Vi stödjer inte din webbläsare!

Vi rekommenderar att du uppgraderar din webbläsare för en bättre upplevelse.

Mormor och jag

"Jag tror att många kommer att bli lite chockade över hur öppen och frispråkig min mormor kan vara", säger Demir Lilja.

Kategorier:
Publicerad:

"Mormor och jag handlar om mötet mellan ung och äldre"

I poddcasten Mormor och jag möter en generation en annan och lyfter snackisar och dagsaktuella ämnen, några mer tabu än andra. ”Jag tror att även om man blir äldre så är man någonstans samma 20-åring”, säger Demir Lilja, programledare för poddcasten Mormor och jag.

– Min mormor är ett unikum. Ibland måste man ta till vara på chanserna som finns framför sig, säger Demir Lilja och skrattar.

Första avsnittet av poddcasten Mormor och jag har just kommit ut. I avsnittet hörs Demir Liljas mormor Mona Johansson 87 år som över telefonen berättar att man kan bli kär även om man är över 80 år. Och visst är det märkligt att folk vill titta på de där reality-serierna på tv? Men Demir Lilja menar att det kan vara kul. Men visst, de är inte riktigt överens.

– Allt för ofta finns en distans mellan äldre och yngre. Men så behöver det inte vara! I den är podcasten kommer vi prata ofiltrerat om snackisar och dagsaktuella ämnen. Som lyssnare kan man förvänta sig humor och igenkänningsfaktorer, säger Demir Lilja.

I avsnitten behandlas många olika ämnen, hur man ska se på det här med unga som inte erbjuder sin sittplats i bussen för äldre och synen på droger och obscen konst. Mona tycker till om det mesta. Men det är inte första gången som hon är med i radio.

När jag tidigare var programledare på Sveriges Radio, P5 Sthlm så hade jag fredagsspaningar med mormor. Det blev ett populärt inslag och många hörde av sig och önskade sig det i poddformat. Nu ska vi rocka poddvärlden, säger han.

En anledning till att Demir Lilja ville göra en podd tillsammans med sin sin mormor Mona Johansson, handlar om att förverkliga äldres drömmar i ett nytt format.

– Jag vill att äldre ska känna att det finns en röst för dem också. I poddformat. Som känns kul och levande. Och inte bara handlar om att sticka och laga mat. Sen är det ju en bonus att se mormor livsglädje när vi gör det här.

Och visst har han fått en bättre inblick i hur det är att bli äldre. Och visst kan Mona Johansson vara lite frispråkig.

– Jag tror att även om man blir äldre så är man någonstans samma 20-åring. Jag är lite allergisk mot människor som blir en annan person när de träffar äldre människor. Vi kommer in mer på det här i första avsnittet, där mormor förklarar hur det är att bli äldre. Jag tror att många kommer att bli lite chockade över hur öppen och frispråkig min mormor kan vara. Det är kanske inte ett samtal alla barnbarn har med sina mormödrar, säger Demir Lilja.

Mormor Mona Johansson och barnbarnet Demir Lilja är mycket goda vänner. Han vänder sig gärna till henne när det finns behov.

– Podcasten har inte påverkat så mycket förutom att vi har tagit våra dagliga samtal till ett poddformat. Min mormor och jag har länge varit som bästa vänner. Det är till henne jag vänder mig när det på riktigt brinner i kärleksknutarna.

Fakta

Mormor och jag släpps en gång i veckan och första avsnittet sänds 1 december 2021. Podden finns att finna via Acast eller Spotify. Du hittar den här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text: Cecilia Corfitsen