Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Kärrtorp
Kulturvandring med PRO Kärrtorp - gamla koloniområden.

Samling under vandringen till gamla koloniområden. Christina Tillö med megafon till vänster.

Kategorier:
Gemenskap och aktiviteter
Publicerad:

Stort intresse för kolonivandring

PRO Kärrtorps kolonivandring den 6 oktober gick i regnets tecken. Därför genomfördes en repris som lockade ett trettiotal deltagare den 3 november.

Christina Tillö var även denna gång ciceron. Vandringen gick från PRO-lokalen via Kärrtorpsparken och Sara Moreas väg till det kvarvarande koloniområdet vid Dalgårdsvägen i ”Kärringstan”.

Via gången under Åstorpsringen kom man sedan in i Dalens bostadsområde som fram till 1960-talet var ett stort koloniområde. Christina visade deltagarna ett unikt märke från kolonitiden som fått vara kvar, nämligen en grindstolpe till en kolonilott. Den nuvarande oxelallén i Dalen gick tidigare från nuvarande korsningen Åstorpsringen- Gamla Tyresövägen genom koloniområdet till Blåsut. Oxelträden flyttades till den nya allén genom att runt träden grävdes en stor grop som vattenfylldes. När det sedan blev kallt och vattnet frös till is flyttades hela trädet till den nya allén. En del träd dog men många av de äldre träden finns kvar i den unika och vackra allén.

Deltagarna tog också en titt på den vackra parken på baksidan av Dalens sjukhus. Den ligger lite vid sidan om men är värd ett besök. Parken är öppen för allmänheten.

Läs mer om vandringens tema i artikeln ”Förorten som var ett koloniområde”.

Text: Leif Karlsson