologiska mångfalden i området samt en trivsam rekreationsplats för alla som bor i området.

Årstafältets koloniförening arbetar med miljödiplomering av föreningen och kolonilottsområdet, och har i linje med detta en ganska omfattande intern utbildningsverksamhet. Föreningen ordnar också diverse festligheter där både medlemmar och allmänhet är välkomna.

Från Hornstull till Långholmen

I dag hade vi den andra vandringen "Från Hornstull till Långholmen" med Leif Gidlöf som eminent ciceron. I strålande sommarväder gick vi runt Hornstull, Bergsundsstrand, Högalid ner till Långholmen där vi avslutade på Bellmans gamla krog, i dag Bellmansmuseum och fik. Med tidsenliga bilder i hand kunde vi följa Leifs berättelser om Hornstulls framväxt från varv och eländiga bostäder till dagens moderna kvarter.

Foton: Annika Andersson

På bilden med stenen på Lindvalls plan, står C A Lindvall 1829-1818! Lindvall drev Bergsunds mekaniska verkstad.

Tuta för högre pension!

Vi var först uppe i ottan för att få trafiken från Södra länken vid Årstaberg att tuta för bättre pension, det gick sådär. Inga stopp på Essingeleden och trafiken gick för snabbt för att de skulle hinna läsa vår banderoll ” Tuta för bättre pension”. Många i den snabba trafiken uppmärksammade dock vår anmaning.

På eftermiddagen var det sedan en kraftsamling med plakat om bättre pension, bättre äldreomsorg och tänder som ingår i kroppen. Vi stod både vid Årstabergs pendelstation och Gullmarsplans t-banestation. Många pendlare skrev villigt på vår namninsamling för bättre pension. Tack alla som jobbade idag! Janne Eriksson

Mellan hägg och syren?

Det blev ingen tid, inte ens knapp mellan hägg och syren. Bilderna är tagna vid Årsta IP.

Foto och text Roffe Bergman

PRO Årsta på grönbete 17 maj!

Det var nästan som ett kosläpp, när ett 40-tal medlemmar stormade ur bussen när vi kom till målet för en heldag på Listuddens koloniområdet i Skarpnäck. Det var Renée och Barbro som hade bokat upp Storstugan i det gamla koloniområdet på väg mot Flaten. Vi började med fika efter den ”strapatslika” bussfärden ända från Årsta torg. Vi bjöds på promenad till Ekudden vid Flatensjön och tipspromenad mellan stugorna i området där det jobbades och fixades i de små grönskande trädgårdarna.

Foto Corinne Beck

Förplägnadskommittén bestående av Britt, Karin, Corinne och Roffe hade passat på att ordna med en alldeles förträfflig vårlunch till vi kom tillbaka, det var bara smulor kvar då vi ätit färdigt av lax, rostbiff, sallad och ost m.m. Ann-Marie tackade för allt som ordnats och passade på att förgylla tillställningen med en underbar dikt av Karin Boje, ”I rörelse”, ni vet den som börjar med ”Den mätta dagen, den är aldrig störst. Den bästa dagen är en dag av törst”.

Efter fika och redovisning av tipspromenaden som denna gång handlade om trädgårdskolonirörelsen och bad, bland annat när badbussverksamheten vid Flaten startade, drogs 3 vinnare av skraplotter, de blev Sonja J, Benita J och Marianne A. Det blev en hellyckad dag tyckte alla och uppfyllda av vårkänslor återkom vi lyckligt till Årsta vid 4-tiden. Än en gång tack alla som på något sätt bidrog till denna heldag.
Text Jan Eriksson

Ännu mera bilder från Listudden

Foton Britt Bäverö

Anne-Marie Rosvall visar upp sin gulsippa.

På väg ut mot Ekudden och Renée visar vägen.

Ett litet bo jag sätta vill

Ebbe Nordin njuter av livet

Foto: Gun-Britt Kolbäck

"Under alla broar....."

I dag tog promenadgänget en härlig tur i Årstaskogen. Många vackra blommor och träd är som vackrast nu!

"Årsta - en symbol för folkhemmet”

Medlemsmötet, där vi fick veta att vi lever och bor på flera historiska platser. Mats Persson, styrelseledamot i Enskede-Årsta Hembygdsförening och före detta antikvarie vid Stadsmuseet, berättade och visade bilder.

Körsbärsblom - vägen till ungdomens källa ?

Så många och glada tjejer under ett livgivande träd. Vår promenad i gick i körsbärsblommors tecken. Vi passerade Årstafältet, Tavelsjövägen och Sjövikstorget. Det finns så många körsbärsträd i Årsta! Eivor promenadsledsakerska

Lumelaparkens vackra körsbärsblom

Välkommen du också11.00 på fredagspromenad. Samling Årsta Torg

Smarriga och varma våfflor smakade himmelskt i vårens nordanvind

Foto: Corrine Beck

Idag gick 12 pigga PRO-are på en vårpromenad i den kyliga vinden. Färden gick mot Enskede och fiket vid stallet. Några drack kaffe med tilltugg där, några gick vidare till Årstabo för att inmundiga våfflor.I den sk. granhäcken vid Enskede värdshus växte massor av scillor och blåsippor!

Grillfst i Årstaliden trots det bistra vädret

Foto: Annika Andersson

Varma våfflor

Ett 40-tal medlemmar trotsade det bistra vädret och kom till Årstaliden

Foto: Annika Andersson

Grillmästare Roffe bjöd på goda korvar och värmande kaffe!

Foto: Annika Andersson

Räkfrossa till tusen - Allla blev nöjda och mätta

Foto: Annika Andersson

Ordföranden Janne Eriksson förklarade räkfrossan öppen!

Foto: Janne Eriksson

Vår kassör Björn Byström inspeketerade räkorna före servering.
Men han rekna dem ej.

Foto: Annika Andersson

Margot Henriksson var mycket nöjd med räkfrossan

Foto: Annika Andersson

Ett mycket lyckat och välbesökt årsmöte

Ett drygt 60-tal medlemmar hade hörsammat kallelsen till PRO Årstas årsmöte den 2 mars och ordföranden kunde efter några akademiska minuter och kaffe med tårta hälsa så väl medlemmarna samt dagens gäst Marie Näslund från PRO-riks välkomna. Mötet startade med en tyst minut för medlemmar som lämnat oss det senaste året samt de ukrainare som just nu dödas av de invaderande ryska soldaterna i ett Ukraina som sedan en vecka befinner sig i ett storskaligt krig. Ett krig i Europa, fasansfullt!

Efter att dagordningen fastställts och Marie Näslund valts till ordförande för mötet samt vi fått både sekreterare och justeringspersoner på plats föredrogs den omfattande verksamhetsberättelsen, redovisningen av den ekonomiska situationen och revisorernas rapport vilka godkändes, till och med applåder hördes. Styrelsen fick ansvarsfrihet och 2021 kunde läggas till handlingarna. Styrelsen, revisorerna och ersättaren omvaldes i sin helhet. Valberedningen fick också förnyat förtroende och utökades till 4 personer.

