Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Själevad

Resor från 2022

Resa till Klockhuset och Österåsen
Den 20 oktober klev trettiotvå förväntansfulla pensionärer på Lindströms buss på Själevads IP och första stoppet blir vid Klockmuséet i Skadom. Vi blir serverade kaffe och macka och sen får vi en visning av drygt 700 bords- vägg- och golvur från fyra sekler. En duktig och engagerad guide berättar att det var Torbjörn Holmer som samlade på klockor och de finns nu att beskåda i den ombyggda och utbyggda ladugården där vi är.

Vi åker vidare och nästa stopp blir vid Österåsens hälsohem. Vi börjar med att avnjuta en god och nyttig lunch. Därefter får vi träffa en kunnig guide som berättar om Österåsens historia. Det var kung Oskar II och drottning Sophia som beslutade att det skulle byggas tre sanatorier i landet och att det nordligaste skulle ligga i Österåsen.

Där behandlades patienter med tbc och behandlingen bestod av vila i horisontalläge, närande föda, promenader och massor med frisk luft. När det vid slutet av 1940-talet kom nya mediciner minskade behandlingstiden och intagningen alltmer. Österåsen var ett sanatorium fram till 1960 och därefter fungerade det som ett konvalescenthem för allergiker, reumatiker och astmatiker. 1982 öppnades det som landets enda landstingsägda hälsohem.

Det innebär behandling med tyngdpunkt på livsstilsfrågor som rör kost, fysisk aktivitet och stresshantering. Vi fick gå runt i lokalerna och höra berättelser om alla mäktiga konstverk som hängde på väggarna. Läkaren Helge Dahlstedt var verksam i Österåsen i mer än 30 år. Han och hans fru Eva Mörner hade ett stort konstintresse. Många konstnärer som vistades på Österåsen betalade vistelsen med tavlor och därför finns där en stor konstsamling.

Vi åker vidare och sista stoppet är hotell Hallstaberget där vi blir serverade en god fikabuffé. Sedan åker vi hemåt, mätta och nöjda efter en trevlig dag.

Text och bilder; Ulla-Britt Jonsson

Torbjörn visar klockor

Österåsens hälsohem

*************************************************

Revyn i Näsåker
Den 13 augusti var det så dags att åka på revyn i Näsåker med Byberg och Nordins buss. Efter buffé på Hallstaberget, så gick färden vidare till Näsåker. Jacke, Helen, Klas, Andreas ja hela gänget med spelmän, gav oss en mycket blandad härlig underhållning. Tack Ulla-Britt, vår reseledare och Arne som körde bussen, för en mycket trevlig resa.

Första stoppet blev middag på Hallstaberget

Promenad ner till scenen

I väntan på starten av revyn

Äntligen är vi igång

Gotlandsresan
Abramssons buss erbjöd PRO föreningarna en resa till Gotland och vi var fem föreningar från Örnsköldsvik, som anmälde sej. Den 7 juni startade så resan med 50 förväntansfulla pensionärer. Med Fredrik Abramsson som chaufför och Lage Dahlquist som reseledare, kände vi oss väl omhändertagna. Resan gick utan problem med paus för bussfika vid Höga Kusten hotellet och lunch på Hacke gård. Innan lunchen fick vi lite stäckövningar av Själevads gympaledare för att få fart på kroppen.

Framme i Nynäshamn var det så tid att kliva ombord på Gotlandsfärjan. Vi åt middag på färjan och slappade ett tag, innan det var dags efter tre timmar att kliva av i Visby och vidare till Gustavsvik där vi skulle bo.

Efter incheckning var alla ganska trötta och vi såg fram emot nästa dag. En del av föreningarna hade läst om Gotland och var väl förberedda, vi fick en fantastisk guide Peter Dolk, som tog hand om oss på bästa sätt. Vi fick historien om Gotland från tidigt 12-hundra tal till nutid.

På förmiddagen dag ett, blev det stadsvandring i Visby där vi vandrade omkring på olika platser, bland annat domkyrkan och en Botanisk trädgård. Efter lunch blev det besök i Lummelunda grottan. Vi fick först se en film om hur tre grabbar hittade grottan i mitten av 1950-talet. Grottan var färdig för besök av allmänheten i slutet av 1950. Vår guide i grottan berättade om de olika salarna och hur pojkarna hade hittat dem. Grottan var 170 m lång men de fanns planer på att utöka den. Det är en droppstens grotta med stalaktiter och stalakmiter och den har en spännande historia.

Dag två gick bussen till södra Gotland där vi först besökte Djupviks fiskelägeoch där vi kunde se Karlsöarna. Nästa stopp blev Sudret och Gotlands sydspets där vi såg den berömda Hoburgsgubben. Gotland har cirka 100 kyrkor och vi besökte Öja kyrka med det vackra Triumfkrucifixet. Nästa stopp blev Kattlunds Museigård, en medeltidsgård om hur folket levde på 1200-talet.

