Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kärrtorp
Reliefkonstverket i Kärrtorp här illustrerar fyren Huvudskär.
Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Konstpromenad i centrala Kärrtorp

Ett trettiotal glada deltagare fick se mycket offentlig konst inom bara några hundra meter från Kärrtorps centrum. Leif Karlsson ledde vandringen, en varm tisdag i mitten av november.

Kanske var du med på promenaden? Oavsett det tror vi att bilderna här kan vara intressanta. De vill förmedla lite av vad vi tittade på och pratade om.

Först i bildspelet visar Elvy Fougner Arne Jones "Seismisk komposition", på krönet av en mur vid centrumtorget. Elvy bodde i ett av punkthusen intill när konstverket kom på plats. Hon kunde berätta att det från början var placerat på en annan plats, nedanför trappan.

På grund av den renovering av torget som nu pågår är två av Kärrtorps välkända symboler - en hund och en katt - inte på plats. Men de kommer tillbaka, försäkrade Leif Karlsson. Han berättade också att den massiva anti-nazistiska demonstration som hölls i Kärrtorp 2013 har lett till att ytterligare ett konstverk ska få pryda vårt centrum. "Kärrtorp äger det demokratiska rummet" blir titeln.

Samlade framför Reflexen fick vi fästa blickarna på dess fina skylt, som 2006 fick ett hedersomnämnande i tävlingen "Årets skylt". På andra sidan t-baneingången, i höghuset vid torget, sitter en fin relief av Martin Holmgren inne i porten. Av corona-skäl var det bara ett par av oss som fick närskåda den. Men du kan se den i bildspelet. Det konstverket satt ursprungligen på husets fasad, men plockades in när lägenheterna gjordes till bostadsrätter.

SL brukar bjuda in sina resenärer till en åktur till en av världens längsta konstutställningar. Alla t-banestationer har ju utsmyckats av en konstnär. Om vi idag är försiktiga med att resa kan vi Kärrtorpsbor ändå bekanta oss med det bidrag vi fått: Björn Olséns ljuslådor med "hemliga tecken" - ett för vart och ett av alfabetets bokstäver. Det kom på plats 1994, i samband med att tunnelbanan byggdes ut till Skarpnäck. Olika delar av verket är utspridda över ett ganska stort område, på själva perrongen, ovanför hisschaktet och på berget intill spåren. Många passerar säkert förbi här utan att lägga märke till de märkliga tecknen, och ännu färre har nog försökt tolka dem. Så passa på, när tillfälle bjuds!

Kärrtorps gymnasium består av ett antal kraftfulla och tidstypiska byggnader, ritade av arkitekten Kjell Ödeen. Här finns det också, eller borde finnas, konst. Inomhus finns intressanta verk på väggarna. På skolgården ska Lennart Källströms konstverk "Moment" finnas att beskåda, men gör så inte idag. Leif kunde berätta att det är nedplockat för renovering och att vi nu har väntat i fem år(!) på att det ska komma upp igen. PRO stöter på hos skolförvaltningens fastighetsbolag... Tills det ger resultat kan vi titta på de små franska balkongerna på några av skolans fasader. De är intressantare än man kan tro, var och en i egen stil.

Vi avslutade vandringen på Fyrskeppsvägen. Där finns, vid konditoriet Santa Fé, åter en spännande skylt. Den kom på plats redan 1952 och lystes från början upp av neon. År 2014 fick den Stadsmuséets pris i tävlingen "Lysande skylt". Vid korsningen med Huvudskärsvägen stannade vi vid ytterligare ett konstverk, tillägnat fyren Huvudskär i Stockholms skärgård. Reliefen sitter på fasaden till ett av Svenska Bostäders fastigheter. Den är stor, men ändå lätt att missa.

-Vem vet vem konstnären är? frågade Leif.
Det var en allvarligt menad fråga. Ingen information finns på plats, och trots idogt letande har Leif inte lyckats få besked om vem som gjort reliefen. Om du vet får du mycket gärna meddela honom eller PRO Kärrtorp!

Kanske får frågan snart ett svar via Dagens Nyheter. Viviane Janson, som var med på vandringen, har nu skrivit och bett dem att sätta sin Stockholms-kännare Eva-Karin Gyllenberg på att att spåra konstnären.

Text: Jan Johansson