Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Mellerud

Årsberättelse 2014

Här kan du berätta om din förening eller verksamhet.

Personer framför träd

Årsberättelse för år 2014

PRO Mellerud
P D Lundgrensgatan 20
46430 Mellerud
Tel 0530 40032

1. Årsmötets öppnande

2. Parentation

3. Val av årsmötesfunktionärer

4. Årsmötets stadgeenliga utlysande

5. Styrelsens berättelse

6. Revisorernas berättelse

7. Fastställande av resultat och balansräkning

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

9. Val av

a. ordförande

b. sekreterare

c. kassör

d. studieorganisatör

e. övriga styrelseledamöter och ersättare

f. övriga uppdrag

g. revisorer

10. Fastställande av firmatecknare

11. Val av valberedning

12. Avtackning av avgående uppdragsinnehavare

13. Information från styrelsen

14. Mötets avslutande

Styrelse har under året varit

Barbro Olsen ordförande

Ingegärd Andersson sekreterare

Berit Elofsson kassör

Inger Råberg studieorganisatör från 13/11

Ingrid Söderbom medlemsansvarig våren

Elisabeth Andersson medlemsansvarig hösten

Sven Olof Skoogh 1:e vice ordförande

Odd Dahlman 2:e vice ordförande

Ersättare i styrelsen

Margareta Eriksson ersättare i styrelsen

Kerstin Ryhr ersättare i styrelsen

May Larsson ersättare i styrelsen

Revisorer har varit:

Lars Andersson

John Erik Ryhr

Ersättare för revisor

Thure Eriksson

Mona Skoogh

KPR ledamöter:

Evert Magnusson

Sven Olof Skoogh

Ersättare i KPR:

John Erik Ryhr

Barbro Olsen

LPR representant:

Sven Olof Skoogh

Ersättare: i LPR

Evert Magnusson

Ansvarig för Bingolotto

May Larsson

Övriga lotterier

Berit Elofsson

Ansvariga för anordnandet av resor:

Ingrid Söderbom

Börje Skoogh

Referent:

Evert Magnusson/Sekreterare

Redaktör för PROjekt:

Barbro Olsen

Programkommitté:

Styrelsen

PRO kontakt och socialt ansvarig:

Sven Olof Skoogh

Konsumentombud:

Ingegerd Andersson

Margareta Eriksson

Kaffekommittén:

May Larsson Sammankallande

Mötesvärdar:

Ingegerd Andersson sammankallande

Trafikansvarig:

Barbro Olsen

Medlemsvärvare:

Styrelsen

IT-ansvarig:

Lars Andersson

Friskvårdsansvarig:

Inger Råberg

Valberedning från 13 /11:

Börje Skoogh

Ingrid Söderbom

Thure Eriksson

Styrelsens berättelse

Styrelsen har under året hållit 11 protokollförda styrelsemöten och för föreningen anordnat 10 månadsmöten varav sex protokollförda, samt sedvanlig sommarfest i juli månad. I år hölls festen på Gun Britt Gustavssons gård Solgläntan där också vår sångkör underhöll. Ett streck i räkningen är förstås att Hammaren av sjödränkt ek i år tillföll Åmål.

Föreningen hade vid årets slut 298 medlemmar, 20 hade under året avlidit och 29 nya har tillkommit.

Styrelsen har under året ansökt om verksamhetsbidrag hos socialnämnden sm beviljade bidrag med 5 000 kr. Styrelsen har också ansökt om kommunala föreningsbidrag men fått avslag på den begäran.

Intressefrågorna fortsatt intressanta

Under året har föreningen genom sina förtroendevalda representanter deltagit i kommunens pensionärsråd KPR, i hälso-och sjukvårdsnämden fyra i Bäckefors det gamla LPR.

Det annonserades tidigt att en omorganisation av LPR var på väg. Från att ha inbegripit 12 nämnder blir det framöver 5 nämnder och en helt ny geografisk bild. Mellerud kommer att höra hemma i den nämnd som kallas Norra Älvsborg. Den nya organisationen innebär att norra Dal slås samman med kommuner i norra Bohuslän till en gemensam nämnd.

Rapport från KPR:s verksamhet 2014.

