Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Mellerud

Årsberättelse 2012

Här kan du berätta om din förening eller verksamhet.

Personer framför träd

Årsberättelse 2012

Årsberättelse för år 2012

PRO Mellerud

Dagordning vid PRO Melleruds årsmöte den 15 februari 2012

1. Årsmötets öppnande

2. Parentation

3. Val av årsmötes funktionärer

4. Årsmötets stadgeenliga utlysande

5. Styrelsens berättelse

6. Revisorernas berättelse

7. Fastställande av resultat och balansräkning

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen

9. Val av

a. ordförande

b. sekreterare

c. kassör

d. övriga styrelseledamöter och ersättare

e. övriga uppdrag

f. revisorer

10. Fastställande av firmatecknare

11. Val av valberedning

12. Avtackning av avgående uppdragsinnehavare

13. Information från styrelsen

14. Mötets avslutande.

Styrelse har under året varit

Barbro Olsen ordförande och studieorganisatör

Ingegärd Andersson sekreterare

Berit Elofsson kassör

Conny Herbertsson studieorganisatör

Ingrid Söderbom medlemansvarig

Sven Olof Skoogh 1:e vice ordförande

Odd Dahlman 2:e vice ordförande

Anna Eklöf ersättare i styrelsen

Elsa Karlsson ersättare i styrelsen

May Larsson ersättare i styrelsen

Revisorer har varit:

Lars Andersson

John Erik Ryhr

Ersättare för revisor

Ture Eriksson

Ragnar Andersson

KPR ledamöter:

Evert Magnusson

Sven Olof Skoog

Ersättare i KPR:

John Erik Ryhr

Barbro Olsen

LPR representant:

Rune Johannesso

Ersättare i LPR:

Sven Olof Skoogh

Ansvarig för Bingolotto

May Larsson

Övriga lotterier

Ingrid Söderbom

Ansvariga för anordnandet av resor:

John Erik Ryhr

Kerstin Ryhr

Referent:

Sekreteraren

Redaktör för PROjekt:

Barbro Olsen

Programkommitté:

Styrelsen

PRO kontakt och socialt ansvarig:

Ingrid Söderbom

Rosa Ahnström

Konsumentombud:

Ingrid Söderbom

Anne Marie Johannesson

Kaffekommittén:

May Larsson

Karl Erik Johannesson

Ingegärd Andersson

Ingrid Hermansson

Eivor Andersson

Anne Marie Johannesson

Mötesvärdar:

Björn Njöten

Åke Andersson

Elsa Karlsson

Conny Herbertsson

Birgitta Herbertsson

Ebbe Andersson

Ingegärd Andersson

Ragnar Andersson

Ture Eriksson

Trafikansvarig:

Conny Herbertsson

Medlemsvärvare:

Ingrid Söderbom

IT-ansvarig:

Lars Andersson

Friskvård:

Kerstin Ryhr

Valberedning:

Ture Eriksson

Karl Erik Johannesso

Under året har 12 medlemmar avlidit, åtta har slutat eller flyttat och samtidigt har 33 nya medlemmar kommit till föreningen.

Styrelsens berättelse

Styrelsen har under året hållit elva styrelsemöten och tio medlemsmöten och under juli månad hölls sommarfest. Medlemsmötena hålls på Templargården och sommarfesten hölls också i år på SMU-gården Furusand. Ett lyckligt val. Vädret var fint om än lite blåsigt och vår sånggrupp sjöng för de ganska få församlade och våra inbjudna gäster från Åmål.

Majmötet hölls i Föreningshuset i Åsensbruk där man intog såväl mat som dryck och därefter dansade till levande musik.

Vid ett par möten har medlemmarna fått njuta av framträdanden utav Musikskolans elever. De besöker oss i mån av tid och lämplig repertoar. Ett inslag som alltid är uppskattat av publiken. En liten avmattning har märkts eftersom man bytt ansvarig för den detaljen på skolan.

Mötesverksamheten har i övrig bedrivits traditionsenligt med julgröt och smörgås i januari, vårsupé vid påsktid och sillsexa vid augustimötet. Flera musikanter har framträtt och nämnas särskilt kan ju John Johansson från Högsäter som glatt oss vid ett par tillfällen. Ett önskat och uppskattat inslag liksom framträdandet av Lars Eric och Johan Frendberg.

