Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Själevad

Från 2022

Julgröts paus på julfesten

Text

Fester och träffar från 2022

Decembers medlemsmöte med julfest
Den 13 december bjöd styrelsen in till julfest på Församlingshemmet i Själevad. Ett 140-tal medlemmar kom och det blev en riktigt härlig stämning. Ordförande Nils-Erik Forman hälsade välkommen och informerade om dagen. Det blev mycket fin stämning och sorlet från alla betyder ju hur viktigt det är att få träffas och umgås.

Ett fint luciatåg från första klass i Själevads skolan under ledning av Jennie Fredriksson och Jennifer Wallace kom och underhöll oss med julsånger och de sjöng av hjärtats lust med komp av Ulrika Markusson. Det var härligt att se med vilken känsla och ingivelse de sjöng.

Våra jultomtar (styrelsen) delade ut en julklapp till alla med Själahäftet som vi fått av Själevads IK. Det serverades sedan julgröt med skinksmörgås och det smakade utmärkt.

Julkåseriet av Kurt-Göran Öberg är ju en tradition som han återkommer med. Svea Bylund informerade om årets Teaterspegel ”Pengarna eller livet” som startar den 4 februari på Gnistan.

Eleonore Nordin hade lite stretch gympa och sedan blev det blev det dragning av på friskvårds aktiviteterna för de som deltagit i ”Gympa” och ”Kom och umgås promenaderna” under året. Det var cirka 60 personer som deltagit och tio av dem fick PRO skraplotter. Gympan på Impius startar den 9 januari klockan 10.00.

Ulla-Britt Jonsson informerade om en resa, tillsammans med Örnsköldsvik och Arnäs PRO föreningar till Österlen den 31 maj, mer information kommer senare till hemsidan.

Kaffe med kaka serverades innan Nils-Erik informerade om kommande årets aktiviteter. Vi har fått två nya medlemmar Bertil Eriksson och Göran Norén och vi är nu 391 medlemmar i föreningen. Nästa möte är den 17 januari.

Nils-Erik avslutade med att tacka alla som medverkat och önskade en riktig God Jul och ett Gott Nytt År.

Eleonore och Nils-Erik drar vinnarna i Aktiviteterna

Dags för lite gympa

Kurt-Göran kåserar om julen

Svea från Teaterspelen informerar

Pro Själevads födelsedagsfest

Årets fördelsedagsfest för 80- och 90 åringar med respektive hölls den 25 oktober i Församlingshemmet i Själevad. Debora Forsman hälsade alla välkommen med en drink, när de kom. När de cirka 70 förväntansfulla gästerna hade bänkat sej, hälsade ordförande Nils-Erik Forsman välkommen och önskade att de skulle trivas och få ett fint minne av dagen. Att vara i den åldern idag, är bara en siffra och de såg ut som att gästerna var i 50- och 60 års åldern.

Debora läste en hyllningsdikt som Margit Olsson hade skrivit, om hur det var att bli gammal, men att ändå kunna ta vara på dagarna, trots åldern. Sedan tog Bengt Ögren på sej dragspelet och spelade många fina låtar för oss. Han började med Lycke Liten och sedan blev det både vals och tango. Man såg att det spritte i bena på många av gästerna.

Det blev så dags för mat och det serverades stek med grönsaker, sås, gelé och potatis som smakade utsökt. När alla var belåtet mätta, fick vi underhållning av Sune Hörnström. Han levererade många härliga historier på mål och även hur det kan bli, när man blir gammal. Han berättade att det kom två ”poliser” och ville hjälpa honom att betala räkningar med BankID. Han fick då en idé om hur han skulle visa att han förstod att de var inga riktiga poliser. Han sa att ”jag ska gå in i kammaren och hämta BankID”. Han tog en mattpiskare och gick in och ”bankade” ner ”poliserna”. Det blev många skratt för hans historier.

Efter kaffe med efterrätt, spelade Bengt flera låtar och även berättade en del historier. Att få träffas och umgås är viktigt, speciellt för de som sitter ensamma hemma. Det blev ett härligt sorl runt borden och många hade inte setts på länge.