Kommunala pensionärsrådet KPR har under året haft 4 sammanträden. Från PRO Mellerud finns Evert Magnusson och Sven-Olof Skoogh med

som ordinarie ledamöter. Ersättare är Barbro Olsen och John-Erik-Ryhr.

Verksamhetsuppföljning.

Vid varje tillfälle sker alltid en verksamhetsuppföljning av socialnämndens olika områden. Trycket är fortfarande högt på främst platser för demensboende. Sedan något år pågår utredning av äldreboende, liksom vård-och omsorgsplan. Men inget nytt har skett under året. PRO:s ledamöter har vid varje sammanträde ställt frågor om det aktuella läget. Vi har inte fått höra något konkret. Under året köpte kommunen kv Ugglan (Torstenssonshusen), utredning pågår om vilken användning som kan ske. Kan det medföra någon form av äldreboende i området, inget klart i skrivande stund.

Hemtjänsten- och hemsjukvården är fortsatt högt belastad. Ständiga överbeläggningar på kommunens särskilda boendeenheter.

Ritningsgranskarrådet.

Sven-Olof Skoogh ingår i rådet, redovisar varje gång ett antal granskningar av ny- och tillbyggnader. Har flera påpekande allt som oftast. Knepigt att arkitekter, bygglovsfolk ej kan ta del av vad som gäller.

Färdtjänsten.

Nya regler togs under 2014, ändringar i reglementet, som då verkade positivt. Men zongränsen ändrades, lika dyrt att åka mellan två kvarter i Mellerud, som att åka mellan ytterområdena i kommunen. PRO har protesterat vid varje möte. Resulterade i en utredning av kommunkansliet, kom fram med förslag om ändringar till det bättre. Kommunfullmäktige tog beslut i januari 2015 att gälla från 1 mars 2015.

Älvan.

Äldres tillgång till lunchservering på ÄLVAN är ännu inte löst. PRO och övriga i KPR har lyft frågan vid flera tillfällen. Men frågan verkar inte ha någon hög prioritet att lösa.

Kommunikationer.

Bussförbindelsen till Dals-Rostock och Kroppefjällshemmet är inte helt löst. I början av 2014 kom Närtrafik att starta, möjlighet att resa från landsbygden till tätorten eller tvärtom.

Övriga frågor.

Under något år tillbaka har framförts önskemål om boulebana. Kom under året att närma sig en lösning. PRO, SPF och Demensföreningen tillskrev kommunen med begäran om plats och drift av banan. Önskemål om inomhusbana kvarstår.

Samtidigt gjorde nämnda föreningar en framställan till Dalslands Sparbank om medel ur bankens fond till gagn för föreningsliv och aktiva verksamheter.

Banken beslutade om 175.000:- till stöd för att anordna boulebana. Kommunen har anvisat plats för banan i den tidigare tennisbanan. En förening, Boulealliansen, har bildats. Interimsstyrelse är vald. Kontakter och planering sker nu med kommunens ansvariga. Fråga om Aktivitetspark på påtalats under året, men inget har direkt hänt.

Behov och placering av Hjärtstartare, har PRO och KPR drivit under året. Finns nu på några ställen i tätorten. KPR har påtalat att det skulle utmärkas bättre var dessa finns. Uppdrag till tjänstemännen att ta fram en plan.

Tidigare önskemål om anslagstavlor i Mellerud och Dals-Rostock kvarstår. Här har nu Samhällsbyggnadsförvaltningen krav på sig att ordna.

Till sist önskar ledamöterna från PRO ett större engagemang från medlemmarna vid våra möten. Tacksamt att få med tips och frågor som vi ska upp i KPR.

Redovisningen sammanställd av Evert Magnusson

Sångkören

Kören har under året som gått tränat 20 gånger. Dessutom har kören underhållit på flera av kommunens äldreboenden med olika program beroende på årstid –vidare har kören underhållit vid valborgsmässofirandet på Furusand, vid en gudstjänst i Missionskyrkan, den årliga sommarfesten och vid några av föreningens möten. I kören ingår 15 personer men vi efterlyser flera deltagare.

Administrativ ledare för kören har under året varit John Erik Ryhr. Sången leds av Gun Britt Gustavsson.

