Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Stora Tuna

2016

Referat 2016

Medlemsmöten och övrig verksamhet.

Medlemsmöte 27/1 2016

70 personer trotsade slaskvädret när Stora Tuna PRO hade årets första medlemsmöte.

Ordföranden Ulla öppnade mötet med att hälsa alla välkomna och önskade god fortsättning på det nya året.

Hon presenterade en ny medlem, och upplyste om att på alla hjärtans dag den 14/2 är det fritt att prova Boule även för familjemedlemmar.

En grupp Line-Dansare underhöll, gruppen bestod av medlemmar från Kvarnsvedens och Stora Tuna PRO.

Efter fikat, Kaffe och Smörgås, provade några av deltagarna i mötet att dansa en Line-Dance.

Mötet avslutades med dragning på lotteriet.


Duo Lätt

Årsmöte 24/2 2016

Stora Tuna PRO höll sitt årsmöte i Södertuna Bygdegård den 24/2.

Ordföranden Ulla öppnade mötet med att hälsa alla hjärtligt välkomna.

Hon höll sedan parentation över de medlemmar som avlidit under året, deltagarna i mötet höll en tyst minut.

Efter det spelade dagens underhållare Duo Lätt passande musik på sina gitarrer.

Årsmötesförhandlingen som följde, leddes av Ulla Fredriksson. När den var klara lämnade Ordföranden en del information och avtackade avgående studieorganisatören Bengt Olof Nord och kassören Peter Hove, hon tackade även Ulla Fredriksson för att hon ledde årsmötet åt föreningen.

Det berättades bland annat om att man kunde protestera mot nedläggningen av Tunets Bad, en lista fanns utlagd åt den som ville skriva på.

Ulla talade också om att det fanns en chans att anmäla sej till Sillfesten i Malung.

3 stycken nya medlemmar presenterades.

Duo Lätt underhöll med skön musik på sina gitarrer innan det serverades kaffe och semla.

Årsmötet avslutades med Lottdragning.

Månadsmöte den 30/3

När medlemmarna från Stora Tuna PRO samlades i SöderTuna bygdegård till månadsmöte den 30/3, hade: Seniorshopens: nya ägare packat upp sin kollektion med vårens nyheter i klädväg.

Ordföranden Ulla Solfbergs hälsade alla hjärtligt välkomna, hon lämnade sedan rapport om vad som händer i föreningen den närmaste tiden: Pro inbjuder till Forum i Kvarnsveden den 5/4 klockan 14,00, Erik Gatu håller ett föredrag som kallas "Mej lurar du inte".

Vårfesten blir i bygdegården den 20/4. Det blir Ålandsresa 30-31 Maj, före den har föreningen en "Loppis" i sin lokal i Buskåker, datumet är den 22/5.

Hon presenterade också en ny medlem.

Tre damer och en herre, medlemmar i föreningen, var mannekänger och visade en del kläder ur kollektionen. Ulla tackade mannekängerna med varsin ros när dom mannekängat färdigt.

Sedan bjöds det på fika: Kaffe och smörgås.

Efter fikat fick den som var intresserad handla, det gjorde både damer och herrar.

Mötet avslutades med dragning på lotteriet som sålts.

Trion Matsolars.

Vårfest den 20/4

Lokalen i Söder Tuna Bygdegård var full av medlemmar från Stora Tuna PRO, föreningen hade sin vårfest den 20/4 kl 14,00.

Eftermiddagen började med att dagens underhållare trion Matsolalars spelade några låtar, bland annat låten :Den Gamla Dansbanan : den var ett önskemål av en medlem.

Ulla hälsade sedan alla hjärtligt välkomna och önskade en trevlig eftermiddag.

Det fanns en del att rapportera innan festen började: hon berättade om loppisen som blir den 22/5, om Ålandsresan den 30/5-31/5, om utomhus boulen som startar den 3/5 och om en föreställning av ABBA:s musik på Maxim den 8/10.

Medan gästerna på festen serverades och avnjöt en god landgång med dricka, och senare kaffe och godbit, underhöll trio Matsolalars, när alla ätit färdigt blev det även lite allsång.