Kurt-Göran Öberg tog så ordet och tackade för det härliga firandet och hurrade för Själevads Pro som gör så mycket för medlemmarna. Han läste en egen dikt om vad skogen ger oss, hur man kan uppleva den med olika sinnen och ljud. Han slutade med orden;

”Skogens sammetslena sus, tystnad renoverar,
stämmer själens orgel, i naturens kyrka”.

Den innehöll mycket tänkvärda ord. Tiden går fort när man har trevlign den har en ände. Nils-Erik tackade alla och även kökspersonalen som hade servat oss och önskade alla allt gott, tills vi ses igen.

Se fler bilder från födelsedagsfesten under fliken bilder.

Värvningsdag
Den 29 september hade PRO Själevad en värvnings dag vid Ica Hallen i Själevad. En lyckad dag tycker vi som deltog, dock lite kyligt väder. Vi träffade många pensionärer som vi informerade om vad vår förening gör för pensionärerna. Några nya medlemmar blev det och några skulle fundera vidare. Det allra viktigaste var att vi fick visa upp oss och berätta om de olika aktiviteterna vi har och vad vi gör i föreningen. Det finns något för alla. Själevad är en underförening till PRO Ångermanland.

Bild 1; Solgerd Olsén blev bjuden på kaffe av Debora och Birgitta.
Bild 2; Hans, Roger, Lena, Ulla-Britt och Debora informerade om aktiviterna

Text och bild; Nils-Erik Forsman

PRO Själevads trivselkafé i Mysstugan
Det har blivit en efterlängtad tradition som hade sin höstpremiär i fredags.
Jag berättar om PRO:s satsning för närboende kring Öviks hems hyreshus i Myckling, med omnejd. Varje fredag ojämn vecka blir det träffar under hösten meddelar värdarna Karin och Jan Svedberg tillsammans med Lena Åström.

I Mysstugan äger träffarna rum där gemenskap och goda smörgåsar m m förgyller vardagen för den årsrika grupp som besöker träffarna för att umgås några timmar i trevligt sällskap.

Undertecknad var inbjuden som dagens gäst, där programmet bestod av en
blandning av historier som motionerade skrattmusklerna och gåtor som gav
huvudbry för de närvarande. Att blanda in lite allvar är också viktigt. Jag hittade i min kåseripärm denna sanna historien om jordklotets värsta rovdjur–MÄNNSIKAN! Jag beskriver fisk fångad i Atlanten som efter diverse resor (fryses i
omgångar, flygs och fileas i Kina, paketeras i Frankrike) reser klotet runt drygt ett varv, vilket tar 80 dagar innan fiskpinnarna hamnar på våra
tallrikar i Sverige.

Allt detta i ett miljösargat läge för att jaga varje ettöring i vinstsyfte! Helt sjukt eller hur? Glädjen över att träffa bekanta och småprata är trots allt huvudsaken med denna trivselaktivitet som får oss att glömma vardagsbekymmer och elände.

PRO hälsar dig välkommen till lokalen där möten och cirklar av diverse slag bedrivs
av en livaktig förening. En växande förening som aktivt värvar nya medlemmar vilka
redovisas vid varje månadsmöte i Själevads församlingshem, under ledning av
populäre ordföranden Nils-Erik Forman med styrelse…

Nils-Erik hälsar välkommen

Promenad till Bratthusberget och sensommarträff den 31 augusti

I soligt väder träffades ett antal medlemmar för höstens första promenad upp på Bratthusberget i Haffsta. En promenad på cirka två kilometer med en rejäl stigning på slutet. Uppe på berget fanns en grilleld så det var vara att grilla och njuta. Berget ger en fin utsikt och man kan se Själevad kyrka i öster och Billsta i väster. Uppe på berget finns en gravplats från Vikingatiden, som är ett kulturarv.