Ordförande Jan Eriksson hälsar medlemmarna välkomna till årsmötet

Vår gäst Marie fortsatte mötet med att redogöra för pensionssystemets uppbyggnad, PROs förslag till förändringar av detsamma och övriga prioriterade områden inför höstens val, äldreomsorgen och tandvårds-försäkring. Marie redogjorde också kortfattat för riksdagspartiernas inställning i pensionsfrågan och hur PRO kommer att jobba inför valet. Marie fick applåder och blommor och vi fick information om Sociala samvaron på Hjälmaren 9 mars kl 16,00 och nästa möte 6 april som har ögonen som tema. Efter att årsmötet avslutats blev det lotteridragning med några glada vinnare och många mindre glada nitlottsägare. Vid pennan, Jan Eriksson

Marie Näslund, samhällspolitisk chef PRO

Om ni vill fördjupa er i pensionsfrågan så finns det en utmärkt artikel i PRO Pensionären. B la redogör alla partier sin ståndpunkt i pensionfrågan. Om ni vill läsa artikeln på en gång så finns den här: https://bit.ly/3sDk6EI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Styrelse, revisorer och valberedning 2022:
Ordförande Jan Eriksson, kassör Björn Byström, sekreterare Ulla Granstrand, ledamöter Annika Andersson, Marianne Asp, Rolf Bergman, Inger Hohwü-Christensen och Eva Malm
Revisorer Folke Strömberg, Elisabeth Eriksson med Stig Kolbäck som ersättare
Valberedningen Claes Granstrand, sammankallande, Eivor Jonasson-Ståhl, Margot Henriksson och Pia Holstensson

Våra funktionärer smörjde kråset i Fredags

Foto: Annika Andersson

I dag, fredag bjöd PRO Årsta sina funktionärer, cirkelledare och andra som gjort förtjänstfulla insatser för föreningen, på en god trerätters lunch på Globens restaurangskola. Trots den envisa pandemin har vi lyckats hålla föreningen vid liv med många olika aktiviteter. Tacka alla som bidragit!

Foto: Annika Andersson

En solig fredagspromenad i Årsta

Foto: Annika Andersson

Ett 10-tal personer gav sig ut på fredagspromenad i värmande sol! I slutet på Årstavägen vid Johanneshovsvägen, har det kommit upp ett vackert skåpbibliotek! Corrine undersöker utbudet.

Körsången är i full gång!

Äntligen fick vi köra igång med kören! Alla var på strålande humör och sjöng med liv och lust.Vi har plats för fler sångare, så kom och var med och sjung på onsdagar 18.00-19.30!

Foto: Annika Andersson

Vi är en kör som samlas tio onsdagar, med start inom kort. Kontakta Gitte Furch. Varje körtillfälle är mellan 18.00-19.30.
Vi är i lokalen Grängen på Siljansvägen 60. Pris 800 kr
Anmäl dig till: Gitte Furch, 073-672 56 77 eller furch.v@hotmail.com
Inklusive reservdatumet 18/5 kommer vi att sjunga nio gånger, 1 ½ timme med en liten paus. 16/2- 23/2- 16/3 - 23/3 - 30/3 - 20/4 - 27/4 - 18/5
Hjärtligt välkomna!

Mandarinand i våra trakter. Redan jo jo!

Foton: Annika Andersson

I Årstaviken vid Tantobadet kan man få se en Mandarinand. Mycket tjusig!Mandarinanden föredrar små vatten med träd längs stranden, där den bygger reden i hål i träden. Den söker helst föda på land. Flykten är rätlinjig och snabb.

Medlemsmötet 2/2 Från läder till en hel sko!

Carina Eneroth från skomakeri Framåt i Gamla stan gav oss en livfull och innehållsrik berättelse om sitt arbete som skomakare. Vi fick också veta vad våra fötter behöver och hur många skor i affärerna är uppbyggda och tillverkade.

Foto: Annika Andersson

Julskyltpromenaden, en av årets nyheter

Foto: Annika Andersson

De senast årens pandemielände har skapat många nya PRO-aktiviteter, Påsk-lotteriet, Bingopromenad, 5-kamp mm. Den senaste annorlunda grejen var premiären för Julskyltningspromenaden som gick av stapeln den 9 december, Anna-dagen, då lutfisken ska läggas i blöt. Ett 20 tal pensionärer trotsade mörker och kyla för att kolla in julskyltningen kring Årsta torg, man sökte efter bokstäver till den rebus som var det egentliga målet för promenaden.
Alla som gick i mål bjöds på glögg och pepparkaka. Rebusordet vi sökte hade anknytning till julen, det var inte julgransfot, det var ”JULSTJÄRNA” som var det rätta ordet som de flesta naturligtvis hade svarat.
Vinnare av chokladaskar blev Torborg Svärd, Renée Nordanfors och Stig Kolbäck. Några tröstpris i form av PRO-lotter utdelades också, Vi tackar alla deltagare för god match och Annika, Eva och Inger för jobbet med att ordna hela grejen. God jul och gott nytt år.

Jan Eriksson ordförande PRO-Årsta

Foto: Annika Andersson

"In vino veritas" - I vinet sanningen

Så många som 43 medlemmar provade vin i måndags. Smuttade på vin för att avslöja smakens hemligheter. På menyn stod röda viner från Italien som avsmakades med kantarelltoast, rökt älg och vlldsvinskorv.

Foto: Roffe Bergman

Sipp, klunk, slurp och mums!

Foto:Roffe Bergman

Lite extra info i november 2021

Vi sände ju ut medlemsmötena med Göran Greider och Ola Gäverth via Youtube när vi inte kunde träffas ordentligt under pandemin. Dessa möten kommer vi att visa på nytt i Årsta Folkets hus den 16/11 kl 13. Anmäl dig till Janne Eriksson på tel 073-805 1390 snarast.

Den 27/11 kl 10.00 samlas vi vid Gullmarsplan för gemensam resa till Hovstallets julmarknad på Väpnargatan 1. 100 :- kostar entrén som du betalar själv. Förutom själva julmarknaden har vi möjlighet att titta in i stallet, garaget, vagnhallar och selkammaren. Ingen föranmälan behövs. Är det något du funderar över så kontakta Eva Malm på tel 070-853 0870 eller Inger Hohwu-Christensen på tel 073-786 4849

Det sista medlemsmötet för i år blir den 1/12 . Där kommer att finnas jultallrik med dryck samt underhållning av Gustens svänggäng med sångerskan Ulla Olsson. Kostnad 190:-. Det står i vårt höstprogram att man ska anmäla sig till Elisabeth Larsson senast den 25/11 men då Elisabeth har fått förhinder skall man i stället kontakta Inger Hohwu-Christensen på tel 073-786 4849 eller e-post inger.hohwu@gmail.com . Även Eva Malm tar emot anmälan på 070-853 0870 eller e-post emmalm3766@gmail.com .

Innan pandemin sjöng en del av oss i kör här i Årsta. Nu vill man komma igång igen och är du intresserad skall du kontakta Gitte Furch på e-postfurch.v@hotmail.com. Idag är det 12 st som redan hört av sig men önskemålet är runt 20 st. Ju fler desto mer körsång blir det. Jag har också hört att det saknas män. Var är ni??

Skriv in den 9/12 kl 11 i din almanacka. Då kommer vi att anordna en lättsam rebuspromenad runt Årsta torg. Blir det kallt värmer vi oss med lite glögg och pepparkaka. Mer info kommer lite närmare.
Styrelsen PRO Årsta
Roffe Bergman

Korv korv korv och mer korv. Alltid gott efter en promenad.
Roffe Bergman - ständig grillmästare.

