Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Mellerud

Årsberättelse 2013

Här kan du berätta om din förening eller verksamhet.

Personer framför träd

Årsberättelse för år 2013

PRO Mellerud

Pro Mellerud

Österrådagatan 11 D

464 31 Mellerud

0530 40032

Dagordning vid PRO Melleruds årsmöte den 12 mars 2014

1. Årsmötets öppnande

2. Parentation

3. Val av årsmötesfunktionärer

4. Årsmötets stadgeenliga utlysande

5. Styrelsens berättelse

6. Revisorernas berättelse

7. Fastställande av resultat och balansräkning

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

9. Val av

a. ordförande

b. sekreterare

c. kassör

d. sekreterare

e. övriga styrelseledamöter och ersättare

f. övriga uppdrag

g. revisorer

10. Fastställande av firmatecknare

11. Val av valberedning

12. Avtackning av avgående uppdragsinnehavare

13. Information från styrelsen

14. Mötets avslutande.

Styrelse har under året varit

Barbro Olsen ordförande

Ingegärd Andersson sekreterare

Berit Elofsson kassör

Inger Råberg studieorganisatör från 13/11

Ingrid Söderbom medlemansvarig

Sven Olof Skoogh 1:e vice ordförande

Odd Dahlman 2:e vice ordförande

Margareta Eriksson ersättare i styrelsen

Kerstin Ryhr ersättare i styrelsen

May Larsson ersättare i styrelsen

Revisorer har varit:

Lars Andersson

John Erik Ryhr

Ersättare för revisor

Evert Magnusson

Ragnar Andersson

KPR ledamöter:

Evert Magnusson

Sven Olof Skoogh

Ersättare i KPR:

John Erik Ryhr

Barbro Olsen

LPR representant:

Sven Olof Skoogh

Ersättare i LPR:

Evert Magnusson

Ansvarig för Bingolotto

May Larsson

Övriga lotterier

Ingrid Söderbom

Ansvariga för anordnandet av resor:

John Erik Ryhr

Kerstin Ryhr

Referent:

Evert Magnusson/Sekreterare

Redaktör för PROjekt:

Barbro Olsen

Programkommitté:

Styrelsen

PRO kontakt och socialt ansvarig:

Ingrid Söderbom

Sven Olof Skoogh

Konsumentombud:

Ingegerd Andersson

Margareta Eriksson

Kaffekommittén:

May Larsson

Karl Erik Johannesson

Ingegärd Andersson

Ingrid Hermansson

Gunilla Berg

Gun Stefansson

Birgitta Benjaminsson

Mötesvärdar:

Björn Njöten

Åke Andersson

Elsa Karlsson

Sven Erik Norman

Birgitta Norman

Ebbe Andersson

Ingegärd Andersson

Ragnar Andersson

Ture Eriksson

Börje Stefansson

Trafikansvarig:

Berit Elofsson

Medlemsvärvare:

Ingrid Söderbom

IT-ansvarig:

Lars Andersson

Friskvårdsansvarig:

Kerstin Ryhr

Valberedning från 13 /11:

Börje Skoogh

Ingrid Söderbom

Thure Eriksson

Styrelsens berättelse

Styrelsen har under året hållit elva styrelsemöten och tio medlemsmöten. Medlemsmötena hålls på Templargården och föreningen var i år inbjuden till sommarfest hos PRO Åmål på deras sommarställe. Vädret var fint om än lite blåsigt och sånggruppen i Åmål med bistånd av musikanter underhöll de församlade.

Majmötet hölls i Föreningshuset i Åsensbruk där man intog såväl mat som dryck och därefter dansades till levande musik.

Vid ett par möten har medlemmarna fått njuta av framträdanden utav Musikskolans elever. De besöker våra möten i mån av tid och lämplig repertoar.

Mötesverksamheten har i övrig bedrivits traditionsenligt med julgröt och smörgås i januari, vårsupé vid påsktid och sillsexa vid augustimötet. Flera musikanter har framträtt och nämnas särskilt kan ju Larseric Frendberg med sonen Johan liksom Pärzonz pärlor från Bengtsfors.