Dagen fortsatte sedan med en sensommarfest på Hembygdsgårdens Rundloge i Själevad. Ordförande Nils-Erik Forsman hälsade ett hundratal medlemmar och Robin Hörnkvist välkommen. Han berättade historien om logen, den är 200 år gammal och kom till Hembygdsgården 1984 från Skulnäs. När man byggde upp den så lade de en slant under varje hörnstolpe för att hålla ”skrömta” borta. Det är många som vill ha bröllop här.

Han informerade om att gympan börjar den 12 september. Nästa möte blir den 20 september och då underhåller Fyra nyanser av grått. Träffarna på Mysstugan i Själevad startar den 16 september och fortsätter varje ojämn vecka.

Robin underhöll oss och bjöd på en härlig blandning av sång och musik. Maten kom fram, som bestod av en mycket god kycklingsallad med bröd. Vid maten blev det ett härligt surrande runt borden, som visade att alla trivdes. Det var så dags för mer underhållning av Robin som tolkade många underhållare, innan vi fick kaffe och kaka. Under tiden så fick vi lite klurigheter att lösa av Karin och Jan Svedberg

Festen avslutade med att Robin underhöll oss igen och han tolkade Tommy Körbergs Stad i ljus och en låt från Chess där vi fick verkligen höra hans fantastiska röst.

Nils-Erik tackade alla som kommit och gjort festen till ett fint avslut på sommaren och vi gav kökspersonalen och Robin en rungande applåd.

Grill elden är redo

Ulla-Britt Jonsson spurtar sista biten upp

Nils-Erik hälsade välkommen

Maten smakade utsökt

Nils-Erik tackade kökspersonalen och Robin för deras insatser

Sommarträffen på Hembygdsgården
I soligt väder träffades 120 medlemmar till sommarfest på Själevads fina Hembygdsgård. Ordförande Nils-Erik Forsman hälsade välkommen och berättade om vad som fanns att göra och vad vi skulle bli bjudna på.

Det var en korg som hade diverse innehåll, som Essy Jonsson hade fixat och som man skulle gissa vikten på. Man kunde gå en tipsslinga, som Jan och Karin Svedberg fixat. På ett ställe kunde man kasta bollar fästade i en lina och den hade Kenneth Håkansson koll på. Det var en ställning med pinnar på där bollarna skulle fastna. Underhållningen för dagen var ”Kalas” med Lars Sjöman och Karin Tängdén och den underhållningen blandades med allsång och det blev en härlig stund. Fika med hembakta bullar och kakor, smakade utsökt. Vi blev även bjudna på grillad korv med bröd.

Vid fikat blev det ett härligt surrande runt borden som visade att alla trivdes. Det var så dags för mer underhållning, innan Nils-Erik redovisade vikten av korgen. Det var fyra som hade gissat nära och det blev lottning och lotten gick till Torsten Westman som fick korgen, som hade vikten 4,298 kg. Redovisning av tipsrundan, som var mycket klurig, så var det sex personer, som hade elva rätt.

Information om kommande aktiviteter, ute gympan börjar den 8 augusti här på Hembygdsgården. Onsdagspromenaderna startar den 31 augusti. Resan till Näsåker är full tecknad men det blir en resa den 1 september till Titanics utställning i Sundsvall.

Nils-Erik tackade alla som gjort den här sommarträffen möjlig och ett speciellt tack till de som hade bakat. Han hälsade välkommen till nästa möte den 16 augusti och då är det underhållning av Ola Wikström och Göran Jonsson.

Text

Gympastarten
På gympa starten den 8 augusti i strålande väder, kom det 23 personer. Alla var glada att vi kommit igång igen.

Eleonore med gympadeltagarna

*****************************************************************************************

Resultat av Samorganisationens trivselträff

Trivselträffen den 24 maj på Själevads Hembygdsgård blev en bra dag med mycket sol och gemenskap. Bra underhållning av Los Panchos och Fyra nyanser av grått. Den ekonomiska rapporten blev fantastiskt bra, då vi under dagen hade fått ihop nästan 37 000 kronor. Totalt med de pengar som Pro föreningarna hade samlat in tidigare, plus bidrag från Distriktet blev totalsumman 72 000 kronor. Pengarna går via Filippus till hjälpen i Ukraina.

