Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Själevad

Resor 2023

 

Promenad i Brynge med Tommy Thelin i spetsen

Resor under 2023

Hemlig resa med Pro Själevad

Den 22 maj startade Lindströms buss fullt lastad med pensionärer från Själevad och med Tommy Strandberg som chaufför. Reseledare var Tommy Thelin och Magnus Näslund och de var mycket kunniga. De blev en resa runt om i Sidensjö och Nätra med alla kulturella inslag och statyer som bygden har att visa. De första var konstverket Arch vid E4 i Bjästa och vi fick historien om dom. De är ju Nätterlunds minnesfond som de kommer ifrån.

Vi åkte sen mot Sidensjö och i Brynge och där finns det många kulturinslag, hur man odlar och bereder lin, väver och manglar de färdiga alstren av lin. De startade på 1700-talet med beredning av lin och det blev en stor produktion. Man hade ju vattnet som var en stor tillgång för att driva manglar och även drivning av övriga maskiner. Vi fick se ”tjurplankan” som visade hur stockarna kunde reagera vid klyvning. Timret från skogen forslades på vattenrännan och bereddes i sågverket.

I Bredåker fick vi historien om ”Himmelsförsök och hund” stegen vid, Sidensjö sparbank. Vi åkte så vidare och nästa stopp blev vid skidåkaren Märta Norbergs staty i Näs ”Skidåkerskan”. Vi fick även höra hur hennes karriär som skidåkare hade varit. På åkern ner mot sjön finns även ”Två bryggor-skatten finns där de två möts”. Där blev det även paus med kaffe och smörgås.

Färden gick vidare till Rössjö till den gård där Nätterlund hade bott som liten, innan han åkte till Stockholm. Där finns även en staty av honom. Den nya ägaren till gården berättade hur hans liv hade varit, han gifte sej aldrig utan var ensam hela livet. De blev många historier om honom och om byn Rössjö.

Vi rullade vidare och stannade vid Edenborg i Vik och där fanns ”Hembygd” en staty av en liten gosse med en tjuka på ryggen och i hans ryggsäck på sida om, hade man planterat ett äppelträd. Vi gjorde sedan ett stopp vid Luffarstugan i Bölen i Skulnäs, som hade fungerat som övernattning för luffarna. Den heter nu EW stugan.

Vi vände och nästa uppehåll blev i Köpmanholmen och efter en efterlängtad lunch på Ringarbönninga, blev det en promenad i Herrgårdsparken. Sista stoppet blev Nätra Hembygdsgård och där fick vi historien bakom bygdespelet Kam i Nesom.

Magnus och Tommy är mycket kunniga guider och de turades om att berätta om platserna och statyerna/konstverken som vi fick se, de gjorde det med stor inlevelse. Tommy Strandberg rattade bussen med bravur, på de ibland mycket smala vägarna. Vi hade nu fått uppleva en kul tur i Nätrabygden med mycket kultur. Tack från oss resenärer, som fått en fantastisk upplevelsedag.

Bilder från resan finns under fliken bilder.

Upptäck mer inom PRO Riks.

Hitta fler aktiviteter och erbjudanden på riksnivå

Personer framför träd

Puff 1

Två personer med hund

Puff 2

Person som går

Puff 3