PRO Melleruds spikislagningslag förlorade åter trofén till Åmål men Mellerud tar nya tag och återkommer nästa år. Huruvida Åmål fått den murkna delen av stubben att spika i gick inte att klarlägga på ett tillfredsställande sätt.

PRO Mellerud har i år avstått deltagande i PRO-veteranerna. Mellerud har inte haft medlemmar som velat ställa upp i laget. I stället har Barbro Olsen blivit tillfrågad om hon vill vara med i domarkåren för veteranerna.

Trots all trevlig underhållning måste vi konstatera att vår förening är en intresseförening som arbetar för de äldres villkor i vårt samhälle. I det sammanhanget måste man nämna att via valda ombud är föreningen representerad i det kommunala pensionärsrådet KPR och också i landstingets sjukvårdsråd LPR.

Det har inte lyckats något parti att stå för de löften om rättvis skatt som man gett pensionärerna. För PRO har rättvisa skatter detta år varit en av de stora frågorna och den finns kvar på dagordningen liksom frågan om pensionernas storlek och den s k bromsen. En utredning om skattesystemet är begärd.

Övriga stora frågor har varit tryggt boende, god och samordnad sjukvård och vård på äldre dagar. PRO deltar också i arbetet med att se till att de äldres användande av läkemedel samordnas så att en patient använder relevanta läkemedel i rätt mängd och sammansättning. Arbetet med dessa frågor fortsätter.

För PRO finns ett stort problem nämligen att medlemsantalet sjunker. Väl medvetna om att de omtalade stora kullarna 40-talister nu går i pension förundras man över att medlemsantalet inte ökar i motsvarande grad. Det kan finnas flera anledningar till detta. Kanske är fortsatt deltagande i arbetslivet och en ganska liten känsla av att vara ”gammal” och ”pensionär” det som påverkar mest. Men medlemsvärvning är en stor sak inom PRO. För Melleruds del finns för året ett netto. Under året har 21 medlemmar avlidit, tio har inte betalat och två har flyttat och samtidigt har 21 nya medlemmar kommit till. Föreningen har vid årsskiftet 308 medlemmar

Studier.

PRO verkar för medlemmarnas förkovran i många olika ämnen och verksamheter. Antalet studiecirklar är fortsatt högt vilket inte innebär att vi inte gärna skulle starta fler. Föreningen är tacksam att det finns medlemmar som åtar sig att leda cirklar och sprida kunskap om PRO.

För att stärka de förtroendevalda i den roll de har genom sina uppdrag ger PRO distriktet Norra Älvsborg många matnyttiga kurser. Flera av styrelsens medlemmar har deltagit i dessa under året.

PRO Mellerud är också representerad i styrelsen för distriktet Norra Älvsborg genom Barbro Olsen som är både studieorganisatör och informationsansvarig där

För att kunna bedriva den verksamhet föreningen har och för att helst kunna utvidga den gör styrelsen ideliga framstötar på olika sätt för att försöka få fram en lokal som är tillgänglig för alla och lämplig på övrigt sätt för föreningens verksamhet. Situationen i Mellerud tycks dock vara mycket svår när det gäller möjliga lokaler till rimligt och för föreningen möjligt pris.

PRO Melleruds datautbildningar år 2013

Pro Mellerud har under år 2013 genomfört utbildningar i datorhantering. De kurser som genomförts under våren och hösten 2013 har haft sex eller sju deltagare per gång och det ämne som behandlats har varit ”Prosit”, Vi surfar och skickar e-post, samt en utveckling av ”Prosit” som behandlar sociala medier på Internet, och genomgång av olika sökmotorer. I varje cirkel har vi samlats sex gånger med fyra timmar varje gång. Ledare för kurserna har varit Lars Andersson

Lars Andersson är också hemsidesansvarig i Mellerud och han ingår i distriktets IT-grupp. Han har i distriktets kursverksamhet utbildat ansvariga för hemsidorna i hela Dalsland.