PRO Melleruds spikislagningslag förlorade trofén till Åmål men laget återkommer nästa år. Datum är redan klar. Huruvida Åmål i år fått den murkna delen av stubben att spika gick inte att klarlägga på ett tillfredsställande sätt.

Även detta år har PRO Mellerud varit på resande for för att tävla i PRO-veteranerna. Laget som i år bestått av Anna Eklöf, Sven Olof Skoogh och Barbro Olsen, vann i hemma i Mellerud men förlorade mot Trollhättan södra. Som sagt tidigare så flyr fru Fortuna lätt sin kos.

Trots all trevlig underhållning måste vi konstatera att vår förening är en intresseförening som arbetar för de äldres villkor i vårt samhälle. I det sammanhanget måste man nämna att via valda ombud är föreningen representerad i det kommunala pensionärsrådet KPR och också i landstingets sjukvårdsråd LPR. Deras berättelse längre fram.

Det har inte lyckats något parti att stå för de löften om rättvis skatt som man gett pensionärerna. För PRO har rättvisa skatter under också detta år varit en av de stora frågorna och den finns kvar på dagordningen liksom frågan om pensionernas storlek och den s k bromsen. En utredning om skattesystemet är begärd. Måtte vi slippa nådegåvor i form av en skattesänkning på 50 kronor i framtiden.

Övriga stora frågor har varit tryggt boende, god och samordnad sjukvård och vård på äldre dagar. PRO deltar också i arbetet med att se till att de äldres användande av läkemedel samordnas så att en patient använder relevanta läkemedel och i rätt mängd och sammansättning. Arbetet med dessa frågor fortsätter..

För PRO finns ett stort problem nämligen att medlemsantalet sjunker. Väl medvetna om att de omtalade stora kullarna 40-talister nu går i pension förundras man över att medlemsantalet inte ökar i motsvarande grad. Det kan finnas flera anledningar till detta. Kanske är fortsatt deltagande i arbetslivet och en ganska liten känsla av att vara ”gammal” och ”pensionär” det som påverkar mest. Men medlemsvärvning är en stor sak inom PRO. För Melleruds del finns för året ett netto. 33 nya medlemmar och inte så många avlidna och medlemmar som slutat av annan anledning.

I oktober deltog föreningen i Mellerudsmässan och under två dagar visade man dels handarbeten utav en studiecirkel och delade dels ut information om PRO. Mässan hade många besökare och de flesta passerade föreningens bord.

Den 3 december hade PRO riks föranstaltat om en kampanj för att bekämpa de orättvisa skatterna för pensionärerna och där var samtliga föreningar i distriktet inbjudna att samtala med riksdagspolitiker om just skatter. Mötet ägde rum i Trollhättan. Saken fick stor uppmärksamhet över hela Sverige i många tidningar.

Studier.

PRO verkar för medlemmarnas förkovran i många olika ämnen och verksamheter. Antalet studiecirklar är fortsatt högt vilket inte innebär att vi inte gärna skulle starta fler. Föreningen är tacksam att det finns medlemmar som åtar sig att leda cirklar och sprida kunskap om PRO.

För att stärka de förtroendevalda i den roll de har genom sina uppdrag ger PRO distriktet Norra Älvsborg många matnyttiga kurser. Flera av styrelsens medlemmar har deltagit i dessa under året.

PRO Mellerud är också representerad i styrelsen för distriktet Norra Älvsborg genom ordföranden som är ersättare i den och dessutom både studieorganisatör och informationsansvarig i distriktet.

För att kunna bedriva den verksamhet föreningen har och för att helst kunna utvidga den gör styrelsen ideliga framstötar på olika sätt för att försöka få fram en lokal som är tillgänglig för alla och lämplig på alla sätt för föreningens verksamhet. Situationen i Mellerud tycks dock vara mycket svår när det gäller möjliga lokaler till rimligt och för föreningen möjligt pris.

