Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Förening Själevad

Från 2021

Trivsel och samvaro i Mysstugan

Trivselkaféet i PRO Själevads regi är äntligen igång igen. Värdparet Karin och Janne Svedberg tillsammans med Lena Åström kan glädja sig åt att träffarna har saknats av närboende som nu kan återgå till samvaron vilket anordnas fredagar ojämn vecka i Mysstugan på Mycklingsvägen. Mysstugan är för övrigt samma byggnad som tvättstugan som ligger vägg i vägg med den fräscha samlingslokalen.

Fikat är viktigt och samtalen kring borden likaså. Men ”hjärngympan” är också inspirerande för deltagarna att lösa diverse klurigheter som värdarna bjussar på. När tillfällen ges bjuder de in personer som bjuder på ett ”program”, med berättelser och historier och ibland musik, där det skrattas till rungande applåder. Vill du som läser detta delta i verksamheten, besök PRO:s hemsida för mera info om du funderar kring verksamheten.

Trivselkaféet är en god tillgång för de som på detta sätt söker gemenskap och glädje, vilket bryter den tröstlösa ensamheten för många som vill starta om efter vaccinationer och karantän. Ett besök i Mysstugan kan vara bra medicin mot tristess som fått hela samhället att bli ”ringrostigt”, att aktivera sig och göra det tillsammans. Det rådde det ingen tvekan om att de som var med den här fredagen, se foton, blev på ett gott humör som de bar med sig hem då det hela var över för denna gången.

Text och bilder; Kurt-Göran Öberg

Värdarna bjuder till fika

Debora och Nils-Erik

Gästerna myser med varandra

*************************************************************************

Födelsedagsfirande
Den 26 oktober var det ett stort firande av 80- och 90 åringar. klicka på länken nedan så får du se collaget som Kurt-Göran Öberg har gjort.

Läs mer om firandet här Pdf, 1.3 MB, öppnas i nytt fönster.

En del av gästerna.

Bengt Öhgren underhåller

Festligt för ”de vuxna medlemmarna”
Medlemmar som fyllt 80-resp. 90 år under senaste två åren var med sällskap inbjudna till en jubileumsfest i Församlingshemmet i Själevad.
Skolköket hade fixat till en riktigt god lunch med en jordgubbscheesecake till kaffet. Bengt Ögren kåserade och spelade många välkända låtar på dragspel. Bengt avslutade sin underhållning med att på ett roligt sätt uppmana alla att ”Ta det lugnt”och med Åsa Jinders låt ”Stilla ro och nära”.

Debora Forsman läste en passande dikt som Margit Olsson skrivit och Kurt Göran Öberg kåserade över minnesvärda, viktiga händelser från år 1929 och de år jubilarerna var födda. Många kände säkert igen sig i vad som hänt under åren

En av gästerna tackade å allas vägnar kökspersonalen för ett gott arbete och ordföranden Nils-Erik Forsman hade bara att fylla på med att informera om de olika aktiviteter vi ska ha framöver. Han framförde ett hjärtligt tack till alla de 46 personer som var med på jubileumsfesten.

Alla jubilarerna fick var sin röd ros när de vände hemåt.

Text och bilder; Hans-Eric Körning

Gästerna

Kurt-Göran kåserat

Debora läser en dikt

*******************************************************************************************

Jacke Sjödin
Lördagen den 16 oktober blev en höjdare för oss, vi hade blivit inbjudna till Jackes show på Pingstkyrkan i stan av Ångermanlands distrikt. Det blev många skratt över hans tolkning av Coronan som har stängt oss inne i över ett år. Han gav oss även minnen från hans far, mor och farfar och trodde nog att det fanns en rimgen i båda generationerna. Han gav oss en bild av livet på många sätt som inte går att beskriva i ord.
Vi tackar för möjligheten till 1,5 timmes skratt.

Surströmmingsfest 2021

Den årliga surströmmingsfesten som vi brukar ha varje år i augusti gick av stapel den 27 augusti på Hembygdsgården i Själevad. Förra året blev ju inte som vi tänkt genom coronan, men nu har det släppts lite på restriktionerna och vi kunde ha en fest i år. Vi fick ju sätta ett stopp på anmälningarna och det blev ju inte populärt, men alla förstod ju varför. ”Det är ju viktigt att vi håller oss friska och gör det bästa av det” sa ordförande Nils-Erik Forsman när han hälsade alla välkommen och även Sven-Rogers som var vår underhållning under kvällen.

