Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Bagarmossen

Bedrägerier

Äldre som blir utsatta för brott råkar oftast ut för bedrägerier eller för stöld i sitt hem. Var därför kritisk mot personer som ringer dig eller som är en okänd besökare.

Bedrägerier

Skydda dig mot falska telefonsamtal

– Lämna aldrig ut dina kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon.

Använd aldrig din bankdosa eller ditt bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig att göra det. Bedragare som ringer kan till exempel säga att de ringer från polisen eller från din bank.

– Prata inte i telefon med okända personer. Begär att få personens namn och telefonnummer så att du själv, eller med hjälp av någon du känner, kan kontrollera numret och om det är någon du vill ringa upp. Lägg sedan på luren. Det gäller även om personen säger sig vara en släkting, eller någon från banken, ett företag eller en myndighet. Är du osäker, så ring inte tillbaka. Undvik att svara med ditt namn och svara aldrig "ja" på något som den som ringer frågar om.

– Lita inte på den som ringer, bara för att han, eller hon, har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan lätt hitta information om dig, t.ex på nätet.

Skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär att få se legitimation. Säg till besökaren att vänta utanför medan du ringer till företaget för att kontrollera. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer kan smita in. Lås dörren när besökaren har kommit in.

– Ha ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.

– Förvara helst inte stora summor pengar hemma.

– Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.

– Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.