Foto:Boel Jackhed

Happy Halloween ? Skräck och godis.

Foto: Boel Jackhed

En nära nog skräckslagen medlem fick en bild på den här varelsen! I Globen av alla ställen. Stackarn, han har ju inga strumpor och inga fötter heller för den delen. Hoppas att Globen var ordentligt uppvärmd under lördagsruschen.

Ursprungligen var Halloween en keltisk högtid då man firade nyår - därav firas det alltid just den 31 oktober. Kelterna trodde att de döda reste sig från sina gravar för att sätta skräck i de levande. ... Själva Halloween kommer från "All hallows eve" - alla helgons afton.

Medlemsmöte 3 november kl 13-15 !

Vi träffas i Årsta Folkets Hus 3 november 2021, kl 13-15.Vår gäst Thomas Fürth berättar om släktforskning. Vi beslutar om verksamhetsplan, budget och medlemsavgift. Kaffe/te, smörgås o kaka serveras Ingen anmälan behövs. Ta med en intresserad kamrat på mötet. Alla är välkomna. Avgift 50 kr. Länk för att se mötet på internet, http://youtu.be/aqtrtjdbomy
HJÄRTLIGT VÄLKOMNA
Styrelsen

Nu är julen här!
I alla fall julgranen som mitt på torget står.

Foto: Roffe Bergman

Löven faller sakta ned och byts nu ut mot barr.

Rafflande boulspel - på millimetern !

Vi var sex tappra som spelade på Årstaliden i onsdags. Vid ett tillfälle blev vi tvungna att mäta ordentligt. Det måste ju bli rätt. På bilden Janne på knä med Birgitta, Benny och Jovan som domare.

Välbesökt medlemsmöte - historiska Årsta

Det blev knökfullt på Årsta FH när PRO Årsta hade kallat till medlemsmöte den 6 oktober. Vi var nästa 70 st, mackorna räckte precis. Förmodligen var det vår gäst, Leif Gidlöf, som hjälpte till som draglok. Leif berättade och visade bilder på temat ”Årsta- Från Årstafruns landsbygd till dagens närförort”, en spännande och hisnande resa från vikingatid via medeltiden och ”Årstafrun”, åren kring sekelskiftet 1700-1800 talet, till dagens tättbebyggda Årsta. Ända till mitten av 1940-talet var Årsta en lantlig idyll med kor, hästar och sädesfält kring ett fåtal gårdar. Leif fick en massa applåder för sin fina historiegenomgång och vi fick med oss lite mer kunskap om vår hembygd, tack Leif.

Foto:Jan Eriksson

Vi informerade också om verksamheten den kommande tiden och fick dessutom hälsa ett flertal nya medlemmar välkomna till föreningen. Efter det viktigaste, kaffet och mackan, blev det lottdragning med en massa fina priser, både ätbara, praktiska och nyttiga.

Vad händer i den närmaste framtiden? Jo, vi ses på sociala samvaron onsdagen den 13 oktober kl 16 på Hjälmaren där vi umgås och betalar själva för det vi äter och dricker. Nästa medlemsmöte den 3 november får vi besök av Thomas Fürth som kommer att berätta om släktforskning. Välkomna då.
Jan Eriksson

Pomenad till Östberga i höstens sprakande färger

Foto: Jan Eriksson

Foto: Boel Jackhed

Friluftsdagens segrarare !

Grattis säger vi idag till segrarna Boel Jackhed, 45 poäng, och Kristina Moberger med 42 poäng. Grattis till 3 PRO lotter Lars Österman,Berit Johansson och Ursula Grünerwald kom på 2:a plats med 25 poäng. Det resulterade i varsin PRO lott!

En fin limerick fick vi av Sonia Jacobsson vilket vi tyckte var värt en PRO lott.

Hej och hopp i september
men grå och trist är november
Det är tidens fakta
att hösten kommer sakta
och vintern börjar i december.
Men oktober får vi inte glömma
då vi skall äppelträdens grena tömma

vanilj till äppelkaka
vill vi gärna smaka
om våren kan vi bara drömma.

Hur många öar och holmar finns det i Stockholms innerstad? Jo 14 st, och 450 gr vägde påsen med ris.
26 st var det som tog sig runt torget med tipslappar och några till bara gick runt. Tror att det var kaffet som hägrade i kylan.
Stort grattis önskar styrelsen PRO Årsta

I dag (måndag) har vi haft en jättebra dag ute på Listudden, mittemot Skarpnäck!
Tipspromenad runt en liten del av detta härliga område, fika och en god lunch.

Foto: Annika Andersson 16-9

Foto: Annika Andersson 16-9

Foto: Annika Andersson 16-9

Foto: Annika Andersson 16-9

Vår "dansfröken" från Årsta kom och körde Jerusalema med oss och slutligen fick vi hälsa på i två stugor i området; Renees och Bosses.

Foto: Annika Andersson 16-9

Foto: Annika Andersson 16-19

Foto: Annika Andersson 16-9

Foto: Annika Andersson 16-9

Härligt och fika inne i stugvärmen också

 

Den fantasiska resan till Carl Larssons Lilla Hyttnäs och Falu koppargruva

Foto: Jan Eriksson

Vår guide Gunnar som berättade hur det gick till under målande av stora Stöten och FetMats.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Linnéa Sallay var här med en annan grupp men spelade och sjöng för oss under middagen.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

PRO-Årstas glada klo och kräftstjärts-fest

En kräftskiva, kräftkalas eller kräftfest, är en traditionell svensk fest i samband med kräftfiskesäsongen under sensommaren och tidiga hösten. ... I Norge börjar också kräftfiskesäsongen i augusti, och där kallas kräftskiva "krepselag".

Foto: Annika Andersson

Rakryggade och förväntansfulla PRO- medlemmar väntar på startskottet

Foto: Annika Andersson

Flodkräftan är inhemsk art. Det finns en månghundraårig tradition i Sverige att fiska och äta sötvattenskräftor, så arten har även ett ansenligt kulturellt, socialt och ekonomiskt värde.

Foto: Annika Andersson

Toppenlyckad kräftskiva igen

De röda odjuren slank ner i våra glupska gap trots att de som vanligt var svårskalade, som tur var fanns det en bit västerbottenpaj som kunde fylla upp våra behov av näring. Vi var ett 35 tal PRO-medlemmar som träffades i Årsta FH den 13 september för att förtära dessa fantastiska odjur som är ett måste för många. Allt gick bra, även de roliga och underfundiga allsångerna som anfördes av Corinne efter viss träning på många håll. Allt var bra, kräftorna, brödet, osten och pajen. Tack organisatörerna Roffe, Björn, Anita och Eva, Vi kommer igen nästa år.

Nästa vecka på onsdag, 22 september, är det 5-kamp på Årsta torg mellan kl 13-15, vi ses då.

Foto: Annika Andersson

En hisnande fredagspromenad - inget för höjdrädda

Foto: Corinne Beck

Vi gick ända till Nybodaberget och utsiktstornet.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Vilken utsikt! Vet inte om man skall säga vacker vy eller tät begyggelse?

Fotot: Annika Andersson

Vi tittade runt bland det gamla barnhemmet Nyboda, som nu blivit ett trevligt bostadsområde.

