Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Svenska 20-kronorssedlar och mynt i olika valörer.

Många pensionärer vill kunna använda kontanter även i framtiden. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Publicerad:

Kontanterna behövs!

Man ska alltid kunna välja att betala med sedlar och mynt. Det skriver PRO i ett remissvar på Betalningsutredningen.

Betalningsutredningen leddes av Anna Kinberg Batra och hade i uppdrag att se över statens roll på betalningsmarknaden och ta ställning till hur rollen bör se ut i framtiden. I våras presenterade den sina resultat.

Nu har PRO lämnat in sina synpunkter på förslagen i utredningen. Den viktigaste punkten gäller skyldigheten att acceptera kontanter som betalning. PRO vill, till skillnad från utredningen, se en lagstiftning som liknar den i Danmark och Norge, där man mestadels kan välja att betala med kontanter. Det ska också gälla offentlig verksamhet som sjukvård, simhallar eller bilbesiktningen. I dag är det tyvärr ingen självklarhet. Det finns en stor grupp människor som fortfarande inte har möjlighet att betala med kort eller digitalt.

Digitala betalningsmetoder växer mer och mer. PRO anser att det är viktigt att både dagens och framtidens betaltjänster anpassas till de som är minst digitala. Vi ser dessutom stora fördelar med att äldre får en tydlig roll i utvecklingsarbetet kring digitala tjänster.

Läs hela remissvaret från PRO här

Text: PRO