Festkommittén hade dukat små bord så vi kunde ha avstånd och stämningen blev väldigt god och alla var glada att vi kunde träffas, umgås och äta surströmming. Tyvärr blev det ju ingen dans och att det var svårt att sitta stilla, kändes i många av oss. Sven-Rogers spelade och Kjell sjöng härliga låtar för danssugna och de spelade även gammaldanslåtar.

Nils-Erik berättade om de planer vi har och vi ska hålla ett årsmöte så fort det är möjligt. Gympan håller på ute på Hembygdsgården på måndagar och Boolen körs på torsdagar på Nordhemsvägen. Han tackade festkommittén som fixat vår fest och de fick en härlig applåd och alla kunde gå hem mätta och nöjda över kvällen.

*********************************************************************************************

Sommarträff den 3 augusti
Efter vår komigångträff i juni känner vi hur viktigt det är att få träffas. PRO Själevad ordnade en sommarträff för sina medlemmar och det kom cirka 130 personer till Själevads Hembygdsgård tisdag den 3 augusti. Att få träffas och prata med varandra och umgås var/är mycket värdefullt för alla.

Nils-Erik Forsman hälsade välkommen till oss och till Ronnie Sahlén som var dagens underhållare. Ronnie körde igång med sitt varierande program med tolkning av olika artister, som blev mycket uppskattat. Han gav oss information om sina sånger och berättade om händelser som han varit med om. En av hans stora artister var ju Elvis och han berättade om det besök han gjorde i USA där han träffade Elvis och han sjöng även några sånger av honom. Han hade allsång med oss och många sjöng med.

Efter underhållningen blev vi bjudna på fika med hembakt bröd, som smakade utsökt. Efter fikat kunde vi roas oss med olika aktiviteter och även gå en tipsrunda som Jan och Karin Svedberg fixat, runt om i det vackra området. Vi hade fått sponsring med en fruktkorg och som vi skulle gissa vikten på. Det var Lena Åström som gissade närmast och hon fick korgen. Det blev mer underhållning av Ronnie och alla uppskattade hans sånger och hans sätt att få oss med i gemenskapen.

Vi blev bjudna på varm korv innan det blev redovisning av tipsrundan och dragning på lotteriet. Nils-Erik berättade om framtida planering för föreningen och Eleonore Nordin informerade att utegympan startar nästa måndag den 9 augusti på Själevads Hembygdsgård kl 10.00 och Ingrid Östman bjöd oss hem till deras trädgård för en Quiz, tisdag den 10 augusti kl 14.00

Styrelsen fick ett stort tack med en varm applåd för allt vi upplevt under dagen och vi ser fram emot att få träffas igen.

********************************************************************************************

”Komigångträff” den 15 juni
I sol och blåst kom ett 100-tal corona vaccinerade medlemmar till en ”Komigångträff” på Hembygdsgården i Själevad den15 juni som styrelsen hade kallat till och alla var glada att få se varandra och det var härliga miner när vi äntligen fick träffas.

Ordförande Nils-Erik Forsman hälsade välkommen och presenterade vad som var planerat för dagen, samt övriga aktiviteter. Boulen och gympan är på gång och även promenader med eller utan stavar med samling på Mycklingsvägen. Roland Bergman leder dessa och vill att fler skulle komma. Om det finns önskemål om en studiecirkel så tar man kontakt med Birgitta Brodin. Resorna ligger nere på grund av coronan än så länge.

Karin och Jan Svedberg hade satt upp en tipsslinga runt den vackra och välskötta hembygdsgården, som hade temat midsommar och var nog ganska klurigt för de flesta.

Efter tipspromenaden blev gänget bjudna på fika med dels hembakt fikabröd som några medlemmar bakat. Under fikat fick vi fler klurigheter att lösa och det var ett bra sätt att lära känna bordskamraterna och det blev många härliga skratt.

Karin redogjorde för svaren och vinnarna på tipsslingan och även på klurigheterna vi fått vid fikat. Nils-Erik berättade om kommande planer för verksamheten och i början av augusti blir en sommarfest, mer information kommer senare. Tommy Eriksson från hembygdsgårdens förening, berättade om deras planer och hälsade nya medlemmar välkommen och att kafeét är öppet hela juli. Eleonore Nordin berättade om gympan, på våren har vi haft sex gånger gympa ute på hembygdsgården och det blir avslutning nästa måndag med lite andra aktiviteter.

Nils-Erik tackade de som jobbat och de som kommit och när vi kommer igång med de olika aktiviteterna och möten kommer information på hemsidan, på våra anslagstavlor i Själevad samt även annonser i ÖA.

Den fina kornhässjan

Nils-Erik hälsar välkommen

Karin och Jan Svedberg

Text

Gårdstunet med glada pensionärer