Proppfullt i Folkets Hus på vårt årsmöte

Ordförande för Stockholmsditriktet, Curre Hansson informerade om distriktets verksamhet på årsmötet. Och agerade tillika som mötesordförande på vårt årsmöte.

Det kom så många att vi blev tvungna att utnyttja biostolarna! Mötet sändes digitalt som syns på en bild.

Samtliga foton: Annika Andersson

Hela årsmötet spelades in och sändes direkt på Youtube till medlemmlemarna. Vid spakarna och på knä producerade vår vän och expert Gonzales sändningen.

Ingen sur på surströmmingskalaset - bara glada miner

Text & Foto: Annika Andersson

20 förväntansfulla PRO-are samlades på Årstapaviljongen för att avnjuta årets "surisar" från Kalax och Oskars. Alla lät sig väl smaka av fisken och tillbehören och gladdes åt det trevliga umgänget som vi så länge längtat efter. Som avslutning skrapades PRO-lotter. Storvinst någon?

Foto: Annika Andersson

Surströmmingspolkan, Surströmmingspolkan
Surströmmingspolkan i Norrland går
Surströmmingspolka upp i Norrland är en fluga
Surströmmingspolka är nånting som heter duga
Ram-ti-di-dilja-dudi, dam-ti-di-dilja
Dudi-dadil-di-di-dim-tam, tilja-du-di-dej

Surströmmingspolka, ingen sitter och är purken
Surströmmingspolka, alla dyker ner i burken
Ram-ti-di-dilja-dudi, dam-ti-di-dilja
Dudi-dadil-di-di-dim-tam, tilja-du-di-dej. Två verser av Thore Skogman.

Tappra bangolfare i hällande regn!

Foto och text: Annika Andersson

En tapper skara samlades i Tanto för en bangolfsrunda. Mulet och spöregn men det var inget hinder för tuffa PRO:are

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Ännu en stekhet promenad - men med gofika !

Foto: Annika Andersson

Ett tiotal medlemmar samlades på Årsta torg för dagens promenad. Som vanligt delade vi oss i två grupper. Den långsammare gruppen gick till Dahliaparken vid Enskede gård där de vackra blommorna beundrades. Därefter blev det våfflor i det lilla caféet i Vårflodsparken där en familj inrättat en servering i sin trädgård.

Foto: Annika Andersson

Goda våfflor och gott sällskap!

Korv och promenadsuccé !

Foto: Annika Andersson

Ett tjugotal medlemmar kom till Årsta torg för dagens promenad. Ett gäng gick den vanliga skogsvägen till Årstaliden.Ett gäng tog en lite längre sväng för att komma dit. Det fina vädret med lagom temperatur och sol lockade dock fler medlemmar till Årstaliden och korvgrillningen, så inalles var vi 35 personer som åt goda korvar och fikade, och framför allt umgicks.

Foto: Annika Andersson

Grillmästaren Rolf Bergman i full aktion. Medlemmar väntar tåligt på att maten skall bli klar.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

En ung adjungerad medlem.

Kulturell fredagspromenad

Det kom 12 pigga PRO-are till dagens promenad. Vi delade upp oss I två grupper. Den ena gruppen tog en långpromenad i lugnt tempo och den andra begav sig ut till Thielska på Djurgården. Där visas verk ur makarna Gyllenbergs samlingar. "Från Edelfelt till Schjerfbeck" visas inne på museet, i parken skulpturer av bl.a Rodin och Sergel.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Utflykt i Stockholms skärgård! Igen!

M/S Wärmdö

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Boel Jackhed

Kontakta Eivor Jonasson Ståhl om du vill följa med. Tel 070 544 75 28
På fredag går vi som vanligt. Samling kl. 11.00 Är det någon som vill
följa med till Djurgården och Thielska galleriet? Tag med SL kortet.
Thielska galleriet har en utställning som omfattar några av Finlands
mest kända konstnärer som Albert Edelfelt, Helene Schjerfbeck med
flera.

M/S Wärmdö

Fredagspromenad i värmeböljan

Ett troget gäng samlades på Årsta torg i värmen. En grupp tog en snabbare långtur,
ett gäng tog en kortare tur i Årstaskogen. Fyra st ville inte gå hem efter
promenaden utan tog sig ner till Liljeholmskajen och köpte smarrig glass!
Ha en skön sommar! Annika

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Lyckad våravslutning trots rekordvärme

Foto: Annika Andersson

Idag, tisdag gick säsongens sista tisdagspromenad av stapeln, i rekordvärme kämpade 17 tuffa PROare runt den vanliga rundan, Årsta IP-Årstaliden och tillbaka till torget. Tipset handlade denna gång om midsommar från Hugo Alfvén via Shakespeare, Morden i Midsomer till Matjessill. När medlemmarna spurtade in på torget tog Markus Frenell emot dom med sin gitarr och sång.

Foto: Annika Andersson

Efter målgången blev det sommarlunch och mer musik i Årsta Folkets Hus. Vi blev nära nog 50 personer, helt enligt FHMs regler till borden. Tipsvinnare blev Britt Weslien och Kersti Gunnarsdotter som vann varsin lunch på Hjälmaren. Festkommitten och Kaffekommitten fick applåder och alla som jobbat med vårens verksamhet på olika sätt hyllades också. Vi lovade varandra att komma tillbaka i höst då vi hoppas pandemin klingat av och styrelsen planerat en mer normal verksamhet igen. Under juli och augusti är vi bara igång med Boule på onsdagar och Fredagspromenaderna. Vi ses i höst.
Jan Eriksson

Foto: Annika Andersson

Tisdagens Bingopromenad 2021-18-07

Idag var det 17 medlemmar som trots fuktig värme tog sig runt banan med bingobrickorna i högsta hugg. Med penna i hand kryssades rätt nummer över. Många tyckte att det var fel nummer på de uppsatta kontrollerna. En som vart extra glad idag var Enni Björkman som lyckades få en rad av 3 med alla rätt. Grattis Torborg Svärd och Karin Nyström hade turen då deras brickor drogs i dagens dragning. Grattis till er också.

Efter att Notarius PROublicus bevakat dragningen av vinnare i tipset, utföll vinster av en PRO-lott var till Birgitta Björklund och Anita Melin-Olsson, grattis! Nästa tisdag blir det Bingopromenad. Då är alla medlemmar välkomna till Årsta torg mellan kl 11-12, ta gärna med en vän. Välkomna!
Jan Eriksson ordf

Glöm inte fredagspromenden Årsta Torg kl 11.00

Promenader på fredagar kl 11.00 Årsta Torg.
Vi är några som vill gå långt och snabbt. Vi har därför bildat 2 eller 3 grupper.
1. En grupp går en kortare sträcka i en långsammare takt. Ledare Marianne Asp.
2. En grupp går en längre sträcka och rätt snabbt. Den som önskar har
med sig matsäck. Ledare Eivor Jonasson Ståhl
3. En grupp kanske vill gå långt men inte så snabbt.
Det finns plats för alla!
Imorgon blir det fint väder!(Hoppas vi) Vi ses! / Eivor och Marianne

Rapport från Stadsorienteringspromenaden 25 maj

Foto: Annika Andersson En fråga var vilket djur som stod staty på gården vid Årstavägen. Vi fann två.....😄 Annika

Det blev idag en lyckad premiär för PROs stadsorientering som i fint vårväder lockade 24 pensionärer att besöka många okända platser i Årsta. Banan som utgick från Årsta torg innehöll 15 kontroller på en karta över närområdet. I stället för stämpel vid kontrollen fanns en fråga som skulle besvaras vilket bevisade att man varit på plats. De flesta hittade samtliga ställen och alla kämpade väl, helt i OS-grundaren Pierre de Coubertins anda.