PRO Melleruds datautbildningar år 2012

Pro Mellerud har under år 2012 genomfört tre utbildningar i datahantering. Det har varit dels fortsättningskurser från grundkurserna ”Prosit” med inne hållet Word och Excel. De kurser som genomfördes under våren och hösten 2012 har haft sex och sju deltagare per gång och det ämne som behandlats har varit ”Prosit”, Vi surfar och skickar e-post, samt en utveckling av ”Prosit” som behandlat sociala medier på internet, och genomgång av olika sökmotorer. I varje cirkel har vi samlats sex gånger med fyra timmar varje gång. Ledare för kurserna har varit Lars Andersson.

Rapport från KPR:s verksamhet 2012.

Kommunala pensionärsrådet har under året haft fyra sammanträden. Från PRO Mellerud finns Sven Olof Skoogh och Evert Magnusson med som ordinarier ledamöter. Ersättare är Barbro Olsen och John Erik Ryhr och.

VERKSAMHETSUPPFÖLJNING

Vid varje tillfälle sker alltid en verksamhetsuppföljning av socialnämndens olika områden. Nämnden dras med underskott jämfört med planerad budget. Flera orsaker kan nämnas. Inom vård och omsorg behöver flera personer plats i särskilt boende och de 143 budgeterade platserna räcker inte till. För att klara den enskildes behov måste tillfälliga lösningar användas för att klara situationen.

Demensplatser saknas och det har inte funnits medel för att ta i anspråk de nya tillskapade platserna på Fagerlids gruppboende. Detta är delvis löst i slutet av år 2012. Hemtjänsten är också mycket belastad och måste förstärka personalresurserna för att klara behovet.

Noteras kan att den enskilde vill bo kvar i sitt hem i större utsträckning än tidigare. Hemtjänsten är i allmänhet billigare än en plats i särskilt boende. Men har den enskilde mer än 4,5 – 5 hemtjänsttimmar blir kostnaderna i stort sett lika höga som en plats i enskilt boende.

Inom Individ och familjeomsorgen finns också ökande kostnader som påverkar resultatet och det är framför allt placering av barn som kostar mer än beräknat. LSS- verksamheten brottas även med överbeläggningar och därmed ökande kostnader. Förvaltningen har ett stående och ständigt uppdrag att komma med förslag till kostnadsreduceringar

SAMVERKANDE SJUKVÅRD

För närvarande diskuteras införande av Samverkande sjukvård i kommunen och detta sker i samverkan med Västra Götalandsregionen. Samverkande sjukvård innebär att kommunens hemsjukvård samarbetar med sjukvårdsupplysningen och ambulansverksamheten i området. Även Primärvården deltar i viss utsträckning. Tanken är att den enskilde ska ges lämpliga insatser på hemmaplan så långt det är möjligt och i möjligaste mån undvika inläggning på sjukhus.

Under 2013 träder en ny befattning i verksamhet när det gäller insatser för demenssjuka som bor i särskilt boende. De nya reglerna innebär att alla insatser skall biståndsbedömas i detalj och beskrivas i den enskildes genomförandeplan.

RITNINGSGRANSKARRÅDET

Ritningsgranskarrådet, där Sven Olof Skoogh ingår, har en viktig funktion att uppfylla. Alltsomoftast framkommer brister i de förslag till ritningar som presenteras. Exempelvis påpekas att tillgänglighetsfrågorna är mycket viktiga och att de ska lösas i samråd. Detta har diskuterats med de arkitekter som anlitats i samband med om eller tillbyggnation.

FÄRDTJÄNSTEN

Färdtjänstfrågorna finns alltid med vid KPR:s möten Många praktiska bekymmer med färdtjänsten med beställning av resor och de regler som gäller. Det finns även frågor kring sjukresor och riksfärdtjänst. Undertecknad föreslog vid sista mötet för året att ansvarig tjänsteman för färdtjänst i kommunen och någon representant för beställningssidan inbjuds till nästa sammanträde för diskussion och information. Ändringar av reglementet diskuteras, viss ändring av zonindelningar föreslås.