Samorganisationens Trivseldag

Samorganisationens Trivseldagen den 24 maj på Själevads Hembygdsgård blev verkligen en fullträff, mycket tack vare det fina vädret, dagen besöktes av cirka 800 personer. Vi var nästan 30 volontärer från Pro Själevad och Hembygdsgården som gjorde denna dag till en härlig dag.

Tunnbrödsbakningen blev en succé, tre tjejer bakade hela dagen av 12 liter och skänkte hela behållningen till Filippus, även äppelmust i 50 dunkar gick åt, som en lokal aktör skänkt till insamlingen, Norra Skog hade också skänkt prylar.

Pro Själevads skötte också om försäljningen av fikat, och de hade även ansvaret för tipsrundan. Insamlade pengarna kommer att redovisas när allt är räknat.

Britta Håkans sålde tygväskor som hon sytt och Eleonore Nordin sålde stickat och grytunderlägg och överskottet gick till Filippus.

Text och bild Nils-Erik Forsman

Eleonores försäljningsbord

Publiken med Britta och Lage på första bänk

"Gå och umgås"

Onsdagarnas "Gå och umgås" har slutat för våren på grund av regn, vi hör av oss när vi startar upp igen.

Onsdagen den 11 maj gick 24 personer runt Hörnsjön i strålade väder. Efter fikat blev det bingo med plantpriser sponsrade av Eleonore.

Onsdagen den 4 maj gick vi en fin promenad som avslutades runt Gålnässtrand med fika på Kanotcentralen med vår vackra kyrka i bakgrunden. Vi var 17 personer som vandrade.

******************************************************************************************

Pro veteranerna
Den 25:e april deltog Pro Själevad i Pro-Vetartävling Gnistan Gullänget.
Vårt lag bestod av Roger Hedlund, Axel Vestin och Lena Sjölander-Gren, reserv Karin Svedberg.

Med en egen hejarklack på plats, slutade Pro Själevad på en hedervärd 3:e plats!! Laget som vann var Pro Övre,Nätra och Pro Bjästa kom tvåa och Pro Själevad trea.

Text och bild; Nils-Erik Forsman





















Fikapaus vid Hörnsjön

"Gå och umgås"
Första gången av ”Gå och umgås” var den 20 april och vi var femton personer som vandrande runt Mycklingstjärnen och sedan till Mycklingstjärnen och sedan till fågeltornet där vi tog en fikapaus och hade en trevlig stund i solskenet.
Två personer gick en kortare sträcka och hade sin fikastund i en park.
Nästa onsdag ska vi vandra Hälsostigen runt Höglandssjön.
Samling på ICA kl 10.00 för samåkning.
Bilder och text; Ulla-Britt Jonsson

*****************************************************************************************
Reportage från Quiz
På årets första Quiz den 9 mars i Pingstkyrkan, Överhörnäs kom 20 personer. Ingrid Östman har som vanligt komponerat ett Quiz som var klurigt och väl genomtänkt för vårt minne från ungdomen.

Det är roligt att försöka minnas vilka artister som sjungit den låten och vem som komponerat den. Vi fick gnugga hjärnan extra ibland, men till slut kom det, när alla runt bordet hjälpes åt. Tala om nyttig hjärngympa.

Efter genomgång av resultaten, blev det fika med semlor som kökspersonalen, Ingrid och Bertil, Birgitta och Ester fixat. Vi tackar Ingrid för de arbete hon lägger ner för oss och vi ses igen den 6 april med nya låtar och fler deltagare, ta chansen att uppdatera hjärnan med musiken från din ungdom och även från nutid.

Ingrid presenterar dagens Quiz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nils-Erik tackar kökspersonalen för mycket gott fika med semlor.

Text

Text

Upptäck mer inom PRO Riks.

Hitta fler aktiviteter och erbjudanden på riksnivå

Personer framför träd

Puff 1

Två personer med hund

Puff 2

Person som går

Puff 3