Eftermiddagen slutades med dragning av lotteriet som sålts.

+55

Månadsmöte den 18/5

Ett stort antal gamla och några nya medlemmar slöt upp när Stora Tuna PRO hade medlemsmöte i Söder Tuna Bygdegård den 18/5, det var vårens sista möte innan sommaruppehållet.

Ulla hälsade alla välkomna, hon riktade ett särskilt välkommen till de nya medlemmar som var bjudna till mötet. En fotoutställning som visar föreningens olika aktiviteter fanns också att ta del av.

Ett fyllnadsval gjordes av ny kassör och ny studieorganisatör dessa två valdes på ett år båda två.

Innan fikat spelade dagens underhållare : +55: några välkända låtar. Fikat bestod av Kaffe, Smörgås och Kaka.

När alla fikat klart lämnade Ulla lite information, hon berättade om de listor som skall skickas till PRO-Centralt hon ville att alla protesterar mot bankernas kontantlösa samhälle genom att skriva på.

Hon talade om att först är det föreningens loppis den 22/5, sedan görs en hemlig resa den8/6 i föreningens regi.

+55 underhöll med mer musik, innan mötet avslutades med lottdragning och att Ulla önskade alla en trevlig sommar.

I Dan Anderssons fotspår den 26/5.

PRO MjälgaÖstermalm och Stora Tuna har haft två parallella cirklar om Dan Andersson. Som avslutning på cikeln gjordes en resa i Dan Anderssons fotspår.

Resan började i Stora Tuna med 24 pensionärer och från Maximparkeringen 21 pensionärer från MjälgaÖstermalm.

Färden gick först till Dan Anderssonmuseet i Ludvika där man fick titta på de två rum som Dan Andersson hyrt och där han skrivit Kolarhistorier och Kolvaktarens visor. Man fick också höra trubaduren Björn Jadling framföra en visa.

Efter museet gick vi tillsammans med Birgitta Ahrås och Björn Jadling ombord på bussen för vidare färd mot Skattlösberg. Innan vi svängde av mot Grangärde passerade vi förbi forsen i Ludvika som var anledningen till att Gustaf Wasa inledde gruvhanteringen i Ludvika. Vidare förbi Hammarbacken och Sörvik till Lekomberg och tittade på den vackra utsikten över Väsman. Färden gick sedan vidare förbi Brunnsvik till Grangärde, där man gjorde en rundtur genom byn och såg bland annat Tillmans odlingar av svarta vinbär och jordgubbar. Efter detta var det dags för lunch på Morhagen i Sunnansjö.

Birgitta Ahrås berättade initierat om alla platser och historier om dem.

Därefter åkte vi till Norhyttan där man stannade till och tittade på ruinerna och bebyggelsen efter bruket. Gruppen åkte sedan till Skattlösberg. Man fick veta att finnarna, som kom dit i början av 1600 talet, hade blivit skattebefriade i fem år då de kom dit och börjat odla marken.

Vid Luossastugan stannade några, medan huvuddelen åkte till Finngammelgården där Björn Jadling läste en vacker dikt.

Därefter bar det av till Björndalsdammen för att dricka kaffe och se Pajso forsa fram.

Vidare mot Abborrberget tittade man på byn och dess bagarstuga, postkontor och ICAbutik, en butik som bara hålls öppen under Dan Anderssonveckan. Innan hemfärden hann man även till Bingsjöberg, Kestina och Bränntjärnstorpet, där Dan Anderssons far bott.

Birgitta Ahrås fick Dan Anderssonpriset 2016.

Damorkestern

Månadsmöte den 21/9

När Stora Tuna PRO hade höstens första medlemsmöte i Söder Tuna Bygdegård, började mötet med att ordföranden Ulla hälsade alla välkomna tillbaka efter sommaruppehållet.

Damorkestern som är en del av Borlänge Dragspelsklubb underhöll med några låtar innan Ulla tog över mikrofonen. Hon lämnade några upplysningar om höstens händelser i föreningen, om det finns intresse kan det startas olika cirklar, bland annat om Trafiken, om Fåglar och Sittgympa.