Målgång i Stadsorienteringen, alla vann en jordgubb!

En hektisk och solig dag i Årsta

Foto: Jan Ericsson

Vinnare av varsin PRO-lott utföll enlig lottning till följande medlemmar, Ingrid Gereflod och Susanne Kihlström, Notarius PROublicus har övervarat dragningen av vinsterna som genomfördes helt regelrätt. Grattis säger vi till de båda vinnarna. Nästa tisdag, den 1 juni, är det tipspromenad med start mellan kl.11 – 12 från Årsta torg. Alla medlemmar är hjärtligt välkomna till en liten promenad runt Årsta IP och Årstaliden. Ta gärna med en vän. Vackert väder är beställt.
Rolf Bergman och Jan Eriksson

Foto: Annika Andersson

Det har varit en häftig dag för ganska många PRO,are denna tisdag den 18 maj, först var vi 8 st morgonpigga damer och herrar som försökte träffa göken redan kl 06,00. Ingen gök i sikte men en hel del andra fåglar hörde av sig, vissa hann vi också se.

Foto: Annika Andersson

Även hararna var vakna. Vi sa att vi gör om detta nästa år men lite senare i maj, då kanske göken hunnit upp till kalla Norden . Gökottan avslutades på Årstaliden med kaffe och macka till dagens första solstrålar. En underbar morron som startade i dimma men slutade i sol.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Välbesökt Bingopromenad på Årsta Torg

Foto: Rolf Bergman

Sedan var det bara att byta om till dagens Bingopromenad från Årsta torg med start kl 11,00 – 12,00. De bingosugna medlemmarna dök upp vid starten i en strid ström, totalt blev det oslagbara 21 startande och samtliga gick i mål. Belöningen blev några jordgubbar och chans på en PRO-lott.

Foto: Rolf Bergman

Dragningen har utförts med hjälp av slumpgenerator och har noga övervakats av Notarius PROublicus. Då någon full bingorad inte hittades drogs 3 vinnare av en lott, dessa blev Vivianne Werner, Maria Finnsson och Björn Andersson, grattis! Önskar Jan Eriksson ordf PRO Årsta

Foto: Rolf Bergman

Fredagspromenaden - mindre sol och färre plusgrader

Foto: Annika Andersson

En liten skara samlades på Årsta torg för dagens promenad. En grupp tog sig bort till Solbergaskogen; den med lugnare tempo gick ner till Årstaberg.
Rast och vila nära Skälderviksplan.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

En oerhört vacker liten magnolia nära Valla torg station

Foto: Annika Andersson

Ett kort stopp för att betrakta "S.Iljan och hans kamrater" på Siljansvägen

Torsdagens Boule - ett spel med millimeterrättvisa

Björn, Kristina, Eva och Corinne inspekterar kulorna

11 aktiva medlemmar kämpade med kloten under solen under torsdagen. Tumstocken fram så allt blir rätt och juste.

 

Geniknölarna fick jobba lite extra under tisdagen

Foto: Annika Andersson

Idag var vi 16 medlemmar som gick vårens första tipspromenad i strålade solsken. På Årsta torg samlades vi mellan kl 11 och 12 för en skön promenad på en bestämd runda. Nästa tisdag, den 18:e maj, börjar vi dagen med gökotta med samling kl 06.00 vid Årsta IP. Om man sedan orkar hålla sig vaken blir det en bingopromenad med start från Årsta tog mellan 11 och 12. Har du frågor så kontakta Jan Eriksson på tel 073-805 1390 eller e-post janne.arsta@telia.com

Foto: Annika Andersson

Lyckliga vinnare den här gången blev Anita Melin-Olsson och Britt Weslien som får varsin PRO lott. Kontakta Marianne Asp på tel 073-997 4510 eller epostmarianne.ragnarsdotter.asp@gmail.com

Foto: Annika Andersson

 

En underbar fredagspromenad i vårsolen

Foto: Annika Andersson

I dag delade vi upp oss i två grupper; en snabbare för de som vill gå lite längre i rask takt och en grupp som går sakta i "samtalstakt"! Den långsammare gruppen fick njuta av vår medlem Rickards blommor som han odlar utanför sin lägenhet.

Foto: Annika Andersson

Vår ordförande Janne beundrar magnolian som snart slår ut.

Foto: Annika Andersson

En mycket lyckad städdag för PRO Årsta

Foto: Annika Andersson

Carin Berg med dagens sopskörd

Foto: Annika Andersson

Ett litet men stentufft gäng samlades på Årsta torg. Med soppåsar och plockare i högsta hugg för att göra Årsta lite mindre skräpigt.

Foto: Annika Andersson

Det var inte svårt att få ihop en påse, det tog cirka en timme. Tack alla sopgummor/gubbar det gjorde ni bra. Slumpgeneratorn utsåg Katarina Gyllner och Rolf Bergman till vinnare av en skraplott var, grattis!

Foto: Jan-Eric Eriksson

Onsdagar - Boule på Årstaliden kl 10-12 Kontakt Björn A 070 542 60 67, ej vid regn

PRO Årsta i Körsbärsdalen

Samtliga foton: Annika Andersson

En hel himmel av körsbärsblom

Det är så vackert så att man får ont i ögena

Här skulle man kunna stå hela dagen

På Årstaliden hade det regnat kakor, bullar och manna från himlen

Grillgeneralen Roffe överser grillningen och delar ut bröd och allehanda tillbehör

Man blir hungrig efter att ha beskådat så många vackra blommor. Kaffe, bullar, korv och småkakor. En praktlunch på Årstaliden. Tänk vad lätt det går när vi gör saker tillsamman.

Heja vaccinet!

Äntligen fick de kramas. Ett och ett halvt års isolering är äntligen över!

Foto: Annika Andersson

Eivor hade bakat smaskiga bullar som hon bjöd på efter promenaden i fredags!

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Och solen lyste på alla !

Fredagspromenaden kl 11.00 årsta torg !

Fredagspromenaden kll 11.00 Samling Årsta torg. Promenad fredagen den 16 april.
Samling Årsta torg kl 11.00
Det blir fint väder imorgon. Vi dansar Jerusalema! Efter det promenerar vi här i Årsta med omnejd. Den som önskar avslutar promenaden med att vi samlas för att dricka eget medhavd kaffe eller annan dryck. PRO/ Eivor bjuder på hembakta bullar. Smittskyddssäkrade. Välkomna !! www.pro.se/arsta

Vinnarna 5-kampen!

Efter genomgång av torsdagens 5-kamp kan vi konstatera att 46 tipskuponger lämnades in. Strålande.

Rätt rad skall se ut så här.

