Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Björkskatan

Qigong skapar harmoni för kropp och själ 20231011

Qigongpasset, under ledning av Birgitta Eriksson, PRO, startar med att deltagarna gör en avslappningsövning genom att balansera hela sin kropp. Man står stadigt, sänker axlarna och slappnar av i ansikte och käke och tar djupa andetag.

Birgitta är utbildad ledare inom medicinsk QiGong enligt Biyunmetoden. Metoden har skapats av mästaren Fan Xiylan där avslappning och naturliga rörelser utgår från en samverkan med naturen.

Den första rörelsen som utförs i träningsprogrammet är Solhälsningen. Det är en serie ställningar som har praktiserats i århundraden. Solhälsningen ger kraft, får blodet att pumpa och avlägsnar spänningar. Tillsammans med andningen och rörelsemönstret ger den energi och välbefinnande.

Birgitta visar sedan på en övning som kallas "Vågen". Övningen kallas vågen för att man tänker sig att man för händerna upp över en vågkam. Det är en lugnande rörelse för skulderblad, armar och axlar.

I några av Qigonggruppens träffar ingår massage av axlar och nacke.
Även ögonen ska tas hand om. Man brukar säga att ögonen är själens spegel och hjärnans fönster ut mot världen, så vi bör ta väl hand om dem.
Birgitta visar ett schema på hur man kan ge trötta och ansträngda ögon vila och återhämtning genom Kinesisk ögonmassage och genom att göra ögongymnastik.
80 % av alla intryck som vi tar till oss varje dag kommer från våra ögon.

Avslutningsvis tillämpas aktiv avslappning. I lokalen ljuder Marie Bergmans toning utan ord. Deltagarna blundar och lyssnar på de strömmande tonerna och låter hjärnan slappna av.

- Tio minuters aktiv avslappning motsvarar två timmars sömn, säger Birgitta.

Innan deltagarna går hem får de ytterligare en hälso-boost i form av ekologiskt grönt te. Nu när vi går mot mörkare tider hjälper grönt te till att motverka infektioner.

Qigong är konsten och vetenskapen om att förfina och odla din inre energi.
Ken Cohen

Kinesisk ögonmassage

Ögongymnastik

Vågen