Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Två äldre pensioner går hand i hand på en gata.

PRO vill se en gaspedal i pensionssystemet för att få upp inkomstpensionen. Foto: Mostphotos.

Kategorier:
Pensionärers ekonomi
Publicerad:

Allt mindre skillnad mellan inkomstpension och garantipension

Enligt en ny prognos ökar inkomstpensionen med bara 1 procent nästa år, medan garantipensionen ökar med drygt 9 procent.

–Det här betyder framför allt att de flesta pensionärer får mindre köpkraft när priserna stiger snabbare än pensionen nästa år, säger Åsa Lindestam, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO.

Att garantipensionen ökar så mycket mer än inkomstpensionen innebär att det så kallade respektavståndet, alltså skillnaden mellan inkomstpensionen och garantipensionen, minskar och att fler pensionärer får del av pensionssystemets grundskydd.

–Det måste gå att leva på sin pension om man jobbat ett helt liv. För att det ska bli så måste politikerna ta pensionsfrågan på större allvar än de gör idag och se till att inkomstpensionerna höjs, säger Åsa Lindestam.

Principen om arbetets betydelse har av tradition en stark och bred förankring i Sverige. Det gäller även PRO:s medlemmar där 75 procent tycker att ett respektavstånd är viktigt.

–Respektavståndet ska vidgas genom att inkomstpensionen stiger, inte genom att garantipensionen försämras. PRO:s viktigaste förslag för att öka inkomstpensionen är att pensionsavgiften som arbetsgivarna betalar in höjs från 17,21 procent till 18,50 procent. Det måste också bli möjligt att betala ut en del av överskottet från AP-fonderna till dagens och framtidens pensionärer, säger Åsa Lindestam.

Text: PRO