Hur långt var det mellan snörets knutar? Rätt svar 3 aln.
När invigdes tvärbanas sträckning mellan Gullmarsplan och Liljeholmen? Rätt svar Januari 2000.
När invigdes Årstas nya kyrka? Rätt svar Augusti 2011.
Årsta omringas av hur många bostadsområden? Rätt svar 7.
Vad vägde påsen med sand? Rätt svar 1477 gr.
Vem är Stockholms klimat- och miljöborgarråd? Rätt svar Katarina Luhr.
Hur många burkar och PET-flaskor lämnades till pant under 2019 i Sverige? Rätt svar Drygt 2 miljarder.
Earth hour startade i Sydney. Vilket år? Rätt svar 2007.

Så rätt rad ser ut så här: 3 aln, 1X2, 1477 gr, 1X2 + antalet bollar i hink

Alla rätt hade Isabel Lundblad och Berit Johansson. Ni vinner 5 st PRO lotter. 7 rätt hade Ulla-Britt Backström, Doris Nordström, Anita Vikner, Torborg Svärd och Ingalill Hag. 3 st PRO lotter blir er vinst. Av resterande inlämnade svar drogs Mona Forsborg, Susanne Kihlström samt Britt Weslien. Ni får 2 lotter var.

Två godkända limerickar får varsin lott. Ursula Grünewald lämnade in följade.
En man ifrån Kihl Åkte omkring i sin bil Men tanken var liten Och bilen var sliten Så han kom bara en mil
Benita Janssons förslag lyder

Det var en flicka i Koskullskulle Som alla kallade oskuldsgulle Men så en vacker da Hon till sin fästman sa Tänk om vi för ro skull skulle

Utom tävlingen har vi här Janne Erikssons förslag

Det var en gång en gammal pangchis från Årsta Som släpptes ut från sin karantän en vår´da I 5-kamp på torget hen kryssa och vann Denna saga är nästan sann Nu jädrans blir det Champis och tårta.

Ett stort tack till alla som kom och förgyllde PRO Årstas 5-kamp på Årsta torg.

Du som vunnit kontaktar Marianne Asp på telefon 073-997 4510 eller e-post marianne.ragnarsdotter.asp@gmail.com

Årsta PRO:s 5-kamp - en succé !

Över 40 av medlemmar kom till Årsta torg i torsdags, för att delta i 5-kampen. Tävlingen var öppen mellan 11-13 och gick i en bana runt torget. En blandning av frågor och praktiska moment ingick i tävlingen och som "vanligt" sken solen över oss alla! Ett 50-tal PRO-are deltog aktivt i tävlingen. Som belöning bjöds alla på korv och kaffe!

Foto: Annika Andersson

Vår kassör Björn Byström delade ut skrivdon till de tävlande

Foto: Annika Andersson

Vi hade en otroligt tur med vädret. Tack till vädrets makter.

Foto: Annika Andersson

Rolf Bergman,PRO:s styrelse bjöd alla snälla barn på godis. Nejdå, alla fick om de ville.

Foto: Annika Andersson

Foto:Jan Andersson

En solskensbild! Helt enkelt.

Matte och hund som gillar solsken!

Två vintermagra rådjur i Årsta. De är så söta. Men gå inte för nära - ett rådjur kan bära på 2000 fästingar eller mer.

Foto: Boel Jackhed

Vårpromenadanden fredagen den 26 mars

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

I dag var det ett 30-tal personer som ville promenera!! Hälften samlades på Årsta torg och dansade Jerusalema innan promenaden bar av mot Bolidenplan. Där hakade nästa gäng på och så styrde alla stegen mot Johanneshovs skans inrymt i ett kontorshus vid Globen.Skansen skulle vara en del av ett befästningsverk runt Stockholm.

Foto: Annika Andersson

Roffe och Janne serverade promenadgänget kaffe och bulle vid Blåsuts stora park.En titt på Skärmarbrinks gård i närheten hann vi också med.
Finns trevlig läsning om skansen på nätet!

Foto: Boel Jackhed

Foto: Annika Andersson

En alldeles underbar och solig vårpromenad som avslutades med gofika i närheten av Skärmarbrinks gård som inte ligger så långt från Globen.

Vårpromenad 19 mars !

Foto: Annika Anderssson

Vi var ett glatt gäng som samlades på Årsta torg och värmde upp, i iskylan, med "Jerusalema". Vi börjar bli ganska snitsiga på dansen! Sen blev det promenad till Liljeholmskajen, upp till äventyrsparken vid Årstaberg och tillbaks till Årsta.
16 st promenerade i två grupper.

 

Fredagspromenaden 12 mars !

Foto: Annika Andersson

Trots ruskvädret så begav sig ett troget gäng ut på promenad..Regnet upphörde och vägarna var plogade! Fredagspromenaden var räddad

Promenad i solsken och mätta magar

Det blev en härlig promenad till Årstaliden där det vankades kaffe, kakor och grillkorv.
Vill du försöka dig på att dansa Jerusalema till nästa fredag. Titta på filmerna
OBS! Inget tvång
Här kan du lära dig att dansa Jerusalema Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Men här är också en underbar version från Dalarna Klicka här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Foto: Boel Jackhed

Grillmästaren Roffe Bergman i full aktion

Foto: Jan-Eric Eriksson

Foto: Jan-Eric Eriksson

 

Fredagens promenad 26/2 Först uppvärmning sedan promenad till Årstaliden!

Foto: Boel Jackhed

Ett 25-tal medlemmar kom ut i solen och dansade och promenerade!

Sedan marsch i lagom takt mot Årstaliden. Men var är gubbarna?

En välbehövlig rast på Årstaliden. Men där är ju gubbarna. Två stycken!

Fredagens promenad 19/2
Deltagarna fick en ordentlig uppvärmning! Se filmen här Länk till annan webbplats.

Fotograf: Annika Andersson

Fredagens promenad 14/2 gick till Örby slott

Alla foton: Annika Anderssson

Det är 3,6 km från Årsta torg till Örby slott och lika långt tillbaka...

Eivor berättade om det vackra lilla slottet, som nu inhyser Vietnams ambassad. Byggnaden uppfördes redan 1674.

Stockholms stad köpte slottet och dess ägor 1897 och inledde följande år en uppstyckning av marken inför anläggandet av Örby villastad. Statarlängor, stall och ekonomibyggnader är numera rivna, men Örby grindstuga i norra änden av Örby allé finns kvar än.

Fredagens promenad 5/2 gick till Enskede

Foto: Annika Andersson och Boel Jackhed

Bara starka och modiga kvinnor i promenadgruppen. Var är gubbarna?

Vi strävade vidare upp mot kyrkan

En ganska lång väg till kyrkan där man kunde pusta ut!

Corinne Beck berättade om de "engelska radhusen" på Margaretavägen där hon bott med sin familj.

Fredagens promenad 29/1

Gick bla till Grynkvarnsparken där man under bron kan se konstverket "Grått i grått" av Maria Ängquist-Klyvare. En stormosaik i 16 olika nyanser, föreställande ett badande barn. Konstverket är ett pixlat fotografi och skall ses på avstånd; lättast genom att fotografera med mobilen! OBS! Promenad varje fredag kl 11.00 Samling Årsta torg. Välkomna!

Foto: Boel Jackhed

Årstas hjälte och hjätinnor - i ur och skur. Här är de som inte bangar för att promenera fredagar 11.00

Foto: Annika Andersson

Ett tappert gäng gav sig ut på promenad i regn och blåst på halkiga trottoarer!