Friskvårdsverksamheten

Föreningens gymnastik och line-dance grupp har under året tränat 20 gånger uppdelade på vår och höstomgång. Träningen har ägt rum i Templargården i Mellerud. Deltagarna har varit elva kvinnor.

Ledare för gruppen har under året varit Kerstin –Ryhr som nu meddelat att hon inte vill kvarstå som ledare 2015.

Data och IT-utbildningar under 2014

Lars Andersson har under våren 2014 genomfört 13 PRO-sit utbildningar där deltagarna dels lärt sig grunderna i att surfa på nätet, med inslag av fotohantering, att sända och ta emot mail med bifogade bilder och text. Även fördjupning i att söka på olika hemsidor och olika webbläsare. Vi har varit inne i Windows 8 och bekantat oss med detta operativsystem.

Under hösten 2014 har sex utbildningar med samma innehåll genomförts.

Lars Andersson har i Norra Älvsborgs distrikt utbildat föreningsmedlemmar från de 30 föreningarna både i att arbeta med och strukturera en hemsida och i att hantera det nya medlemssystemet Hjördis. Detta har skett under sex heldagsutbildningar i Alingsås, Dals Ed och Trollhättan.

Lars Andersson och Barbro Olsen ingår i IT-kommittén i Norra Älvsborgs PRO-distrikt.

Centrala kurser

Medlemmar från PRO Mellerud har deltagit i PRO-distriktets olika kurser och konferenser i både administrativa och hälso- och konsumentfrågor. Förtroendevalda från Melleruds PRO förening finns med i PRO-distriktet Norra Älvsborg, en person i distriktsstyrelsen som studieorganisatör och informationsansvarig i distriktet och en som medlem i distriktets kontaktkommitté dessutom deltar en styrelsemedlem i distriktets trafikkommitté.

Studier

Inom föreningen har vi som vanligt studerat flitigt. Studieansvarigs rapport finns längre fram i årsberättelsen. Flera medlemmar har också motionerat under ledning av Kerstin Ryhr, många har spelat boule med Arne Olsson och flera har deltagit i Veteranvetartävlingar, där vi håller fanan högt och kämpar vidare trots förlusten av vår högt värderade John Hagman som avled under året.

Lapptekniken

Elsa Karlsson vår grand old Lady har också i år väglett studerande genom litteraturen. Hon har för vilket år i ordningen vet jag knappt varit cirkelledare i föreningen.

Stickorna

Gruppen består av ett 10-tal damer som har träffats på torsdagar mellan kl 15.00 och 17.30. De har träffats 10 gånger på våren och 10 gånger på hösten. Man har stickat många par sockor, vantar , tröjor och mössor till behövande barn. Allt har lämnats till Ulla Persson som via kontakter ser till att allt kommer vidare dit där det behövs. Några sandningar har gått till Moldavien och några till Estland.

Resor

Resegruppen har under året arrangerat följande resor:

Båttur – Sotenkanalen ca 25 deltagare 5 maj

Ånimmen runt ca 30 deltagare 16 juli

Ullared ca 31 deltqgqr3 13 nov

Julbord med Birka cruiser 15 deltagare 27 nov

Teaterresa – Galenskaparna 25 deltagare 6 dec

Julbordsfärd m Ingrid 20 deltagare 30 nov

Polen 5 deltagare 1 okt

Övriga aktiviteter

Åsens bio med filmen Z 40 deltagare 10 april

Vårfest 40 deltagare 16 maj

Sommarfest Lilla Edet 25 deltagare

Funktionärer cykellopp 15 deltagare 31 maj

Sommarfest med Åmål 20 deltagare 9 juli

I övrigt har föreningen deltagit i olika aktiviteter för att om möjligt värva medlemmar

Mellerudsmässan oktober

Bouleplan planeringen pågår

Kanalyran juli loppis

Föreningsarkivets årsmöte Ingrid Söderbom och May Larsson

Omfattande arbete med anskaffande av lokal och flytt dit.

Slutord

Till sist vill styrelsen tacka alla dem som troget arbetar för vår gemensamma trevnad och hjälper till i alla väder. I år har detta varit mycket märkbart så flytten till ny lokal genomfördes och allt som hört samman med det.

Mellerud den 15 februari 2015-02-14

Ordförande Sekreterare

Kassör Vice ordförande

2:e vice ordförande Studieorganisatör