Rapport från KPR:s verksamhet 2013.

Kommunala pensionärsrådet har under året haft fyra sammanträden. Från PRO Mellerud finns Sven Olof Skoogh och Evert Magnusson med som ordinarie ledamöter. Ersättare är Barbro Olsen och John Erik Ryhr och.

Verksamhetsuppföljning

Vid varje tillfälle sker alltid en verksamhetsuppföljning av socialnämndens olika områden. Nämnden dras med underskott jämfört med planerad budget. Flera orsaker kan nämnas. Inom vård och omsorg behöver flera personer plats i särskilt boende och de 143 budgeterade platserna räcker inte till. Under året har 150 platser tagits i anspråk. Trycket är fortfarande högt på främst plats i särskilt boende. Demensplatser saknas och behov av att tillskapa nya platser står högt på önskelistan. Hemtjänsten är fortsatt belastad, behov av förstärkning. LSS-verksamheten brottas aven med överbeläggningar och därmed ökade kostnader. Förvaltningen har ett stående och ständigt uppdrag att komma med förslag till kostnadsreduceringar

Arbetet med vård- och omsorgsplanen stannade av i avvaktan på de två konsulternas rapport. Förvaltningen har inte kommit fram med en lösning, hur och var de olika boendena skall vara. Kommunen köpte in kv. Ugglan (Torstenssonhusen) under året. Utredning har påbörjats vad fastigheterna skall få för användning.

Kommunens budget och ekonomi är fortfarande ansträngd. Visserligen har kommunen tillförts medel från AFA-försäkringssystemet med ca 9 mkr men detta var en engångsutbetalning. Orsak var att man betalat för höga avgifter och lägre sjukfrånvaro under två tidigare år. Osäkert hur det blir under 2014.

Samverkande sjukvård

Avtal om samverkande sjukvård har träffats med Hälso- och sjukvårdsnämnden i Dalsland. Samverkande sjukvård innebär att kommunens hemsjukvård samarbetar med primärvården, sjukvårdsrådgivningen/1177, den prehospitala länssjukvården och övrig länssjukvård, i synnerhet MÄVA och ambulansverksamheten i området. Det gemensamma målet är att förbättra och utveckla den samverkande sjukvården för att skapa ökad trygghet , tillgänglighet och kontinuitet för invånarna.

Ritningsgranskarrådet

Ritningsgranskarrådet, där Sven Olof Skoogh ingår, har en viktig funktion att uppfylla. Allt som oftast framkommer brister i de förslag till ritningar som presenteras. Exempelvis påpekas att tillgänglighetsfrågorna är mycket viktiga och att de ska lösas i samråd. Det finns önskemål om anslagstavlor i Mellerud och Dals Rostock. Frågan förs över till samhällsbyggnadsförvaltningen.

Övriga frågor

Önskemål om en boulebana har framförts av föreningarna. En bana som kan användas året om är ett starkt önskemål. Föreningarna fortsätter att hävda sitt krav på en inomhusbana.

Redovisningen är sammanställd av Evert Magnusson

Omsorgen om våra medlemmar

Föreningen har ett tjugotal kontaktombud som försöker hålla kontakten med medlemmar inom sin krets. De sprider vårt medlemsblad PROjekt till dem som bor i närheten och försöker samtidigt få till stånd samtal och därmed kontakt. Detta är viktigt särskilt för dem som inte kan komma på möten och kanske inte kan komma ut.

Ingrid Söderbom har också svarat för medlemsregistret med allt vad det innebär. Hon håller reda på vem som blir medlem, vem som flyttat och vart, vem som avlidit.

Ingrid Söderbom har också varit engagerad i medlems-värvningen, en viktig uppgift. Detta har skett främst genom utskick till de medborgare i kommunen som fyller 65 år och i år även i en påminnelse om PRO för dem som fyller 67. I ett följebrev presenteras PRO, föreningens verksamhet och där omtalas också PRO:s försäkringar

En annan och viktig del i föreningens verksamhet är det som kallas PRO-kontakt. I detta är naturligtvis också våra kontaktombud engagerade . De lämnar gratulation till dem som firar födelsedagar vart femte år från och med 80 år. Till dem som är över 85 år gamla skickas via kontaktombuden varje år en liten julklapp. Ingrid Söderbom har hållit i trådarna också i detta.