Årets grankastartävling avgjord - alla generationer vann!

Grankastartävlingen gick av stapeln lördag 9 januari på Årstaliden. 20 aktiva kastare deltog, några fler damer än herrar. Även en liten kille deltog.

Många glada påhejare stod runt banan och tjoade!

PRO-veteranen Rolf Bergman tar sats som självaste Ricky Bruch

Granen är på vääääg till slutdistansen..

Jubel ett långt grankast

Stolta segrare i Grankastning 2012. En segrare för nästan varje generation

Samtliga foton: Ola Gäverth och Boel Jackhed

Det kom många promenadsugna till årets första promenad! Vi fick dela upp oss i flera grupper.

Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

När våfflorna är varmare än än vårens nordanvind

Helgens vandring studerade både det vackra och det de som som skräms...

 

Knäppt och knasigt, men kul i Årsta.

Ett glatt gäng, bestämde efter gårdagens promenad, att de ville se det smyckade huset i mörker. Och det blev ju lyckat!

Foto: Annika Andersson

Kul hus genomför julhus

Eivor, som varit promenadledare under hela hösten och vintern. Tillsammans bekämpar vi ensamheten.

Fredagens vandring gick till Kolerakyrkogården och Skanskvarn. Lite läskigt och skrämmande....

Skickar er fantastiska och regniga bilder av Annika Andersson och Jan-Eric Eriksson.

Tänk att ett litet frö blir ett så stort träd. Ett tippartips: Netflix och den handlar om att vi kanske bor en galax där det finns däggdjur som andas syre och äter mindre djur. Proterinrik föda. Miniserien heter "Främmande världar"

Janne visade oss ett mycket speciellt träd som växer på Bolmensvägen, nämligen Hemlock.Ett barrträd från östra Nordamerika.

Kolerakyrkogården. Vigd jord men ändå ligger gravstenarna platt på marken.

Tappra kamrater i ur och skur. Och marken ser ut som en rökruta från 60-talet.

Foto: Jan-Eric Eriksson

Promenerare Fredagar kl.11.00

Foto: Boel Jackhed

Eivor ledde oss i dag in i Slakthusområdet där vi spanade in färggrann graffiti.Glöm inte! Fredagspromenaden startar vid Årsta Torg kl.11.00. Välkomna!

Foto: Boel Jackhed

Fantastiskt föredrag om Carl Larssons Sundborn

Foto: Annika Anderssson

Ett väldigt intressant och spännande medlemsmöte med Ola Gäverth som till vardags arbetar på Radio Stockholm. Men han är född och uppvuxen på Sundborn i Dalarna.

Foto: Annika Anderssson

Sundbornsdräkten, skapad av Karin Larsson, född Bergöö och med många års konststudier bakom sig.

Foto: Annika Anderssson

En trogen och andäktig publik på Folkets Hus i Årsta

Vi fick höra tidigare okända, spännande händelser ur Carl Larssons liv och leverne samtidigt som vi fick se målningar och hemligheter i vissa av Carl Larssons verk.

Ola fick givetvis rungande applåder när han äntligen fick hämta andan. En folkbildare i ordets rätta bemärkelse! (red anm) Vill du titta på föredraget så skriv in https://youtu.be/b0PMx8CT-KQ Länk till annan webbplats. i din webläsare, eller klicka adressen och luta dig tillbaka och njut.

Styrelsen informerade om höstens arbete. Björn Byström, vår kassör,(bilden) gick igenom budgeten för 20/21 och mötet beslutade att behålla samma medlemsavgift till PRO Årsta som tidigare.

Foto: Annika Anderssson

PRO-dagen i Årsta 21/10 På bild!

Friluftsdagen 21 oktober en succé

Vi blev nästan 50 pensionärer som idag ”älgade” runt på Årsta torg för att svara på frågor och kämpa på olika sätt i en 5-kamp. Det var 5 stationer samt en startplats och målgång med korv och kaffe som kaffekommittén förtjänstfullt serverade. Äntligen fick de hoppa in och bidra, det var länge sedan som de fick fixa till det för allas trevnad, närmare bestämt vid årsmötet i mars, sedan kom Coronan och ställde till det för oss alla. Dagens femkamp var PRO Årstas bidrag till en gemensam Coronasäker aktion i friska luften för medlemmarna i ett hundratal PRO-föreningar i Stockholms län.

Foto: Annika Andersson

Även medlemsvärvning var uppdraget för dagen, resultatet där blev 2 nya kamrater att välkomna.Frågesportsdelen av tävlingen handlade om oss, PRO och om Årsta torg och de rätta svaren var följande. Fråga 1, PRO Årstaplan bildades 1979. Fråga 2, Skulpturgruppen ”Gycklarna” har Bror Marklund skapat. Fråga 3, Väggmålningarna på torget utfördes av bröderna Ahlsén och medarbetarna på arkitektfirman. Fråga 4, PRO har flest medlemmar av pensionärsorganisationerna. Fråga 5, Det lilla huset bakom Årsta Folkets hus heter Årstalund och uppfördes 1866. 5-kampsgrenarna var ”Golfputtning” där det gällde att putta 5 bollar i ”hålet”. Anita V, Lena K och Anitra W var säkrast med 5 bollar. Räkna kastanjer i en burk var betydligt svårare, 131 st var det rätta antalet och närmast var Eva G. Kasta kottar var gren 3, man fick 5 kottar som skulle kastas i hinken, bästa kastare var Corrine B, Björn C, Renée N och Börje W med 4 kottar.

Ett bokbord är ett måste.

4:e grenen handlade om ögonmått och matematik, man skulle räkna ut omkretsen på en rund del av fontänens vintertäckning som Parkförvaltningen inför vår tävling turligt ställt fram på torget. Diametern på föremålet var 164 cm och så gott som alla var klara över vilken matematisk formel som skulle användas, rätt svar var 5,15 m, närmast var Ann-Sofi G med 5,14 m, strålande. Kasta ringar var den sista och kanske svåraste grenen, den som lyckades bäst var Benita J med 50 poäng. Under övervakning av Notarius PROpublicus har dragning av 5 skraplottsvinnare utsetts, dessa blev Gunilla Högberg, Eva Gillberg, Ann-Sofi Gustavsson, Inger Hohwu-Christensen och Viola Svedberg, grattis till vinnarna. Tack också alla funktionärer som på olika sätt hjälpte till och förgyllde dagen.

Jan Eriksson

Friluftsdag 21 oktober på Årsta Torg !

PRO-dagen var full av aktiviteter på och runt Årsta torg.

Lite mini-minigolf Alla foton: Annika Andersson

PRO Årsta och PRO Stockholms län hälsar dig välkommen på friluftsdag onsdagen den 21 oktober. Vi träffas på Årsta torg mellan kl. 11.00-14.00.

Det blir 5 kamp med frågesport, vi bjuder på varmkorv och kaffe.

Fler än 100 PRO-föreningar i Stockholms län kommer att träffas utomhus, aktiviteterna kommer att vara coronasäkrade.

Pensionärernas Riksorganisation (PRO) står för gemenskap. Tillsammans kan vi bryta den ensamhet som många upplever, och vi kan påverka för att äldre ska ha goda villkor och ett bra liv. Kom med! Och ta med en vän!