Dag tre styrde vi kosan mot norra Gotland och Fårö. Ett stopp vid Bungemuseet och sedan färjan över till Fårö och ett besök på Bergmanscenter. Ingmar Bergman var ju öns stolthet och han ligger begravd där. Tillbaka åkte vi på västra sidan av ön med raukområdets Digerhuvud och Sudersands härliga sandstrand, åter via Slite mot Visby. Vår guide, Peter, var med oss hela tiden och berättade allt om växter, människor, platser och han var mycket kunnig och det som han inte kunde är inte värt att veta.

Hemresedag och vi var alla mycket nöjda med resan. Vid Hacke gård, efter några nyttiga gymparörelser, avtackade vi Fredrik och Lage för deras insatser, för att vi skulle känna oss säkra och få information om aktiviteterna.

******************************************************************************************

PRO Själevads hemliga resa

Den 19 maj blev det äntligen en hemlig resa för oss. Vi var 48 pensionärer som bänkade oss i Lindströms buss och färden med Rolf som chaufför och Gudrun Tolvers som reseledare med assistans av vår egen reseledare Ulla-Britt Jonsson, vändes kosan norrut.

Det blev gissningar av olika aktiviteter, men ingen gissade rätt. Vi stannade på Näslunds Konditori i Nordmaling för kaffe och smörgås. Glada och ännu mer förväntansfulla fortsatte resan mot Umeå. Efter lite snurrande med bussen kom vi så fram till Nordic Chokolade fabrik, Norrlands första chokladfabrik och där blev vi välkomnad av Jenny Berg, ägaren till chokladfabriken.

Hon hade jobbat i Ecuador på en plantage där man gjorde choklad från ”frö till kaka”, som betyder att det blir i slutänden en färdig chokladprodukt. Vi fick se och höra där historien från början med en kapsel med chokladfrön från chokladplantan och hur processen går till för att få fram en färdig choklad. Mycket intressant, det är inga tillsatser mer än socker och smakämnen så det är en ren chokladprodukt. I början är den 85% men om de tillsätter mer socker blir den 60%. Vi fick smaka på den i olika processerna, man ska inte tugga choklad utan bara suga på den. De rostar, skalar och stenmaler ekologiska bönor i en skonsam process för att bevara kakaons antioxidanter och unika smak. De tar tillvara på allt som går av fröna.

Vi var nu ganska hungriga och det blev lunch på Elite Hotell Mimer. Efter lunchen blev det igen lite snurrande med bussen inne i stan och vi stannade så vid ett Gitarrmuseum med flera hundra tals olika gitarren med olika fabrikat och ägare. Killen som guidade oss hade en historia om varje gitarr som han visade. Han hade själv spelat och var mycket målande i sina beskrivningar.

Sista stället blev populära Smultronstället i Holmsund med perenna växter av buskar och träd, så det var bara att handla. Vi vände så kosan hemåt och alla var mycket nöjda med dagen. Vid sex-tiden var vi tillbaka vid utgångsstället, ICA i Själevad.

**********************************************************
Resa till Revyn Kul, kul, strålande kul.

Äntligen, som vi längtat efter att få se revyn ”Kul, kul, strålande kul” i Härnösand. Den 15 april på långfredagen var det så dags. Vi var 42 medlemmar som klev ombud på Lindströms buss, med Rolf vid ratten, på ICA parkeringen i Själevad. Gudrun Tolvers informerade om kommande resor och var lika glad som vi att äntligen är det som vanligt och vi kan börja resa igen.

Vid ankomsten blev vi bjudna på kaffe och macka, innan det var dags att bänka sej och bli underhållen. Ridån gick upp och av alla medverkande, med Jens Nilsson i spetsen, fick vi härliga sånger nya och gamla, som varvades med teater av hela gänget. Jens har en kapacitet utöver det vanliga och han agerade med hela sin kropp. Musiken med ledning av Pär-Åke Stockberg, gav oss musik av hög kvalitet.

Efter revyn åkte vi till Royal by Mathias restaurang, där vi blev bjudna på tjälknöl, med mandelpotatispuré, kantarellsås och picklade rotsaker. Det smakade utsökt och efter kaffe och kaka åkte vi så hemåt.

Nästa resa är en hemlig resa till???, spännande, tyvärr är resan fulltecknad, men man kan ställa sej på väntelistan.

Gudrun tackade för vår medverkan och tillsammans med vår reseledare Ulla-Britt Jonsson, som arrangerar våra resor.

Eleonore och Ulla-Britt har tagit foton.

Kaffe i väntan på revyn

Upptäck mer inom PRO Riks.

Hitta fler aktiviteter och erbjudanden på riksnivå

Personer framför träd

Puff 1

Två personer med hund

Puff 2

Person som går

Puff 3