Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Själevad

2024

PRO`S Hemliga resa

Den 4 juni samlades ett gäng förväntansfulla Proare från Själevad, nu var det dags för den hemliga resan som vi har sett fram emot. Byberg&Nordin anlände klockan 08.00, och vi startade resan. Vi åkte väster ut, tog av mot Grindnästet och åkte på de smala grusiga vägarna, som går genom Komnäs, Lövsjö och vidare mot Sidensjö. Vid Stugusjön blev det så buss fika med en supersmörgås, kaffe och te.

Vi åkte vidare genom byarna i Skorped och hamnade så småningom på tulpanodlingen i Backsjön. Där fick vi historien om hur Farm Backsjön kom till och hur Caroline Visser från Holland hamnade där. Hon gifte sej och de har tillsammans planterat 200 000 tulpaner av olika sorter. De fanns även tulpanfält ute i skogen. Hon presenterade den bok som hon skrivit ”Från lök till lycka” och den fanns att köpa. Vi kunde även köpa tulpanlökar. På vintern har de även erbjudande av hundspann med Sibirien Hasky hundar. Efter en god kött/fisk lunch, åkte vi så vidare förbi Sollefteå och nästa stopp blev Hola Folkhögskola.

Vi fick en presentation av guiden Håkan Sjöberg om hur den största avrättningen som genomfördes i Sverige i Torsåker 1675 gick till. Efter föreläsningen tog vi en vandring till Häxmuseet. Det kändes mycket overkligt att se och höra vad som hade hänt.

Efter ännu en buss fika åkte vi vidare till Bålberget/Häxberget och vandrade upp till den plats där de som var dömda för häxeri, hade halshuggits och bränts på bål. Den 28 mars 1675 halshöggs nio kvinnor och resten av de dömda 56 kvinnorna, två män och fyra pojkar gick samma öde till mötes den 1 juni samma år. Håkan berättade med stor inlevelse om hur det hade gått till.

Färden gick vidare hemåt och vid ca 18.00-tiden var åter på Själevads IP. Tack Byberg&Nordin och vår reseledare Ulla-Britt, för en härlig resa med många tulpaner och en skräckfylld historia från 1600-talet.

Tulpanodlingen
Föredrag på Hola
Historian om Häxbergets avrättningar