ÄLVAN

Äldres tillgång till Älvan och möjlighet till lunchservering har behandlats vid flera tillfällen. Om allt går enligt planerna startas serveringen i februari 2013. Detta förutsatt att det finns intresse.

Utredning av platser i särskilt boende har påbörjats och kommer att redovisas i början av 2013.

REGLEMENTE FÖR KPR

Reglemente för KPR har diskuterats och kommer även under nästa år att finnas med på dagordningen. Återkoppling ab synpunkter och förslag till förändringar sker under 2013.

KOMMUNIKATIONER

Bussförbindelserna till Rostocksområdet och Kroppefjällshemmet är en fråga som kommit upp. Anhöriga som inte är bilburna har svårt att besöka de sina på boendet. Frågan tas upp med Carina Bohm som är ansvarig för kommunikationer och ska redovisas i början av 2013.

APOTEKSSERVICE

Apotekets service har observerats av rådet. Chefen i Mellerud, Fredrik Skärlund, besökte rådet under hösten. Han gav en bra information om verksamheten och den service man erbjuder. Han är tacksam för synpunkter från intresseorganisationerna för att kunna bli ännu bättre. Har även informerat vid RO:s månadsmöte.

ÖVRIGA FRÅGOR

Önskemål om en ny boulebana har framförts av föreningarna. Skötsel av nuvarande bana är inte bra. Synpunkter har förts fram till Patrik Tellander. En bana som kan användas året om är ett starkt önskemål. Föreningarna fortsätter att hävda sitt krav på en inomhusbana.

Socialnämndens taxor har justerats under året, vidare har några dokument presenterats:

Vägledande bestämmelser för biståndshandläggning enligt socialtjänstlagen,

Vård och omsorg, är ett dokument samt

Rutin för anmälan om missförhållande i omsorgen om äldre och personer med funktionshinder och inom Individ och familjeomsorgen.

Redovisningen är sammanställd av Evert Magnusson

Omsorgen om våra medlemmar

I föreningen finns ett tjugotal kontaktombud som försöker hålla kontakten med medlemmar inom sin krets. De sprider vårt medlemsblad PROjekt till dem som bor i närheten och försöker samtidigt få till stånd samtal och därmed kontakt. Detta är viktigt särskilt för dem som inte kan komma på möten och kanske inte kan komma ut.

Några av våra kontaktombud har för stora ansvarsområden och det vore önskvärt att kunna dela upp dem på flera händer. Då skulle man lättare kunna ge en hjälpande hand, en liten pratstund över staketet eller kanske ett telefonsamtal. Varför inte göra våra medlemmar och medmänniskor en liten tjänst?

Ingrid Söderbom har också svarat för medlemsregistret med allt vad det innebär. Hon håller reda på vem som blir medlem, vem som flyttat och vart, vem som avlidit.

Ingrid Söderbom har också varit engagerad i medlemsvärvningen, en viktig uppgift. Detta har skett främst genom utskick till de medborgare i kommunen som fyller 65 år och i år även i en påminnelse om PRO för dem som fyller 67. I ett följebrev presenteras PRO, föreningens verksamhet och där omtalas också PRO:s försäkringar. Som redan nämnts har vi i år ett netto. D v s vi har 33 nya medlemmar men samtidigt har 12 avlidit, 4 flyttat, 4 gått ur av annan anledning och 6 har inte betalat sin avgift under föregående år. Detta ger oss i alla fall ett netto på sju medlemmar. Sju nya som vi hoppas ska delta i vår verksamhet med liv och lust.

En annan och viktig del i föreningens verksamhet är det som kallasPRO-kontakt. I detta är naturligtvis våra kontaktombud engagerade . De lämnar lotter från Trippelskarapet och gratulation till dem som firar födelsedagar vart femte år från och med 80 år. Till dem som är över 85 år gamla skickas via kontaktombuden varje år en liten julklapp. Ingrid Söderbom har hållit i trådarna också i detta.

I uppdraget ingår också att se till att kondoleans framförs i samband med begravningar.

Medlemsantalet i föreningen uppgår vid årsskiftet 2012 – 2013 till 319. Under året har nio medlemmar avlidit, sex är strukna på grund av bristande betalning, 10 har slutat på egen begäran och två har flyttat. Det som kan vara till glädje i detta är att vi fått 35 nya medlemmar under året.

