Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Örby

Resa till Gnosjö 2016-05-11

En fin resa som du kan läsa om här

Solen sken från en klarblå himmel denna härliga sommarmorgon.
Klockan åtta hade 37 förväntansfulla PRO-are tagit plats i bussen. Målet var Gnosjö och trakten däromkring.
Resledare var Sune Emanuelsson. Sune har under 30 år varit anställd på kommunkontoret i Gnosjö och är därför väl förtrogen med kommunen, både vad det gäller näringsliv och kultur. Under resan berättade Sune om kommunen och de ställen vi skulle besöka.
Första stoppet var Hylténs och Gåröströms mekaniska verkstäder och gjuteri. Där stod långbord dukat med kaffe och frukostfralla i maskinhallen. Och där fanns att titta på.
Det var som att kliva in i mekanisk fabrik där tiden stått stilla under flera decennier.Väggarna var fulla med utställning av de produkter man tillverkat. I varje hem har man haft många av de bruksprodukter som tillverkats där utan att veta var dom varit gjorda.
Kunniga guider lotsade besökarna runt och förevisade maskinerna som alla fungerade. Man förundrades över den uppfinningsrikedom och kreativitet som funnits i alla de tekninsk lösningar och inovationer som gjorts.
Man gavs tillfälle att prova några av de enklare maskinerna och somliga passade på att pressa till en egen kakform.
Gjuteriet med sina gjutformar visades och man fick följa alla moment vid gjutningen av de produkter som gjutits där. Allt under det man fick insupa den gamla industrimiljön som var helt oförändrad sedan produktionen lades ned 1974.


Efter industribesöket blev det lunch på restaurang Köket i centrala Gnosjö.
Sedan for man vidare med bussen till Töllstorps industrimuseum. Där presenterades bl.a. tråddragning som varit något man sysslat med i flera hundra år. Allt från den hästdragna trådtillverkningen till de mer moderna vattendrivna tråddragerierna. Där visades hur man kunde, från en meterlång järnstång med tjockleken 1 x 1 centimeter, tillverka en 0,3 mm tjock tråd som blev över 16 000 meter.
När allt var genomgånget dukades det för eftermiddagskaffe utomhus i den sköna miljön i hembygdsgården.
Resan gick därefter vidare till Store mosse nationalpark och det fina naturrummet. Där tog en guide från länsstyrelsen i Jönköping hand om gruppen och berättade om mossens framväxt sedan inlandsisens slut fram till våra dagar. En intressant historia om en för så sydliga breddgrader stor och unik mosse. Och att vitmossa, som mossen bildats av, inte är vit utan grön och ibland även gul, brun eller rosa var det inte alla som visste.
Resan var inte slut där, utan nu åkte man vidare till Kullen vid Stråkevedsberg. Där driver makarna Tore och Inga-Lill Gustavsson ett lantbruk på ett sätt där man försöker bevara den ursprungliga småländska lantmiljön så mycket som möjligt. En vad vi tyckte typisk småländsk landskapsbild. För att klara försörjningen har man en träslöjdtillverkning där produkterna säljs på gården och på marknader.
Efter att makarna berättat om lantbruket och alla besökt slöjdförsäljningen var det dags att bege sig hemåt och kl. halv nio var man tillbaka i Örby. Belåtna med den trevliga och innehållsrika resan.