Välkomna önskar styrelsen PRO Årsta

Ny tid för promenaderna Fredagar kl 11.00 samling Årsta torg

Häng med! Alla promenadveteraner är garanterat snälla och goa människor. Speciellt den älskvärda söta hunden som älskar alla promenad-aktivister.

Surströmmingskalas

Du kan meddela ditt intresse för surströmmingskalaset Inget datum är satt ännu. bjorn.bystrom2@comhem.se eller 070-643 50 87. Anmäl dig till Harry Vikner tel. 070-491 92 75 eller harry.vikner@telia.com

Surströmmingskalas kommer att genomföras då vi hittat en lokal.

Det kostar endast 100 kr och då kan du äta tills du lessnar! Surströmming, tunnbröd, lök, mandelpotatis, gräddfil, tomater. Intresseanmälan snarast. Anmäl dig till Harry Vikner tel. 070-491 92 75 eller harry.vikner@telia.com

___________________________________________________________________________________________

Nu går det också att börja anmäla sig till paltschwimman den 23 november. Det kostar bara 60 kr och då får du äta tills du svimmar. Det går också utmärkt att betala in avgiften till pg 49 55 87 - 8 eller swisha till 1234 745 709

Medlemsmötet 7 oktober

Vilken dag. Göran Greider fängslade oss alla. Han berättade om sitt mångåriga arbete med att lösa gåtan kring poeten, författaren och musikern Dan Andersson. Den senaste boken handlar om Dan Andersson stora kärlek- Märta Larsson från Stockholm. Göran tog med oss på en svindlade resa till 10-talet och deras svårigheter att få vara ett par. Dan kom från arbetarklassen i Finnmarken och Märta kom från en medelklassfamilj i Stockholm. Vi var drygt 30 medlemmar som lyssnade på plats. Man kunde också sitta hemma och titta på mötet via Youtube.

Hela mötet sändes direkt via Youtube

En väl utspridd och andäktig publik

Alla foton: Annika Andersson

Göran Greider åkte ned från Dalarna för att närvara på vårt medlemsmöte. Efter mötet hastade han till tåget för att åka tillbaka till Dalarna. Stort.

Rapport från årets sista tisdagspromenad

16 tappra PRO:are trotsade vädret och tog en promenad till dahliaparken. Än så länge fanns det vackra blommor kvar. Foto: Annika Andersson

Foto: Annika Andersson

Gott fika under tak intogs på Enskedeparkens cafe.

Regntunga Dahlior. Foto: Annika Andersson

Som avslutning på promenaden besökte vi vår PRO-medlem Rickard som har en stor fin kolonilott vid cafét.

Mycket uppskattat besök i Rickards kolonilott.

Rapport från tisdagens tipspromenad!

Seniorgruppen på Årstapaviljongen kom och hälsade på med broschyrer och nyttiga muffins. Tack och mums! Foto: Jan Eriksson

Ett underbart höstväder, en dag som gjord för att plocka svamp och lingon, mötte de nästan 20-talet medlemmar som istället för svampskogen valde en vandring i Årstaskogen och 13 ganska lätta frågor kring mat. ”Vem var kocken i Novisen vid spisen” eller ”vilket skaldjur var det premiärfiske på igår” eller var det ”Rydbergssoppa eller Biff Rydberg som serverades på det för länge sedan rivna hotellet på Gustav Adolfs torg” det var några exempel på svårighetsgraden, det borgade för många rätt på tipsraderna. Vid målområdet på Årsta torg dök tjejerna från Årstapaviljongens seniorgrupp upp med informations-broschyrer och nyttiga muffins, det tackar vi speciellt för. Efter dragning av tipskupongerna övervakad av Notarius PROublicus fick vi 3 vinnare av en PRO-lott, de blev följande Karin Nyström, Inger Hohwü-Christensen och Björn Andersson, grattis.

Nästa tisdag den 29 september krånglar vi inte till det med tips eller bingo det blir bara promenad, vi startar kl 11,00 från Årsta torg och går till något trevligt ställe med fika, vi hoppas på fortsatt fint väder på den sista sommaraktiviteten denna annorlunda sommar. Vi tackar er alla som kommit och hoppas att ni haft trevligt på de olika saker vi kunnat ordna trots de tuffa rekommendationer som FHM utfärdat. Vi återkommer med information om höstens verksamhet som vi nu är säkra på att kunna genomföra.

Jan Eriksson ordförande PRO Årsta

Polisen Globen

Bedrägerier mot äldre i Söderförort

Senaste veckan har vi noterat ett ökat antal brott mot äldre i Gubbängen, Farsta och Farsta Strand. Gärningspersonen ringer och säger att han är från en myndighet, bank eller liknande. Därefter luras offret att lägga sitt bankomatkort och kod i ett kuvert som senare hämtas upp. Sprid detta så gott ni kan. Just nu är det Farsta stadsområde som är drabbat men det kan blossa upp på andra platser också. Vi har gått ut med en varning på vår FB-sida. Gör vad ni kan, särskilt i Farsta, för att varna målgruppen.

Vänliga hälsningar

Mikael Sundberg
Insp. Kommunpolis
Stockholm syd/Farsta

Ett hejdundrande kräftkalas.

Rapport från måndagens ”Kräftskiva”

Vi blev 35 medlemmar på Årsta FH för den första aktivitet sedan årsmötet i mars och Corona-pandemins utbrott. All verksamhet inomhus har vi tvingats ställa in sedan dess. Det var en otrolig lycka att äntligen få hälsa medlemmarna välkomna till höstens kräftskiva. Det blev en mycket lyckad tillställning i ”Mälaren”, dukade bord med ”Tegnell-avstånd”, massor av kräftor, ost och bröd samt för säkerhets skull en bit paj så man inte behövde gå hem hungrig. Det blev sång under ledning av Eivor H-J till komp av Jan V,kaffe och kaka. Organisatörerna, serveringen och underhållningsdetaljen fick välförtjänt applåder. Vi hoppas att vi kan genomföra fler inomhusaktiviter och medlemsmöten, studiecirklar i mindre grupper under hösten, vi kommer noga att följa FHMs regler och anvisningar. Tack Anita, Björn och Roffe för planering och inköp och jobb.

Glöm inte att septembers utomhusaktiviteter fortsätter med promenader på tisdagar från Årsta torg, onsdagarnas boule på Årstaliden, om det inte regnar, samt inomhusklurigheterna quiz och sudoko på nätet som vi också fortsätter med hela månaden.

Jan Eriksson ordförande Årsta PRO

Onsdagar
Boule på banan vid Årstaliden kl 10,00 om vädret tillåter. Kontaktperson Björn Andersson, telefon 070 542 60 67. Frågesport på nätet. Du får på förmiddagen e-mail med frågor som du senast kl 24,00 ska svara på. Lotter som priser. Fredagar Sudoko på nätet. E-mail skickas ut med svarstid. Lotter som priser.

Välkomna i verksamheten önskar styrelsen.

Kolerakyrkågården.Vigd jord men ändå så ligger gravstenarna platt på marken.

Text

Foto: Annika Andersson

Text

Kräftkalas! 20.9 hade vi ett stort kräftkalas i Årsta Folkets Hus. 40 sugna medlemmar slöt upp och mumsade i sig av hjärtans lust!

Text

Text