I uppdraget ingår också att se till att kondoleans framförs i samband med begravningar.

PRO:s prisundersökning

Genom att ta reda på prisförhållanden bland de lokala handlarna kan PRO:s medlemmar få en uppfattning om kostnadsläget på det egna området. Prisundersökningarna har genomförts under många år och väcker alltid stor uppmärksamhet. I Mellerud har Ingegärd Andersson och Margareta Eriksson genomfört prisundersökningen i år genom att besöka två butiker. Man dyker upp oanmäld och genomför sin undersökning och rapporterar sedan till riksorganisationen som sammanställer alla uppgifter och presenterar en lista där man kan se hur det står till nästan överallt i landet. Det visar sig dock att vissa handlare lyckas ta reda på när undersökningen ska genomföras och sänker sina priser inför denna och efteråt höjs de igen.

PRO Mellerud har egen hemsida.

Vi finns alltså på nätet. Den som har dator kan där se när möten hålls och vilka verksamheter som är på gång. Vår hemsides-ansvarige Lars Andersson som också är välbekant som vår cirkelledare i användandet av dator. Han är också med i distriktets IT-kommitté och planerar där kommande utbildningar in om distriktet.

På grund av det nya som händer med förbättrad och mera lätthanterlig hemsida har PROjekt vårt eget medlemsblad tappat i betydelse. Genom den ganska tunna tidningen har vi försökt få ut information om olika ting som kan vara bra och intressanta. Mötestider anges och vem man kan kontakta om man vill prata med någon av de förtroendevalda

Föreningen har också e-postadress, en ny sådan, och den är mellerud@pro.se man kan alltså skicka e-post till föreningen.

Reseverksamheten

Under året har reseansvarig ordnat 3 olika resor:

26/2 Åland med 30 deltagare. Medresenärer från Vargön – Vänersborg

19/9 Åland med 25 deltagare. Medresenärer från Vargön - Vänersborg

30/5 Friskvårdsdagen i Herrljunga med ca 40 deltagare.

För resekommittén John Erik och Kerstin Ryhr

Sångkören

Kören har under året tränat 20 gånger. Dessutom har kören underhållit på kommunens äldreboenden med olika program beroende på årstid. Vidare har kören underhållit vid Valborgsmässofirande i Furusand och vid flera av våra föreningsmöten och den årliga sommarfesten. I kören ingår 15 personer.

Administrativ ledare för kören har varit John Erik Ryhr.

Friskvårdsverksamheten

Föreningens gymnastik och line-dance grupp har under året haft 22 träningstillfällen uppdelade på vår och höstomgång. Träningarna har varit i Templargården. I gruppen har 12 medlemmar deltagit men det finns plats för flera så välkomna i gänget alla som vill.

Ledare har varit Kerstin Ryhr.

Ragnar Andersson har lett föreningens boulespelare under året. Antalet deltagare varierar något men tolv spelare utgör kärntruppen som samlats på grusplanen vid Rådahallen .

Fredagskaffe och expedition

En del av verksamheten som ska att nämnas är fredagskaffet. Varje helgfri fredag utom under juni juli serverar någon ur styrelsen kaffe med något litet tilltugg. Detta sker i föreningens lokal på Österrådagatan mellan kl 10 och 12 och då är naturligtvis också expeditionen öppen och alla är välkomna.

Slutord

Till sist vill styrelsen tacka alla dem som troget arbetar för gemensam trevnad och ställer upp i alla väder. Vi vill också tacka distriktet för väl genomförd kursverksamhet och stöd och hjälp i övriga frågor.

Mellerud den 12 mars 2014

Ordförande Sekreterare

Kassör 1:e vice ordförande

2:w vice ordförande Medlemsansvarig