Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Nora

PRO Nora fick Flory Greens stipendium för Leta och upptäck Nora under pandemin

PRO i Nora fick stipendium för att under pandemin under två somrar – 2020 och 2021 – ha arrangerat vandringar i stadskärnan. Det skedde vid en ceremoni i Göthlinska parken lördagen den 4 september där Flory Greens stipendium 2021 överlämnades av Marie-Louise Forsberg Fransson till PRO:s ordförande Britt Argårds (bilden) och där även Lilla Hotellets ägare (i bakgrunden på bilden) prisades för att ha främjat Nora på ett förtjänstfullt sätt. De fick stipendiet för år 2020.

Närmare 170 motiv har deltagarna vandrat och letat och upptäckt under 20 tvåveckorsomgångar i PRO:s lilla tävling för att på ett enkelt och riskfritt sätt träffas utomhus under pandemin. Varje omgång har avslutats utonhus i Göthlinska parken med underhållning, fika och prisutdelningar med uppemot 20 priser varje omgång – priser som till stor del skänkts av Noras handlare och organisationer.

Varje träff i Göthlinska parken – där Hembygdsföreningen låtit PRO använda parken och föreningens stolar – har under de två åren besökts av mellan 100 och 150 deltagare, berättade Britt. Omkring 300, ibland fler, har hämtat tävlingsformulär med motiv varje omgång, så det har varit populärt.

Under alla 20 träffarna utomhus i Göthlinska parken har det varit vackert väder med solsken, så även under prisutdelningen på lördagseftermiddagen.

Varje år på Flory Greens födelsedag, delas stipendiet ut. Det är stiftelsen Ingrid Göthlins minne som utser stipendiaten och Marie-Louise Forsberg-Fransson är ordförande i stiftelsen. Vid stipendieutdelningen deltog även kommunalrådet Solveig Oskarsson och Tom Rymoen. Vi samma träff delades Hembygdsföreningens byggnadsvårdspris 2021.

Britt Argårds underströk att priset var en glad överraskning och en fin uppskattning av att PRO:s vandringar i Nora.

Såhär löd motiveringen till stipendiet:

"Under 2020 när coronapandemin ledde till inställda möten människor emellan, för att undvika smittspridning, fann Nora PRO på råd. Göthlinska gårdens trädgård och Nora stad blev utgångspunkten för PRO:s smittsäkra aktiviteter vilket främjade möten och fysiska aktiviteter. På detta vis gjordes Göthlinska gården och stadens olika miljöer mer kända."

Marie-Louise Forsberg Fransson till vänster applåderar PRO:s ordförande Britt Argårds, bakom henne ägarna till Lilla Hotellet.


Vinnare och lösningar till Jubileumsomgången och tidigare omgångar hittar du genom att först klicka på fliken Vinnare/lösningar högst upp på sidan och sedan klickar du på de datum omgången genomfördes.

Kommande aktiviteter

Vi kunde inte hitta några kommande aktiviteter just nu.

 • Pension

  Mycket är bra i budgeten, men vi väntar fortfarande på högre allmän pension

  Flera av förslagen i regeringens budgetproposition kommer att gynna äldres privatekonomi. Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO, är dock besviken över att det inte kom något tydligt besked om höjda allmänna pensioner eller förbättringar av tandvården – det hade varit efterlängtat inför valet 2022.

 • Gemenskap & aktiviteter

  PRO firar nya tider med nationell friluftsdag

  PRO:s nationella friluftsdag genomförs 22 september för andra året i rad. På programmet står, förutom den friska luften: kära återseenden med vänner och bekanta, en stor dos gemenskap och massor av roliga och engagerande aktiviteter – nära naturen i begynnande höstfärger.

 • PRO Riksmästerskap

  PRO Gotland vinner årets riksmästerskap i golf

  PRO:s riksmästerskap genomfördes på ett annorlunda sätt i år. I nära hälften av PRO:s distrikt genomförde man distriktsmästerskap under den nationella golfveckan, 23–29 augusti.

 • Pension

  Kvinnors pensioner 31 % lägre än mäns

  Kvinnors pensioner är 31 procent lägre än mäns. Omräknat till dagar på ett år betyder det att kvinnor slutade få pension den 9 september, medan män får pension hela året.

 • Vård & omsorg

  Stora satsningar på välfärden och äldreomsorgen

  Idag presenterade regeringen flera förslag på satsningar för en bättre äldreomsorg. PRO välkomnar satsningarna. Vi vill samtidigt rikta en uppmaning till landets kommuner att förvalta resurserna väl.

 • Pension

  PRO påverkar – regeringen inför trygghetspension nästa år

  Igår meddelade regeringen att budgeten för nästa år innehåller förslag om att reglerna för att få sjukersättning, tidigare kallat förtidspension, mjukas upp för dem över 60 år genom att en så kallad trygghetspension införs.

Alla nyheter

Bli medlem i PRO

Tillsammans ser vi till att livet som pensionär blir bättre och roligare.

2019

Läs mer om PRO

Medlemsförmåner:

 • Pro medlemsresor
 • Utvecklande studier
 • Fri datasupport
 • PRO mastercard
 • Försäkringar
 • Billigare resor
 • Samhällspåverkan
 • PRO mervärde
Bli medlem!

Trippelskrapet

 • Sex årliga miljonvinster.
 • Vinst på var fjärde lott i snitt.
 • Viktig inkomstkälla för PRO-föreningar.
 • Gör det möjligt för PRO att hålla nere avgifterna.

 

Bli kund här

Läs mer om Trippelskrapet