Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Wästerringen

Korvgubben Morgan Deile på besök

De flesta som bodde i Örebro under 1960- och 1970-talen har någon relation till Deiles korvkiosk. Morgan Deile kom till januarimötet och pratade bl.a. om sin tid som "korvgubbe" på Öster i Örebro.

Morgan Deile

"Korvgubben" Morgan Deile pratar

Redan som 15-åring, 1960, började Morgan Deile sin karriär och det i sin pappas korvkiosk som låg i hörnet av Norrköpingsvägen och Hagmarksgatan. Efter en tid flyttades korvkiosken till andra sidan Pappersbruksbanan till Österplan.
Deiles var då ett etablerat namn i varm korvsammanhang och Morgan var med på resan ända till milennieskiftet, då kiosken såldes. Sedan 1984 är den ombygd till hur den ser ut idag. Namnet Deiles försvann efter ytterligare en tid och heter nu Sibylla Österplan. Men, under hösten 2024, ska kiosken rivas för att ersättas av Örebros högsta trähus med 16 våningar.

Många är de kändisar som besökt Deiles och Morgan berättade om en gång då en flott limousin stannade utanför kiosken. En tjusigt uniformerad chaufför klev ut och köpte korv med bröd som chauffören serverade sina båda passagerare. Bilen hade registreringsnummer A1 och Morgans pappa Lars visste att kungen var den ende som fick använda den bilen. Deiles var därmed "Kunglig Hovleverantör"...

Vi fick också höra skönsång av Morgan, då han sjön en egen text på melodin 34:an. Den handlade naturligtvis om Deiles korvkioskhistoria.

Som avslutning på sitt framträdande läste Morgan en egenskriven text på rim med temat Mitt ljuva 60-tal. Det kom många igenkännande nickar och skratt under uppläsningen. Även den delen slutade med en egenskriven sång om att Morgan ville ha en raggarbil igen. Han hade nämligen en Ford Impala under sin ungdom.