PRO:s prisundersökning

Genom att ta reda på prisförhållanden bland de lokala handlarna kan PRO:s medlemmar få en uppfattning om kostnadsläget på det egna området. Prisundersökningarna har genomförts under många år och väcker alltid stor uppmärksamhet. I Mellerud har Ingegärd Andersson och Margareta Eriksson genomfört prisundersökningen i år genom att besöka två butiker. Man dyker upp oanmäld och genomför sin undersökning och rapporterar sedan till riksorganisationen som sammanställer alla uppgifter och presenterar en lista där man kan se hur det står till nästan överallt i landet. Det visar sig dock att vissa handlare lyckas ta reda på när undersökningen ska genomföras och sänker sina priser inför denna och efteråt höjs de igen.

Pro-jekt

PROjekt vårt eget medlemsblad.

För vårt medlemsblad svarar Barbro Olsen. På senare tid har också tillkommit en redaktionskommitté som förhoppningsvis kommer att bidra till att göra bladet ännu bättre. Bladet ska utkomma fyra gånger varje år. Genom den ganska tunna tidningen försöker vi få ut information om olika ting som kan vara bra och intressanta. Mötestider anges och vem man kan kontakta om man vill prata med någon av de förtroendevalda.

Tidningen delas ut av kontaktombuden och ett exemplar skickas till dem som inte kan nås med personligt besök.

PRO Mellerud har egen hemsida.

Vi finns alltså på nätet. Den som har dator kan där se när möten hålls och vilka verksamheter som är på gång. Vår hemsidesansvarige Lars Andersson som också är välbekant som vår cirkelledare i användandet av dator. Han är också med i distriktets IT-kommitté och planerar där kommande utbildningar in om distriktet.

Föreningen har också e-postadress, en ny sådan, och den ärmellerud@pro.se man kan alltså skicka e-post till föreningen.

Reseverksamheten

Under året har reseansvarig ordnat 5 olika resor:

15 maj resa till Friskvårdsdagen i Bengtsfors med 35 deltagare

20 maj Resa till Åbo – Helsingfors med 47 deltagare

2 oktober Resa till Åland med 47 deltagare

5 november Resa till Burg 48 deltagare

21 november Veteranvetartävling i Trollhättan Södra 40 deltagare

För resekommittén John Erik och Kerstin Ryhr

Sångkören

Kören har under året tränat 25 gånger och dessutom har kören underhållit på kommunens äldreboenden med olika program beroende på årstid. Vidare har kören underhållit vid Valborgsmässofirandet i Furusand och vid flera av våra föreningsmöten och den årliga sommarfesten. I kören ingår 18 personer.

Administrativ ledare för kören är John Erik Ryhr.

Friskvårdsverksamheten

Föreningens gymnastik och line-dance grupp har under året haft 22 träningstillfällen uppdelade på vår och hösttermin. Träningarna har ägt rum i Templargården. Gruppen består just nu av 12 medlemmar men plats finns för flera så välkomna i gänget alla.

Ledare är Kerstin Ryhr.

Boule har spelats under ledning av Ragnar Andersson hela den säsong som lämpat sig för utomhusverksamhet. Antalet deltagare varierar något men i stort sett tolv spelare har träffats en gång i veckan.

En del av verksamheten som också förtjänar att nämnas är det som vi kallar fredagskaffet. Varje helgfri fredag utom under juni juli serverar någon ur styrelsen kaffe med något litet tilltugg. Detta sker i föreningens lokal på Österrådagatan mellan kl 10 och 12 och då är naturligtvis också expeditionen öppen och alla är välkomna.

Till sist vill styrelsen tacka alla dem som oförtrutet arbetar för den gemensamma trevnaden och ställer upp i alla väder. Vi vill också tacka distriktet för väl genomförd kursverksamhet och stöd och hjälp i övriga frågor.

Mellerud den 12 februari 2013

Ordförande Sekreterare

Kassör 1:e vice ordförande

2:w vice ordförande Medlemsansvarig