Hon har även som föreningens representant deltagit i ett KPR-möte (Kommunal Pensionärs Rådet)

Där upplystes det om hur man gått vidare med den nedlagda avdelningen Bergeby på Borlänge Sjukhus, avdelningen genomgår en ombyggnation, det kommer att i huvudsak bli enkelrum, nya möbler köps in, ny personal anställs. Platser för dementa och särskilda platser för finsktalande kommer att finnas. Avdelningen byter också namn till Nyhöjden.

Efter all information av Ulla blev det fika, Damorkestern underhöll med mera sång och musik.

Mötet avslutades med dragning av lotteriet som sålts och att Ulla tackade för visat intresse.

Månadsmöte den 19/10

När Stora Tuna PRO hade sitt medlemsmöte i SöderTuna Bygdegård den 19/10, började mötet med att ordföranden Ulla hälsade alla hjärtligt välkomna och berättade om vad som händer i föreningen den närmaste tiden, hon presenterade också 3 nya medlemmar.

Hon lämnade sedan ordet till Björn Ericson

som berättade utifrån sin bok "Strövtåg i Dalarnas historia", boken berättar om tiden för 9000-år sedan, även Dalarnas historia årtionden framöver.

Efter fikat var det Kerstin Naucler tur att informera om ABF:s cirkel material.

Hon fick en extra stor applåd när hon var klar, det var nämligen sista gången hon besökte föreningen. Pensionärs tillvaron börjar den 1/11.

Föreningens Trafikansvarig påminde om olika datum för däckbyte, och om användningen av reflexer nu när mörkret kommer tidigt på eftermiddagen.

Det sista som hände var dragning på lotteriet som sålts, och att Ulla tackade för visat intresse.

Månadsmöte den 23/11

När Stora Tuna PRO hade sitt budgetmöte i SöderTuna Bygdegård den 23/11 gästades dom av förre radioprofilen Jon Norberg.

Innan han började med sin Musikquiz hälsade ordföranden Ulla alla hjärtligt välkomna, hon och kassören Jan-Olof presenterade 2017-års budget som medlemmarna godkände. Därefter tog Jon vid, han började med att berätta olika episoder från sitt arbete på Dala-radion, bland annat från programmet :Sök och Finn:. Musikquizen var en trevlig upplevelse bestående av fem olika delar, det var fem frågor i varje del, totalt 25 stycken. Fika bestående av Kaffe och Smörgås serverades mellan tävling och prisutdelning. Ingen av medlemmarna lyckades få 25 rätt. Mötet slutade som vanligt med lottdragning, före det berättade Ulla att det blir julfest Lördagen den17/12 och Ove Ekström berättade om pensionärsdanserna i Forum.

Adventsresa den 27/11

En traditionell adventsgudstjänst fick medlemmar från Stora Tuna PRO vara med om när dom tidigt på Adventssöndagens morgon åkte med buss från Borlänge till Orsa kyrka.

Efter gudstjänsten var det kyrkkaffe i det vackra församlingshemmet, en trivsam stund med församlingsborna där det bjöds på kaffe och gott hembakat bröd.

Efter en stunds samvaro fortsatte bussen hemåt mot Borlänge med stopp i Leksand och restaurangen i Moskogen, där åts årets första julmat innan den sista biten av bussresan. Vi återkom till Borlänge vid 16-tiden efter en givande dag.

Julfest den17/12

Den 17/12 avslutade medlemmarna från Stora Tuna PRO höstens aktiviteter med att ha det sista månadsmötet för året i Söder Tuna Bygdegård. Det serverades god julmat och för underhållningen svarade Olle Nääs och Ove Östberg.

Då ordföranden led av heshet, hälsade Bengt Jalmarsson gästerna välkomna. Underhållningsduon började med att spela några julsånger innan den goda julmaten serverades. Mellan maten och kaffet blev det mera underhållning, den fortsatte även efter kaffet.

Till sist avslutades mötet med dragning av lotterierna som sålts, Bengt önskade alla trevliga helger framöver samt att alla var välkomna till ett nytt verksamhetsår 2017.